Keressen minket

Vadászat

VADÁSZAT: Most kezdődik el

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Még a gólya és a ragyogó, kékszínű tollú szalakóta vagy az aranymálinkó itthon van, amikor július végén a nyárfák már el-eldobnak egy-egy elsárgult levelet. A fák közül a nyárfa az, aki leghamarabb mutatja meg, hogy telik az idő. Pediglen gazdag a határ, érik a dinnye és azt is tudom, hol érik a szeder, hol tanyáznak a kert alatt az őzek. Közeleg, közeleg az ősz, akkor is, ha nem akarjuk észrevenni. A hótt Kerezs felett már húznak a vadkacsák s hiába megyünk le nap, nap után Ottokárral fürdeni, rendre minden délután a Fehér hídnál találjuk őket, mert visszatérnek hozzánk.

A híres “giling-galangos” templom, a Keresztelő Szent János Plébánia látképe. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Aztán egy villanás és átfordult a naptár augusztusra s bár melegek az éjszakák, a sejtelmes nyári éjszakák, azonban nap nap után egyre csak hosszabbodnak. Kiégnek a tarlók s a dűlőutak vastag porában is éppen csak kapaszkodik az élet. A tarlók jobb helyeken feketék s ha az aratáskor siettek, akkor a madárnak is maradt szem. Persze mindig marad, ha gereblyével is szednék össze, akkor is marad a forgókban. A vihar miatt megfeküdt gabona is a vadé. Nem akar beköltözni a magtárba s marad a vadnak, ami megleli, de mindet az sem tudja felszedni. S mikor egy-egy kis eső érkezik, a búza képes a földről kicsírázni, gyökeret vetni. Megszólalnak az őszi tücskök augusztusra és újra kizöldülnek a tarlók. Járja azt a ruca, megtalálja a nyúl, az őz és bizony húz már a liba is az ilyen helyekre. Ne zavarjuk őket…

Érik a naprafrogó. Szeged alatt megannyi kutatóintézet kísérleti táblái komoly veszélynek vannak kitéve. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Telefonok jönnek-mennek, egyeztetések s igen, akkor találkozzunk Szegeden! Találkozzunk! Jó lesz már újra otthon, mert itthon sem rossz, de azért a Jóisten mégiscsak két hazát adott. Gerlézni lehetne máshol is.

Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Elnöki körlevél. Olvasom, hogy ülésezett az intézőbizottság s a vadkárra való tekintettel a tagságnak is részt kell venni a gerle vadászatában, mert a város alatt berendezkedett kutatóintézetek kísérleti tábláiban, a gazdák napraforgó földjeiben, tetemes károkat okoznak máris a galambok, amelyekhez a városból érkezők csatlakoznak, s az északról megindult vonulókkal együtt már túltesznek azon a határon, amelyet egy-egy termelő képes egyáltalán elviselni.

A vadászterület az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Állomásáról kapta a nevét. Érdekesség, hogy az udvarukon álló fára rakott fészket 2023-ban egy szarka család. Sikeresen költöttek is. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. / Agro Jager News

A beosztásokat a hivatásos vadász rendezi, nekünk ma a Meteorológia jut. Ha akarunk, mehetünk többször is, más nem lesz kint. Barátunkat, Kiri Tamást invitáljuk, tartson velünk. Régóta ismerjük, de mindig elcsodálkozom, hogy a felesége, Katica, amikor a vadászatról van szó, sose tartja vissza. Igaz, valami program lehetett, ezért egy órával későbbre tettük a találkozót, de nem lehet elkésni. Végül is nagyon meleg van, talán késik is a húzás – hivatásosunk is erről mesélt, csak tényleg menjünk ki, mert ne legyen nagyobb kár.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ilyen meleg talán a tavalyi aszályos időben sem volt. Bár az országban vannak vármegyék, ahol bőven esett, de az Alföld egyes részein idén is jelentős szárazságot tapasztalunk. Elég csak bemenni a kukoricákba, s megnézni, milyenek lettek a kötések és mekkorák a csövek.

Ottokárral figyelünk. Meleg van. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. / Agro Jager News

A napraforgó jobban mutatja és a meleget is jobban tűri, de, hogy megtermékenyültek-e szemek, azokat ránézésre nehéz megállapítani. Vannak módszerek, amelyeket öreg, vetőmagtermelő agrármérnököktől tanultam s a becslés, a szántóföldi hozamok saccolása, mindig is komoly tudománynak számított. Emlékszem, jó 12 éve találkoztam egy Békés vármegyei felügyelővel, Veress Vilmossal, aki egy szántóföldi szemlén egyszer csak megállt s arról mesélt, hogy fiatal agrármérnökként 35-40 növényt termeltek. Péter! Ahhoz kellett igazi integrált szemlélet – mondta nekem. S ami igaz, az igaz, gyakorlati tudásuk felbecsülhetetlen volt. Hallgattam a szántóföld szélén, csendesen, mert az ember tudja, ki az, aki mögött, akiben ott van az a tudás, amire minden vonatkozásban fel lehet nézni – kérdőjelek nélkül.  S a furcsa az, ha ilyen fajta emberrel találkozunk, hogy egy ilyen szakember arra is nyitott, hogy a másik felől érdeklődjön, hogy az mit tud s dogmatikusan nem ragaszkodnak az általuk tudottakhoz. De kérem szépen, ehhez át kellett esni azon, hogy az agyagot kibányászták, majd megformálták és végül a kemencében kiégették…

