Keressen minket

Vadászat

Vadászati kultúra: Trófeaátadó a Körös Vadásztársaságnál – GALÉRIA

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Második alkalommal rendeztek trófeaátadó ünnepséget a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kunszentmártonban. Egy 505 grammos trófea, újabb gyöngyfogas őzbak és mindössze egy sebzés. 45 őzbak, kilenc érem, alig egy hónap alatt, miközben a tavaszi munkák dandárja miatt, napról, napra – a szinte szemmel láthatóan szárba szökkenő gabona,- a repcék, a lombosodó erdők, percről-perce rejtik, bújtatják a vadat. Ez a 2023-as őzbakidény mérlege Kunszentmártonban – tájékoztatta az Agro Jager News lapigazgatóját, Dr. Tálas Sándor, a Körös Vadásztársaság elnöke.

Trófeaátadó Kunszentmártonban, a Körös Vadásztársaság vadászáházában Fotó: Agro Jager News

Úgy gondoltuk, hogy bemutatjuk, megünnepeljük és méltó módon ismerjük el a hivatásos vadászaink munkáját idén is, amelyre az elejtőket, a barátokat vártuk s ahogy a vidék a vadászattól, a vadgazdálkodástól elválaszthatatlan, úgy a családoknak, a legkisebb gyerekeknek is itt a helye a szüleik mellett, ahogy mi is ott voltunk.

Dr. Tálas Sándor, a Körös Vadásztársaság elnöke köszöntötte a vendégeket, a tagtársakat Fotó: Agro Jager News

Dr. Tálas Sándor kiemelte: ma már tudjuk, hogy a 2022-es esztendő évszázados aszályt hozott. Ez megviselte a vadállományt, amelynek minden bizonnyal 2023-ban is érződik a hatása. Az időjárás, a Jóisten azonban kegyes volt mind a vadgazdához, mind pedig a természethez és egy viszonylag csendes, enyhe tél után vártuk az őzbaknyitányt – köszöntötte a vendégeket.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A vadászház Kunszentmártonban Leader Csoport összefogásával és támogatásával megújult. Kiemelte, hogy Kunszentmártonban, a kunszentmártoni emberek sose távolodtak el a vadászattól. Ez éppen úgy hozzátartozik a vidéki ember életéhez, mint az élet bármely területe. Nincs jó vagy rossz, de mindenki tesz azért, hogy a közösség elfogadja, elismerje a munkáját, hivatását, szakmáját, hobbiját. Minden tagtársunk, a helybeliek, természetesen felelősek egyénileg is azért, hogy hogyan ítélik meg a vadászokat, hogyan ítélnek meg bennünket Kunszentmártonban, a megyében. Fontosnak tartjuk, hogy segítsünk annak is, aki kéri és annak is, aki ezt nem tudja megtenni. A kunszentmártoni ember jóérzésű és ilyen az egész településünk. Magam pedig, körzeti állatorvosként, munkám során is törekszem arra, hogy ez a kifejezetten jó kapcsolat fennmaradjon a településünkön – ez mindannyiunk érdeke, ez jelenti a vidék erejét.

Dr. Tálas Sándor, a Körös Vadásztársaság elnöke gratulál Turó Alex hivatásos vadásznak Fotó: Agro Jager News

A 2023-as őzbakidényben Turó Alex és Kenyeres Gábor hivatásos vadászoknak külön-külön is megköszönte Dr. Tálas Sándor, hogy mintegy 45 őzbakot hoztak terítékre, hogy kíséretükben ennyi jó és kívánatos trófea került a vadászház udvarára. Hozzátette, ahhoz, hogy szakembereik eredményesek legyenek, a családok háttértámogatása elengedhetetlen, mi több, éppen annyira fontos, mint a szakmai és anyagi megbecsülés.

