Keressen minket

Vadászat

Vadásznapot rendeztek Mezőtúron – GALÉRIÁVAL

Print Friendly, PDF & Email

2023. augusztus 12-én Mezőtúron rendezték meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadásznapot, amely idén, az augusztus 13-án megrendezésre kerülő Túri vásárt nyitotta meg.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Nyugodt szívvel mondhatjuk a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei  vadásznapokra, hogy mindegyike igazi élmény a vadászok számára. Ezeknek a különleges napoknak a sorát erősíti már a mezőtúri is, amelyet augusztus 12-én rendeztek meg, hol másutt, mint Mezőtúr szívében, a híres, avagy a hírhedt Túri Vásár előtt egy nappal. A vendégeket Dr. Kovács Sándor, az OMVK sportvadász tagozatának országos alelnöke, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő, Szűcs Dániel, Mezőtúr polgármestere, valamint Benedek Fülöp, az Országos Magyar Vadászati Védegylet Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei örökös elnöke köszöntötte.

Megnyitó Mezőtúron. Balról jobbra Dr. Kovács Sándor, az OMVK sportvadász tagozatának országos alelnöke, Benedek Fülöp elnöki-főtanácsadó, örökös Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei OMVV elnök, Szűcs Dániel, Mezőtúr polgármestere, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő Fotó: Agro Jager News

Mezőtúr valamikor a legfontosabb átkelőnek számított, hiszen a Sárréten át csak itt, ezen a városon keresztül vezetett út Erdélybe. Budáról nem is lehetett másfelé menni. A Sárrét a Rétközig húzódott, s a folyamszabályozások előtti időben igen nehezen lehetett átjutni innen Nagyváradra, vagy ahogy még a régi öregek szokták volt mondani: Váradra. Az út ma is jó 140 kilométer, bár a régi ősi utakat ma még a Trianoni határ vágja ketté, de egy-két határátkelő, hacsak egy héten egy napra is, de már ki-kinyit. Talán segítene ezen a Schengeni zóna bővítése vagy további határátkelők nyitása és akkor igazán nyitott lehetne hazánk Erdély felé is. Mezőtúr vásártartási joga történelmi tény és bizony nyakas, konok kunok lakták e vidéket s lakják ma is, akik közül az itt élők döntő többsége ma is református, no’iszen ez itt a nagybetűs Református Tiszántúl – hamisíthatatlanul vakítanak ma is a hófehérre meszelt tornyok innen, egészen fel Debrecenig.

Már kora reggel rotyogtak a bográcsok, az üstök. Fotó: Agro Jager News

Szókimondó népek élnek ma is ezen a tájon s vallják, hogy Karcag-Túrkeve-Mezőtúr az a háromszög, ahol jó pörkölteket tudnak főzni – ebben mereven hisznek is és aki paradicsommal érkezik, annak a bográcsok körül nem igen lehet maradása, mert abba csak zsír, hagyma, paprika és só kerülhet!

Középen Sándor János Vilmos, a Peres-Marázi Gazadák Vadásztársaság elnöke, jobb szélen Uzsoki János, a Fekete István Vadásztársaság elnöke. Fotó: Agro Jager News

A város, ahogy Sándor János Vilmos, a Peres-Marázi Gazdák Vadásztársaság elnöke és Uzsoki János, a Fekete István Vadásztársaság elnöke tartja, soha nem fordult el a vadászoktól. Uzsoki János, aki egyébként nagy tiszteletben álló olimpikonja a városnak, hozzá is teszi, hogy Mezőtúron volt olyan idő, hogy nem volt olyan család, akinek ne lett volna egy-egy rokona a vadászok között. Büszkék arra, hogy a régi öregek képesek voltak egyben tartani 117 vadászt, akik 34 000 hektáron gazdálkodva, a megye egyik legnagyobb társaságát működtették.

Kürt harsan. Fotó: Agro Jager News

Kürt harsan és a sarkon fogatok kanyarodnak be. Van, aki a saroglyát lesi, van, aki a lovakat s bizony meg kell hagyni, hogy igen szépen jár az a csikó, ott ni, a kanca mellett, jobbról – mert oda szokás kötni a kancákat, amelyiknek csikaja van. Na, szó, ami szó, ehhez is értenek még Mezőtúron, mert hát ló nélkül milyen is lenne az élet?