Az első napon a Merkelemmel és természetesen a világ legboldogabb német vizslájával vadászhattam együtt. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. / Agro Jager News

Gergely, az Agro Jager News, lapunk főszerkesztője, a FROMMER Fegyverbolt jóvoltából egy FRANCHI Feeling AC-t koptat. Műanyag tok, szövettáskák a fődaraboknak, fegyverolajok, csere choke-ok. Úgy vigyázz rá, hogy múltkor azt is megkérdezte, hogy tiszta-e a kezem. Persze, amikor találkozott Bedőcs Lacival és látta, hogy a vitrinből kivett luxuspuskát fehér szövetkesztyűben fogták meg, sokszor úgy érzem, hogy ezzel a FRANCHI-val is szíve szerint így tenne. Persze, új puska és ha így megy, unokáink is látni fogják.

Gergely féltve őrzi a FRANCHI Feeling AC-jét. Fotó: Agro Jager News

Már csak-csak meg is sértődtem volna, de jöttek a gerlék s úgy voltam vele, hogy semmi baj, majd az öreg Merkelemmel vadászok aznap. Jól ment a lövés, a húzás elindult, már nem is tettem le a puskámat.

Az öreg Merkelemmel, “aki” mindig velem van. Fotó: Agro Jager News

Persze Gergely egyáltalán nem bánta, hiszen az elmúlt egy évben teljesen összenőttek és nem is szívesen adja oda senkinek, az idén 155 éves fegyvergyár remekét, a Feelinget. Forróság volt és persze a nagy táblában hárman nem igen tudtuk megforgatni a gerlét, ezért úgy döntöttem kerülök egyet s a tábla közepére beszálló madarakat forgatom meg.

Ottokárral beszélgetek.

Ottokár a nagy meleg ellenére sem akart otthon maradni. Szeretem ezt a kutyát, mert a vadászat szeretete mindent felülír nála. Ezért nekem kell rá vigyázni, de Gergellyel nem volt hajlandó maradni s most, hogy lassan kétéves lesz, igen megválogatja, hogy kivel barátkozik. Ha úgy vesszük, haverfelvétel Ottokárnál nincs. Csóti Jani barátom kutyája volt ilyen, hagyta, hogy megsimogassam, ismert is Jack, de csak is Janit szerette. Nyakas, öntörvényű német vizsla volt és úgy látom Ottokár is az lesz.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ottokár már nem az első kutyám s azokat a nevelési hibákat, amiket korábban elkövettem, nála már sikerült áthidalni. Behívás, mindenek felett s persze legyen jó orra, apportozzon, szeresse a vizet s lehetne sorolni mind azt a sok kritériumot, amit egy vadászkutyának meg kell ütnie. Igen, nincs kompromisszum. Nem lehet az, hogy majd megtanulja, meg majd belejön. Sose fog. Az a kutya, ami nem tudja küllemében, teljesítményében, munkabírásában és tegyük hozzá feladatmegoldásában, ami kell a vadászathoz, csak kedvenc. Valaki kedvence, akit szeretni kell, vagy szeretnünk kell, de mindenki tudja körülötte, hogy vadászatra, munkára nem való, ahogy így van ez minden egyes szakmában is. Ezeket a kérdéseket nem lehet elkenni, mert aztán sorra jönnek a hibák s ilyenkor tesszük fel a kérdést: miért, hiszen mindent megtettünk. Meg. Magadhoz képest igen, de az elvárások szintjét még megsem közelítetted. S teheti az a kutya a dolgát, ha vadászatra nem jó… Egy new yorki pszichológus vezette be a fogalmat, miszerint mentálisan el kell engedni. S ez különösen igaz egy-egy szeretett kedvencre, avagy kegyeltre. Mert szegény kutya nem is érti, hogy mi a baj vele, de a jó vadászmester, ha a sarkán áll, akkor megmondja. Mert azt meg köll mondani – na legyünk autentikusak, ha már Szögedön vadászunk. Azért ő a vadászmester és azért járt iskolába, nem az élet iskolájába, mert az az iskola mellett van, hanem iskolába, padok közé, ahol szemben ott áll a katedra!

