Keressen minket

Vadászat

VADÁSZAT: Most kezdődik el

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Még a gólya és a ragyogó, kékszínű tollú szalakóta vagy az aranymálinkó itthon van, amikor július végén a nyárfák már el-eldobnak egy-egy elsárgult levelet. A fák közül a nyárfa az, aki leghamarabb mutatja meg, hogy telik az idő. Pediglen gazdag a határ, érik a dinnye és azt is tudom, hol érik a szeder, hol tanyáznak a kert alatt az őzek. Közeleg, közeleg az ősz, akkor is, ha nem akarjuk észrevenni. A hótt Kerezs felett már húznak a vadkacsák s hiába megyünk le nap, nap után Ottokárral fürdeni, rendre minden délután a Fehér hídnál találjuk őket, mert visszatérnek hozzánk.

A híres “giling-galangos” templom, a Keresztelő Szent János Plébánia látképe: künn a dorozsmai határból. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Aztán egy villanás és átfordult a naptár augusztusra s bár melegek az éjszakák, a sejtelmes nyári éjszakák, azonban nap nap után egyre csak hosszabbodnak. Kiégnek a tarlók s a dűlőutak vastag porában is éppen csak kapaszkodik az élet. A tarlók jobb helyeken feketék s ha az aratáskor siettek, akkor a madárnak is maradt szem. Persze mindig marad, ha gereblyével is szednék össze, akkor is marad a forgókban. A vihar miatt megfeküdt gabona is a vadé. Nem akar beköltözni a magtárba s marad a vadnak, ami megleli, de mindet az sem tudja felszedni. S mikor egy-egy kis eső érkezik, a búza képes a földről kicsírázni, gyökeret vetni. Megszólalnak az őszi tücskök augusztusra és újra kizöldülnek a tarlók. Járja azt a ruca, megtalálja a nyúl, az őz és bizony húz már a liba is az ilyen helyekre. Ne zavarjuk őket…

Érik a naprafrogó. Szeged alatt megannyi kutatóintézet kísérleti táblái komoly veszélynek vannak kitéve. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Telefonok jönnek-mennek, egyeztetések s igen, akkor találkozzunk Szegeden! Találkozzunk! Jó lesz már újra otthon, mert itthon sem rossz, de azért a Jóisten mégiscsak két hazát adott. Gerlézni lehetne máshol is, de legjobb Szeged alatt, Kiskundorozsmán, s édesanyám nyári, kovászolt töltöttkáposztája verhetetlen!

Kiskundorozsma alatt. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Elnöki körlevél. Olvasom, hogy ülésezett az intézőbizottság s a vadkárra való tekintettel a tagságnak is részt kell venni a gerle vadászatában, mert a város alatt berendezkedett kutatóintézetek kísérleti tábláiban, a gazdák napraforgó földjeiben, tetemes károkat okoznak máris a galambok, amelyekhez a városból érkezők csatlakoznak, s az északról megindult vonulókkal együtt már túltesznek azon a határon, amelyet egy-egy termelő képes egyáltalán elviselni.

A vadászterület az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Állomásáról kapta a nevét. Érdekesség, hogy az udvarukon álló fára rakott fészket 2023-ban egy szarka család. Sikeresen költöttek is. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. / Agro Jager News

A beosztásokat a hivatásos vadász rendezi, nekünk ma a Meteorológia jut. Ha akarunk, mehetünk többször is, más nem lesz kint. Barátunkat, Kiri Tamást invitáljuk, tartson velünk. Régóta ismerjük, de mindig elcsodálkozom, hogy a felesége, Katica, amikor a vadászatról van szó, sose tartja vissza. Igaz, valami program lehetett, ezért egy órával későbbre tettük a találkozót, de nem lehet elkésni. Végül is nagyon meleg van, talán késik is a húzás – hivatásosunk is erről mesélt, csak tényleg menjünk ki, mert ne legyen nagyobb kár.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ilyen meleg talán a tavalyi aszályos időben sem volt. Bár az országban vannak vármegyék, ahol bőven esett, de az Alföld egyes részein idén is jelentős szárazságot tapasztalunk. Elég csak bemenni a kukoricákba, s megnézni, milyenek lettek a kötések és mekkorák a csövek.

Ottokárral figyelünk. Meleg van. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. / Agro Jager News

A napraforgó jobban mutatja és a meleget is jobban tűri, de, hogy megtermékenyültek-e szemek, azokat ránézésre nehéz megállapítani. Vannak módszerek, amelyeket öreg, vetőmagtermelő agrármérnököktől tanultam s a becslés, a szántóföldi hozamok saccolása, mindig is komoly tudománynak számított. Emlékszem, jó 12 éve találkoztam egy Békés vármegyei felügyelővel, Veress Vilmossal, aki egy szántóföldi szemlén egyszer csak megállt s arról mesélt, hogy fiatal agrármérnökként 35-40 növényt termeltek. Péter! Ahhoz kellett igazi integrált szemlélet – mondta nekem. S ami igaz, az igaz, gyakorlati tudásuk felbecsülhetetlen volt. Hallgattam a szántóföld szélén, csendesen, mert az ember tudja, ki az, aki mögött, akiben ott van az a tudás, amire minden vonatkozásban fel lehet nézni – kérdőjelek nélkül.  S a furcsa az, ha ilyen fajta emberrel találkozunk, hogy egy ilyen szakember arra is nyitott, hogy a másik felől érdeklődjön, hogy az mit tud s dogmatikusan nem ragaszkodnak az általuk tudottakhoz. De kérem szépen, ehhez át kellett esni azon, hogy az agyagot kibányászták, majd megformálták és végül a kemencében kiégették…

Az első napon a Merkelemmel és természetesen a világ legboldogabb német vizslájával vadászhattam együtt. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. / Agro Jager News

Gergely, az Agro Jager News, lapunk főszerkesztője, a FROMMER Fegyverbolt jóvoltából egy FRANCHI Feeling AC-t koptat. Műanyag tok, szövettáskák a fődaraboknak, fegyverolajok, csere choke-ok. Úgy vigyázz rá, hogy múltkor azt is megkérdezte, hogy tiszta-e a kezem. Persze, amikor találkozott Bedőcs Lacival és látta, hogy a vitrinből kivett luxuspuskát fehér szövetkesztyűben fogták meg, sokszor úgy érzem, hogy ezzel a FRANCHI-val is szíve szerint így tenne. Persze, új puska és ha így megy, unokáink is látni fogják.

