Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Vadászati kultúra: Trófeaátadó a Körös Vadásztársaságnál – GALÉRIA

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Második alkalommal rendeztek trófeaátadó ünnepséget a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kunszentmártonban. Egy 505 grammos trófea, újabb gyöngyfogas őzbak és mindössze egy sebzés. 45 őzbak, kilenc érem, alig egy hónap alatt, miközben a tavaszi munkák dandárja miatt, napról, napra – a szinte szemmel láthatóan szárba szökkenő gabona,- a repcék, a lombosodó erdők, percről-perce rejtik, bújtatják a vadat. Ez a 2023-as őzbakidény mérlege Kunszentmártonban – tájékoztatta az Agro Jager News lapigazgatóját, Dr. Tálas Sándor, a Körös Vadásztársaság elnöke.

Trófeaátadó Kunszentmártonban, a Körös Vadásztársaság vadászáházában Fotó: Agro Jager News

Úgy gondoltuk, hogy bemutatjuk, megünnepeljük és méltó módon ismerjük el a hivatásos vadászaink munkáját idén is, amelyre az elejtőket, a barátokat vártuk s ahogy a vidék a vadászattól, a vadgazdálkodástól elválaszthatatlan, úgy a családoknak, a legkisebb gyerekeknek is itt a helye a szüleik mellett, ahogy mi is ott voltunk.

Dr. Tálas Sándor, a Körös Vadásztársaság elnöke köszöntötte a vendégeket, a tagtársakat Fotó: Agro Jager News

Dr. Tálas Sándor kiemelte: ma már tudjuk, hogy a 2022-es esztendő évszázados aszályt hozott. Ez megviselte a vadállományt, amelynek minden bizonnyal 2023-ban is érződik a hatása. Az időjárás, a Jóisten azonban kegyes volt mind a vadgazdához, mind pedig a természethez és egy viszonylag csendes, enyhe tél után vártuk az őzbaknyitányt – köszöntötte a vendégeket.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A vadászház Kunszentmártonban Leader Csoport összefogásával és támogatásával megújult. Kiemelte, hogy Kunszentmártonban, a kunszentmártoni emberek sose távolodtak el a vadászattól. Ez éppen úgy hozzátartozik a vidéki ember életéhez, mint az élet bármely területe. Nincs jó vagy rossz, de mindenki tesz azért, hogy a közösség elfogadja, elismerje a munkáját, hivatását, szakmáját, hobbiját. Minden tagtársunk, a helybeliek, természetesen felelősek egyénileg is azért, hogy hogyan ítélik meg a vadászokat, hogyan ítélnek meg bennünket Kunszentmártonban, a megyében. Fontosnak tartjuk, hogy segítsünk annak is, aki kéri és annak is, aki ezt nem tudja megtenni. A kunszentmártoni ember jóérzésű és ilyen az egész településünk. Magam pedig, körzeti állatorvosként, munkám során is törekszem arra, hogy ez a kifejezetten jó kapcsolat fennmaradjon a településünkön – ez mindannyiunk érdeke, ez jelenti a vidék erejét.

Dr. Tálas Sándor, a Körös Vadásztársaság elnöke gratulál Turó Alex hivatásos vadásznak Fotó: Agro Jager News

A 2023-as őzbakidényben Turó Alex és Kenyeres Gábor hivatásos vadászoknak külön-külön is megköszönte Dr. Tálas Sándor, hogy mintegy 45 őzbakot hoztak terítékre, hogy kíséretükben ennyi jó és kívánatos trófea került a vadászház udvarára. Hozzátette, ahhoz, hogy szakembereik eredményesek legyenek, a családok háttértámogatása elengedhetetlen, mi több, éppen annyira fontos, mint a szakmai és anyagi megbecsülés.

