Keressen minket

Vadászat

Őzbak helyett nutria a terítéken

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Tirinda Sándor, a szlovákiai Vághosszúfalu határában, a Hubertus Vadásztársaság területén, őzbakra vadászott, mégis nutria került terítékre. Élményeiről beszámolt lapunknak: 

Harmadnapja, a kanálison átvezető kis betonhídtól 50 méterre, a fűvel benőtt földúton, egy nyugodtan legelésző fiatal, nyársas őzbakkal találkoztam. Persze, hogy a sörétes puska volt nálam… Gondoltam, újra kimegyek rá, és megpróbálom terítékre hozni, hiszen sok szép bakunk van az állományban. Ebből a fiatalból majd igazán finom gulyás lesz.

Fotó: Tirinda Sándor – Agro Jager News

Miután kiértem a kökénybokrokkal és vadrózsával sűrűn benőtt kanális közelébe, átmentem a hídon, hogy az autót a túlparton, a bokrok takarásában hagyjam. Puskával, lőbottal és az ülőkémmel visszaballagtam a híd sarkához, hogy ott a magas gyom közé üljek.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nap lassan ereszkedett lefelé. A fénye narancssárgába ment át, és már nem egyenesen a szemembe sütött, hanem az útmenti akácfák lombjai közt átszűrődve, inkább jobbról világított. Tíz perc elteltével sípoltam néhányat, de az úton nyugodtan legelésző, majd két kisnyulát szoptató nyúlmamán kívül, semmi nem mozdult.

Húsz perc elteltével újra sípoltam, de a fiatal bak ki tudja, hol járhatott az út egyik oldalát szegélyező, 60 hektáros kukoricatáblában. Vagy lehet, hogy bent fekszik az út másik oldalán parlagon hagyott, 30 hektáros, két méteres gyommal benőtt szántón? Úgy tűnik, az út menti fű sokkal ízletesebb, mint a gyom, mert ugyan az őzbak nem, de a nyulak egyenként kezdtek az ugar gyomtengeréből kiszállingózni az útra. Öröm volt nézni, ahogy kijönnek, körülnéznek, tisztálkodnak, odaugrándoznak a másikhoz, és így közösen boldogan hozzálátnak a vacsorához.

Mélázásomból hirtelen a kanális vizének hangos csobogása és éktelen tocsakolás ébresztett fel. Mintha a vadkacsák fürdőznének és verekszenek, de azok hápogni is szoktak. A hód is csendben úszik, hacsak nem ijed meg valamitől. A vidra sem szokott ekkor nagy zajt csapni a vízben… Felugrottam, öt lépés és – már a nem egészen tíz méter széles – kanális híd közepén álltam. Szépen végigláttam a víz békalencsével tarkított folyosólyán, ahol éppen két jól megtermett nutria verekedett. Jobban mondva, az egyik kergette a másikat körbe-körbe, amíg a gyengébb be nem vette az irányt egyenesen a vízen felfelé. Az erősebb még vagy 15 méteren kergette, amíg a menekülő el nem bújt a partoldalba kikapart lyukában. A győztes ezután büszkén, komótosan visszaúszott vagy harminc métert, saját üregének a bejáratához, és ott palotaőrt lepipáló mozdulatlanságba dermedt. Őrizte az ürege bejáratát.

Hubert, a vadászmanó története Kiskundorozsmán folytatódik. A könyvet fényképre kattintva lehet megrendelni!

A nap már érintette a horizontot, az őz sehol… Nézegettem a céltávcsövön keresztül a nutriát, vagy inkább csak a fejét, mert a teste részben az üregben, részben a vízparti növények takarásában volt. Most mit csináljak? Az utóbbi években néhány eset kivételével nem nagyon lövök nutriára, mert kímélem őket, főleg magyarországi vendégeim és barátaim számára.