Sándor János Vilmos, a Peres-Marázi Gazdák Vadásztársaság elnöke Fotó: Agro Jager News

Uzsoki János elnök tolmácsolja, hogy hajnalban két fogattal, két vadász indult el, hogy terítékre hozzák az ünnepi őzbakokat. Látszik, ha egyszer ezek a kunok elhatározzák, hogy mellé állnak egy ügynek, akkor abból nem engednek és hát, most úgy alakult, hogy két őzbak is fekszik a terítéken. Látja? Ott, balról, az az ifjú hölgy Sándor Henrietta, a Peres-Marázi Gazdák Vadásztársaság elnökének a lánya, ő ejtette el az őzbakot.

Dr. Kovács Sándor országos alelnök Fotó: Agro Jager News

Dr. Kovács Sándor, az OMVK sportvadász tagozatának alelnöke kiemelte, hogy a tavaszi és a nyári utód- és fiókanevelés mind a vadászható, mind pedig a védett madár és emlős fauna vonatkozásában sikeres volt. Az őzbak vadászata ugyan a tavaszi hetekben döntő többségében lezajlott, de az üzekedés, azért, ha mennyiségében nem is, de a vadászati színvonalában messze kimagaslik.

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő köszöntője Mezőtúron. Fotó: Agro Jager News

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a vadászat, a vadgazdálkodás elválaszthatatlan része a vidéki ember életének. Különösen azok a gazdálkodók, állattartók tudják, akik legeltetnek, pásztorkodnak, növénytermesztéssel foglalkoznak, hogy mit is jelent az, ha a vadász nem ér oda, és nem tud segíteni. Így volt ez régen és így van ez napjainkban is. Kiemelte, hogy a vadgazdálkodásnak, a vadászatnak, szigorú törvényi szabályozásoknak kell eleget tenni,  mind az ágazati, mind pedig a személyi feltételek kapcsán és nem csak a szűken vett vadászati vonalon, de széles körű feladatokat kell végrehajtaniuk. Az agrárium szereplői és a természetvédelem felé is kötelezettségeket kell teljesíteni, miközben nem szabad elfelejteni, hogy rendészeti feladatokkal is felruházták a hivatásos vadászokat. Ebben az együttműködésben Mezőtúr és a térség összefogott, amely meghozta, meghozza az eredményeket s lám a teret sikerült megtölteni.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Szűcs Dániel, Mezőtúr polgármestere hangsúlyozta, hogy amikor megkeresték a vadászok, hogy a Túri Vásár előtt egy nappal, közvetlenül a vásár helyszínén szeretnének a vadászok találkozni, mi több, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadásznapokat megrendezni, igyekezett minden segítséget megadni. A Túri Vásárra, amelyet augusztus 13-án tartanak 20 000 embert várnak s a vármegyei vadásznapra már gyakorlatilag minden készen állt. Különösen nagy erőfeszítést nem követelt meg a várostól a vadászok kérése. Nyitott kapukkal fogadtuk a megkeresést és ezt erősítette az a színvonalas program, ami igazán illeszkedett is a város kultúrájához, a város történelmi hagyományaihoz.

A Primos nyúlsíró sípot a fényképre kattintva lehet megrendelni!

A vadászatot nem szabad elszeparálni, s azzal, hogy a vármegyei vadászok felsorakoztak, hogy a vadászati árusok megmutatták értékeiket, hogy a vadászati képzőművészet, iparosság is bemutatta termékeit, teljesen nyilvánvaló egy ideérkező látogatónak is, hogy a vadgazdálkodás mögött érték, tartalom és tradíciós hagyományok körvonalazódnak.

Ünnepi teríték a mezőtúri vadásznapon Fotó: Agro Jager NewsJász-Nagykun-Szolnok Vármegyében nem szokás sok kitüntetést átadni. Vallják, hogy akkor lehet egy-egy kitüntetés értékes, ha azt ritkán, megfontoltan és azokat egy-egy vadásznap alkalmával csak kevesen vehetik át.