Dr. Tálas Sándor, a Körös Vadásztársaság elnöke gratulál Kenyeres Gábor hivatásos vadásznak Fotó: Agro Jager News

Turó Alex és Kenyeres Gábor hivatásos vadászok összefoglalták, hogy nap, nap után járták a határt és bizakodva tekintettek a 2023-as őzbakidény elé. Ahogy elestek az első őzbakok, a szakma pillanatok alatt érezte, telefonáltunk, beszéltünk a kollégákkal, hogy ők mit láttak, mit tapasztaltak? Hamar kiderült, hogy 30-40 gramm, sok esetben 50-60 gramm is hiányozhat a trófeákból. Ez a jelenség nemcsak Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére, hanem a többi vármegyében is igaz ebben az esztendőben. Vadászati szempontból szinte nem is érdekes, de a vadgazdálkodás vonatkozásában már igen, hiszen minden alkalommal feltettük a kérdést – folytatta Turó Alex, hogy várjunk vagy vezessük rá a vendéget, mert nemhogy nagyobb trófeával keressük majd 2024-ben, hanem minden bizonnyal visszaraknak 2024-ben. Szemünk előtt lebeg ilyenkor, hogy a társaságunk költségvetése az őzbak vadászatára épül és döntéseket kell hoznunk. Kollégámmal, Kenyeres Gáborral már az idény előtt is rengeteg hajnalt, estét kint töltöttünk és nézegettük az őzbakjainkat. Cserkeltünk, megközelítettük az őzbakokat annyira, amennyire csak tudtuk. Aztán április 15-én megérkeztek az első vendégek.

Az őzbak vadászata, a tavaszi hetek sok más feladatot is adnak, így gyakran előfordul, hogy két vadásztatás között keveset alszunk. Preparáljuk, főzzük, fehérítjük a trófeákat. Tartjuk a kapcsolatot a gazdákkal, hogy ki merre és mit vet. Szerencsére sokan bekapcsolódnak a vetések őrzésébe is, így mondhatjuk, hogy sok terhet levettek a vállunkról – köszönték még a tagságnak.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Bár lehettek volna sűrűbb agancsok is ebben az évben, de Turó Alex kiemelte azt is, hogy a vendégeink lőkészsége magas mércét ütött meg. Pontos, felkészült vadászok érkeztek, akik egytől, egyig cserkelni és barkácsolni akartak. 45 vadászat során mindössze egyetlen egy utánkeresésünk adott feladatot. Kenyeres Gábor pedig még egy gyöngyfogas őzbaknak örülhetett, ahogyan a napokban, Komádiban, a Bihar Népe Vadásztársaság területén is történt.

Terítéken az őzbak: barátjukat Kenyeres Gábor kísérte a hajnali vadászaton.

Az ünnepi trófeátadóra hetek óta készültek. A téli vadászatok során a legszebb fácánkakasokat megkopasztották és külön lefagyaszották. Petyus János tagtársuk pedig egy sziki gyepen tartott öreg birkát vágatott le, amit Kovács Mihály, kunszentmártoni szakácsmester készített el. A receptet, a mester praktikáit itt érheti el!

Rövid időre, de a forró fácánhúsleves elcsendesítette a Körös Vadásztársaság vadászházát.

Miközben a vadászháznál üstben főtt a fácánleves és reggel óta darabolták, főzték a birkapörköltet, addig sültestálakkal készült jóbarátjuk, Kulik Zoltán, aki Kunszentmártonban méltán ismert szakácsmester. Helyi pálinkák, különleges kunszentmártoni sütemények és persze muzsikaszó, ami ha nem is hangosan, de kiszüremkedett az utcára.

A gyöngyfogas őzbak: egy igazán különleges zsákmány, amelyet Kenyeres Gábor hivatásos vadász kíséretében hoztak terítékre a 2023/2024-es vadászati idényben.