Remélem, nem vagyok az egyedüli vadász, aki néha beszélget a vadállatokkal, főleg akkor, amikor nem akarom őket lelőni. Mondom neki: „Ide figyelj, ha még itt leszel addig, amíg visszalépek a lőbotomért, és széthúzom, hogy álló helyzetből lőhessek, akkor lelőlek!“ Mindez megtörtént, de a nutria továbbra is mozdulatlanul őrizte a bejáratot. „Adok neked még egy esélyt. Elmegyek az autómhoz, rágyújtok egy félig tömött pipára, és ha még mindig ott leszel, tényleg lelőlek!“ Nem hallgatott rám. Elszívtam a pipát, belenéztem a céltávcsőbe, még mindig ott van, ahol volt, mozdulatlanul, mintha nem is élőlény, hanem egy szobor lenne. A 222 Remington kaliberű golyósom volt nálam. A nutria olyan 40 méterre volt. Fejbe kell lőni, mert ha elcsúszik a lövés, behúzza magát az üregébe, és akkor elveszett. A másik szempont, hogy a fejbe lőtt nutriának tiszta marad a húsa.

A célkeresztben bekapcsoltam a piros pontot és nyugodtan elengedtem a golyót. A nutria csak összerogyott, meg sem mozdult többet.

Visszamentem az autóba Jankáért (4 éves drótszőrű magyar vizsla). Morcosan nézett rám, hogy miért ébresztettem fel, de aztán kiugrott, és már tudta, hogy ha sötétben kell dolgozni, akkor ott a nutria jöhet számításba. A nutriát pedig imádja apportolni. Végigmentünk a kökénybokros, csipkerózsás, bozótos partsáv mentén 40 lépésnyit. A nutriával egy irányba beküldtem Jankát a majd 10 méter széles bozótba, de szegény a sötétben, a sűrű bozótban egy méterre a víztől fennakadt, mert egy keresztbedőlt vadrózsabokor elállta az útját. Négykézláb, vaddisznóként fúrtam be magam a szúrós kökénybokrok közé, hogy lejussak a kutyához. Bakancsommal lenyomkodtam a kutyát megállító csipkebokrot, Janka pedig óvatosan belement a vízbe. Csak 5-6 métert kellett úsznia a vízben, amíg odaért az iszapos, sáros, de jól kialakított üregbejárathoz, a mozdulatlan nutriáig. Tapasztalt határozottsággal megfogta, és a magyar vizsla hírhedt intelligenciájával a sárból behúzta a vízbe, hogy könnyebb legyen neki a súlya. Odaúszott vele elém, de a puha, iszapos, növényzettel benőtt parton már valószínűleg csak nagy nehezen tudta volna felverekedni magát, pofájában a nagy nutriával. Inkább már a víz szélén elvettem tőle. Mire négykézláb, a nutriát magam előtt tolva, keresztülpréseltem magam a bozót élősövényén, Janka már boldogan várt kint a szélén.

A nehéz, kan nutriát kicipeltem az útra. A szeme alatt néhány milliméterrel ment be a golyó és a torkán jött ki. Elraktam a puskát a tokjába, kiszedtem a kezeimből, kopasz fejemből a tüskéket, aztán gondoltam, még csinálok egy terítékfotót. A golyóst már nem volt kedvem elővenni, ezért a sörétes puskámat tettem a nutria mellé, hogy szemléltessem a nagyságát. Súlya 8,5 kg volt.

Otthon még nyúzás, zsigerelés mindenféle éjjeli lepke, szúnyog és muslinca idegesítő társaságában, akik a fejlámpa fényére jöttek össze nagy számban, és minden áron a szememben, orromban és a fülemben szerettek volna landolni.

Mi lett a nutriahús sorsa? Másnap elajándékoztam az egyik barátomnak, aki már hónapok óta nutriát kunyerált tőlem, emlékezve a boldog gyerekkorára, amikor gyakran volt nutriagulyás a családi étlapjukon. Végül is örültem, hogy nem őzet lőttem. Elsősorban végre teljesítettem egy barátomnak tett ígéretemet, hogy kap tőlem egy nutriát.