Uzsoki János olimpikonnak, a Fekete István Vadásztársaság elnökének gratulál Benedek Fülöp elnöki-főtanácsadó, örökös vármegyei elnök Fotó: Agro Jager News

Maga a „Nimród”, már mint érem, még mindig egy fajta státusz. Sokan keverik a hasonló nevű lappal, de mindössze annyi az átfedés, hogy azt a magazin tulajdonosa, az Országos Magyar Vadászati Védegylet adományozza. A szervezet felépítése egyébként prezidenciális, tehát, csak a társaságok elnökei, majd azok közül megválasztott megyei elnökökből épülhet fel. Így biztosított a megfelelő szakmai színvonal és a megfelelő szakmai háttér és vele a társadalmi elismerés, elfogadás. E díjat 2023-ban, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében a következők vehették át:

  1. Csontos Gyula, a Dózsa Vadásztársaság elnöke
  2. Herczeg János, a Kisújszállási Petőfi Vadásztársaság elnöke
  3. Posztumusz díjban részesült Molnár Mihály Máté, a Mesterszállási Mester Vadásztársaság elnöke
  4. Takács András, aki 40 év és 4 hónapig dolgozott hivatásos vadászként.
  5. Uzsoki János olimpikon, a Fekete István Vadásztársaság elnöke

A megye vadgazdálkodásában figyelemreméltó teljesítménye miatt, gróf Nádasdy Ferenc emlékplakettet vehetett át a Jászfényszarui Jász Vadásztársaság.

Dr. Kovács Sándor, az OMVK országos alelnöke átadja a kamarai aranyérmet az Országos Magyar Vadászati Védegylet korábbi választmányi elnökének, örökös Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei elnöknek. Fotó: Agro Jager News

Az Országos Magyar Vadászkamara kamarai aranyérmet ítélt meg az Országos Magyar Vadászati Védegylet korábbi elnökének, Benedek Fülöpnek, aki az országban a leghosszabb ideig töltött be szövetségi vármegyei elnöki posztot. Dr. Kovács Sándor, az OMVK sportvadász tagozatának országos alelnöke kiemelte, hogy Benedek Fülöp szakmai kompetenciái és kapcsolatteremtő képessége miatt a megye vadgazdálkodását minden tekintetben támogatta s országos választmányi elnökként az egész ország vadgazdálkodását is kiemelkedően segítette. Vonatkozott ez az apróvaddal dolgozó társaságoktól, a nagyvadas társaságokra is. Kiváló vadászembert ismerünk személyében – méltatta Dr. Kovács Sándor országos alelnök, aki ma is motorja a vármegye vadászati életének, miközben szakmai tapasztalatai, kapcsolatai révén továbbra is az ország agrárszektorában fontos és hangsúlyos szereplője az ágazatnak.

Kamarai aranyérmet vehetett még át Jászberényből György Imre is.

Díszvendégek és kitüntetettek a 2023-as Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vadásznapon. Fotó: Agro Jager News

Benedek Fülöp, az Agro Jager News érdeklődésére, összefoglalta, hogy az apróvad számára kedvezően alakult a 2023/2024-es vadászati esztendő. E mellé azonban pontos, fegyelmezett, szakszerű vadgazdálkodást kell állítani. Megkerülhetetlen a dúvadkontroll, amelyet nap, nap után fáradhatatlanul végre kell hajtani. Ennek a hozadékát azonban nem lehet kizárólagosan csak a vadgazdálkodás teljesítményére szűkíteni. Látni kell, hogy a vadgazdálkodás sikere magában foglalja például a természetvédelem eredményeit is. Ki kell jelenteni, hogy a dúvadkontroll hatása kiterjedt és jelentős. Hatása összetett és sokszorosa annál, amit a terítékekben lehet mérni. Az elnöki-főtanácsadó rámutatott, hogy a kihívások mellett a vadgazdálkodás előtt széles távlatok nyílhatnak meg. Az ágazatban ugyanis jelentős potenciál rejlik, amit felkészült, átgondolt és strukturált folyamatokkal nem csak szabályozni, de növekedési pályára is lehet állítani. Ehhez azonban megfelelően átgondolt, nyugodt és szakmai alapokra épített folyamatokat kell elindítani.

A könyvet a fényképre kattintva lehet megrendelni!

Sándor János Vilmos, a Peres-Marázi Gazdák Vadásztársaság elnöke kiemelte, hogy trófeakiállítás, kutyashow, különféle bemutatók színesítették a programot. Ezek szervezése sok időt vett igénybe, de nemcsak a város számára jelentett újdonságot, hanem a vadásznapi résztvevők is  hasznos tapasztalatokat szerezhettek. 22 vadásztársaság 40 ételt főzött és sütött – tette hozzá Uzsoki János elnök, aki mindezek mellett mégis talán arra a legbüszkébb, hogy a vadásznap délutánján megannyi gyermeknek szerveztek futóversenyt.

Mezőtúron a legkisebbekre mindenki vigyázott! Fotó: Agro Jager News

Ahhoz, hogy a kicsik megismerjék, hogy milyen a vadászat, hogy valójában miről szól, ahhoz találkozni kell a vadászokkal, a kutyákkal. Látni és hallani kell, hogy miként szól a vadászkürt. Többen kihozták a kutyáikat és a gyerekek találkozhattak a vadászkutyák különféle fajtáival. Ez kell ahhoz, hogy ne féljenek a kutyáktól.

Ottokárt, mint a Hubert Kiskundorozsmán című ifjúsági regény egyik főhősét, sokan megsimogatták. Fotó: Agro Jager News

Ezt erősítette a Magyar Honvédség is, akik légfegyvereket hoztak ki és a hivatásos katonák felügyelete mellett célba is lőhettek a látogatók. A lőfegyverek megismeréséhez talán mindig is a legjobb eszközök között szerepelt a légfegyver. Egy-egy nebuló már kifejezetten jól célzott s nem titkolt célja Uzsoki Jánosnak, hogy minél több gyermek sportoljon a városban s ha közülük akad egy-egy fiatal, akiben több is rejtőzhet, azt támogatni tudják.

Tisztek a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterbázisról. A bázis FaceBook oldala itt érhető el!

Sándor János Vilmos, a Peres-Marázi Gazdák Vadásztársaság elnöke leszögezte, hogy a siker az összefogásban rejlik. A vármegye összefogott és a város polgármestere, az országgyűlési képviselő, a kamara és a szövetség mind egységesen állt oda, amikor Mezőtúr vadásztársaságai felsorakoztak. Nehéz lenne mindenkit felsorolni, de hozzátette még, hogy a Zala vármegyei vadászok, fáradságát, akik szarvashússal érkeztek – a mezőtúri vadászok nem felejtik!

Gyermekprogram Uzsoki János olimpikon, a Fekete István Vadásztársaság elnökének szervezésében, az OTP Bank támogatásával a mezőtúri vadásznapon. Fotó: Uzsoki János

A rendezvény megvalósítását az OTP Bank támogatta

 

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Fényképezte: Dr. Szilágyi Gergely PhD

 

Vadászat

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Print Friendly, PDF & Email

Nagy István agrárminisztern nyilatkozott a Karcagi Nagykun Vadásztársaság alapításának 150 éves jubileumi ünnepségén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra – közölte Nagy István agrárminiszter a Karcagi Nagykun Vadásztársaság alapításának 150 éves jubileumi ünnepségén, szerdán.

Fotó: AM

A tárcavezető a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy tájegységeink jellegzetes arculatához az egyes vadfajok ugyanúgy hozzátartoznak, mint a hegyek, a síkságok, a folyók vagy az erdők. Az egészséges, jó genetikai értékekkel rendelkező vadállomány fenntartásában pedig a vadászat kulcsfontosságú. Mindannyian büszkék lehetünk a vadállományunkra, amelyre szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy a nemzeti kincsünk. Ezzel az értékkel pedig felelősen kell gazdálkodnunk, hogy megőrizzük a jövő generáció számára – tette hozzá.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A miniszter kiemelte, kisebb létszámú, de jobb minőségű vadállomány kialakítására kell törekedni, olyan optimális létszámra, ami megteremti a vadgazdálkodási ágazat összhangját a mező- és erdőgazdálkodással és a természetvédelemmel. Nagy István szerint az egyedülálló adottságainknak köszönhető az is, hogy a magyar vadhús népszerű Európában. A vadhús amellett, hogy különleges ízélményt biztosít, élettani szempontból is számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Hagyományainkat és szokásainkat tudatosan kell megvédenünk. Meg kell becsülnünk a normalitást a gazdák és a vadgazdálkodással foglalkozó szakemberek mindennapi áldozatos és kitartó munkáját, akiknek köszönhetően biztonságos élelmiszer kerülhet a magyar családok asztalaira – hangsúlyozta.

Fotó: AM

Kifejtette, a Nagykunság szívében, Karcagon a kunok földjének lakói híven őrzik és ápolják hagyományaikat, büszkék múltjukra és jelenükre egyaránt. A közös kötelességünk pedig az, hogy a természet, a vad és az ember alkotta egyensúlyt megőrizzük és fenntartsuk az utánuk jövő generáció számára.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Vadászat

170 millió az idei kiemelt kamarai programokra

Print Friendly, PDF & Email

A Vadászkamara Elnöksége döntött a kiemelt kamarai célok forrásainak elosztásáról és a kapcsolódó pályázatokról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Vadászkamara Elnöksége április 25-ei ülésén döntött a kiemelt kamarai célok forrásainak elosztásáról és a kapcsolódó pályázatokról. A Küldöttközgyűlés márciusi határozata értelmében az ifjúságnevelésre, a hivatásos vadászokra, kutatásra és közönségrendezvényre 2024-ben összesen 169 531 250 forintot fordít az érdekképviselet Központja. Ezt a döntést váltotta aprópénzre az Elnökség a tanácskozáson, amelyen egyéb témák is napirendre kerültek.