Dr. Tálas Sándor, a Körös Vadásztársaság elnöke gratulál Kenyeres Gábor hivatásos vadásznak Fotó: Agro Jager News

Turó Alex és Kenyeres Gábor hivatásos vadászok összefoglalták, hogy nap, nap után járták a határt és bizakodva tekintettek a 2023-as őzbakidény elé. Ahogy elestek az első őzbakok, a szakma pillanatok alatt érezte, telefonáltunk, beszéltünk a kollégákkal, hogy ők mit láttak, mit tapasztaltak? Hamar kiderült, hogy 30-40 gramm, sok esetben 50-60 gramm is hiányozhat a trófeákból. Ez a jelenség nemcsak Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére, hanem a többi vármegyében is igaz ebben az esztendőben. Vadászati szempontból szinte nem is érdekes, de a vadgazdálkodás vonatkozásában már igen, hiszen minden alkalommal feltettük a kérdést – folytatta Turó Alex, hogy várjunk vagy vezessük rá a vendéget, mert nemhogy nagyobb trófeával keressük majd 2024-ben, hanem minden bizonnyal visszaraknak 2024-ben. Szemünk előtt lebeg ilyenkor, hogy a társaságunk költségvetése az őzbak vadászatára épül és döntéseket kell hoznunk. Kollégámmal, Kenyeres Gáborral már az idény előtt is rengeteg hajnalt, estét kint töltöttünk és nézegettük az őzbakjainkat. Cserkeltünk, megközelítettük az őzbakokat annyira, amennyire csak tudtuk. Aztán április 15-én megérkeztek az első vendégek.

Az őzbak vadászata, a tavaszi hetek sok más feladatot is adnak, így gyakran előfordul, hogy két vadásztatás között keveset alszunk. Preparáljuk, főzzük, fehérítjük a trófeákat. Tartjuk a kapcsolatot a gazdákkal, hogy ki merre és mit vet. Szerencsére sokan bekapcsolódnak a vetések őrzésébe is, így mondhatjuk, hogy sok terhet levettek a vállunkról – köszönték még a tagságnak.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Bár lehettek volna sűrűbb agancsok is ebben az évben, de Turó Alex kiemelte azt is, hogy a vendégeink lőkészsége magas mércét ütött meg. Pontos, felkészült vadászok érkeztek, akik egytől, egyig cserkelni és barkácsolni akartak. 45 vadászat során mindössze egyetlen egy utánkeresésünk adott feladatot. Kenyeres Gábor pedig még egy gyöngyfogas őzbaknak örülhetett, ahogyan a napokban, Komádiban, a Bihar Népe Vadásztársaság területén is történt.

Terítéken az őzbak: barátjukat Kenyeres Gábor kísérte a hajnali vadászaton.

Az ünnepi trófeátadóra hetek óta készültek. A téli vadászatok során a legszebb fácánkakasokat megkopasztották és külön lefagyaszották. Petyus János tagtársuk pedig egy sziki gyepen tartott öreg birkát vágatott le, amit Kovács Mihály, kunszentmártoni szakácsmester készített el. A receptet, a mester praktikáit itt érheti el!

Rövid időre, de a forró fácánhúsleves elcsendesítette a Körös Vadásztársaság vadászházát.

Miközben a vadászháznál üstben főtt a fácánleves és reggel óta darabolták, főzték a birkapörköltet, addig sültestálakkal készült jóbarátjuk, Kulik Zoltán, aki Kunszentmártonban méltán ismert szakácsmester. Helyi pálinkák, különleges kunszentmártoni sütemények és persze muzsikaszó, ami ha nem is hangosan, de kiszüremkedett az utcára.

A gyöngyfogas őzbak: egy igazán különleges zsákmány, amelyet Kenyeres Gábor hivatásos vadász kíséretében hoztak terítékre a 2023/2024-es vadászati idényben.