Lapunk főszerkesztője Dr. Szilágyi Gergely PhD: kölcsön adom a FRANCHI-t, ha megígéred, hogy vigyázol rá! Fotó: Agro Jager News

Ottokár azonban jó, de foglalkozni kell vele s ha tetszik, ha nem, a kiválasztás után az adottságok nem elegendőek ahhoz, hogy jó kutyánk legyen. Ki kell képezni s hogy az jó is maradjon. Nap, nap után foglalkozni kell vele. Ha valakik közölünk ezt igazán tudják, azok a solymászok s nézzük meg, vannak ott olyanok is, akik a sólyom mellett kutyát is vezetnek. Kerek szemekkel lehet csodálkozni – ha nem is illik, hogy mit tud egy kutya, amelyiket minden nap dresszíroznak, mert olyan nincs, hogy a sólyom nem szállhat fel. Annak repülni „köll”, arra teremtette a Jóisten, hogy szelje az ég kék magasságait…ahogyan a gerlék is szinte, mint egy-egy kődarab zuhannak alá.

Ottokár készenlétben. Fotó: Agro Jager News

A napraforgó tányérjai barnára száradtak, a virágtányér pikkelyei, mint egy-egy éles penge, úgy szabdalják az ember karját. Volt idő, amikor kutatóként parcelláról, parcellára jártam, heteket a növények között töltöttem. A legjobb, legszívósabb katonai zubbonyt is rojtosra tudja szeldelni. Keresztbe nem is megyek, csak a sorokon erre-arra, s a gerle laposan röppen fel előttem. Fölém egy se fordul s úgy járom be a sok tíz hektáros táblát, hogy el sem sütöm a puskát, de amarra lent szól, de olyan messze vannak tőlem, hogy nem látom, hogy esik-e madár.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egy biztos, hogy ma ezt a táblát megvédtük s azért, a tarisznyába is kerül. A gerlével azonban sok gond van, nehéz kopasztani, de bizton állíthatom, hogy érdemes. Ha többet is lőne az ember, négyet-ötöt egy csomagba téve, később, mikor beköszöntenek a zimankós vadászatok felér a gyógyszerrel a galambleves. Különleges és én nem is szeretek mást készíteni belőle.

Ami madarat lőttünk, összeszedtük. Ottokár sokat segített, lelkesen ugrott a lőtt vadért, de vagy öt liter vizet biztos megivott, a többit meg kiborogatta. Majd fürdesz otthon, vagy lemenjünk a Maty-érre, az evezős pályára? Lehet, csak készítsük el a terítéket…

Primos Predator Calls Lil Dog – ragadozóhívó síp

Pénteken nem tudtunk újra kimenni, de a szombat lehet a mienk – ha gondoljuk, mondta a vadásztársam és egyben a társaság hivatásos vadásza a telefonba. Hajnalban ott leszünk!

Kiri Tamás barátunk érkezik első gerléjével. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

A szekrényből az ünneplős puskámat vettem elő, a mélyvésett, grénerzáras Salvinellimet. Mikor összeraktam a virradatban a szemem sarkából láttam, hogy Gergely is észrevette. Tudta ő, de nagyon jól tudta, hogy azt hoztam, mert már a tokjáról megismerte!

Tamás és Gergely terítéke előtt Ottokárral. Fotó: Agro Jager News

 • Na, cserélünk? Egy napra? Oda adod a FRANCHI Feelinget?
 • Cserélünk, de lőszert is adjál hozzá!

Mindig az üzlet, de üsse kavics!

 • Itt a ládám, amennyit csak akarsz, tesó!

Salvinellim Gergelyhez került. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Azért jó, hogy a kezembe került a Salvinelli. Bevallom, hogy az öreg Merkel tusa már kopottas, már-már régi idők öreg vadőr puskáihoz hasonlít, amit nem lehet csak úgy megvenni, hiszen a patinához idő kell. Volt olyan vadászat, amikor kinéztek vele, de mikor ballagtam fel a térdig érő vízben és hoztam a récéket, a helyi vadőrök, mert azok nem hivatásos vadászok voltak, hanem vadőrök, tudták, mit jelentett az a kopottas puska. Megtörve, átvetve a hátamon jobb kezemben és a balkezemben is egy-egy csokor kacsa s néztem, a partot, hol tudnék felkapaszkodni. Te Barcson jártál, te meg Szegeden. Üdv az erdésznek! Jó szerencsét!
Na, az nem nekünk kell komám és úgy hátba vágott egy firma, pedig alig ért a vállamig. Na nem már csak te hiányoztál s ha nem is illik a klikkesedés, vadászaton meg különösen nem, de az erdészetis évek nem mennek el nyomtalanul, ahogy minden szakmában így van. Jaj, de tudjuk, hogy ki milyen tanuló volt, ki milyen gyerek volt, hogy ki milyen iskolába járt, ha járt egyáltalán…

Hogy ennek a FRANCHI fegyvernek lesz-e patinája, meglehetősen jó kérdés, de aki gyártotta, annak már nem az. Lesz bizony, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a BERETTA Holding nem engedte, hogy eltűnjön és a kis manufaktúrát, a maga 150 évével, magához vette. A FRANCHI, a történelem egy szelete, a tűzfegyverek hőskorszakának, a vadászfegyverek történelmének. Ne feledjük, a komplett töltény, amely a gyutacsot, a hüvelyt és a lövedéket, valamit a gyúelegyet magában foglalja, a FRANCHI gyár születése előtt alig 20 évvel találták fel az USA-ban! A jelenleg ismert tűzfegyverek, a vadászatban használt puskák történelmét vehetjük a kezünkben, amikor Olaszország egyik legrégebbi gyárából vásárolunk puskákat.

A FRANCHI Feeling kombinált biztosítója. A bock elrendezésű fegyverek esetében először az alsó csövet süssük el, ekkor beül a vállgödörbe a puska és a második lövést stabilan tudjuk leadni. Fotó: Agro Jager News

Gergely érkezik, hogy a biztosító előre, hátra, ez a sorrendváltó. Ugratom kicsit – döntöm el magamban.

 • Te! Ez nem romlott el? Olyan könnyen mozog.

Egy pillanatra megáll, aztán megszólal.

 • Ez nem a német puskád, amin eltörik az ujjad, mikor kibiztosítod.

Betöltöm a FRANCHI Feeling Ac-t. Kezdődik a vadászat. Fotó: Agro Jager News

Visszakapom, de nem piszkál, mert tudja, hogy nem véletlen hoztam ki az olasz puskámat, hiszen így mégiscsak könnyebb összehasonlítani a két fegyvert. Persze nem hagyja ki…

 • A tieden, ezen a Salvinellin, még nincs csere chocke, ugye?

Mindig is okos volt, nehéz megszorítani.

 • Tudod, azzal a puskával meg kell tanulni lőni!

Hallgat, de már nevet és jön a következő kérdés.

 • Mit csinálsz, ha kellene mind a két csőre egy teljes szűkítés, mert libázni megyünk?

A FRANCHI Feeling előagya. Fotó: Agro Jager News

Ej, igaza van, de én kezdtem s hogy mennyire szerencsém van érkezik egy gerle és elékapom a FRANCHI Feelinget. Leesik, de most is emlékszem arra a pofonra, amit kaptam a puskától.

 • Be kell szorítani Igazgató úr!
 • Köszi, de nekem rövid Főszerkesztő úr!

Ilyen ez a vadászat és apu csak neveti. Lajos napja van és ez egy kicsit ünnepi vadászat is, hiszen mégiscsak együtt vagyunk, mint régen. Alkatra is hasonlítanak, mindketten, ők a Sáfrány ágra ütöttek, vékony csontú, én meg jobban sasi vagyok, Szilágyi fajta – így mondták az öregek, amikor édesanyám megmutatott a pólyában, Körösnagyharsányban. Bay nagyanyám, született Bittó Lujza, állítólag összecsapta a tenyerét és mondta is: jaj fiam, ez egy vad sasi. Hol vannak már a régi öregek, mintha a nagyszüleim most tették volna be a kertajtót, hogy kimennek a kertbe…

Földön, vízen, levegőben. Mindenre ügyelni kell! Gép érkezik a szegedi repülőtérre. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Amott, fent, a Keresztelő Szent János plébánia hatalmas templomtornya. A „giling-galangos”, a híres. Igen, künn vagyunk a határban, hárman, s vadászunk. Ha változott is az idők folyamán a templom, a régi kövek még állnak, ott vannak lenn a fundamentumban s ha újak is kerültek is rá, ha újra is meszelték, a harangok nem költöztek el. Lelke van ennek a toronynak is. Innen olybá tűnik, mintha a kotlós köré mind odagyűltek volna a naposcsibék s a megannyi ház köréfonódik a híres templom.

Gerle tolla miatt ügyeljünk a kutyánkra. Fotó: Agro Jager News

Erre itt új út épült, arra fel, a Nagyfeketésnek is kanyarog egy. Vasút. Felettünk repülő húz el alacsonyan. Sok mindenre kell ügyelni, ahogy régen is így volt, ma sem változnak a dolgok és ha ebben merevnek is hangzik, de a templomok még állnak. De álljanak is! Mint ahogy azt kívánom mindenkinek, hogy legyen vadászat is, mert anélkül az ember is kevesebb. Készülünk magunk formájában, készülnek a többiek is. Készülök rá, hogy jövünk, hogy legyen helye a gerlének, hogy legyen levesnek való télen is. Ne álltassuk magunkat: vadászok vagyunk, de csak rajtunk múlik, hogy milyen vadászok, hogy milyen emberek is vagyunk s ez már hitbéli kérdés. A döntés múlik rajtunk.

Hubert Kiskundorozsmán

Hubert, a vadászmanó története folytatódik. A könyvet fényképre kattintva lehet megrendelni!

Gergely FRANCHI  Feeling AC-je szépen dolgozik. Tetszik az alumínium tok, a sötét dióagy és persze könnyű. Egy barátom egyszer azt mondta, hogy azért jó egy eszköz, mert vastag, hogy abban van anyag. Kétségtelen, de a vas és az acél között éppen az a különbség, hogy az acél, vékonyabb szerkezete ellenére is, sokszor nagyobb terhelést visel el, amit az olaszok a fegyvergyártás terén 150 éve tudnak. Ez a tudás, ez az olasz minőség az, amit a FRANCHI valójában képvisel és amiért a BERETTA felvásárolta a céget.

A FRANCHI Feelingje. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

A napvégén, mikor már a kutya nyelve is lógott, aztán csak megkapom még Gergőtől, hogy:

 • Azért csak jobb ezzel vadászni, mint a Merkellel! Nem lóg úgy a kezed, mint tegnap előtt.
 • Neked se!

Ezen egy pillanatra elcsodálkozik aztán nevet.

 • Jó, hogy bátyó, mert ez is olasz!

Terítékünk Ottokárral, amelyet a FRANCHI Feelig AC 12/76-os fegyverével lőttünk. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Mókázva, egymást ugratva kezdtük a 2023/2024-es vadászati idényt, társaságomnál. Barátokkal, édesapámmal, testvéremmel és persze Ottokárral, aki nekünk már családtag és bebizonyította a Vadászati Alkalmassági Vizsgáján, hogy létezik olyan, hogy 184 pontból, 184 pontot ér el egy kutya. Magasra tettük a mércét Ottokárnak, amit megugrott a fiatalúr!

Künn a határban a FRANCHI Feeling Ac-vel. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD / Agro Jager News

Az Agro Jager News szerkesztőségének nevében kívánunk minden olvasóknak egy nagy kalappal erre az esztendőre. Szép terítékeket, közös vadászatokat vagy éppen csendes, esőáztatta erdőben egyedüli leseket, amikor az erdők templomában, azoknak a legeslegmélyén, megszólal a várva várt öreg bika.

A tavalyi. Akit csak nekünk rendelt a Jóisten. Akit titkolunk, akiről sose beszélünk senkinek, mert a mienk s a kérés utáni várakozás, a türelmes várakozás az, ami bennünket vadászokká nevel. Ennek az ideje következett most el, vége van a nyárnak…kezdődik. Most kezdődik. Minden most kezdődik el.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD, Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

 

Kiemelt cikk

Hivatásos vadászt keresnek Komádiba

Print Friendly, PDF & Email

Hivatásos vadászt keresnek a Hajdú-Bihar vármegyei Komádiba. A Sebes-Körös jobb partján, az ország keleti felében, a Kis-Sárrétben, a Bihar Népe Vadásztársaság, mintegy 16 000 hektáron gazdálkodik. A Bihari-síkon, a Berettyó-folyó és a Sebes-Körös között gazdálkodó társaság éves szinten 1000-1200 mezei nyulat hasznosít, fácánt tenyészt és a vízivad vadászok terítéke mellett évről évre erős őzbakokat hoznak be a vadőrök.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hivatásos vadászt keresnek a Hajdú-Bihar vármegyei Komádiba. A Sebes-Körös jobb partján, az ország keleti felében, a Kis-Sárrétben, a Bihar Népe Vadásztársaság, mintegy 16 000 hektáron gazdálkodik. A Bihari-síkon, a Berettyó-folyó és a Sebes-Körös között gazdálkodó társaság éves szinten 1000-1200 mezei nyulat hasznosít, fácánt tenyészt és a vízivad vadászok terítéke mellett évről évre erős őzbakokat hoznak be a vadőrök. Ebbe a csapatba keresnek most egy új munkatársat – tájékoztatta az Agro Jager Newst, Puskás Sándor, a Bihar Népe Vadásztársaság elnöke.

Balról: Varga Balázs vadászmester és Puskás Sándor, a Bihar Népe Vadásztársaság elnöke Komádi alatt barátai társaságában. Fotó: Agro Jager archív

Az elmúlt években több cikk is megjelent az Agro Jager hasábjain a Bihar Népe Vadásztársaságról. A cikkeket itt és idekattintva érheti el!

Ma az apróvadállomány gondozása, az őzbak vadásztatása mellett újabban a nagyvadra is figyelni kell, mert megjelent a területen a gímszarvas is. Az elmúlt évben kívánatos vaddisznók (korábbi beszámolónkat itt érheti el) estek és persze a vízivadvadászat idején bőven van feladat – tájékoztat Puskás Sándor elnök.

A társaság gazdálkodása stabil – folytatta. A tagság egységes és az intéző bizottság, a felügyelő bizottság is nyugodt, higgadt, alapos, átgondolt döntésekkel az elmúlt évben úgy határozott, hogy felújítja a társaság a vadászházát, amely ma már megújult köntösben, dísze a társaságnak.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A vadászház Komádi és Magyarhomorog között fekszik. Itt találhatóak a röpdék, a volierek, amelyekben évről évre fácánt tenyésztenek. A társaság szerencsésnek mondható, mert vadföldekkel is gazdálkodhat, így a takarmány egy részét megtermelik, amelyet a vadászház melletti épületekben készleteznek be – általában a tagság aktív részvételével.

Mezei nyúl terítéken készítenek Komádiban, a Bihar Népe Vadásztársaságnál. Fotó: Agro Jager archív

A környékben gazdálkodó földtulajdonosokkal hagyományosan jókapcsolatot ápolnak. Ez kiemelten fontos a társaságnak és erre továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek, ahogyan a természetvédelemmel is interaktív a kapcsolat és a lehetőségekhez mérten, de kölcsönösen segítik a külterületeken dolgozók egymás munkáját.

A terület igazi kincse persze a mezei nyúl és az őz. Akadt olyan esztendő, amikor három 600 grammos őzbak terítéke felett is tisztelegtek – emlékezett vissza Puskás Sándor.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Az elnök nem titkolta, hogy rengeteg feladat van, nagyon sok munka várja a Komádit, a Bihar Népe Vadásztársaságot választó hivatásos vadászokat, de hozzátette, hogy nagyon jó óvoda, iskola is található a ma már városi rangban álló Komádiban. Berettyóújfalu közelsége miatt sokan bejárnak dolgozni oda is, de Nagyvárad is bakugrásnyira van, ahová szintén sokat járnak vásárolni a környékben élők. Nevetett és hozzátette még, hogy nem baj, ha alig száradt meg a tinta a bizonyítványon – gyakorlatot majd szerez Komádiban!

Teríték a Bihar Népe Vadásztársaság vadászházánál. Fotó: Agro Jager archív

Jelentkezni telefonon Puskás Sándornál lehet, aki minden fontos és apró részletről is felvilágosítja a jelentkezőket – tájékoztatta lapunkat a Bihar Népe Vadásztársaság elnöke.
Puskás Sándor elnök
Telefon: + 36 30 935 38 06

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter
Fotó: Agro Jager archív

Agro Jager News

Tovább olvasom

Vadászat

Bűvös hetes Várpalotán

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyereknapot szerveztek Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Május utolsó vasárnapján hetedik alkalommal vették körül a Thury-vár környékét a vadászok, gyerekek, és kíváncsi érdeklődők. A “vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” mottójú rendezvény az előző éviekhez hasonlóan siker volt – akár a vadászattal való ismerkedés, vadételek kóstolása vagy az önfeledt szórakozás volt a látogatók célja.

A Thury-vár előtt felállított színpadon a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően felharsanó kürtszó hívogatta a közönséget a hivatalos megnyitóra. Az érdeklődőket a város részéről Katona Csaba alpolgármester, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. részéről Ugron Ákos Gábor vezérigazgató köszöntötte, a vadászkamarát Pap Gyula vármegyei elnök képviselte. A megszólalók mindannyian a résztvevők, a szervezők és a támogatók elkötelezettségét és munkáját méltatták, ami hetedszer tette lehetővé a vadász-gyereknap megvalósítását.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A megnyitó e protokolláris részét a szervezők helyes arányérzékkel szabták rövidre, hiszen eddigre már szerte “benépesült” a vár környéke azokkal, akik a Balaton-part helyett e történelmi helyszínt választották az aktív kikapcsolódás színhelyéül.

Szerencsésen egészítették ki egymást a “klasszikus”, vásári szórakozás elemei (körhinta, hagyományos fajátékok stb.) a tartalmasabb időtöltési formákkal, úgy mint solymász- és vadászkutya-bemutató, planetárium, de akinek kedve volt, az ezen a napon az egész Thury-várat is ingyenesen barangolhatta be.

Fotó: OMVK

Idén új programelemmel gazdagodott az amúgy sem sovány kínálat: Pálffy László vadásztársunk gyerekeket vezetett be a vadhús elkészítésének rejtelmeibe.  A diákok szinkronfőzés keretében készítettek olyan szuvidált vaddisznószűzpecsenyét, amely étel bármelyik felnőtt szakácsnak becsületére vált volna. A felnőtt főzőcsapatok között ezúttal kevesebb vadásztársaság, és több nem vadász civil szervezet volt, ennek megfelelően az elkészített ételek széles skálán mozogtak – ezalatt nem a minőséget értve, mert a szakértő, Bene Sándor mesterszakács, az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend tagja által vezetett zsűri értékelése szerint az indulók nagyon magasra tették a lécet. A díjazás ennek megfelelően senkit nem emelt a másik fölé, mindenki győztesnek érezhette magát.

Legközelebb június 8-án, a 27. Vadászkamarai Nagydíj elnevezésű koronglövész megmérettetésen találkozunk!

Tovább olvasom

Vadászat

Trófeabemutató Domaszéken – GALÉRIVÁVAL

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Domaszéki Vadásztársaság, Szegedtől nyugatra, a Homokhátság keleti csücskében gazdálkodik. Le se tagadhatnák, hogy ez már a nagybetűs Kiskunság, még akkor is, ha éppen csak magunk mögött hagyjuk Szegedet. Nyugatra tartunk, Domaszékre, amely ma, amellett, hogy igen jelentős zöldség-, és gyümölcstermő körzete hazánknak és igen kedvelt, a vidéket kereső, letelepedni, családalapításra készülő városi családok körében, azért mégiscsak egy hamisítatlan vadászterület. Valami olyan maradt itt meg a történelem viharaiban, amiről a régi öregek meséltek, hogy a tanya, tanyát követett és annyi volt az apróvad, hogy…

Aranyérmes őzbak Domaszékről. Fotó: Lőw Szabolcs / Agro Jager

Az elmúlt hét évtized sem volt elég ahhoz, hogy a tanya eltűnjön, innen, a Homokhátságról. Éppen csak egy bakugrásnyira innen, Szatymazon, egy régi jóbarátom édesapja mindig azt mondta: fiam, a tanya eltart. Ma már nemcsak, hogy eltartja az itt élőket, hanem igen jelentős árut termelnek az itteni gazdák, amelynek egy része a szegedi piacokra kerül, míg a másik hányada a nagybani piacról kerül kamionokra és indulnak a fővárosba, illetve Romániába.

Bronzérmes őzbak Domaszékről. Fotó: Lőw Szabolcs / Agro Jager

Igaz homokos, rendkívül száraz, arid ez a terület, de gyorsan melegszik a homok s ha tudnak öntözni, akkor a kertészetek számára ideális – meséli Lőw Szabolcs, a Domaszéki Vadásztársaság tagja, aki a tagsága mellett egyben vérebes utánkereső is. Domaszéken nehéz összeszámolni, de 1000-1200 lakott tanyával bírnak s hogy mennyien járnak ki nap, mint nap a faluból a jószághoz, a fóliához, nehéz megmondani. Egy azonban bizonyos: az öntözés, a változatos mezőgazdasági, kertészeti kultúrák nyitott, barátságos, kommunikatív vadgazdálkodási irányítással, nemcsak az apróvadnak, az őznek, hanem a védett természeti értékeknek is kedveznek s igen, a társaság, ahol tud segít és aki szeretne vadászni, azok előtt nyitottak a társaság kapui.

Lőw Szabolcs kiemelte, hogy minden évben hagyomány, hogy az őzbak vadászati idényében, mielőtt a trófeákat megkaphatnánk az elejtők az egyesület, a társaság összejön és megtekintik az az évi trófeákat.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Nincs titok – emelte ki Lőw Szabolcs. Az elnök, a vadászmester, az intézőbizottság azért kapta a bizalmat, hogy gazdálkodjon, fejlessze, építse ezt a kis közösséget, ezt a pici klubbot, ami a településünkön, ha úgy vesszük, fontos szerepet is tölt be, mert a hivatásos vadászunk nap, mint nap találkozik a tanyavilágban élőkkel. Mi számítunk a segítségükre és ha tudunk mi is segítjük őket. Más vonatkozásban pedig, a tagság minden tagja megtekintheti az agancsokat és mindannyian tanulunk is belőle, hogy mire képes az őzbak. Az őzbakbírálat ugyanis nehéz műfaj, még nagy rutinnal is „csúszhatnak” be hibák.

Az idény április 13-án kezdődött. Először a hazai vendégek, majd április 16-án egy német, utánuk egy olasz, majd egy újabb hazai és végül egy spanyol csoport érkezett. Aki tehette, segítette ezt a munkát és összesen 31 őzbakot ejtettünk el, a 2024-ben engedélyezett, mintegy 45 őzbakból.

Bronzérmes őzbak Domaszékről. Fotó: Lőw Szabolcs / Agro Jager

Nagy várakozással néztünk 2024 elé, de látni kell, hogy sajnos megcsappant az őzállományunk. Megjelent az aranysakál, befészkelte magát és küzdünk ellene, tűzzel-vassal. Ez fontos nekünk, fontos az apróvad miatt, fontos a természetvédelemnek és bizony elvárják tőlünk a tanyavilágban élők is. Le kell szögezni, hogy az őz szaporulatára rossz hatással bír az állomány növekedése. Fontos lenne, hogy minden társaság egységesen tegyen azért, hogy az aranysakál populációja legalább ne növekedjen, de ehhez az kell, hogy a régi regula újra megvethesse a lábát, hogy: előbb mindig a dúvadat lőjük!

Márciusban már látszódott, hogy elég jó agancsokat raktak fel az őzbakok s ahogy az idősebb agancsosok letisztítottak, türelmetlenül vártuk a kezdést. Sokat jártuk a hajnalokat, az estéket Domaszék alatt, de végül terítékre kerültek az első őzbakok s a 2024-es év azt hozta, hogy a sűrűség annyit mutatott a mérlegen is, amit mi saccoltunk a távcsövekben. Erős trófeákat adott nekünk ez az év – emlékezni fogunk erre.

Az elejtők egyedi jelzéseket is tesznek az agancsra, amelyet csak sérüléssel lehetne eltávolítani. Persze erre nem kerül sor. Fotó: Lőw Szabolcs / Agro Jager

A vadászat, így olvasva, talán egyszerűnek tűnhet, de bakancsba ugorva, beváltani az őzbakok után a sűrűbe, már korántsem egyszerű feladat. S mi több, még a terepet egyáltalán nem ismerő vendéget is sikerre vezetni – nagyon nehéz feladat.