Másodsorban, akkor az őzek párzási időszaka még nagyon az elején járt, így bőven volt időm az őzbak vadászatára is.

Írta és fényképezte: Tirinda Sándor

A nutria vadászatról további részletért kattints ide!

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

 

Vadászat

A siroki gímbika

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hevesben, Sirok határában, Pécsi Tamás meghívásának eleget téve Dr. Fekésházy Szabolcs gímszarvasra vadászott 2023. szeptember 27-28-án. 

Az élményeiről az elejtő számolt be lapunknak:

Régi osztálytársam, Pécsi Tamás meghívására érkeztem Sirokra, aki „nagyon magas színvonalon” űzi a vadászatot, és még mindig aktív ebben a hobbijában.

Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Az első estét Tamás vendégeként egyedül egy lucernás mellett töltöttem, mivel ő egy másik vendéget kísért, akit kötelessége volt ellátni. Innen az erdők királyának hangját csodáltam, miközben a körülöttem lévő tájat gyönyörködve figyeltem. Bár hallottam a gímbikák bőgését, sajnos egyet sem láttam. Mindenesetre ez a természetben eltöltött idő csodálatos élmény volt.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Másnap reggel Tamás jött értem, és tervei szerint a „sakáltanyára” mentünk. Addigra már feledhettem, hogy bár hallottam és láttam gímbőgést, mert most egy sokkal izgalmasabb élmény várt rám. A kocsihoz még sötétben érkeztünk, és amikor kiszálltunk, mindenfelől bőgés hallatszott. Kivártuk a hajnali világosságot, miközben izgatottan várakoztunk. A terület jól járható volt, dombok és erdők váltották egymást. Amikor Tamás meghallotta a nekem kiszemelt bikát, óvatosan elkezdtünk közelebb cserkelni hozzá. Mindig a bőgés irányába haladtunk, hogy közelebb kerüljünk. Bár a terep egyre nehezebbé vált, mivel hegynek felfelé haladtunk, Tamás többször is látta a bikát. Én azonban nem.

Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Végül Tamás megállt és jelezte, hogy bújjak el egy fa mögé. Természetesen azonnal így tettem, majd kézjelekkel mutatta, hogy a bika a gerinc alatt áll. Nézzem meg, és ha megfelelőnek találom, lőhetek. Felvettem a fegyvert, és izgalmamban alig találtam meg a távcsőn keresztül. Amikor végre megtaláltam és láttam az imponáló bikát, ahogyan bőg, magasba emeli fejdíszét, és nászindulóját fújja, elengedtem a Lapua Megát. A lövés jó becsapódási hangot adott, és a bika kb. 50 méter után hatalmas reccsenéssel zuhant az erdőbe, majd csend lett. Rövid ideig vártunk, majd a zaj irányába indultunk, és birtokba vettük a vadat. Tisztelettel adóztunk, fényképeztünk, majd a vad mellett leültünk és halkan beszélgettünk. Közben a többi gímbika ismételten elkezdte fújni az indulóját. Ez valóban csodálatos élmény volt. Visszafelé a kocsihoz még láttunk és cserkéltünk be más bikákat is, bár egy vadászaton csak egy királyt lehet elejteni. Mégis jó volt látni ezeket a szép állatokat a távcsőben, és eljátszani az elejtésük gondolatával. Régóta vadászok, de ilyen vadászati élményben még sosem volt részünk. KÖSZÖNÖM, Tomi! Tisztelet a vadnak!

Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Az esti kimenetelnél Tomi azt mondta, hogy talált egy ideális bikát számomra, és egy másik lucernás mellé fogunk kiülni. Miután felültünk és elhelyezkedtünk, elmondta, hogy a bika jobbról az erdőből szokott kilépni, több tarvaddal kísérve. A lesről jól beláthattunk a dombos, erdős, rekettyés oldalra, valamint a lucernásra. Az első bikát a domboldalon láttuk meg, egy kereső bika volt. Lőhetőnek tűnt, de sajnos nem jött elég közel a lőtávhoz, és bőgve visszament az erdőbe. Azonban nem sokkal később a többi szarvas is megkezdte a mozgását, és egymás után négy fiatal bika érkezett ki az erdőből a lucernásra, ritkán bőgve. Tamás egyszer csak megszólalt, és elmondta, hogy megjött a keresett bika a tarvadakkal együtt. Azonban messze volt tőlünk, a felső legelőn, ezért vártunk, hátha lejönnek hozzánk. Két kisebb bika lejött, de a várt bika sajnos nem. Türelmesen vártunk, de sajnos nem jött le. Azonban alig telt el öt perc, amikor balról hirtelen egy bőgést hallottunk, ami nem várt irányból érkezett. Tizenkét tarvad és egy bika sorakozott fel az erdőből, és lefelé indultak a dombon. Tamás és én is megnéztük a távcsőben a bikát, egy örökös nyolcasnak tűnt, jégághiányos felül tűzött középággal.

Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Tomi mondta, hogy ha tetszik, lőhetek. Gyorsan helyet cseréltünk, és a bika közben bőgött, miközben terelgette a tarvadakat. A céltávcsőn keresztül figyeltem, amint a bika kb. 130 méterre megállt, kihúzta magát, és ismét bőgni kezdett. Ekkor elengedtem a lövést. A bika jól jelzett, és a lövés jól hallatszott. Futni kezdett, de a jobb első lábát nem használta, majd kb. 70 méter után egy kicsit megreccsent, majd mozdulatlanná vált. Tomi azt mondta, hogy jó helyen találtam el, valószínűleg szívlövést adtam le (a zsigerléskor is ezt láthattuk), de nem értette, miért áll még mindig. Én azt mondtam, hogy azért ismét lőttem, és még egy lövést adtam le, amelynek szintén jó becsapódási hangja volt, és a bika ismét jól jelezte a találatot. A bika ismét elindult, de kb. 50 méter után felbukott, majd mozdulatlanná vált. Egy cigarettaszünet után elindultunk, hogy birtokba vegyük, majd következett a tiszteletadás, fényképezés és zsigerelés, végül pedig a vadászati élmény megbeszélése. Tisztelet a vadnak!

Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Sajnálom, hogy reggel nem készíthettünk terítéket, mert egy barátom telefonált, és sürgette, hogy siessek haza, mert egy nagy bikát sebzett, és szüksége volt a segítségemre. Ennek köszönhetően nem készült terítékfotó, de legalább az elejtés helyszínén készült néhány fénykép, ahol a vadat felállítottuk.

Írta és fényképezte: Dr. Fekésházy Szabolcs

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Vadásznapot tartottak Békés vármegyében

Print Friendly, PDF & Email

Negyedik alkalommal rendezték meg a Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapot Békésszentandráson

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Negyedik alkalommal rendezték meg a Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapot szeptember 16-án, szombaton, Békésszentandráson. A szervezők többféle programmal, illetve főzőversennyel is készültek. Mindezek mellett kitüntetéseket adtak át az arra érdemeseknek, valamint az új vadászokat is felavatták.

Fotó: OMVK

Az ünnepélyes megnyitón Sinka Imre polgármester a rendezvény fontosságát hangsúlyozta, egyben örömét fejezte ki, hogy Békésszentandrás adhat otthont az idei eseménynek. Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja kiemelte, a vadászat egy olyan értékteremtő gazdálkodás, amelyre jellemző Békés vármegye hagyomány, érték, közösség mottója.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Dankó Béla országgyűlési képviselő a vadászathoz kötődő személyes élményeit osztotta meg, és a települést érintő fejlesztésekről beszélt, köztük megemlítve a rendezvénynek helyet adó közösségi tér megújítását.Vörös Ferenc vármegyei rendőrkapitány szavai szerint a Békés vármegyei vadászközösség jogszerűen teszi a dolgát, és mint kifejtette azon vannak, hogy ez így is maradjon.