Dr. Tálas Sándor a társaság elnöke összefoglalta, hogy a trófeamustra, a trófeaátadó azért is fontos pillanat a közösségükben, mert egy ablakot nyit arra a genetikai változatosságra, sokszínűségre, amit az őz képvisel. Évről évre feltűnnek hasonló agancsformák s a szikes pusztáktól a tölgyerdőkig, az ártéri, hullámtéri élőhelyekig megannyi helyen vigyáznak az őzre, az apróvadra és vele együtt a környezetre. Látható, hogy egyedül nehezen lehet eredményeket elérni, de összefogással, hogy mindenki inkább hozzátesz, mint elvenne, jó eredményeket lehet elérni és fejlődik a társaság, fejlődik a településük, Kunszentmárton.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Turó Alex, Kenyeres Gábor, Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Vadászat

Nagy értékű gímszarvasok pusztultak el villanypásztorba gabalyodva

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Mintegy négy, nagy értékű gímszarvasbikát találtak elpusztulva a Drávamenti Szarvas Vadásztársaság területén. Az elmúlt évben a vadkár körüli kérdések országos viszonylatban az érdeklődés középpontjába kerültek. Míg a kormányzat elrendelte a használaton kívüli kerítések felszámolását, addig más területeken ideiglenes és állandó kerítések épültek. Az elmúlt héten a Dráva mentén mintegy négy gímszarvast találtak drótokba gabalyodva, elpusztulva – tájékoztatta az Agro Jagert, Mészáros Kálmán, a Drávamenti Szarvas Földtulajdonos Vadásztársaság elnöke.

A magára hagyott villanypásztorba csavarodott egy gímszarvas bika, elpusztult. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Négy, nagy értékű, nemcsak pénzben, de genetikai értelemben is értékes gímszarvas tetemére bukkantak a Drávamenti Szarvas Földtulajdonos Vadásztársaság területén. Mészáros Kálmán, a társaság elnöke és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Vármegyei Területi Szervezetének alelnöke kiemelte, hogy ez a probléma nemcsak a vármegyében jelentkezik, hanem országos viszonylatban is előfordul. Kiemelte, hogy miközben a kormány bontja és hatalmas költségekkel felszámolja a sok évtizede használaton kívüli kerítéseket, addig egy új elképzelés szerint, sok helyütt magánerőből építenek olyan helyekre is kerítést, amely minden szakmai szempontból indokolatlan. Látható, hogy a kerítések építésével, a vad életterét csökkentve, a szomszédos gazdák területeiben hatványozottan jelentkezik vadkár.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Hohmann Endre, a társaság vadászmestere kiemelte, hogy a földtulajdonosi hátterű vadásztársaság alapját a növénytermesztésből élő gazdák adják, akik különféle módszerekkel óvják a termelt növényeiket. Ebből egy módszer a villanypásztor telepítése, amely, ha megfelelően is üzemel, akkor is állandó felügyeletet és gondozást igényel. Persze ismert tény, hogy minden problémára ez sem jelent megoldást.

Vadőr küzd az elhanyagolt villanypásztor drótjával, lenn a Dráva mellett. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

A vad élőhelye az erdő és a mező. Onnan sem kitiltani, sem elzárni nem lehet. A villanypásztorok működése egyszerű, hiszen magasfeszültségük miatt ugyan megüti a vadat, de alacsony áramerőségük miatt nem jelentenek veszélyt sem emberre, sem állatra. Az egyszálú drótsodrony azonban nehezen szakad és ha nincs alatta rendszeresen lekaszálva az aljnövényzet, akkor nem képes leadni az óvatlan vadra a feszültséget, ugyanis más részeken, szakaszokon leföldel.

Állathoz, emberhez méltatlan sors. Így pusztultak el a szarvasok a Dráva mellett. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Jól bevált gyakorlat, hogy a telepítések előtt a vadgazdálkodók minden esetben segítenek kihelyezni a kerítést, de a vadkár megelőzésében és a kerítés üzemeltetésében már nincs kapacitásuk, amely későbbiekben a termelő feladata.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Tény, közölte Mészáros Kálmán, hogy az elmúlt napokban megdőlt évszázados melegrekordok alatt sok-sok órát szenvedtek az elpusztult szarvasok.

