Keressen minket

Vadászat

VADÁSZAT: Most kezdődik el

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Még a gólya és a ragyogó, kékszínű tollú szalakóta vagy az aranymálinkó itthon van, amikor július végén a nyárfák már el-eldobnak egy-egy elsárgult levelet. A fák közül a nyárfa az, aki leghamarabb mutatja meg, hogy telik az idő. Pediglen gazdag a határ, érik a dinnye és azt is tudom, hol érik a szeder, hol tanyáznak a kert alatt az őzek. Közeleg, közeleg az ősz, akkor is, ha nem akarjuk észrevenni. A hótt Kerezs felett már húznak a vadkacsák s hiába megyünk le nap, nap után Ottokárral fürdeni, rendre minden délután a Fehér hídnál találjuk őket, mert visszatérnek hozzánk.

A híres “giling-galangos” templom, a Keresztelő Szent János Plébánia látképe. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Aztán egy villanás és átfordult a naptár augusztusra s bár melegek az éjszakák, a sejtelmes nyári éjszakák, azonban nap nap után egyre csak hosszabbodnak. Kiégnek a tarlók s a dűlőutak vastag porában is éppen csak kapaszkodik az élet. A tarlók jobb helyeken feketék s ha az aratáskor siettek, akkor a madárnak is maradt szem. Persze mindig marad, ha gereblyével is szednék össze, akkor is marad a forgókban. A vihar miatt megfeküdt gabona is a vadé. Nem akar beköltözni a magtárba s marad a vadnak, ami megleli, de mindet az sem tudja felszedni. S mikor egy-egy kis eső érkezik, a búza képes a földről kicsírázni, gyökeret vetni. Megszólalnak az őszi tücskök augusztusra és újra kizöldülnek a tarlók. Járja azt a ruca, megtalálja a nyúl, az őz és bizony húz már a liba is az ilyen helyekre. Ne zavarjuk őket…

Érik a naprafrogó. Szeged alatt megannyi kutatóintézet kísérleti táblái komoly veszélynek vannak kitéve. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Telefonok jönnek-mennek, egyeztetések s igen, akkor találkozzunk Szegeden! Találkozzunk! Jó lesz már újra otthon, mert itthon sem rossz, de azért a Jóisten mégiscsak két hazát adott. Gerlézni lehetne máshol is.

Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Elnöki körlevél. Olvasom, hogy ülésezett az intézőbizottság s a vadkárra való tekintettel a tagságnak is részt kell venni a gerle vadászatában, mert a város alatt berendezkedett kutatóintézetek kísérleti tábláiban, a gazdák napraforgó földjeiben, tetemes károkat okoznak máris a galambok, amelyekhez a városból érkezők csatlakoznak, s az északról megindult vonulókkal együtt már túltesznek azon a határon, amelyet egy-egy termelő képes egyáltalán elviselni.

A vadászterület az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Állomásáról kapta a nevét. Érdekesség, hogy az udvarukon álló fára rakott fészket 2023-ban egy szarka család. Sikeresen költöttek is. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. / Agro Jager News

A beosztásokat a hivatásos vadász rendezi, nekünk ma a Meteorológia jut. Ha akarunk, mehetünk többször is, más nem lesz kint. Barátunkat, Kiri Tamást invitáljuk, tartson velünk. Régóta ismerjük, de mindig elcsodálkozom, hogy a felesége, Katica, amikor a vadászatról van szó, sose tartja vissza. Igaz, valami program lehetett, ezért egy órával későbbre tettük a találkozót, de nem lehet elkésni. Végül is nagyon meleg van, talán késik is a húzás – hivatásosunk is erről mesélt, csak tényleg menjünk ki, mert ne legyen nagyobb kár.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ilyen meleg talán a tavalyi aszályos időben sem volt. Bár az országban vannak vármegyék, ahol bőven esett, de az Alföld egyes részein idén is jelentős szárazságot tapasztalunk. Elég csak bemenni a kukoricákba, s megnézni, milyenek lettek a kötések és mekkorák a csövek.

Ottokárral figyelünk. Meleg van. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. / Agro Jager News

A napraforgó jobban mutatja és a meleget is jobban tűri, de, hogy megtermékenyültek-e szemek, azokat ránézésre nehéz megállapítani. Vannak módszerek, amelyeket öreg, vetőmagtermelő agrármérnököktől tanultam s a becslés, a szántóföldi hozamok saccolása, mindig is komoly tudománynak számított. Emlékszem, jó 12 éve találkoztam egy Békés vármegyei felügyelővel, Veress Vilmossal, aki egy szántóföldi szemlén egyszer csak megállt s arról mesélt, hogy fiatal agrármérnökként 35-40 növényt termeltek. Péter! Ahhoz kellett igazi integrált szemlélet – mondta nekem. S ami igaz, az igaz, gyakorlati tudásuk felbecsülhetetlen volt. Hallgattam a szántóföld szélén, csendesen, mert az ember tudja, ki az, aki mögött, akiben ott van az a tudás, amire minden vonatkozásban fel lehet nézni – kérdőjelek nélkül.  S a furcsa az, ha ilyen fajta emberrel találkozunk, hogy egy ilyen szakember arra is nyitott, hogy a másik felől érdeklődjön, hogy az mit tud s dogmatikusan nem ragaszkodnak az általuk tudottakhoz. De kérem szépen, ehhez át kellett esni azon, hogy az agyagot kibányászták, majd megformálták és végül a kemencében kiégették…

Az első napon a Merkelemmel és természetesen a világ legboldogabb német vizslájával vadászhattam együtt. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. / Agro Jager News

Gergely, az Agro Jager News, lapunk főszerkesztője, a FROMMER Fegyverbolt jóvoltából egy FRANCHI Feeling AC-t koptat. Műanyag tok, szövettáskák a fődaraboknak, fegyverolajok, csere choke-ok. Úgy vigyázz rá, hogy múltkor azt is megkérdezte, hogy tiszta-e a kezem. Persze, amikor találkozott Bedőcs Lacival és látta, hogy a vitrinből kivett luxuspuskát fehér szövetkesztyűben fogták meg, sokszor úgy érzem, hogy ezzel a FRANCHI-val is szíve szerint így tenne. Persze, új puska és ha így megy, unokáink is látni fogják.

Gergely féltve őrzi a FRANCHI Feeling AC-jét. Fotó: Agro Jager News

Már csak-csak meg is sértődtem volna, de jöttek a gerlék s úgy voltam vele, hogy semmi baj, majd az öreg Merkelemmel vadászok aznap. Jól ment a lövés, a húzás elindult, már nem is tettem le a puskámat.

Az öreg Merkelemmel, “aki” mindig velem van. Fotó: Agro Jager News

Persze Gergely egyáltalán nem bánta, hiszen az elmúlt egy évben teljesen összenőttek és nem is szívesen adja oda senkinek, az idén 155 éves fegyvergyár remekét, a Feelinget. Forróság volt és persze a nagy táblában hárman nem igen tudtuk megforgatni a gerlét, ezért úgy döntöttem kerülök egyet s a tábla közepére beszálló madarakat forgatom meg.

Ottokárral beszélgetek.

Ottokár a nagy meleg ellenére sem akart otthon maradni. Szeretem ezt a kutyát, mert a vadászat szeretete mindent felülír nála. Ezért nekem kell rá vigyázni, de Gergellyel nem volt hajlandó maradni s most, hogy lassan kétéves lesz, igen megválogatja, hogy kivel barátkozik. Ha úgy vesszük, haverfelvétel Ottokárnál nincs. Csóti Jani barátom kutyája volt ilyen, hagyta, hogy megsimogassam, ismert is Jack, de csak is Janit szerette. Nyakas, öntörvényű német vizsla volt és úgy látom Ottokár is az lesz.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ottokár már nem az első kutyám s azokat a nevelési hibákat, amiket korábban elkövettem, nála már sikerült áthidalni. Behívás, mindenek felett s persze legyen jó orra, apportozzon, szeresse a vizet s lehetne sorolni mind azt a sok kritériumot, amit egy vadászkutyának meg kell ütnie. Igen, nincs kompromisszum. Nem lehet az, hogy majd megtanulja, meg majd belejön. Sose fog. Az a kutya, ami nem tudja küllemében, teljesítményében, munkabírásában és tegyük hozzá feladatmegoldásában, ami kell a vadászathoz, csak kedvenc. Valaki kedvence, akit szeretni kell, vagy szeretnünk kell, de mindenki tudja körülötte, hogy vadászatra, munkára nem való, ahogy így van ez minden egyes szakmában is. Ezeket a kérdéseket nem lehet elkenni, mert aztán sorra jönnek a hibák s ilyenkor tesszük fel a kérdést: miért, hiszen mindent megtettünk. Meg. Magadhoz képest igen, de az elvárások szintjét még megsem közelítetted. S teheti az a kutya a dolgát, ha vadászatra nem jó… Egy new yorki pszichológus vezette be a fogalmat, miszerint mentálisan el kell engedni. S ez különösen igaz egy-egy szeretett kedvencre, avagy kegyeltre. Mert szegény kutya nem is érti, hogy mi a baj vele, de a jó vadászmester, ha a sarkán áll, akkor megmondja. Mert azt meg köll mondani – na legyünk autentikusak, ha már Szögedön vadászunk. Azért ő a vadászmester és azért járt iskolába, nem az élet iskolájába, mert az az iskola mellett van, hanem iskolába, padok közé, ahol szemben ott áll a katedra!

Lapunk főszerkesztője Dr. Szilágyi Gergely PhD: kölcsön adom a FRANCHI-t, ha megígéred, hogy vigyázol rá! Fotó: Agro Jager News

Ottokár azonban jó, de foglalkozni kell vele s ha tetszik, ha nem, a kiválasztás után az adottságok nem elegendőek ahhoz, hogy jó kutyánk legyen. Ki kell képezni s hogy az jó is maradjon. Nap, nap után foglalkozni kell vele. Ha valakik közölünk ezt igazán tudják, azok a solymászok s nézzük meg, vannak ott olyanok is, akik a sólyom mellett kutyát is vezetnek. Kerek szemekkel lehet csodálkozni – ha nem is illik, hogy mit tud egy kutya, amelyiket minden nap dresszíroznak, mert olyan nincs, hogy a sólyom nem szállhat fel. Annak repülni „köll”, arra teremtette a Jóisten, hogy szelje az ég kék magasságait…ahogyan a gerlék is szinte, mint egy-egy kődarab zuhannak alá.

Ottokár készenlétben. Fotó: Agro Jager News

A napraforgó tányérjai barnára száradtak, a virágtányér pikkelyei, mint egy-egy éles penge, úgy szabdalják az ember karját. Volt idő, amikor kutatóként parcelláról, parcellára jártam, heteket a növények között töltöttem. A legjobb, legszívósabb katonai zubbonyt is rojtosra tudja szeldelni. Keresztbe nem is megyek, csak a sorokon erre-arra, s a gerle laposan röppen fel előttem. Fölém egy se fordul s úgy járom be a sok tíz hektáros táblát, hogy el sem sütöm a puskát, de amarra lent szól, de olyan messze vannak tőlem, hogy nem látom, hogy esik-e madár.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egy biztos, hogy ma ezt a táblát megvédtük s azért, a tarisznyába is kerül. A gerlével azonban sok gond van, nehéz kopasztani, de bizton állíthatom, hogy érdemes. Ha többet is lőne az ember, négyet-ötöt egy csomagba téve, később, mikor beköszöntenek a zimankós vadászatok felér a gyógyszerrel a galambleves. Különleges és én nem is szeretek mást készíteni belőle.

Ami madarat lőttünk, összeszedtük. Ottokár sokat segített, lelkesen ugrott a lőtt vadért, de vagy öt liter vizet biztos megivott, a többit meg kiborogatta. Majd fürdesz otthon, vagy lemenjünk a Maty-érre, az evezős pályára? Lehet, csak készítsük el a terítéket…

Primos Predator Calls Lil Dog – ragadozóhívó síp

Pénteken nem tudtunk újra kimenni, de a szombat lehet a mienk – ha gondoljuk, mondta a vadásztársam és egyben a társaság hivatásos vadásza a telefonba. Hajnalban ott leszünk!

Kiri Tamás barátunk érkezik első gerléjével. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

A szekrényből az ünneplős puskámat vettem elő, a mélyvésett, grénerzáras Salvinellimet. Mikor összeraktam a virradatban a szemem sarkából láttam, hogy Gergely is észrevette. Tudta ő, de nagyon jól tudta, hogy azt hoztam, mert már a tokjáról megismerte!

Tamás és Gergely terítéke előtt Ottokárral. Fotó: Agro Jager News

  • Na, cserélünk? Egy napra? Oda adod a FRANCHI Feelinget?
  • Cserélünk, de lőszert is adjál hozzá!

Mindig az üzlet, de üsse kavics!

  • Itt a ládám, amennyit csak akarsz, tesó!

Salvinellim Gergelyhez került. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Azért jó, hogy a kezembe került a Salvinelli. Bevallom, hogy az öreg Merkel tusa már kopottas, már-már régi idők öreg vadőr puskáihoz hasonlít, amit nem lehet csak úgy megvenni, hiszen a patinához idő kell. Volt olyan vadászat, amikor kinéztek vele, de mikor ballagtam fel a térdig érő vízben és hoztam a récéket, a helyi vadőrök, mert azok nem hivatásos vadászok voltak, hanem vadőrök, tudták, mit jelentett az a kopottas puska. Megtörve, átvetve a hátamon jobb kezemben és a balkezemben is egy-egy csokor kacsa s néztem, a partot, hol tudnék felkapaszkodni. Te Barcson jártál, te meg Szegeden. Üdv az erdésznek! Jó szerencsét!
Na, az nem nekünk kell komám és úgy hátba vágott egy firma, pedig alig ért a vállamig. Na nem már csak te hiányoztál s ha nem is illik a klikkesedés, vadászaton meg különösen nem, de az erdészetis évek nem mennek el nyomtalanul, ahogy minden szakmában így van. Jaj, de tudjuk, hogy ki milyen tanuló volt, ki milyen gyerek volt, hogy ki milyen iskolába járt, ha járt egyáltalán…

Hogy ennek a FRANCHI fegyvernek lesz-e patinája, meglehetősen jó kérdés, de aki gyártotta, annak már nem az. Lesz bizony, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a BERETTA Holding nem engedte, hogy eltűnjön és a kis manufaktúrát, a maga 150 évével, magához vette. A FRANCHI, a történelem egy szelete, a tűzfegyverek hőskorszakának, a vadászfegyverek történelmének. Ne feledjük, a komplett töltény, amely a gyutacsot, a hüvelyt és a lövedéket, valamit a gyúelegyet magában foglalja, a FRANCHI gyár születése előtt alig 20 évvel találták fel az USA-ban! A jelenleg ismert tűzfegyverek, a vadászatban használt puskák történelmét vehetjük a kezünkben, amikor Olaszország egyik legrégebbi gyárából vásárolunk puskákat.

A FRANCHI Feeling kombinált biztosítója. A bock elrendezésű fegyverek esetében először az alsó csövet süssük el, ekkor beül a vállgödörbe a puska és a második lövést stabilan tudjuk leadni. Fotó: Agro Jager News

Gergely érkezik, hogy a biztosító előre, hátra, ez a sorrendváltó. Ugratom kicsit – döntöm el magamban.

  • Te! Ez nem romlott el? Olyan könnyen mozog.

Egy pillanatra megáll, aztán megszólal.

  • Ez nem a német puskád, amin eltörik az ujjad, mikor kibiztosítod.

Betöltöm a FRANCHI Feeling Ac-t. Kezdődik a vadászat. Fotó: Agro Jager News

Visszakapom, de nem piszkál, mert tudja, hogy nem véletlen hoztam ki az olasz puskámat, hiszen így mégiscsak könnyebb összehasonlítani a két fegyvert. Persze nem hagyja ki…

  • A tieden, ezen a Salvinellin, még nincs csere chocke, ugye?

Mindig is okos volt, nehéz megszorítani.

  • Tudod, azzal a puskával meg kell tanulni lőni!

Hallgat, de már nevet és jön a következő kérdés.

  • Mit csinálsz, ha kellene mind a két csőre egy teljes szűkítés, mert libázni megyünk?

A FRANCHI Feeling előagya. Fotó: Agro Jager News

Ej, igaza van, de én kezdtem s hogy mennyire szerencsém van érkezik egy gerle és elékapom a FRANCHI Feelinget. Leesik, de most is emlékszem arra a pofonra, amit kaptam a puskától.

  • Be kell szorítani Igazgató úr!
  • Köszi, de nekem rövid Főszerkesztő úr!

Ilyen ez a vadászat és apu csak neveti. Lajos napja van és ez egy kicsit ünnepi vadászat is, hiszen mégiscsak együtt vagyunk, mint régen. Alkatra is hasonlítanak, mindketten, ők a Sáfrány ágra ütöttek, vékony csontú, én meg jobban sasi vagyok, Szilágyi fajta – így mondták az öregek, amikor édesanyám megmutatott a pólyában, Körösnagyharsányban. Bay nagyanyám, született Bittó Lujza, állítólag összecsapta a tenyerét és mondta is: jaj fiam, ez egy vad sasi. Hol vannak már a régi öregek, mintha a nagyszüleim most tették volna be a kertajtót, hogy kimennek a kertbe…

Földön, vízen, levegőben. Mindenre ügyelni kell! Gép érkezik a szegedi repülőtérre. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Amott, fent, a Keresztelő Szent János plébánia hatalmas templomtornya. A „giling-galangos”, a híres. Igen, künn vagyunk a határban, hárman, s vadászunk. Ha változott is az idők folyamán a templom, a régi kövek még állnak, ott vannak lenn a fundamentumban s ha újak is kerültek is rá, ha újra is meszelték, a harangok nem költöztek el. Lelke van ennek a toronynak is. Innen olybá tűnik, mintha a kotlós köré mind odagyűltek volna a naposcsibék s a megannyi ház köréfonódik a híres templom.

Gerle tolla miatt ügyeljünk a kutyánkra. Fotó: Agro Jager News

Erre itt új út épült, arra fel, a Nagyfeketésnek is kanyarog egy. Vasút. Felettünk repülő húz el alacsonyan. Sok mindenre kell ügyelni, ahogy régen is így volt, ma sem változnak a dolgok és ha ebben merevnek is hangzik, de a templomok még állnak. De álljanak is! Mint ahogy azt kívánom mindenkinek, hogy legyen vadászat is, mert anélkül az ember is kevesebb. Készülünk magunk formájában, készülnek a többiek is. Készülök rá, hogy jövünk, hogy legyen helye a gerlének, hogy legyen levesnek való télen is. Ne álltassuk magunkat: vadászok vagyunk, de csak rajtunk múlik, hogy milyen vadászok, hogy milyen emberek is vagyunk s ez már hitbéli kérdés. A döntés múlik rajtunk.

Hubert Kiskundorozsmán

Hubert, a vadászmanó története folytatódik. A könyvet fényképre kattintva lehet megrendelni!

Gergely FRANCHI  Feeling AC-je szépen dolgozik. Tetszik az alumínium tok, a sötét dióagy és persze könnyű. Egy barátom egyszer azt mondta, hogy azért jó egy eszköz, mert vastag, hogy abban van anyag. Kétségtelen, de a vas és az acél között éppen az a különbség, hogy az acél, vékonyabb szerkezete ellenére is, sokszor nagyobb terhelést visel el, amit az olaszok a fegyvergyártás terén 150 éve tudnak. Ez a tudás, ez az olasz minőség az, amit a FRANCHI valójában képvisel és amiért a BERETTA felvásárolta a céget.

A FRANCHI Feelingje. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

A napvégén, mikor már a kutya nyelve is lógott, aztán csak megkapom még Gergőtől, hogy:

  • Azért csak jobb ezzel vadászni, mint a Merkellel! Nem lóg úgy a kezed, mint tegnap előtt.
  • Neked se!

Ezen egy pillanatra elcsodálkozik aztán nevet.

  • Jó, hogy bátyó, mert ez is olasz!

Terítékünk Ottokárral, amelyet a FRANCHI Feelig AC 12/76-os fegyverével lőttünk. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Mókázva, egymást ugratva kezdtük a 2023/2024-es vadászati idényt, társaságomnál. Barátokkal, édesapámmal, testvéremmel és persze Ottokárral, aki nekünk már családtag és bebizonyította a Vadászati Alkalmassági Vizsgáján, hogy létezik olyan, hogy 184 pontból, 184 pontot ér el egy kutya. Magasra tettük a mércét Ottokárnak, amit megugrott a fiatalúr!

Künn a határban a FRANCHI Feeling Ac-vel. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Az Agro Jager News szerkesztőségének nevében kívánunk minden olvasóknak egy nagy kalappal erre az esztendőre. Szép terítékeket, közös vadászatokat vagy éppen csendes, esőáztatta erdőben egyedüli leseket, amikor az erdők templomában, azoknak a legeslegmélyén, megszólal a várva várt öreg bika.

A tavalyi. Akit csak nekünk rendelt a Jóisten. Akit titkolunk, akiről sose beszélünk senkinek, mert a mienk s a kérés utáni várakozás, a türelmes várakozás az, ami bennünket vadászokká nevel. Ennek az ideje következett most el, vége van a nyárnak…kezdődik. Most kezdődik. Minden most kezdődik el.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD, Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

 

Vadászat

Az alkotó erdészetisek

Print Friendly, PDF & Email

Az AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákjai több területen is megmérették magukat az Agórában megrendezett Művészeti Fesztiválon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákjai több területen is megmérették magukat a Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata által szegedi középiskolások számára idén már 24. alkalommal meghirdetett képző- és fotóművészeti, irodalmi pályázatokon, valamint az Agórában megrendezett Művészeti Fesztiválon.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

A március 7-én megrendezésre került Művészeti Fesztiválon tanulóink versmondással, szólóhangszeres és kamarazenekari előadással színesítették a műsort. Veszelovszki Sándor az erdészirodalom egy alkotásával jelentett üde színfoltot a klasszikus nagy versek sorában; versválasztásáért szóbeli elismerést, szerepléséért elismerő oklevelet kapott. Hasonlóan különlegesnek találtatott Somoskövi Áron citera műsorszáma, aki előadásával szólóhangszer kategóriában megosztott 3. helyezést ért el.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Iskolánk kürtegyüttese a téli vadászat menetét kísérő kürt szignálokból tartott bemutatót. Bár az erdészek számára ezek ismerete természetes, a nagyközönség számára mindig örömmel engedünk betekintést hagyományainkba. Kürtegyüttesünk kamarazenekar kategóriában 1. helyezést ért el. A Művészeti Fesztivállal párhuzamosan meghirdetett képző- és fotóművészeti pályázaton is remekeltek diákjaink. Az idei „Szín-hatás” témájú pályázat keretein belül az alkotó diákoknak Szeged város különleges színvilágát és -hatásait kellett műveiken keresztül bemutatni.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Galacz Ferenc, Makra Tibor és Tóth Zénó tanulóink először indultak analóg és digitális fotó kategóriában a Dugonics Társaság ezen pályázatán. Zénó képeivel digitális fotó kategóriában sikert is aratott, különdíjat nyert, melyet április 11-én a Vedres István Technikumban vehetett át a kiállítás megnyitóján.

Kiemelendő, hogy a pályázatra beérkezett több mint 200 pályamunkából az előzsűrizés után kiállított 50 kép között kiállításra került az erdészetis diákok pályázott 10 képéből 5. A kiállítás tapasztalatszerzésre is kiváló volt, a fiúk már ott eldöntötték, hogy jövőre is pályáznak. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen diákjaink körében iskola szinten igen népszerű a fotózás, melyben igyekszünk őket támogatni.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Az idei Kiss Ferenc-nap keretein belül megrendezett iskolai fotó versenyen 73 fotóval pályáztak a tanulók. Nagy örömünkre szolgál, hogy habár a tanórai keretekből mellőznünk kell a képzőművészetet, diákjaink nagy számban választják szabadidős elfoglaltságnak a fotózást, a kreatív alkotás azon módját, mely nemcsak kikapcsolódást jelent számukra, hanem egyúttal komoly elmélyülést, a kamera segítségével egy új látásmódot, szakmájukhoz való szorosabb kötődést is lehetővé tesz.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Az erdészek számára a következő fotós kihívást a Kiss Ferenc Alapítvány által kiírt iskolai pályázat jelenti majd, melynek nyertes képei a következő évi naptárunkban jelennek meg, s hirdetik készítőik kreativitását. A Dugonics-pályázatok közül még irodalmi vonalon mérették meg magukat tanulóink; Márton Mór Milos és Sógor Nikoletta verset írtak.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Mór munkáját emléklappal ismerték el. Örülünk sikerüknek. A Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozatával, dr. Révészné dr. Papp Klára elnökasszonnyal, és Kerek Attila elnökségi taggal iskolánknak nagy megtiszteltetés volt együtt dolgozni. Örülünk, hogy megtiszteltek minket azzal, hogy kürtegyüttesünk szignáljai adhattak keretet mind a Művészeti Fesztiválnak, mind pedig a Városháza dísztermében április 15-én megrendezett díjátadó gálának.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

A díszterem ünnepi atmoszférájában igazán különleges élmény volt a felhangzó „Üdvözlés” és „Viszontlátásra” kürt szignál, mely elegáns nyitó és záró akkordja volt az eseménysorozatnak. Külön köszönjük Kerek Attila együttesünket, diákságunkat és iskolánkat méltató, szívélyes szavait, elismerését.

Alkotó és szereplő diákjainknak gratulálunk, büszkék vagyunk rájuk, várjuk a jövő évi megmérettetést.

Forrás: Sajtósné Nagy Katalin –  AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Tovább olvasom

Vadászat

Hivatásos vadászok vármegyei versenye – FELHÍVÁS

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Veszprém Vármegyei Területi szervezete a vármegye hivatásos vadászai számára szakmai versenyt szervez

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tisztelt Vadászatra Jogosultak! Az OMVK Veszprém Vármegyei Területi szervezete a vármegye hivatásos vadászai számára szakmai versenyt szervez a Bakonyerdő Zrt. területén. A versenyen vadászatra jogosultanként (erdőgazdaságok esetében erdészetenként) 1 fő hivatásos vadász részvételére van lehetőség.

Fotó: OMVK

A vármegyei verseny győztese képviseli Veszprém vármegyét a hivatásos vadászok országos szakmai versenyén, mely idén Chernelházadamonyán (Vas vármegye) kerül megrendezésre június 18-19-én.

A verseny helyszíne: Természet Háza Látogatóközpont, Gyenesdiás (GPS koordináták: 46.779747, 17.274901)

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Időpont: 2024. május 16.

Program:             8.00 – 8.30 h:    Érkezés, regisztráció

8.30 h:                  Köszöntés, eligazítás

9.00 h:                  Verseny kezdete

14.00 h:               Ebéd

15.00 h:               Eredményhirdetés

A lövészet versenyszám a gyenesdiási sportlőtércentrumban kerül lebonyolításra az alábbiak szerint:

Vegyes korong: 25 db korongra saját sörétes fegyverrel

Futóvad: 50 m távolságból .22 LR fegyverrel (saját fegyver megengedett)

A lövészetre adható pontszám nem haladhatja meg az elérhető összpontszám 20 % -át.

A verseny díjazása:          I. helyezett: 300.000 Ft értékű vásárlási utalvány

II. helyezett: 200.000 Ft értékű vásárlási utalvány

III. helyezett: 100.000 Ft értékű vásárlási utalvány

A versenyen indulók között további értékes nyeremények kerülnek kisorsolásra.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Kérem Tisztelt Elnök/Vezérigazgató Urat, hogy a versenyről szíveskedjék a hivatásos vadászokat tájékoztatni és a részvétel lehetőségét a hivatásos vadász számára biztosítani. A versenyre nevezni 2024. május 10 -ig a veszprem@omvk.hu címre küldött válaszlevélben lehet az alábbi adatok megadásával:

Vadászatra jogosult neve:

Hivatásos vadász neve:

Hivatásos vadász lakcíme:

Hiv. vadász telefonszáma, e-mail címe:

Tisztelettel:  Pap Gyula, az OMVK Veszprém Vármegyei Szervezetének Elnöke

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

IV. Farkas Dénes emlékverseny 2024.06.23.

Print Friendly, PDF & Email

Meghirdették a IV. Farkas Dénes emlékversenyt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Országos Magyar Vadászkamara Tolna vármegyei Területi Szervezete a Sportlövő Szakbizottsága szervezésében meghirdeti a IV. Farkas Dénes emlékversenyt.

Fotó: OMVK

A verseny időpontja:     2024. június 23. (vasárnap) 8 órai kezdéssel

Helyszín:                            Sióagárdi lőtér

Használható lőszer:       2,0-2,5 mm-es max. 28 gr-os sportlőszer.

Versenyszám:                   gyorsított korongvadászat 60 korongra két pályán.

Verseny típusa:               nevezési kategóriák nélkül (Open)

Nevezési díj:                      13.000.- Ft/fő.

Nevezés feltételei: érvényes vadászjegy

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nevezés leadásának nem feltétele a Tolna megyei lakóhely!

 

A versenyre legfeljebb 48 fő nevezését tudjuk fogadni, így az előzetes regisztrációhoz kötött.

Nevezni az omvk.tolna@gmail.com e-mailcímen lehet, név, vadászjegyszám és telefonos elérhetőség megadásával.

Nevezés határideje: 2024. június 16.

 

A résztvevők között a verseny végén három ajándékot sorsolunk ki:

  1. Terelővadászaton való részvételi lehetőség a Medina-Dalmand Vt. területén
  2. Tarvad vadászati lehetőség a Bátaapáti Vt. területén (a vad elvihető)
  3. Személyre szabott lőoktatás Varga András APSI lőoktatótól (egy alkalom, kb. 2 óra időtartam)

Tolna vármegyei indulók között a Penthe Autóház jóvoltából kisorsolunk egy péntek délutántól hétfő reggelig tartó tesztvezetést, amely során a szerencsés versenyző egy Isuzu D-MAX vagy VW Amarok típusú gépjárművet vihet el próbaútra.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Minden versenyző számára ebédet és italt biztosítunk.

Forrás: OMVK Tolna vármegyei Területi Szervezete Sportlövő Szakbizottság

Tovább olvasom