Gergely féltve őrzi a FRANCHI Feeling AC-jét. Fotó: Agro Jager News

Már csak-csak meg is sértődtem volna, de jöttek a gerlék s úgy voltam vele, hogy semmi baj, majd az öreg Merkelemmel vadászok aznap. Jól ment a lövés, a húzás elindult, már nem is tettem le a puskámat.

Az öreg Merkelemmel, “aki” mindig velem van. Fotó: Agro Jager News

Persze Gergely egyáltalán nem bánta, hiszen az elmúlt egy évben teljesen összenőttek és nem is szívesen adja oda senkinek, az idén 155 éves fegyvergyár remekét, a Feelinget. Forróság volt és persze a nagy táblában hárman nem igen tudtuk megforgatni a gerlét, ezért úgy döntöttem kerülök egyet s a tábla közepére beszálló madarakat forgatom meg.

Ottokárral beszélgetek.

Ottokár a nagy meleg ellenére sem akart otthon maradni. Szeretem ezt a kutyát, mert a vadászat szeretete mindent felülír nála. Ezért nekem kell rá vigyázni, de Gergellyel nem volt hajlandó maradni s most, hogy lassan kétéves lesz, igen megválogatja, hogy kivel barátkozik. Ha úgy vesszük, haverfelvétel Ottokárnál nincs. Csóti Jani barátom kutyája volt ilyen, hagyta, hogy megsimogassam, ismert is Jack, de csak is Janit szerette. Nyakas, öntörvényű német vizsla volt és úgy látom Ottokár is az lesz.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ottokár már nem az első kutyám s azokat a nevelési hibákat, amiket korábban elkövettem, nála már sikerült áthidalni. Behívás, mindenek felett s persze legyen jó orra, apportozzon, szeresse a vizet s lehetne sorolni mind azt a sok kritériumot, amit egy vadászkutyának meg kell ütnie. Igen, nincs kompromisszum. Nem lehet az, hogy majd megtanulja, meg majd belejön. Sose fog. Az a kutya, ami nem tudja küllemében, teljesítményében, munkabírásában és tegyük hozzá feladatmegoldásában, ami kell a vadászathoz, csak kedvenc. Valaki kedvence, akit szeretni kell, vagy szeretnünk kell, de mindenki tudja körülötte, hogy vadászatra, munkára nem való, ahogy így van ez minden egyes szakmában is. Ezeket a kérdéseket nem lehet elkenni, mert aztán sorra jönnek a hibák s ilyenkor tesszük fel a kérdést: miért, hiszen mindent megtettünk. Meg. Magadhoz képest igen, de az elvárások szintjét még megsem közelítetted. S teheti az a kutya a dolgát, ha vadászatra nem jó… Egy new yorki pszichológus vezette be a fogalmat, miszerint mentálisan el kell engedni. S ez különösen igaz egy-egy szeretett kedvencre, avagy kegyeltre. Mert szegény kutya nem is érti, hogy mi a baj vele, de a jó vadászmester, ha a sarkán áll, akkor megmondja. Mert azt meg köll mondani – na legyünk autentikusak, ha már Szögedön vadászunk. Azért ő a vadászmester és azért járt iskolába, nem az élet iskolájába, mert az az iskola mellett van, hanem iskolába, padok közé, ahol szemben ott áll a katedra!

Lapunk főszerkesztője Dr. Szilágyi Gergely PhD: kölcsön adom a FRANCHI-t, ha megígéred, hogy vigyázol rá! Fotó: Agro Jager News

Ottokár azonban jó, de foglalkozni kell vele s ha tetszik, ha nem, a kiválasztás után az adottságok nem elegendőek ahhoz, hogy jó kutyánk legyen. Ki kell képezni s hogy az jó is maradjon. Nap, nap után foglalkozni kell vele. Ha valakik közölünk ezt igazán tudják, azok a solymászok s nézzük meg, vannak ott olyanok is, akik a sólyom mellett kutyát is vezetnek. Kerek szemekkel lehet csodálkozni – ha nem is illik, hogy mit tud egy kutya, amelyiket minden nap dresszíroznak, mert olyan nincs, hogy a sólyom nem szállhat fel. Annak repülni „köll”, arra teremtette a Jóisten, hogy szelje az ég kék magasságait…ahogyan a gerlék is szinte, mint egy-egy kődarab zuhannak alá.

Ottokár készenlétben. Fotó: Agro Jager News

A napraforgó tányérjai barnára száradtak, a virágtányér pikkelyei, mint egy-egy éles penge, úgy szabdalják az ember karját. Volt idő, amikor kutatóként parcelláról, parcellára jártam, heteket a növények között töltöttem. A legjobb, legszívósabb katonai zubbonyt is rojtosra tudja szeldelni. Keresztbe nem is megyek, csak a sorokon erre-arra, s a gerle laposan röppen fel előttem. Fölém egy se fordul s úgy járom be a sok tíz hektáros táblát, hogy el sem sütöm a puskát, de amarra lent szól, de olyan messze vannak tőlem, hogy nem látom, hogy esik-e madár.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egy biztos, hogy ma ezt a táblát megvédtük s azért, a tarisznyába is kerül. A gerlével azonban sok gond van, nehéz kopasztani, de bizton állíthatom, hogy érdemes. Ha többet is lőne az ember, négyet-ötöt egy csomagba téve, később, mikor beköszöntenek a zimankós vadászatok felér a gyógyszerrel a galambleves. Különleges és én nem is szeretek mást készíteni belőle.

Ami madarat lőttünk, összeszedtük. Ottokár sokat segített, lelkesen ugrott a lőtt vadért, de vagy öt liter vizet biztos megivott, a többit meg kiborogatta. Majd fürdesz otthon, vagy lemenjünk a Maty-érre, az evezős pályára? Lehet, csak készítsük el a terítéket…

Primos Predator Calls Lil Dog – ragadozóhívó síp

Pénteken nem tudtunk újra kimenni, de a szombat lehet a mienk – ha gondoljuk, mondta a vadásztársam és egyben a társaság hivatásos vadásza a telefonba. Hajnalban ott leszünk!

Kiri Tamás barátunk érkezik első gerléjével. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

A szekrényből az ünneplős puskámat vettem elő, a mélyvésett, grénerzáras Salvinellimet. Mikor összeraktam a dorozsmai virradatban a szemem sarkából láttam, hogy Gergely is észrevette. Tudta ő, de nagyon jól tudta, hogy azt hoztam, mert már a tokjáról megismerte!

Tamás és Gergely terítéke előtt Ottokárral. Fotó: Agro Jager News

 • Na, cserélünk? Egy napra? Oda adod a FRANCHI Feelinget?
 • Cserélünk, de lőszert is adjál hozzá!