Nagy szerencsénk, hogy egyes területen, a feketéken, a nagy feketén nincs olyan mennyiségű őszi káposztarepce, mint azt az előző években láthattunk, de az, hogy az őszibúza is hamarabb szárba szökkent, hogy hamarabb kalászolt minden s hogy szinte pár nap alatt, de jó két héttel korábban belombosodtak a sűrűk, igen nehéz vadászatokat ígért mindannyiónknak.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Fent, Szeged alatt, a Szegedi repülőteret körbekerítették, majd az Olimpiai Központ, a Maty-ér evezőspálya hatalmas vízfelülete, azt követően pedig Európa leghosszabb útvonala, az E75 főútvonal M5-ös autópályája csak nehezíti a vadászatokat. A tanyákban ilyenkor már szedik a primőr árut és a hideg fóliákban is gőzerővel folynak a munkák. Nagyon kell vigyázni, merre, hol vadászunk. Olyan, mint egy üzemi terület. Ennek ellenére, erős dúvadkontrollal, a múlt évben volt olyan hajtásunk, hogy 89 mezei nyúl esett. Sikerült talpra állítani az apróvadat és az őzzel együtt stabil a társaság gazdasági alapja, de ezért mindenki dolgozik. Ha a társadalmi munka nem is kötelező, de ennek ellenére mindenki részt vesz az évről, évre tartó fejlesztésekben. Ebbe a társaságba mindenki betesz s úgy vadászunk, hogy mesterséges fácánnevelésünk nincs, mégis, minden vadászaton jut kompetencia a tagságnak és a vendégeknek is egyaránt – nem maradunk szégyenben.

Jó kapcsolatban állunk a szomszéd társasággal, a Zákányszéki Vadásztársasággal, olyannyira, hogy az őzbakvadászatok alatt együttműködünk és közösen vadásztatunk csoportokat.

Sokszor a rendellenes agancsállású őzbakot nagyon nehéz elejteni. Fotó: Lőw Szabolcs / Agro Jager

2024. számunkra egyik legkedvesebb pillanata volt, amikor vendégeink, mikor szálltak be az autókba és búcsúzkodtak, akkor egy mezei nyúl is felbukkant. Az indulás váratott magára, mert kiderült, hogy a vadászatok alatt minden spanyol azt kérdezte, hogy milyen állatok ezek, mert, hogy náluk sokkal kisebbek a nyulak s ha lehetne, akkor visszatérnének Domaszékre…

Úgy gondolom, hogy egy-egy ilyen kijelentés után, mikor tényleg visszajön egy-egy vendég, érthetjük meg azt, mit is jelent etikus és jó vadásznak lenni. Persze nekünk is fontos, hogy a vendég, hogyan viselkedik, de le kell szögezni, hogy nem ismerünk példát arra, hogy a társaság vendégei valaha is, akár még csak az elégedetlenségüket kifejezték volna.

Persze ehhez profi kísérők, vadászmester, elnök kell, aki tudja, aki kézben tartja egy-egy vadászat menetét, irányítását – bár azt hiszem, a vadászat, a természet szeretete az, ami összeköti a domaszéki vadászokat. Persze súrlódások mindig vannak, de azok előre mutatóak és itt, Domaszéken, a megoldás, a megfelelő válaszok keresése a legfontosabb feladat.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Ezért saját Viber csoportot hoztunk létre, hogy a tagság tudja, hogy ki, merre vadászik, hogy egymást nem zavarva, de képesek legyünk a gazdálkodók kérését is teljesítve, a vadkár problémákat megoldani.

Domaszéki őzbak. Fotó: Lőw Szabolcs / Agro Jager

A 2024-es domaszéki őzbakmustrán 31 őzbakot állítottunk ki, amelyek közül egy arany, egy ezüst és két bronzérmes trófeát láthattunk s hogy összejött a társaság, arra gondoltunk, hogy a vadászházat is csinosítsuk meg egy kicsit. Így délelőtt kilenc órától, délután kettőig társadalmi munkában parkosítottunk a vadászház körül.

VADÁSSZON DOMASZÉKEN

Vőneki István elnök
+36 30 4882829
istvan.voneki@gmail.com

Kétségtelen tény, hogy egy nehéz idény kezdetet éltünk meg, de minden év más és más s hogy 31 őzbak trófeáit nézhettük meg, láthatott a társaság, mindenképpen nagy eredmény. Az őzbakok trófeáit ki kellett készíteni, be kellett mutatni a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalnak, miközben a vadtesteket a vadhúsfelvásárlóknak is át kellett adni. Ezek a munkák, ha gördülékenyen is mentek, sokszor több ember együttes munkáját követelték meg – tájékoztatta az Agro Jager Newst Lőw Szabolcs, a Domaszéki Vadásztársaság tagja.

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M., lapigazgató
Fényképezte: Lőw Szabolcs

Agro Jager News

Tovább olvasom