Dr. Tálas Sándor a társaság elnöke összefoglalta, hogy a trófeamustra, a trófeaátadó azért is fontos pillanat a közösségükben, mert egy ablakot nyit arra a genetikai változatosságra, sokszínűségre, amit az őz képvisel. Évről évre feltűnnek hasonló agancsformák s a szikes pusztáktól a tölgyerdőkig, az ártéri, hullámtéri élőhelyekig megannyi helyen vigyáznak az őzre, az apróvadra és vele együtt a környezetre. Látható, hogy egyedül nehezen lehet eredményeket elérni, de összefogással, hogy mindenki inkább hozzátesz, mint elvenne, jó eredményeket lehet elérni és fejlődik a társaság, fejlődik a településük, Kunszentmárton.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Turó Alex, Kenyeres Gábor, Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Vadászat

Lezárt akta: orvvadászott

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A ceglédi nyomozók befejezték annak a 42 éves csemői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a tilalom ellenére lelőtt egy 2 éves őzsutát, ráadásul vadászlőfegyver engedéllyel sem rendelkezett.

Fotó: Rendőrség

A csemői vadásztársaság egyik képviselője tárcsázta a segélyhívót 2022. augusztus 16-án nem sokkal dél előtt, mivel a tanyája melletti gyümölcsös irányából feltételezhetően kispuskából leadott lövést hallott. Kövér gázzal a hang irányába indult autójával, majd az egyik dűlő sarkán egy 2 év körüli nyakon lőtt őzsuta friss tetemét találta. Ezzel egyidőben a közelben sietve távozott gépkocsijával a 42 éves csemői K. Ferenc, akit a rendőrök pár órával később otthonában elfogtak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nyomozók a férfi lakásában kutattak, lövedéket, esztergált hangtompító jellegű csövet, valamint 130 sörétólmot is találtak, mind lefoglalták.

Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt esztergált fémcső egy házilag készített hangtompító, melyen keresztül 22 Long Rifle kaliberű lőszer lőhető ki, ami megegyezik az őzből lefoglalt lövedék kilőtt elemével. Az igazságügyi fizikus szakértői vélemény szerint K. Ferenc bal kezének letapogatására használt mintahordozó felületén kimutathatók olyan, jellegzetes elemösszetételű szemcsék, melyet tűz-vagy gáz-riasztófegyver elsütésekor keletkeztek.

Fotó: Rendőrség

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága a hatályos végrehajtási rendelet értelmében az őzsuta értékét 100.000 forintban határozta meg.

A 42 éves férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében elmondta, hogy nem lőtt, egy petárdát dobott el, a vaddisznók miatt, tagadta, hogy bármilyen lőszere, vagy lövésre alkalmas eszköze volna.

Fotó: Rendőrség

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a férfival szemben orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait az ügyészségnek átadta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász-gyermeknap: Hetedszerre sem unalmas

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyermeknapot tarttak Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ha van Veszprém vármegyében olyan, vadászathoz kapcsolódó közönségrendezvény, ami egyformán mozgat meg helyieket és távolabbról érkezőket, karon ülő kisgyereket és nagyszülőket, vadászokat és a vadat „csak” fogyasztókat, az egyértelműen a várpalotai vadász-gyermeknap!

Fotó: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Annak idején (a Vadászati Kultúra Napja rendezvény Keszthelyre való „költözése” után) merész vállalkozás volt teljesen új tematikájú eseményt hozni a Thury-vár ódon falai alá, az idő azonban igazolta azok elkötelezettségét és bátorságát, akik összefogása révén idén már hetedszer telt meg mosolygó gyermekarcokkal Várpalota belvárosa.

Mire a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően a hivatalos megnyitó kezdetét jelző kürtszignálok felharsantak, az egy négyzetméterre jutó kicsik száma csak egy óvodában lehetett volna nagyobb, mint a Thury-vár környékén.

Mint Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a vadászkamara az ifjúsági programja megvalósításán keresztül mindig is prioritásként kezelte a vadászat népszerűsítését a gyermekek, vagyis a jövő felnőttei körében. A várpalotai „vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” elnevezésű összejövetel bizonyította életképességét az elmúlt évek során, hiszen ha nincs koronavírus, idén már nyolcadszor ünnepelhetnénk együtt. Mindez nem volna lehetséges a támogatók, vagyis a kamara, a vadászszövetség, a Bakonyerdő és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Várpalota Város Önkormányzata, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a főzőcsapatok nagylelkű közreműködése nélkül.