Az ülésen az Elnökség tagjai egyhangúlag támogatták dr. Jámbor László elnök előterjesztéseit, így döntés született az ifjúságnevelési és hivatásos vadászok felkészültségét erősítő vármegyei pályázatokról, illetve központi feladatok finanszírozásáról is.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A vármegyék ugyan többletforrást igényeltek a korábban meghatározott kerethez képest, de más források átcsoportosításával ezt is biztosította az Elnökség (erre a márciusi Küldöttközgyűlés egyik határozata adott lehetőséget, részletek itt). Ezek alapján a feladatok és a hozzájuk rendelt pénzösszegek az alábbiak szerint oszlanak meg:

  • Az „Ismerd meg a vadászokat!” ifjúságnevelési programra idén 114 millió forintot fordíthat a Vadászkamara központja. Ebből 84,7 millió forint a vármegyei Területi Szervezetek ifjúságnak szóló kezdeményezéseinek, programjainak megvalósulását segítheti a 2018 óta működő pályázati rendszerben, a fennmaradó összegből pedig ez évben is megjelenhetnek a nagysikerű, gyerekeknek szóló „Kisvadász” foglalkoztató füzet újabb számai (részletek, letölthető korábbi számok itt).
  • hivatásos vadászok szakmai felkészültségét és munkafeltételeiket javító programokra a vármegyéktől beérkezett pályázatok alapján 49,9 millió forintot különített el az Elnökség, ebből a Területi Szervezetek rendeznek a vadőröknek képzéseket, szűréseket, szakmai tanulmányutakat.
  • A több éve futó, a mikotoxikonat és azok vadállományra gyakorolt hatását vizsgáló kutatásra 10 millió forintot szán a szervezet. Ezzel kapcsolatban Bajdik Péter főtitkár elmondta: a fő feladat, hogy a lehető legtöbb vadgazdálkodó és vadász értesüljön a problémáról, ha valaki rendellenességet tapasztal a szaporodásbiológia vagy trófeák terén, gondoljon erre az eshetőségre is. Ezt célozták a témában országszerte tartott előadások és ez a fő célja a Vadászkamara rövidesen megjelenő, helyes takarmányozási gyakorlatot ismertető szakkönyvének is. (A kutatás előzetes eredményeiről a Nimród Vadászújság 2023 májusi számában jelent meg cikk, elérhető itt.)
  • Végül, de nem utolsósorban a Vadászkamara legnagyobb éves közönségrendezvényét, az Országos Vadásznapot a szervezet Központja 10 millió forinttal támogatja. A rendezvényre augusztus 24-én, szombaton, Lakitelken kerül sor.

Ugyancsak egyhangú döntés született a bizottságok és szakbizottságok költségvetéséről. Ennek teljes kerete 19,6 millió forint, amelyet az Elnökség egyhangúlag támogatott.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A tanácskozás napirendjén szerepelt a Vadászévkönyv jövőbeni kiadásának módja. A tavalyig tartó gyakorlat, miszerint a Vadászkamara éves szakmai kiadványát a vadászok számával egyező számban készíttesse el a szervezet, az online vadászjegyváltás térnyerésével egyértelműen pazarlóvá, egyben okafogyottá vált. Felmerült, hogy csak digitálisan készüljön el a könyv, azonban ennél nagyobb az érdeklődés, és a hivatásos vadászok korábban egyértelműen jelezték: igénylik a papíralapú kiadványt. Idén az évkönyv letölthető volt vadászjegyváltáskor, illetve a Vadászkamara honlapjáról, és minden hivatásos vadász kapott egy-egy nyomtatott példányt, valamint a Területi Szervezetek 100-100-at. Ezt a hibridmegoldást továbbgondolva az Elnökség elfogadta, hogy a letöltés lehetőségét megtartva minden Területi Szervezet a saját belátása és igényei szerint rendeljen nyomtatott Vadászévkönyveket. (A Vadászévkönyvek digitális formában mind letölthetők a honlapunkról.)