Mindig az üzlet, de üsse kavics!

 • Itt a ládám, amennyit csak akarsz, tesó!

Salvinellim Gergelyhez került. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Azért jó, hogy a kezembe került a Salvinelli. Bevallom, hogy az öreg Merkel tusa már kopottas, már-már régi idők öreg vadőr puskáihoz hasonlít, amit nem lehet csak úgy megvenni, hiszen a patinához idő kell. Volt olyan vadászat, amikor kinéztek vele, de mikor ballagtam fel a térdig érő vízben és hoztam a récéket, a helyi vadőrök, mert azok nem hivatásos vadászok voltak, hanem vadőrök, tudták, mit jelentett az a kopottas puska. Megtörve, átvetve a hátamon jobb kezemben és a balkezemben is egy-egy csokor kacsa s néztem, a partot, hol tudnék felkapaszkodni. Te Barcson jártál, te meg Szegeden. Üdv az erdésznek! Jó szerencsét!
Na, az nem nekünk kell komám és úgy hátba vágott egy firma, pedig alig ért a vállamig. Na nem már csak te hiányoztál s ha nem is illik a klikkesedés, vadászaton meg különösen nem, de az erdészetis évek nem mennek el nyomtalanul, ahogy minden szakmában így van. Jaj, de tudjuk, hogy ki milyen tanuló volt, ki milyen gyerek volt, hogy ki milyen iskolába járt, ha járt egyáltalán…

Hogy ennek a FRANCHI fegyvernek lesz-e patinája, meglehetősen jó kérdés, de aki gyártotta, annak már nem az. Lesz bizony, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a BERETTA Holding nem engedte, hogy eltűnjön és a kis manufaktúrát, a maga 150 évével, magához vette. A FRANCHI, a történelem egy szelete, a tűzfegyverek hőskorszakának, a vadászfegyverek történelmének. Ne feledjük, a komplett töltény, amely a gyutacsot, a hüvelyt és a lövedéket, valamit a gyúelegyet magában foglalja, a FRANCHI gyár születése előtt alig 20 évvel találták fel az USA-ban! A jelenleg ismert tűzfegyverek, a vadászatban használt puskák történelmét vehetjük a kezünkben, amikor Olaszország egyik legrégebbi gyárából vásárolunk puskákat.

A FRANCHI Feeling kombinált biztosítója. A bock elrendezésű fegyverek esetében először az alsó csövet süssük el, ekkor beül a vállgödörbe a puska és a második lövést stabilan tudjuk leadni. Fotó: Agro Jager News

Gergely érkezik, hogy a biztosító előre, hátra, ez a sorrendváltó. Ugratom kicsit – döntöm el magamban.

 • Te! Ez nem romlott el? Olyan könnyen mozog.

Egy pillanatra megáll, aztán megszólal.

 • Ez nem a német puskád, amin eltörik az ujjad, mikor kibiztosítod.

Betöltöm a FRANCHI Feeling Ac-t. Kezdődik a vadászat. Fotó: Agro Jager News

Visszakapom, de nem piszkál, mert tudja, hogy nem véletlen hoztam ki az olasz puskámat, hiszen így mégiscsak könnyebb összehasonlítani a két fegyvert. Persze nem hagyja ki…

 • A tieden, ezen a Salvinellin, még nincs csere chocke, ugye?

Mindig is okos volt, nehéz megszorítani.

 • Tudod, azzal a puskával meg kell tanulni lőni!

Hallgat, de már nevet és jön a következő kérdés.

 • Mit csinálsz, ha kellene mind a két csőre egy teljes szűkítés, mert libázni megyünk?

A FRANCHI Feeling előagya. Fotó: Agro Jager News

Ej, igaza van, de én kezdtem s hogy mennyire szerencsém van érkezik egy gerle és elékapom a FRANCHI Feelinget. Leesik, de most is emlékszem arra a pofonra, amit kaptam a puskától.

 • Be kell szorítani Igazgató úr!
 • Köszi, de nekem rövid Főszerkesztő úr!

Ilyen ez a vadászat és apu csak neveti. Lajos napja van és ez egy kicsit ünnepi vadászat is, hiszen mégiscsak együtt vagyunk, mint régen. Alkatra is hasonlítanak, mindketten, ők a Sáfrány ágra ütöttek, vékony csontú, én meg jobban sasi vagyok, Szilágyi fajta – így mondták az öregek, amikor édesanyám megmutatott a pólyában, Körösnagyharsányban. Bay nagyanyám, született Bittó Lujza, állítólag összecsapta a tenyerét és mondta is: jaj fiam, ez egy vad sasi. Hol vannak már a régi öregek, mintha a nagyszüleim most tették volna be a kertajtót, hogy kimennek a kertbe…

Földön, vízen, levegőben. Mindenre ügyelni kell! Gép érkezik a szegedi repülőtérre. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Amott, fent, a Keresztelő Szent János plébánia hatalmas templomtornya. A „giling-galangos”, a híres. Igen, künn vagyunk a dorozsmai határban, hárman, s vadászunk. Ha változott is az idők folyamán Kiskundorozsma, a templom, a régi kövek még állnak, ott vannak lenn a fundamentumban s ha újak is kerültek is rá, ha újra is meszelték, a harangok nem költöztek el. Lelke van ennek a toronynak is. Innen olybá tűnik, mintha a kotlós köré mind odagyűltek volna a naposcsibék s a megannyi ház köréfonódik a híres dorozsmai templomnak.

Gerle tolla miatt ügyeljünk a kutyánkra. Fotó: Agro Jager News

Erre itt új út épült, arra fel, a Nagyfeketésnek is kanyarog egy. Vasút. Felettünk repülő húz el alacsonyan. Sok mindenre kell ügyelni, ahogy régen is így volt, ma sem változnak a dolgok és ha ebben merevnek is hangzik, de a templomok még állnak. De álljanak is! Mint ahogy azt kívánom mindenkinek, hogy legyen vadászat is, mert anélkül az ember is kevesebb. Készülünk magunk formájában, készülnek a többiek is. Készülök rá, hogy jövünk, hogy legyen helye a gerlének, hogy legyen levesnek való télen is. Ne álltassuk magunkat: vadászok vagyunk, de csak rajtunk múlik, hogy milyen vadászok, hogy milyen emberek is vagyunk s ez már hitbéli kérdés. A döntés múlik rajtunk.

Hubert Kiskundorozsmán

Hubert, a vadászmanó története Kiskundorozsmán folytatódik. A könyvet fényképre kattintva lehet megrendelni!

Gergely FRANCHI  Feeling AC-je szépen dolgozik. Tetszik az alumínium tok, a sötét dióagy és persze könnyű. Egy barátom egyszer azt mondta, hogy azért jó egy eszköz, mert vastag, hogy abban van anyag. Kétségtelen, de a vas és az acél között éppen az a különbség, hogy az acél, vékonyabb szerkezete ellenére is, sokszor nagyobb terhelést visel el, amit az olaszok a fegyvergyártás terén 150 éve tudnak. Ez a tudás, ez az olasz minőség az, amit a FRANCHI valójában képvisel és amiért a BERETTA felvásárolta a céget.

A FRANCHI Feelingje. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

A napvégén, mikor már a kutya nyelve is lógott, aztán csak megkapom még Gergőtől, hogy:

 • Azért csak jobb ezzel vadászni, mint a Merkellel! Nem lóg úgy a kezed, mint tegnap előtt.
 • Neked se!

Ezen egy pillanatra elcsodálkozik aztán nevet.

 • Jó, hogy bátyó, mert ez is olasz!

Terítékünk Ottokárral, amelyet a FRANCHI Feelig AC 12/76-os fegyverével lőttünk. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Mókázva, egymást ugratva kezdtük a 2023/2024-es vadászati idényt, társaságomnál, a Dorozsmai Vadásztársaságnál. Barátokkal, édesapámmal, testvéremmel és persze Ottokárral, aki nekünk már családtag és bebizonyította a Vadászati Alkalmassági Vizsgáján, hogy létezik olyan, hogy 184 pontból, 184 pontot ér el egy kutya. Magasra tettük a mércét Ottokárnak, amit megugrott a fiatalúr!

Künn a dorozsmai határban a FRANCHI Feeling Ac-vel. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Az Agro Jager News szerkesztőségének nevében kívánunk minden olvasóknak egy nagy kalappal erre az esztendőre. Szép terítékeket, közös vadászatokat vagy éppen csendes, esőáztatta erdőben egyedüli leseket, amikor az erdők templomában, azoknak a legeslegmélyén, megszólal a várva várt öreg bika.

A tavalyi. Akit csak nekünk rendelt a Jóisten. Akit titkolunk, akiről sose beszélünk senkinek, mert a mienk s a kérés utáni várakozás, a türelmes várakozás az, ami bennünket vadászokká nevel. Ennek az ideje következett most el, vége van a nyárnak…kezdődik. Most kezdődik. Minden most kezdődik el.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD, Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

 

Vadászat

A beregi erdők „páratlan” királya

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Kiss Róbert gímszarvasra vadászott Vásárosnamény határában, a Beregi-Tisza Vadásztársaság területén. Az elejtő maga számolt be az élményeiről:

Az 2023-as év úgy hozta, hogy a Beregi Tisza Vadásztársaságtól, melynek én is a tagja vagyok, kaptam ajándékba egy gímbika elejtési lehetőséget, amit itt is köszönök tagtársaimnak. Az idei bőgési szezonra amúgy is különleges várakozással készültem, mert szerettem volna a hagyományos vadászati módok valamelyikével terítékre hozni az erdők királyát.

Fotó: Kiss Róbert – Agro Jager News

Sokat gondolkodtam rajta, hogy az íj, vagy az elöltöltős fegyver legyen a kiválasztott, de régi vágyamnak nem tudtam ellenállni, így az íjra esett a választás. Miután ez a gondolat megérlelődött bennem, serényen nekiálltam gyakorolni, hogy a sikeres elejtésnek ne legyen akadálya egy pontatlan lövés. A szokásos lövési távolságot most elvetettem, (ami általában max 30-35 méter), készülve az esetleges nagyobb lőtávra, a gyakorlási távolságokat is jócskán megemelve, 60 méterig gyakoroltam, ami a bőgés kezdetére, teljesen rutinszerű lett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Így jött el a várva várt szeptember eleje, mely a fiatal generáció számára az iskolakezdéssel azonosítható, az igazi vadászemberek számára pedig elhozza a vadászkarácsonyt.

A reggeli és esti cserkelések a következő rend szerint zajlottak: az íjat én vittem magammal, nyakamban a távcsővel, az egyik zsebemben a pontos célzást nélkülözhetetlen eszköze, a távolságmérő lapult, a másikban a szélirány meghatározásában segítségemre lévő, púderszerű port tartalmazó széljelző. A fegyverrel történő vadászathoz képest,a kisebb lőtávolságra felkészülve, felül álcaruhát, a kezemen pedig terepszínű, vékony kesztyűt viseltem, hogy amennyire lehetséges, minél tovább rejtve tudjak maradni a vizslató gímtehén szemek elől.

Az aktuális kísérőmet pedig megkértem, hogy hozza a fegyveremet,(mint a régi lovagok fegyverhordozói) arra az eshetőségre is gondolva, ha úgy futunk össze egy csodaszarvassal, hogy az íj elejtési távolságán kívül esik és olyan fenséges agancsot visel, hogy elejtésének a lehetőségét nem odázhatom el, /akkor csak elejtem fegyverrel is./

Fotó: Kiss Róbert – Agro Jager NewsAz első alkalmak egyikén, reggel, mikor még alig pitymallott, a vadföldnek vetett ciroktábla mellett, jó bőgésre lettünk figyelmesek hivatásos vadászunkkal. A keleti szelet figyelembe véve, – ami nekünk igen kedvező volt, – a ciroktáblát balról megkerülve, a szomszédos diós sarkára lopóztunk, és a sorok között beállva, egy bikát vettünk észre. A bika rövid tétovázás után elindult az irányunkba. Közben Petivel bírálgattuk és arra jutottunk, hogy egy kicsit fiatal még, de „úgynevezett” örök közepes, ezért elejthetőnek véltük. Csak azzal nem számoltunk, hogy a bika pont ott akar visszatérni a sűrűbe, ahol mi várakozunk, így szembefordulva velünk, a szügyét mutatva, egészen 42 méterig megközelített minket. Sajnos a kevés takarás miatt észrevett és hirtelen, nagy ugrásokkal balra fordulva váltott be a tölgyesbe, így nem adott lehetőséget, arra, hogy lövést tegyek rá az íjjal.

Fotó: Kiss Róbert – Agro Jager News

A szokatlan már-már nyárt idéző meleg miatt, nemcsak nálunk, hanem országszerte azzal küzdöttek a vadásztatók, hogy nem igazán akart beindulni a bőgés, így csak ímmel-ámmal , napról-napra változó intenzitással zengett csak az erdő.