Katona Csaba alpolgármester úr a városi önkormányzat nevében mondott köszönetet azok felé, akik önzetlensége évről évre sokak számára teszi lehetővé egy önfeledt nap eltöltését Várpalotán, a vadászat égisze alatt. Mint rámutatott: ez az összejövetel sokak számára kedvező alkalom arra is, hogy legyőzzék a vadhústól való idegenkedésüket, hiszen amellett hogy a vadhús – megfelelő hozzáértéssel elkészítve – kulináris élményt nyújt, fogyasztása a háziállatok húsánál sok tekintetben egészségesebb.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A köszöntők elhangzása után került sor az elismerések, kitüntetések átadására. A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült – posztumusz – az év elején elhunyt Kötél László vadásztársunk. Az elismerést az özvegye vette át. Pál Lajos és Tóth Attila a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérmével lett gazdagabb. Eckert Zoltán a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példaértékű tevékenységével a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Csingervölgyi Vadásztársaság magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységét gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el.

Fotó: OMVK

A vár környékén és magában a várban egész nap térítésmentesen szolgálta a nagyszámú érdeklődő önfeledt kikapcsolódását a megszokott, vurstli jellegű szórakozáson (arcfestés, ugrálóvár, körhinta stb.) túl a lézeres lövészet, a hordozható planetárium, a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság haditechnikai bemutatója, a solymászok és a vadászkutyások ismeretterjesztő előadásai valamint a Thury-vár és a környék történelmét bemutató kiállítások.

Fotó: OMVK

A főzőverseny résztvevői ezúttal is gondoskodtak róla, hogy a vadász-gyereknapra ellátogató családok gasztronómiai tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Ha igaz a mondás, és az ő szívükhöz is a gyomrukon át vezet az út, akkor ez alkalommal is sikerült javítani a vadászok imázsát. Hogy a főzők munkája se maradjon elismerés nélkül, szakértő zsűri által odaítélt díjakkal gazdagabban térhettek haza a csapatok: Az Ősi Sárrét Vadásztársaság III., a Tési Fennsík Vt. valamint a Mesterszakácsok és Bazsi formáció II., a Hajag Vidéki Vt., a Diana Vadászhölgy Klub és a Csobánc Vt. I. díjjal lett gazdagabb. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A főzőverseny fődíját Rédei Zsolt nyerte el. (Fotó: OMVK)

Várpalota Város Nagydíját, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület a Bakonyerdő Zrt. különdíját, a Várpalotai Badacsonyi Kertművelő Egyesület a Verga nagydíját vihette haza. A főzőverseny nagydíját a családsegítő szolgálat és a várpalotai polgármesteri hivatal közös csapata, míg a főzőverseny fődíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságot képviselő Rédei Zsolt elnök vehette át a remekbeszabott gombás szarvasborjú pörköltért.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Engedély nélkül tartott lőfegyvert – elfogták

Print Friendly, PDF & Email

Egy vépi férfi engedély nélkül tartott lőfegyvert. A TEK elfogta

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve fogták el a szombathelyi rendőrök a vasi férfit. A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzését követően, a szombathelyi rendőrök felkérésére a Terrorelhárítási Központ 2023. május 24-én, a délelőtti órákban elfogott egy vépi férfit, aki engedély nélkül tartott lőfegyvert, valamint lőszereket.

A kutatás során a nyomozók egy lőfegyvert, valamint hozzá tartozó 140 darab lőszert, továbbá egy légfegyvert és hozzá tartozó 174 darab lőszereket is lefoglaltak. A férfit a szombathelyi rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, melynek során beismerő vallomást tett. Vele szemben a Szombathelyi Rendőrkapitányság lőfegyverrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom