Keressen minket

Vadászat

Vadásznapot rendeztek Mezőtúron – GALÉRIÁVAL

Print Friendly, PDF & Email

2023. augusztus 12-én Mezőtúron rendezték meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadásznapot, amely idén, az augusztus 13-án megrendezésre kerülő Túri vásárt nyitotta meg.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Nyugodt szívvel mondhatjuk a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei  vadásznapokra, hogy mindegyike igazi élmény a vadászok számára. Ezeknek a különleges napoknak a sorát erősíti már a mezőtúri is, amelyet augusztus 12-én rendeztek meg, hol másutt, mint Mezőtúr szívében, a híres, avagy a hírhedt Túri Vásár előtt egy nappal. A vendégeket Dr. Kovács Sándor, az OMVK sportvadász tagozatának országos alelnöke, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő, Szűcs Dániel, Mezőtúr polgármestere, valamint Benedek Fülöp, az Országos Magyar Vadászati Védegylet Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei örökös elnöke köszöntötte.

Megnyitó Mezőtúron. Balról jobbra Dr. Kovács Sándor, az OMVK sportvadász tagozatának országos alelnöke, Benedek Fülöp elnöki-főtanácsadó, örökös Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei OMVV elnök, Szűcs Dániel, Mezőtúr polgármestere, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő Fotó: Agro Jager News

Mezőtúr valamikor a legfontosabb átkelőnek számított, hiszen a Sárréten át csak itt, ezen a városon keresztül vezetett út Erdélybe. Budáról nem is lehetett másfelé menni. A Sárrét a Rétközig húzódott, s a folyamszabályozások előtti időben igen nehezen lehetett átjutni innen Nagyváradra, vagy ahogy még a régi öregek szokták volt mondani: Váradra. Az út ma is jó 140 kilométer, bár a régi ősi utakat ma még a Trianoni határ vágja ketté, de egy-két határátkelő, hacsak egy héten egy napra is, de már ki-kinyit. Talán segítene ezen a Schengeni zóna bővítése vagy további határátkelők nyitása és akkor igazán nyitott lehetne hazánk Erdély felé is. Mezőtúr vásártartási joga történelmi tény és bizony nyakas, konok kunok lakták e vidéket s lakják ma is, akik közül az itt élők döntő többsége ma is református, no’iszen ez itt a nagybetűs Református Tiszántúl – hamisíthatatlanul vakítanak ma is a hófehérre meszelt tornyok innen, egészen fel Debrecenig.

Már kora reggel rotyogtak a bográcsok, az üstök. Fotó: Agro Jager News

Szókimondó népek élnek ma is ezen a tájon s vallják, hogy Karcag-Túrkeve-Mezőtúr az a háromszög, ahol jó pörkölteket tudnak főzni – ebben mereven hisznek is és aki paradicsommal érkezik, annak a bográcsok körül nem igen lehet maradása, mert abba csak zsír, hagyma, paprika és só kerülhet!

Középen Sándor János Vilmos, a Peres-Marázi Gazadák Vadásztársaság elnöke, jobb szélen Uzsoki János, a Fekete István Vadásztársaság elnöke. Fotó: Agro Jager News

A város, ahogy Sándor János Vilmos, a Peres-Marázi Gazdák Vadásztársaság elnöke és Uzsoki János, a Fekete István Vadásztársaság elnöke tartja, soha nem fordult el a vadászoktól. Uzsoki János, aki egyébként nagy tiszteletben álló olimpikonja a városnak, hozzá is teszi, hogy Mezőtúron volt olyan idő, hogy nem volt olyan család, akinek ne lett volna egy-egy rokona a vadászok között. Büszkék arra, hogy a régi öregek képesek voltak egyben tartani 117 vadászt, akik 34 000 hektáron gazdálkodva, a megye egyik legnagyobb társaságát működtették.

Kürt harsan. Fotó: Agro Jager News

Kürt harsan és a sarkon fogatok kanyarodnak be. Van, aki a saroglyát lesi, van, aki a lovakat s bizony meg kell hagyni, hogy igen szépen jár az a csikó, ott ni, a kanca mellett, jobbról – mert oda szokás kötni a kancákat, amelyiknek csikaja van. Na, szó, ami szó, ehhez is értenek még Mezőtúron, mert hát ló nélkül milyen is lenne az élet?

Sándor János Vilmos, a Peres-Marázi Gazdák Vadásztársaság elnöke Fotó: Agro Jager News

Uzsoki János elnök tolmácsolja, hogy hajnalban két fogattal, két vadász indult el, hogy terítékre hozzák az ünnepi őzbakokat. Látszik, ha egyszer ezek a kunok elhatározzák, hogy mellé állnak egy ügynek, akkor abból nem engednek és hát, most úgy alakult, hogy két őzbak is fekszik a terítéken. Látja? Ott, balról, az az ifjú hölgy Sándor Henrietta, a Peres-Marázi Gazdák Vadásztársaság elnökének a lánya, ő ejtette el az őzbakot.

Dr. Kovács Sándor országos alelnök Fotó: Agro Jager News

Dr. Kovács Sándor, az OMVK sportvadász tagozatának alelnöke kiemelte, hogy a tavaszi és a nyári utód- és fiókanevelés mind a vadászható, mind pedig a védett madár és emlős fauna vonatkozásában sikeres volt. Az őzbak vadászata ugyan a tavaszi hetekben döntő többségében lezajlott, de az üzekedés, azért, ha mennyiségében nem is, de a vadászati színvonalában messze kimagaslik.

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő köszöntője Mezőtúron. Fotó: Agro Jager News

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a vadászat, a vadgazdálkodás elválaszthatatlan része a vidéki ember életének. Különösen azok a gazdálkodók, állattartók tudják, akik legeltetnek, pásztorkodnak, növénytermesztéssel foglalkoznak, hogy mit is jelent az, ha a vadász nem ér oda, és nem tud segíteni. Így volt ez régen és így van ez napjainkban is. Kiemelte, hogy a vadgazdálkodásnak, a vadászatnak, szigorú törvényi szabályozásoknak kell eleget tenni,  mind az ágazati, mind pedig a személyi feltételek kapcsán és nem csak a szűken vett vadászati vonalon, de széles körű feladatokat kell végrehajtaniuk. Az agrárium szereplői és a természetvédelem felé is kötelezettségeket kell teljesíteni, miközben nem szabad elfelejteni, hogy rendészeti feladatokkal is felruházták a hivatásos vadászokat. Ebben az együttműködésben Mezőtúr és a térség összefogott, amely meghozta, meghozza az eredményeket s lám a teret sikerült megtölteni.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Szűcs Dániel, Mezőtúr polgármestere hangsúlyozta, hogy amikor megkeresték a vadászok, hogy a Túri Vásár előtt egy nappal, közvetlenül a vásár helyszínén szeretnének a vadászok találkozni, mi több, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadásznapokat megrendezni, igyekezett minden segítséget megadni. A Túri Vásárra, amelyet augusztus 13-án tartanak 20 000 embert várnak s a vármegyei vadásznapra már gyakorlatilag minden készen állt. Különösen nagy erőfeszítést nem követelt meg a várostól a vadászok kérése. Nyitott kapukkal fogadtuk a megkeresést és ezt erősítette az a színvonalas program, ami igazán illeszkedett is a város kultúrájához, a város történelmi hagyományaihoz.

A Primos nyúlsíró sípot a fényképre kattintva lehet megrendelni!

A vadászatot nem szabad elszeparálni, s azzal, hogy a vármegyei vadászok felsorakoztak, hogy a vadászati árusok megmutatták értékeiket, hogy a vadászati képzőművészet, iparosság is bemutatta termékeit, teljesen nyilvánvaló egy ideérkező látogatónak is, hogy a vadgazdálkodás mögött érték, tartalom és tradíciós hagyományok körvonalazódnak.

Ünnepi teríték a mezőtúri vadásznapon Fotó: Agro Jager NewsJász-Nagykun-Szolnok Vármegyében nem szokás sok kitüntetést átadni. Vallják, hogy akkor lehet egy-egy kitüntetés értékes, ha azt ritkán, megfontoltan és azokat egy-egy vadásznap alkalmával csak kevesen vehetik át.

Uzsoki János olimpikonnak, a Fekete István Vadásztársaság elnökének gratulál Benedek Fülöp elnöki-főtanácsadó, örökös vármegyei elnök Fotó: Agro Jager News

Maga a „Nimród”, már mint érem, még mindig egy fajta státusz. Sokan keverik a hasonló nevű lappal, de mindössze annyi az átfedés, hogy azt a magazin tulajdonosa, az Országos Magyar Vadászati Védegylet adományozza. A szervezet felépítése egyébként prezidenciális, tehát, csak a társaságok elnökei, majd azok közül megválasztott megyei elnökökből épülhet fel. Így biztosított a megfelelő szakmai színvonal és a megfelelő szakmai háttér és vele a társadalmi elismerés, elfogadás. E díjat 2023-ban, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében a következők vehették át:

  1. Csontos Gyula, a Dózsa Vadásztársaság elnöke
  2. Herczeg János, a Kisújszállási Petőfi Vadásztársaság elnöke
  3. Posztumusz díjban részesült Molnár Mihály Máté, a Mesterszállási Mester Vadásztársaság elnöke
  4. Takács András, aki 40 év és 4 hónapig dolgozott hivatásos vadászként.
  5. Uzsoki János olimpikon, a Fekete István Vadásztársaság elnöke

A megye vadgazdálkodásában figyelemreméltó teljesítménye miatt, gróf Nádasdy Ferenc emlékplakettet vehetett át a Jászfényszarui Jász Vadásztársaság.