A következő lehetőséget egy borongós reggel tartogatta számomra. Hajnali 5-kor találkoztunk Petivel, a 41-es melletti gáton. Itt elidőztünk egy kicsit, megnéztük az aktuális szélirányt, valamint latolgattuk, merre induljunk, amikor nem messze tőlünk a párás homályban megszólalt egy bika, „Eőőőh,eőőh! Ehhh! öh-öh-öh!”- szépen strófázta a vadászszívnek oly kellemes dallamot. Gyors akcióterv: balra egy árok, melynek a túloldalán fekszik egy tölgyes, valószínűleg a gímek ide tartanak, a tőlünk jobb kézre elhelyezkedő, csalitos legelőről. A bőgés tőlünk úgy 120-150 méter távolságra lehetett, így az árkon átmászva, két nagyobb nyárfa takarásába álltunk be, itt vártuk az éjszakai tivornyáról visszatérő csapatot. Gyors mérés, a távolság több mint megfelelő, az előttünk lévő csapa csak 29 méterre volt. A gím rudli szép lassan közeledett felénk, amit az ágak ropogása és a király folyamatos bőgése jelzett nekünk. 100, 80, 50,30 méter …. ahogy fogyott a távolság, úgy lett egyre nagyobb a vadászlázam, mígnem teljesen mellénk ért a társaság. Itt elkövettem egy olyan hibát, amely akár végzetes is lehetett volna. Arra gondolva, hogy gyors egymásutánban átvált a rudli az elég szűk lénián, megfeszítettem az íjamat. De az elől jövő vezértehénnek valami gyanús lehetett, mert amint teljes testtel kilépett, lecövekelt és mint akinek semmi dolga nincsen, nézelődni kezdett. Az íjon lévő célzóberendezés, piros pontja szépen megállapodott a lapocka mögött. Ejj, ha lőhető bika lett volna, – már nyomtam volna is az elsütő billentyűjét, útjára engedve a csendes elmúlást hordozó vesszőt. De ugye csak a tehén állt kint, a bika és a többi tarvad a fák takarásában várakozott. Így lövésről szó sem lehetett.

Így telt el 2,5-3 perc, miután kénytelen voltam visszaengedni az íjat, mert tovább nem bírtam tartani a kihúzott íjat. Mondom magamban: semmi baj, a tehén biztosan észreveszi a mozgást és pillanatok alatt átugrik az árok túloldalára, majd sorba követik őt a többiek, köztük a bika is. De nem ez történt, hanem a vezértehén észlelve a mozgást, a másodperc tört része alatt, megfordulva visszatört a csalitosban, magával rántva a rudli többi tagját is. Püff neki!  Ennyi volt! Hiába várakoztunk, a csapat nagyobb kerülőt téve tért vissza a nappali pihenőhelyükre.

A következő alkalmak említésre méltó események nélkül teltek, csak a csizmánk talpába tett kilométerek növekedtek.

Ezen történések után kapok egy telefonhívást, hogy az egyik fiatal tagtársunk, erős bikát látott a „Bagiszegi” területrészünkön. Gyors egyeztetés, este erre a helyre megyünk. Szeretem ezt a területünket, mert nagyon szép vadászemlékek kötnek ide. Lőttem itt már gyönyörű bakot és napra pontosan 6 évvel ezelőtt, a legszebb villás bikámat is itt hoztam terítékre. Délután öt órakor találkozunk a Szipa zsilipnél, ifjú kísérőmmel. Fecó ellenőrzi a szélirányt, majd öles léptekkel elindulunk az erdő felé, mert reggel ott látta a gímeket. Miután keresztülvágunk egy lucernatáblán, amin egy közepes dámbikát láttunk csak, megállunk hallgatózni, hogy merre keressük tovább az agancsost. Alig telik el pár másodperc, zengeni kezd a tiszai ártéri erdő. Egymásra pillantunk, nosza gyerünk utána. Ezt így leírni könnyebb, mint kivitelezni, mert igazi dzsumbuj az erdő, mindenütt kidőlt és elszáradt fák sorakoznak, melyek igencsak megnehezítik az előrejutást. De az akadályok dacára, ügyesen, lépésről-lépésre haladunk előre, hangtalanul mint a szellemek, minden száraz ágat igyekszünk kikerülni. Külső szemlélőnek olyanok lehettünk, mint akik táncolnak. A bika bizonyos időközönként hallatja a hangját, segítve nekünk a helyes útirányt tartani. Így osonunk tovább, mikor apró ágreccsenéseket hallunk. Valószínűleg a koronás fő nincs magában és a hölgykoszorú társaságában igyekeznek minket balkézről megkerülni. Szerencsére a szelünk kiváló, lágy fuvallatokkal, nekünk balról fúj, így a kis csapatnak nincs esélye, hogy kiszúrja az árulkodó szagunkat.

Fotó: Kiss Róbert – Agro Jager News

Ekkor taktikát váltunk. Fecó leül egy nagyobb fa tövébe, én a fa mellé húzódok takarásba és ifjú kísérőm, rettentő ügyesen, a gímtehén „meh” hangját utánozva, megpróbálja visszacsalni a csapatot. Öt-hat hívóhang, majd egy kis szünet, közben elroppant néhány keze ügyébe eső száraz gallyacskát, majd újra öt ismétlés. Azért is írtam, hogy nagyon ügyesen csinálja, mert az ötlet bevált, a hárem közeledik felénk. Szép lassan csökken a minket elválasztó távolság és fák között itt-ott meglátjuk a felénk közeledő vad sziluettjét. Elől jön 3 tehén és őket követi a bika. A tehenek már jól láthatóak, nincsenek messzebb 35-40 méternél, de a király megáll, egy bokor mögött, és nem mozdul tovább. Ő sincs messzebb, mint 45 méter, az agancsa jó kivehető, 3-3as koronás, de a testét takarja a segítségére siető erdő. A távolság már pont megfelelő lenne az elejtéshez, de mivel nem mozdul, nem tudjuk érdemileg elbírálni, hogy lőhető-e. Egyet-kettőt kellene lépnie, de nem mozdul. Közben a három tarvad tovább közelit. Az álcám jó, mert egészen 15 méterig bejönnek és csak ekkor vesznek észre. Még most sem teljesen lepleződünk le, mert csak valami gyanús nekik, így apró lépésekkel elfordulnak és lassan távolodni kezdenek. Közben az bika egy rövid „Eőőh-eőőh” kíséretében, követni kezdi a háremét. No, ez nem sokan múlt, a macska rúgja meg! Ha megteszi még azt a néhány lépést, akkor tiszta lövési pozíciót biztosított volna és el is tudtuk volna bírálni. De ezt a háremurat, ezek szerint nem nekem szánta Diana istennő.

Fotó: Kiss Róbert – Agro Jager News

Nosza semmi baj, csendesen kilopózunk vissza az erdei útra, itt megállunk, hallgatózunk, hogy merre is tovább. Mivel bőgést csak a vadászterületünk szélén hallunk és fények lassan fogyni kezdenek, a gát irányába fordulunk és elindulunk a kocsi felé. Miközben bandukolunk, azért fülelünk rendesen, nem vesszünk-e észre valami árulkodó zajt. És ekkor újra beleordít egy király a közeledő estébe. Hopsz, ez hol lehet? Jobb kézre nekünk, van egy nagyobb letárcsázott tarló, a Keskeny holtág és az ártéri erdő között, és mintha ennek a táblának a sarkából hallanánk az „eőőh” -t. Nekünk sem kellett több, léptünket megszaporázva, igyekszünk a hang forrásának irányába. Gyanúnkat egyre jobban megerősítve, újra és újra halljuk a bőgést. Ahogy kiérünk a tábla szélére, bepillantunk a tarló sarkára, impozáns látvány tárul elénk. A fasor előtt ott feszít a háremúr, de magányosan, hárem nélkül. Gyors távcsövezés, széles terpeszű, sok korona ágú agancsot látunk. Egymásra nézünk, mint tegyünk. A távolság igen nagy, 370 méter, nyílt placc, semmi takarás. Itt íjjal nincs esélyem elejteni,(a nyílt terep miatt nem tudunk elég közel jutni hozzá), jöhet a „B” opció. A mellettünk lévő bozótos mentén kicsit csalunk a távolságon, miközben távcsőben szemléljük a csodaszarvast. De nincs tovább, a bozótos elfordul, nem tudunk tovább menni, és a távolság még mindig nagy. Itt kísérőm leteszi a lőbotot, melyre feltámasztom fegyverem, és az már ismertetett módon, tehénhanggal „rászól” a bikára, de most csak röviden. A kivitelezés hibátlan, a bika felénk fordul, és elindul irányunkba. Ahogy közeledik, egyre jobban elkap a vadászláz, szinte a fülembe hallom a gyorsuló szívverésemet. A céltávcső nagyítását a legnagyobbra véve csodálom fenséges agancsát. Ezt nem tudom elengedni, ekkor eldöntöm, ha lehetséges, akkor terítékre hozom. A közeledő bika beleorgonál az egyre gyorsabban fogyó lővilágba. Már csak néhány percünk, van és nem lesz elegendő a fény az elejtéshez. Kicsit vacillálunk a korát illetően, mert nem szeretnénk egy ígéretes fiatal háremurat elejteni, de ahogy keresztbe fordul egy kicsit, a kételyeink tovaszállnak, koros lőhető bikának bíráljuk.

Megkapom, a lőheted parancsot. Na, innen kezd érdekessé válni a helyzet, ennek már a fele sem tréfa! A távolság a távmérő szerint százötven méter, de lassan tovább csökken. A bika körülbelül 100 méter távolságig közeledik, itt megáll, mintha gyanús lenne neki valami. Tovább nem várhatok, de szemben áll velünk, így nem tudok lőni. Néhány pillanat múlva, – ami nekünk a feszült várakozás miatt -perceknek tűnt, kicsit oldalra fordult és ekkor a piros pontot a lapocka szélére téve, útjára engedem a lövedéket.

Becsapódást hallok, a király egy kicsit megemeli az elejét(tipikus találatjelzés), és vad száguldásba kezd! Tőlünk balra távolodva a nyílt területrészen követem az újratöltött puskával, hogy ha megáll, újra rá tudjak lőni. De nem ad alkalmat újabb lövésre, hanem 250 méter megtétele után, egy nagyobb kanyart téve, bevált egy igen sűrű fiatalosba. Hallgatózunk, nem hallunk törést a sűrűben.

Nem tudjuk mi történt. Egymást kérdezgetjük, ki mit hallott-látott. Én majdnem biztos vagyok a jó találatban, Fecó pedig a beváltás előtt, mintha látta volna megbilleni és kicsit tétován belépni a bikát a fiatalosba, de csak kétségek között vagyunk, mert ilyen távolságon csak el kellett volna esnie.

Fotó: Kiss Róbert – Agro Jager News

Mitévők legyünk?

A fejlámpák a kocsiban(miért is hoztuk volna magunkkal?), így csak telefonjaink lámpájának fényénél kezdünk el utánkeresni.

Egymástól kissé távolabb, amennyire a gyér fény engedte, alaposan átvizsgáltunk a rálövés helyétől, a beváltás helyéig mindent, de érdemleges vért nem találtunk. Nagyon gondolkodóba estünk, mit is csináljunk. A fejemben mindenféle gondolatok jártak. Elhibáztam, vagy valami rossz lövéssel csak megpiszkoltam e nemes vadat? De akárhányszor visszapergettem magam előtt a lövés pillanatát, szinte biztos voltam a találatban, úgy éreztem, jó helyre ment a lövedék.

Érdemi lámpa hiányában és az esetlegesen, csak sebzett fővad felesleges zavarását elkerülően, a vadásztársakkal telefonon egyeztetve, arra az elhatározásra jutottunk, hogy a keresést csak reggel, nappali fény mellett folytatjuk. Közben telefonon rákérdeztem vérebes barátomnál, hogy ha szükséges, akkor másnap meg tudná-e nézni a kutyájával, de reggel már elígérkezett máshova, és csak a másnap délutáni kutyás keresés jöhetett számításba.

Az éjszaka folyamán, többször is átgondoltam a lövés pillanatát, mert nagyon zavart a bika elvesztésének, vagy csak megsebzésének a lehetősége, de mindig nyugtattam magamat, hogy helyesen céloztam.

Természetesen az este és hajnalban (mert miért is ne), nagy eső esett, ezzel is nehezítve az eredményes utánkeresést. Amint elállt az eső és egy kicsit fölszáradt, rögtön nekiveselkedtünk az előttünk álló feladatnak. Nyolc órakor találkoztunk a tegnapi kiindulási ponton a gátőrháznál. Hatan voltunk, Fecó a tegnapi kísérőm, Gergő és Zsolti barátom, az öcsém, valamint Peti, a hivatásos vadászunk, készülve az igen sűrű fiatalos alapos átfésülésére. Peti hozta a kutyáját, hátha a segítségünkre lesz.

Fotó: Kiss Róbert – Agro Jager News

Újra átbeszélgettük a tegnap esti történéseket, és mindenki biztatott, hogy jó lesz az, ott lesz a bika elfeküdve a sűrűben. Ahogy odaértünk a csalitos szélére, öten, tízméteres távolságra felálltak egymás mellett, én pedig visszaléptem a tábla sarkára, készülve arra, ha a vad csak megsebesült, akkor terítékre tudjam hozni. Épp csak elindultunk, Peti máris kiabált: „Gyere Robi, itt a bika”

Ezt a mágikus szót vártam,”itt a bika”, rohantam is vissza hozzájuk. A tegnap esti, vélt beváltási helytől pár méterre, ott feküdt a „beregi erdők páratlan királya”. Azért is „páratlan” mert számomra minden bőgőbika elejtése páratlan vadászélményt jelent, valamint a jobb száron hatos, a bal száron ötös koronát viselt, amihez a három főágat hozzáadva, vadásznyelven „páratlan 18-as bikának nevezzük.

Boldogságom határtalan volt. Csak jól céloztam, nem okoztam felesleges szenvedést e nemes vadunknak! Tegnap este is jó helyen keresgéltünk, de még fejlámpával felszerelkezve sem biztos, hogy megtaláltuk volna a sűrűben. Nézem a találat helyét, egy kicsit magas lövés lett, ezért nem találtunk vért tegnap este.

Fotó: Kiss Róbert – Agro Jager News

Miközben vártunk, hogy Vezse Péter , vadásztársaságunk elnöke a traktorával érte jöjjön a „koronás úrért”, (utólag itt is köszönöm ezt neki)alaposan szemügyre vettük az agancsot, mindenki találgatta a lehetséges súlyt és a bika korát. Arra a megállapításra jutottunk, hogy kiváló bika fekszik előttünk, helyes volt a bírálatunk, mint korban, mint súlyban is kivételes agancsost sikerült terítékre hoznom. Majd itt helyben megejtettük a zsigerelést is. A zsigerelés után megnéztük a lövedék útját, mert nem ütötte át a vad testét és Zsolti barátom rövid keresgélés után meg is találta a lövés utáni maradványtestet, mely tovább bővítette e kiváló vad különleges trófeáját.

Este a jándi vadászházunk udvarán méltó terítéket készítettünk a bikának, tölgyfaágakkal körülvéve. Később minden vadásztársamnak elmesélve az elejtés történetét, újra és újra átéltem a semmi máshoz nem fogható pillanatokat. Majd a történtek után megéhezve, nagy elégedettségek közepette fogyasztottuk el, szakács barátom által reprezentált finom sült császárszalonnából készült vacsorát. Amit e koronás vadhoz illő, eperfahordóban szelídített szilvapálinkával öblítettünk le.

Fotó: Kiss Róbert – Agro Jager News

Így telt el számomra ez a felejthetetlen nap, ami a vadászemlékek között az első oldalak egyikén fog szerepelni. Ezért is köszönöm, minden barátomnak a gratulációkat és hogy velem osztoztak e királyi vad elejtésének az örömében! Valamint , de nem utolsó sorban Ferenc Megyesi kisérőmnek is hálásan köszönöm, az eredményes vadászatot!

Utóirat: Az agancs másnap kifőztük, melynek nyers súlya 8,66 kiló lett

Írta és fényképezte: Kiss Róbert

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

 

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvasbőgés Büttösön 2023.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Szakács Márton gímszarvasra vadászott az Abaúji Aranyszarvas Vadásztársaság területén. Az elejtő maga számolt be az élményeiről:

A terület már nem volt ismeretlen számomra, hisz hosszú évek óta bérvadászkodom az Abaúji Aranyszarvas Vadásztársaságnál. Először vadkáros bérvadászként, majd 4 évvel ezelőtt, mint lesbérlő voltam jelen a társaságnál. Már akkor tudtam, ha alkalmam lesz bőgésben bikára vadászni, azt itt mindenképpen szeretném megtenni.

Fotó: Szakács Márton – Agro Jager News

Így is lett. Eljött 2023 tavasza, és három év kihagyás után visszatértem a területre lesbérlőként, – korábban az ASP megjelenése miatt – okafogyottá vált az itteni vadászati lehetőség. Meg is beszéltem a hivatásos vadász kollégákkal, hogy amennyiben lenne mód rá, szeretnék az idei szezonban, bőgési időszakban, egy 8-10kg közötti koronás gímbikát elejteni. Természetesen pozitív válasz érkezett kérdésemre.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Eljött a várva várt szeptember hónap, így egyeztetve a szakszemélyzettel, kísérőmnek Szabó Zsoltit kaptam, kit régről ismerek és mondhatom baráti a viszony közöttünk. Nem volt kérdés, hogy a közös vadászatunk nagyon összehangolt lesz, mondhatni zökkenőmentes.

Hamar elkezdtük a bikavadászatot. Már szeptember hatodikán kimentünk, felmérni a kezdődő bőgést, hol, milyen hangú és agancsú bika lehetne az elképzeléseimnek megfelelő. Ez tényleg csak ráhangolódás volt, hiszen sötétben kezdtek csak „bőgicsélni”, még inkább legeltek a tarvadakkal, mint sem hajtották volna őket. Meg is beszéltük, hogy 15.-e után fog ez inkább beindulni, akkor folytatjuk.

Fotó: Szakács Márton – Agro Jager News

Így is tettünk. Legközelebb már sokkal aktívabbak voltak, már az első este rácserkeltünk egy jó hangú bikára, ami tarvadakkal volt egy völgy alján lévő patakmeder oldalán, épp egy kidőlt fa ágaival viaskodott. Fejdísze az általam elképzeltek határát súrolta, így lövés nélkül továbbcserkeltünk a többi hang irányába. Mint ahogy az lenni szokott, Diána a tökéletes helyzet kihasználatlansága miatt büntetett a következő kimenetelkor. Fiatal, kímélendő, súlyban jóval az igények alatti bikákkal futottunk csak össze.