Az „Egyebek” napirendi pont keretében Bajdik Péter tartott előadást a VadON tagnyilvántartó rendszer és kapcsolódó informatikai rendszerek fejlesztéséről. Ezzel összefüggésben elmondta az is, hogy idén már a vadászok 47%-a érvényesítette online a vadászjegyét, míg tavaly arányuk 39%, 2022-ben 28%, az első évben, 2021-ben pedig még csak 16% volt. (Az idei vadászjegy-érvényesítés statisztikai adatairól a májusi Nimród Vadászújságban adunk részletes tájékoztatást.) Emellett a többi között szó esett a közeljövőben tervezett ágazati jogszabálymódosításokról (a Vadgazdálkodási törvényt is módosító törvényjavaslatról részletek a Parlament honlapján). Hrabovszki János országos sportvadász alelnök és a Békés vármegyei Területi Szervezet elnöke felhívta a figyelmet az Alföldön tapasztalt őzelhullásokra, Szigethy Béla, a Bács-Kiskun vármegyei Területi Szervezet sportvadász alelnöke pedig az Országos Vadásznap előkészületeiről és helyszínéről adott részletes tájékoztatást.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Őzet gázoltak Székkutas határában

Print Friendly, PDF & Email

Őzet gázoltak az E47-es főútvonalon Székkutas határában.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Őzet gázoltak az E47-es főútvonalon Székkutas határában. Az OPEL típusú személygépkocsi Hódmezővásárhely felől Orosháza irányába tartott, amikor az alkonyat után pár perccel, egy fiatal őzbak lépett az autó elé. A személygépkocsit vezető fiatal nő ugyan rendkívül megijedt, de nem rántotta el a kormányt és a hirtelen fékezés hatására sikerült csökkentenie a sebességét.

Őzet gázoltak Székkutas határában. Fotó: Agro Jager News

Az ütközés azonban nem maradt el és a személygépkocsi bal elejénél csapódott az állat az autóba, amely nem sokkal a baleset után elpusztult. Székkutas határában Orosháza felé haladva jobbkéz felől, védett gyepeket, ősgyepeket találhatunk, amely kiváló és háborítatlan élőhelye a nemcsak a vadászható állatfajoknak, hanem a védett és fokozottan védett természeti értékeknek. Székkutason a Petőfi Vadásztársaság gazdálkodik, eredményeik, dúvad programjuk igen nagy hatással bír a természetvédelemre, amelyre joggal lehetnek büszkék – gyakorlati tudásuk mögött persze egyetemi háttér, felsőfokú tudásbázis áll.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A téli rudlik szétoszlottak. Elfoglalták a területeiket az őzbakok és az erős, vitális bakok kifent, letisztított agancsokkal védik a területeiket, sutáikat s bár még messze vagyunk az őz nászidőszakától, már igen harciasak.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A székkutasi baleset kapcsán is ki kell emelni, hogy az alkonyati és a hajnali időszak rendkívül balesetveszélyes óráknak számít. A közútkezelő országosan tisztítja az út menti szegélyeket. Az őz napi mozgása ezekre az időszakokra korlátozódik, azonban a fiatal, gyenge őzbakok nehezen találnak maguknak nyugodt területet.

Őzet gázoltak Székkutas határában. Fotó: Agro Jager News

Magyarországon, a közelmúltban módosították a vadbaleset kárfelelősségi alakzatát, miszerint minden résztvevő viseli a maga kárát. A közlekedésben résztvevők a gépjárműveik, a vadásztársaságok az elütött vad tekintetében. Ezzel kapcsolatosan némi aggodalomra ad okot a közlekedők részéről, hogy a társaságok nem érdekeltek az utak mellé behúzódó vadlétszám csökkentésében, másfelől pedig feltűnt egy olyan jelenség, hogy bejelentik a vadbalesetet, de a helyszínre érkezve nem találják már ott az autókat, illetve az elpusztult vad testét sem. Az autóba betett, krotália nélkül szállított vad eltulajdonítása lopásnak számít, illetve felmerülhet az orvvadászat bűntette is. Egyes vélemények szerint, félő, hogy elegendő majd arra hivatkozni, hogy a fellelt vadat csak gázolták és úgy került az autóba. A jogszabályváltozás ugyan kedvező irányba mozdította a társaságok eddigi helyzetét, de olyan irányba is haladhat, amellyel mindenképpen foglalkoznia kell a szakmai és érdekvédelmi szervezeteknek.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Agro Jager News

Tovább olvasom