Dr. Kovács Sándor, az OMVK országos alelnöke átadja a kamarai aranyérmet az Országos Magyar Vadászati Védegylet korábbi választmányi elnökének, örökös Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei elnöknek. Fotó: Agro Jager News

Az Országos Magyar Vadászkamara kamarai aranyérmet ítélt meg az Országos Magyar Vadászati Védegylet korábbi elnökének, Benedek Fülöpnek, aki az országban a leghosszabb ideig töltött be szövetségi vármegyei elnöki posztot. Dr. Kovács Sándor, az OMVK sportvadász tagozatának országos alelnöke kiemelte, hogy Benedek Fülöp szakmai kompetenciái és kapcsolatteremtő képessége miatt a megye vadgazdálkodását minden tekintetben támogatta s országos választmányi elnökként az egész ország vadgazdálkodását is kiemelkedően segítette. Vonatkozott ez az apróvaddal dolgozó társaságoktól, a nagyvadas társaságokra is. Kiváló vadászembert ismerünk személyében – méltatta Dr. Kovács Sándor országos alelnök, aki ma is motorja a vármegye vadászati életének, miközben szakmai tapasztalatai, kapcsolatai révén továbbra is az ország agrárszektorában fontos és hangsúlyos szereplője az ágazatnak.

Kamarai aranyérmet vehetett még át Jászberényből György Imre is.

Díszvendégek és kitüntetettek a 2023-as Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vadásznapon. Fotó: Agro Jager News

Benedek Fülöp, az Agro Jager News érdeklődésére, összefoglalta, hogy az apróvad számára kedvezően alakult a 2023/2024-es vadászati esztendő. E mellé azonban pontos, fegyelmezett, szakszerű vadgazdálkodást kell állítani. Megkerülhetetlen a dúvadkontroll, amelyet nap, nap után fáradhatatlanul végre kell hajtani. Ennek a hozadékát azonban nem lehet kizárólagosan csak a vadgazdálkodás teljesítményére szűkíteni. Látni kell, hogy a vadgazdálkodás sikere magában foglalja például a természetvédelem eredményeit is. Ki kell jelenteni, hogy a dúvadkontroll hatása kiterjedt és jelentős. Hatása összetett és sokszorosa annál, amit a terítékekben lehet mérni. Az elnöki-főtanácsadó rámutatott, hogy a kihívások mellett a vadgazdálkodás előtt széles távlatok nyílhatnak meg. Az ágazatban ugyanis jelentős potenciál rejlik, amit felkészült, átgondolt és strukturált folyamatokkal nem csak szabályozni, de növekedési pályára is lehet állítani. Ehhez azonban megfelelően átgondolt, nyugodt és szakmai alapokra épített folyamatokat kell elindítani.

A könyvet a fényképre kattintva lehet megrendelni!

Sándor János Vilmos, a Peres-Marázi Gazdák Vadásztársaság elnöke kiemelte, hogy trófeakiállítás, kutyashow, különféle bemutatók színesítették a programot. Ezek szervezése sok időt vett igénybe, de nemcsak a város számára jelentett újdonságot, hanem a vadásznapi résztvevők is  hasznos tapasztalatokat szerezhettek. 22 vadásztársaság 40 ételt főzött és sütött – tette hozzá Uzsoki János elnök, aki mindezek mellett mégis talán arra a legbüszkébb, hogy a vadásznap délutánján megannyi gyermeknek szerveztek futóversenyt.

Mezőtúron a legkisebbekre mindenki vigyázott! Fotó: Agro Jager News

Ahhoz, hogy a kicsik megismerjék, hogy milyen a vadászat, hogy valójában miről szól, ahhoz találkozni kell a vadászokkal, a kutyákkal. Látni és hallani kell, hogy miként szól a vadászkürt. Többen kihozták a kutyáikat és a gyerekek találkozhattak a vadászkutyák különféle fajtáival. Ez kell ahhoz, hogy ne féljenek a kutyáktól.

Ottokárt, mint a Hubert Kiskundorozsmán című ifjúsági regény egyik főhősét, sokan megsimogatták. Fotó: Agro Jager News

Ezt erősítette a Magyar Honvédség is, akik légfegyvereket hoztak ki és a hivatásos katonák felügyelete mellett célba is lőhettek a látogatók. A lőfegyverek megismeréséhez talán mindig is a legjobb eszközök között szerepelt a légfegyver. Egy-egy nebuló már kifejezetten jól célzott s nem titkolt célja Uzsoki Jánosnak, hogy minél több gyermek sportoljon a városban s ha közülük akad egy-egy fiatal, akiben több is rejtőzhet, azt támogatni tudják.

Tisztek a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterbázisról. A bázis FaceBook oldala itt érhető el!

Sándor János Vilmos, a Peres-Marázi Gazdák Vadásztársaság elnöke leszögezte, hogy a siker az összefogásban rejlik. A vármegye összefogott és a város polgármestere, az országgyűlési képviselő, a kamara és a szövetség mind egységesen állt oda, amikor Mezőtúr vadásztársaságai felsorakoztak. Nehéz lenne mindenkit felsorolni, de hozzátette még, hogy a Zala vármegyei vadászok, fáradságát, akik szarvashússal érkeztek – a mezőtúri vadászok nem felejtik!

Gyermekprogram Uzsoki János olimpikon, a Fekete István Vadásztársaság elnökének szervezésében, az OTP Bank támogatásával a mezőtúri vadásznapon. Fotó: Uzsoki János

A rendezvény megvalósítását az OTP Bank támogatta

 

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Fényképezte: Dr. Szilágyi Gergely PhD

 

Vadászat

Apáról fiúra száll

Print Friendly, PDF & Email

A három generáció együtt vadászott a Nyugat-Zselicben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászat szenvedélye gyakran öröklődik apáról fiúra, így van ez hosszú évek óta visszajáró olasz vendégeink esetében is, ahol három nemzedéken ível át a natúra és a vadászat szeretete.

Fotó: SEFAG Zrt.

A három generáció idén együtt vett részt a szeptemberi vadászaton, sőt a nagyapa régi vadászbarátja is csatlakozott a társasághoz. Egy hangulatos reggeli cserkelővadászat alkalmával így került terítékre a Nyugat-Zselicben a képen látható – körübelül 8 kilogramm agancstömegű, 12-13 éves – gímbika, vendégeinket Plucsinszki Zsolt kísérte.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egykor a nagyapa és vadászbarátja is a SEFAG területein vadászott, de átadták a stafétabotot a következő nemzedéknek és az elmúlt években már kísérőként vesznek részt a vadászatokon, mentorként segítve az ifjakat és a teríték mellett együtt elevenítik fel a régi vadásztörténeteket. Ki tudja, talán egyszer a kisfiút is vendégeink között köszönthetjük majd…

Forrás: SEFAG Hunting Hungary

Tovább olvasom

Vadászat

Terítéken a kétezredik aranysakál

Print Friendly, PDF & Email

Horváth Mihály elejtette a kétezredik aranysakálját

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Furcsa volt úgy nekivágni az estének, hogy: „egy sakált azért jó lenne lőni” … „jobb lenne, ha felnőtt lenne” … „ itt vagy ott kellene elejteni”…, szóval, valahogy az elvárások – a kívülről jövők és a magamban felállítottak – kerekedtek ezúttal felül bennem, nem pedig az évtizedes tapasztalat.

Fotó: Sikeres Magyar Ragadozó Vadászok

Amit fejben összeraktam, köddé is vált hamarosan, mert a kedvenc etetőhelyemen sikerült egy kölyöksakált elhibáznom. Nyomban szedtem a sátorfámat és fejben már indultam is hazafelé, amikor „becsippent” Gabi üzenete: „Ha megvan, szólj, kijövök koccintani!” Na, jól van! Végül is van „bé tervem”, adok még egy esély magamnak!

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Januárban sakáloztunk utoljára a kis vadföldön, a hivatásosvadász kolléga pedig nemrég egy kölyöksakált is látott ott, nosza, ezt akkor még megpróbálom. Amikor odaértem éppen egy vaddisznó ballagott keresztül rajta, így legalább nem mondhattam, hogy milyen egyedül vagyok.

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és legnagyobb vadgazdálkodója.

Szerencsére az „édes kettes” nemsokára egy egércincogásra kíváncsi sakállal egészült ki, „aki” miután a hang elnémult, keresztül futott a föld túloldalára. Ott szél alá került, megpördült, futott pár lépést visszafelé és megállt egy pillanatra. Eldördült a lövés és egy véget nem érni akaró rohanás kezdődött a föld közepe felé. Ott egyszer csak véget ért: a futás, az újabb hibázást feltételező csalódás érzése, ott feküdt előttem a kétezredik sakálom. Méltó terítéket készítettünk és a koccintás sem maradt el.

Egy kalappal Mindannyiótoknak!

 

Forrás: Horváth Mihály – Sikeres Magyar Ragadozó Vadászok Facebook oldala

Tovább olvasom

Vadászat

Koronglövő verseny Takács Tibor emlékére

Print Friendly, PDF & Email

Második alkalommal rendezte meg az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete a Takács Tibor Emlékversenyt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Második alkalommal rendezte meg az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete a Takács Tibor Emlékversenyt. A nevezési díjak a Fejér Megyei Hivatásos Vadászok Alapítvány számlájára folytak be.

Takács Tibor (1964 – 2021) a VADEX Zrt. fővadásza 2021. április 12. napján, életének 57. évében hunyt el. (Fotó: VADEX Zrt.)

A Soponya és Aba közötti Sportlőtér szeptember 8-án, a szarvasbőgés tradicionális kezdetén, Kisasszony napján adott helyet az előre meghirdetett gyorsított korongvadászatnak. Szép számmal jelentkeztek a megmérettetésre, összesen 29-en indultak a dobogós helyezésekért, vadász- és sportlövő kategóriában. A kiírásban a szervezők a verseny céljaként fogalmazták meg a vadászati kultúra ápolását, a szakmai sport és baráti kapcsolatok erősítését, a versenyzési lehetőség biztosítását.

Fotó: Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete

Alapítvány a hivatásos vadászok megsegítésére

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A megyei vadászkamara szolidaritási céllal hozta létre a Fejér Megyei Hivatásos Vadászokért Alapítványt: – Fontos, hogy a közösség tagjai jelezzék, ha van olyan személy a környezetükben, aki nem várt esemény, életszínvonalának romlása miatt segítségre szorul. Manapság sajnos, az emberi értékmérőkkel nem állunk túl jól, a kapcsolatok leépülnek, sokszor észre sem vesszük, hogy hol kél el a segítség. Minden fórumot megragadunk ahhoz, hogy tudatosítsuk, milyen támogatásban részesülhetnek a hivatásos vadászok munkavégzés közben elszenvedett baleset, tartós betegség esetén. Céljaink között szerepel elhunyt hivatásos vadászok gyermekeinek pártfogásában, esélyegyenlőségük megteremtésében, anyagi helyzetük javításában való részvétel. További célunk hivatásos vadászok lakhatásának elősegítése, nyugdíjas, illetve idős hivatásos vadászok gondozása, támogatása – fogalmazott Tarró István, az alapítvány kuratóriumi elnöke, aki Takács Tiborra így emlékezik: – Tibor hivatásos vadász volt, aki mindannyiunk megdöbbenésére, a Covidnak esett áldozatul.

Fotó: Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete

Ilyenkor az ember elgondolkodik, hogy mennyire fontosak a minőségi kapcsolataink, hiszen ezek és a megélt élmények maradnak meg a szívünkben, lelkünkben. E földi létben akkor nőnek óriássá, amikor már nincsenek közöttünk. Az elmúlt évben rendeztük meg először a Takács Tibor személye előtt tisztelgő, rá emlékező alapítványi versenyt. Elmondhatom, hogy az idein is sokak szíve megdobbant a nemes ügyért.

Külön köszönjük a felajánlott támogatásokat a VADEX Mezőföldi Zrt.-nek, a Vérteserdő Zrt.-nek, a Lutra Vadászboltnak a Magyar Vadászlapnak és minden jószándékú embernek aki hozzájárult az Emlékverseny megrendezéséhez! 

Takács Tibor emlékezete

Takács Tibor (1964 – 2021) a VADEX Zrt. fővadásza 2021. április 12. napján, életének 57. évében hunyt el. Az életerős vadászembert legyőzte a koronavírus. Évtizedes munkájának eredménye, hogy a cég legjobb gímbikái ma már a fehérvárcsurgói kertből kerülnek ki, ugyanígy a szikaszarvas-gazdálkodás és a pisztrángtelepítés kidolgozása, a Gaja-völgy megújulása is Tibor érdeme.

A gyorsított korongvadászat dobogós helyezettjei

Vadász kategóriában: 1. Vizler István, 2. Domonkos Richárd, 3. Csákány Csaba

Sportlövő kategóriában: 1. Házi Gergely, 2. Szegedi József, 3. Maár Gyula

Forrás: OMVK

 

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.