Fotó: Szakács Márton – Agro Jager News

Sok-sok további kimenetel után jött a 23.-ai reggel. Nagyon jó bőgés volt hajnalban, azonban ahogy világosodni kezdett, húzódtak vissza a sűrűbe a szarvasok. Itt is lett volna lehetőségem lövést tenni két bikára, de mindkettő max. a hét kg-ot tudta volna, így lövés nélkül kullogtunk vissza a kocsihoz. Már azon gondolkoztam, hogyan adagolom be a családnak, hogy 12-jére sem lett eredmény, így folytatni kell. Ekkor két jó hangú bika bőgése árasztotta el a völgyet. A hangok a völgy másik oldalán lévő erdőből érkeztek. Kísérőm remek gondolatára, átmentünk – a szelet figyelembe véve – az erdőbe, a hangok irányába. A bőgés egyre erőteljesebb és sűrűbb lett, ahogy érkeztünk a bikák közelébe. Kiderült, hogy hárman vannak, az egyik egy vékony hangú, fiatalnak gondolt bika, és két erőteljes, mély hangú. Észre is vettük az egyik nagyot, azonban az egy öreg villás 10-es bika, nem hosszú, inkább zömök, de nagyon vastag abronccsal rendelkezett: kísérőm szerint, min. 10 éves és 8kg-os. Igen ám, de én koronás bikát szerettem volna terítékre hozni, így bár nagyon nehezen, de megálltam, hogy lövést tegyek arra a bikára. Ekkor vettem észre a villás bika mellet a vetélytársát. A sűrű aljnövényzet miatt, nem láttuk rendesen az agancsot, pillanatok alatt egymásnak feszültek, visszhangzott az erdő az agancsok csattogásától. Az öreg villás hármat lökött a másik bikán, amit már koronásként azonosítottunk. Amikor „kilökte” oldalra az ellenfelét és győzelmi bőgésbe kezdett, ezt sikerült is telefon kamerájával felvenni, de csak a hangokat.

A győztes bika vonult lefelé a völgy irányába, a kivert mellékbika pedig méltatlankodva bőgött a gerinc alatt. Jött az újabb haditerv, menjünk a gerinc felé, ahonnan bőgött párat a vesztes fél.

Pár lépés megtétele után, azonban síri csend lett az erdőn. Na, gondoltam is, megint egy tökéletes ziccerhelyzet, ezt sem becsülted meg Marci, újabb bünti lesz emiatt. Ekkor kísérőm előkapta a szarvastülköt és bőgött 2-3-at, erre a korábban nyekergő hangú fiatal kíváncsian érkezett, de lövésről szó sem volt, majd le is lépett a helyszínről. Tovább haladunk a korábbi célunk irányában, amikor Zsolti megtorpant, de ekkor már én is láttam, hogy a gerincen lévő tölgysarj szélénél, épp revansot vesz a vesztes bika, – egy tölgyfán.

Elő a kürt, újabb bőgés szonett, a bika kilépett a sarjból és egyenesen az irányunkba tartott. Én ezt már a lőbotra felhelyezett puska céltávcsövén keresztül néztem, ahogy közeledik.

Látom 4-4-es koronaágak, sötét agancs, fehér ágvégekkel, lombár széles terpeszű, kívánatos trófeájú bika ez.

Zsoltinak súgom: – Lőhetem? – válasza: – Pillanat!

Újból kérdezem: – Meglőhetem? – nincs válasz.

Harmadjára kérdem: – Hadd lőjjem meg! – válasza: – Kicsit vékonynak ítélem, de lőjed!

Abban a pillanatban DURR, szólt is a 8x57js kaliber és a tökéletesen szemben álló bika szügyén behatolt a kamrába a Brenneke TIG lövedék, súlyos roncsolást végezve. A bika kb. 40m-t halálvágtázott és annak végén esett össze. Némi surrogás az avaron és végleg elcsendesedett.

Odaérve a bikámhoz, óriási volt az örömöm, mi több, nyakába ugrottam Zsoltinak.

„Ilyet, pont ilyet szerettem volna Zsolti, elejteni” hangzott el tőlem a mondat.

Terítéken az erdők királya, páratlan 14-es 8,5kg körüli agancsú, 9 éves gímbikám.

Nagy köszönet Szabó Zsoltinak, aki végig tartotta benne a lelket és sikerre vitt egy ilyen gyönyörű gímbika terítékre hozatalában, a vadásztársaságnak a lehetőségért, és nem utolsó sorban feleségemnek és két gyermekemnek, akik hősiesen tűrték távolléteimet az elmúlt három hétben.

 

Üdv a Vadásznak! Békesség a Vadnak!

Vadászüdvözlettel: Szakács Márton

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Szeptember végén indul az őszi rókavakcinázás

Print Friendly, PDF & Email

Hamarosan kezdődik a rókák veszettség elleni őszi immunizálása

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A rókák veszettség elleni őszi immunizálása 2023. szeptember 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom is lesz az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Foó: Nébih

A vakcinát tartalmazó csalétkeket kisrepülőgépekkel juttatják ki az érintett déli és keleti vármegyékben. A művelet a sűrűn beépített és lakott övezeteket nem érinti. A vakcinázási kampány során az illetékes járási állategészségügyi hivatal és a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot az ebzárlatól és a legeltetési tilalomról, valamint az adott területekre vonatkozó időpontokról. A külterületeken kirándulók figyelmét pedig plakátokkal hívják fel a rókavakcinázással kapcsolatos tudnivalókra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az immunizálási program eredményességét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával méri fel. Az előző évek adatai azt mutatják, hogy a rókák több, mint háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.

A veszettség a keleti szomszédainknál (Ukrajnában és Romániában) máig rendszeresen előfordul, de a közelmúltban Szlovákia keleti részén is több helyen megjelent. Tavaly Magyarországon is megváltozott a korábban kedvező veszettséghelyzet: 2022. szeptembere óta hat róka és egy kóbor kutya volt veszettséggel érintett. Az esetek mindegyike Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében fordult elő, az ukrán határtól számított nagyjából 10 km-es körzetben. A betegség behurcolása vélhetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Tervezett immunizálási útvonalak 2023 őszén

Ábra: Nébih

A fentiek rámutatnak a hazai állategészségügyi védekező intézkedések (vadon élő rókák vakcinázása, ebek kötelező vakcinázása, veszettség gyanús esetek jelentése az állategészségügyi hatóság felé) fenntartásának fontosságára. A veszettség gyanújának bejelentése az állategészségügyi hatóság felé jogszabályi kötelesség, az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.

A veszettség legfőbb terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya körülbelül ötvenkilencezer egyedből áll. A veszettség nemcsak a vadon élő és a házi emlősállatokra, hanem az emberi egészségre is veszélyes, a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott. A téma iránt érdeklődők a Nébih veszettséggel foglalkozó tematikus honlapján további részleteket olvashatnak a betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és megelőzéséről.

Forrás: Nébih

Tovább olvasom
Cart
 • No products in the cart.