Elpusztult kapitális gímbika a Dráva mellett. A társaság elnöke kéri, hogy aki villanypásztort telepít, az előtte egyeztessen és a kihelyezett eszközöket folyamatosan ellenőrizze, üzemeltesse. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Mészáros Kálmán, a Drávamenti Vadásztársaság elnöke kéri és felhívja minden mezőgazdász figyelmét, hogy az általa üzemeltetett villanypásztorokat folyamatosan ellenőrizzék s ha drótba tekeredett, csavarodott állatot látnak, akkor a helyi vadásztársaságokat haladéktalanul értesítsék. Ekkora hőségben sokszor alig pár óra alatt annyira felhevülnek a drótba akadt állatok, hogy menthetetlenül kimúlnak. Hozzátette, hogy a kommunikációra alapozott vadkár megelőzésen lehet csak az igazi hangsúly. Mindenki érdeke az, hogy a vadkár és egyáltalán a károk értéke csökkenjen, miközben emberségesen bánunk a vaddal. A képen látható szarvasok – koruk miatt is – sok-sok éves, a környékbeli vadgazdálkodók együttes munkájának az eredménye, melyeknek pusztulása nemcsak a helyi, hanem a Dél-Baranya vadállományának vesztesége is.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M., lapigazgató
Agro Jager News

Tovább olvasom

Frommer

ÚJDONSÁG: Már ONLINE is foglalhatsz időpontot a FROMMER fegyverműhelyébe

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hol másutt, mint a fővárosban találta ki a FROMMER Fegyverbolt, hogy a fegyverjavító műhelyükbe már online is lehet időpontot foglalni. Ehhez nem kell mást tenni, mint a FROMMER weboldalán megkeresni a linket és két, három kattintás után már pontos dátumon várnak bennünket. Innovatív és ügyfélbarát, hiszen a mai felgyorsult világunkban, ma már parancsoló, hogy ne kelljen várakozni. Így, ezek után a FROMMER Fegyverbolt fegyverműveséhez is bejuthatunk anélkül, hogy bárkivel telefonon kellene egyeztetni – tájékoztatta az Agro Jagert, Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója.

Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója. Fotó: Agro Jager / FROMMER 

Nincs annál rosszabb, mikor megérkezünk egy fegyverműhelybe és előttünk ott állnak, várakoznak. Két lehetőségünk van: maradunk vagy elmegyünk. Igen ám, de ha messziről jövünk, már pedig kevesen vagyunk úgy, hogy az utca végén működik egy műhely, ezért rászánjuk az időt és a várakozás ingoványos, idegőrlő útjára lépünk. Közben meghallgatjuk a bajba jutott vadásztársat, aki szintén messziről jött s ha már útra kelt, talán ráérősebb, mint mi. Mi több, örül, hogy egyáltalán eljutott, foglalkoznak vele, mert hát erről is kell beszélni s mindent megértünk és az is lehet, hogy új barátaink lesznek. De mennünk kellene. Nagyon..

Postabontás: a FROMMER fegyverboltba újonnan érkezett FRANCHI fegyver hamarosan új gazdájához kerül. Gyári KONUS távcsővel, eredeti KONUS szerelékkel, amely mellé a svéd Aim Sport hangtompítóját szerelik fel. Fotó: Agro Jager / FROMMER

Mindenki rohanna, sietne, közben meg ég a lábunk alatt a talaj, vagy várnak ránk odakint, vagy menni kell az oviba, vagy menni kell vissza dolgozni, netán a nyaralást kihasználva megszökünk a strandról, azzal a címszóval: Egy perc! Mindjárt jövök!

Persze olyan a fegyverbolt egy vadásznak, olyan egy fegyverműhely nekünk, mint maga a Kánaán és akit komolyan vesz a párja, aki körül elfogadják, hogy a vadászat egy életforma, pontosan jól tudja, hogy az egy percből hipp-hopp egy óra lesz.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A FROMMER felszámolta a várakozást

A FROMMER Fegyverbolt weboldalára, ha rákattintunk (akár ide is!), akkor két helyen is feltüntették a fegyverműhely linkjét. A következő képen nyíllal jelöltük, ahol egyet felül, egyet pedig kicsit az oldal közepére navigálva találunk meg, ami már piros betűkkel szembetűnő! Itt a cikkben sárga nyilakkal, bekarikázva lehet megtalálni! A képre kattintva pedig betölt a weboldal.

A FROMMER weboldalán két helyen is lehet a fegyverjavító műhelybe időpontot foglalni! Fotó: Agro Jager

Mind a két esetben egy naptár ugrik fel és már válogathatunk is a számunkra megfelelő időpontok közül.

Kattintsunk rá az időpontfoglalásra – mutatom lentebb egy képen, hogy mi fogad bennünket

A képen a július 22-vel kezdődő hetet láthatjuk, ha ott kiválasztunk egy órát, akkor egy panel ugrik fel. Ezt láthatjuk ->

Naptárnézetben, órákra bontva lehet kiválasztani a számunkra kedvező időpontot. Fotó: Agro Jager

Ha a számítógépünk, laptopunk, telefonunk bejelentkezett a postafiókunkba, akkor már be is olvassa a nevünket. Ez az ablak ugrik fel ->

Felugró ablak kérdez rá az adatainkra és a problémára.

Adjuk meg a telefonszámunkat és pár sorban érdemes összefoglalni, mi a problémánk, mjad a rendszer azonnal visszajelez.

Mikor beküldjük az időpontfoglalást, a műhely visszaigazolja az időpontot és erről egy visszaigazoló e-mailt kapunk. Ezt az üzenetet kapjuk ->

A foglalást így igazolja vissza Magyarország legnagyobb fegyverboltja, a FROMMER. Fotó: Agro Jager

Albert Attila kiemelte, hogy azok, akik nem tudnak időpontot foglalni, ettől ugyanúgy le tudják adni javításra a fegyvereiket, de, ha nincs időpontjuk, akkor a fegyvermesterük nem tud azonnal foglalkozni a javításokkal.

Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója egy új, FERANCHI fegyvert ad át.  Fotó: Agro Jager / FROMMER 

A FROMMER Fegyverbolt online időpontfoglalása, ugyan még csak két hete üzemel, de nagyon jók a visszajelzések. A vásárlók, az ügyfelek elégedettek és a műhely javítási, karbantartási feladatai kiszámíthatóak, tervezhetőek. A mögöttünk álló két hét is megmutatta, hogy a vadászok, sportlövők körében mennyire kedvelt alkalmazás lett ez az új, innovatív időpontfoglalás, itt, a FROMMER Fegyverbolt weboldalán. Látogassanak el a honlapra, használják bátran a FROMMER Fegyverbolt legújabb fejlesztését.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Agro Jager News

Frommer Fegyverbolt

Tovább olvasom

Vadászat

Farkasok garázdálkodnak Kárpátalján

Print Friendly, PDF & Email

Farkas rabolt egy kiskutyát Ukrajnában – videóval:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A térfigyelő kamera kapta lencsevégre, ahogy egy farkas zsákmányul ejt egy kiskutyát a Perecsenyi kistérséghez tartozó Poroskő (Poroskovo) településen. Az esetről a Kárpátaljai Megyei Vadászok és Halászok Egyesülete számolt be. A felvételen jól látszik, ahogy a farkas az udvarra merészkedik, majd zsákmányul ejti a kiskutyát.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az egyesület elmondása szerint a teljes körű háború óta érvényben lévő ukrajnai vadászati ​​tilalom miatt legalább négyszeresére nőtt a ragadozó állatok állománya a kárpátaljai erdőkben.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A farkasok, sakálok, rókák és más állatok egyre gyakrabban merészkednek az emberek közelébe élelem után kutatva, és ez nagyon veszélyes, mivel a ragadozók nemcsak támadhatnak, hanem számos fertőzést is hordozhatnak.

Az elmúlt két évben kárpátaljai szakemberek többször is észlelték a veszettséget és leptospirózist ragadozóállatoknál, valamint az afrikai vadsertéspestis kitörését is észlelték.

Forrás: Kárpátalja.ma

Tovább olvasom