Ehhez pedig minden segítséget megadnak.Dr. Hunya Miklós, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének elnöke szerint a horgászok és a vadászok összetartó közösséget alkotnak, és mint elárulta a vármegyében összesen 33 ezren hódolnak e két tevékenységnek.

A megnyitóbeszédeket zárva Hrabovszki János, a Vadászkamara Békés Vármegyei Területi Szervezete, valamint a Békés Vármegyei Vadászszövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, idén negyedik alkalommal rendeztek vadász- és horgásznapot, ahová ünnepelni jöttek, egyben felhívta a figyelmet néhány változásra a vadászatok kapcsán.

Fotó: OMVK

Hrabovszki János kifejtette: november 1-től a hangtompító engedélyezett vadászati eszköz lesz, amennyiben megfelel a követelményeknek. Nem tiltják az éjszakai célzóeszközöket, de csak a naplemente után, sötétben is vadászható fajok esetében. Ezen célszóeszközök használatához azonban külön kérelem és hatósági engedély szükséges. Szintén november 1-től az eddigi 18 éves kor helyett 16 éves kortól lehet majd vadászvizsgát tenni, illetve a hivatásos vadászok 4000 hektárnál nagyobb területen is elláthatnak szolgálatot.

Elismeréseket adtak át a vadgazdálkodási szakembereknek.

Fotó: OMVK

A köszöntőbeszédek után, többféle rangos vadászati kitüntetést és elismerést adtak át az arra érdemeseknek. Nimród Érdeméremben részesült Ökrös Bálint, a Vésztői Vadásztársaság tagja, valamint Köböl András, a Nagykamarási Vadásztársaság tagja, és Ficzere Ferenc, a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság tagja. Ugyanezen elismerést vehette át Dankó Béla a szarvasi Táncsics Vadásztársaság tagja, valamint dr. Lugasi József, a Dombegyházi Lévés-Farm Vadásztársaság tagja.

Fotó: OMVK

Ezután a Vadászkamarai Érdemérem átadása következett, melyet Bottáné Tisza Zsuzsanna Anikó a vármegyei vadászkamara Dianák Szakosztály bizottsági tagja, dr. Muntyán János a Kaszaperi-Végegyházi Földtulajdonosok Vadásztársaság tagja, illetve Durkó János a Gyula Bérkilövő Vadásztársaság tagja vehetett át.

A Békés vármegye Vadgazdálkodásért Érdemérmet a Wenckheim család kapta, melyet Wenckheim László vett át. Ugyanezen kitüntetést érdemelte ki Váczi Sándor, a Kettős-Körösmenti Vadásztársaság tagja, Major Attila, a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság elnöke, valamint Szatmári Zsolt, a Dévaványai Vadásztársaság hivatásos vadásza.

Fotó: OMVK

Dr. Takács Árpád főispán kitüntetését Filó Attila, a Csabai Gazdák Vadásztársaság elnöke és Illin József János, a Dévaványai Vadásztársaság elnöke érdemelte ki.

Ezt követte a rendőrségi állomány elismerése. Az eseményen Medve István címzetes rendőr főtörzsőrmester, valamint Gyulavári Imre címzetes rendőr őrnagy számára adtak át dicséretet és jutalmat.

A kitüntetések átadását követően az új vadászok avatásával folytatódott az esemény.

A nap további részében pedig zenés, szórakoztató programok, és szakmai bemutatók váltották egymást. Többek között solymász-, íjász- és kutyabemutató is volt, valamint Valaczkai Erzsébet festménykiállítását is látogathatták az érdeklődők. Trófeákból és preparátumokból összeállított kiállítás is nyílt, a Kynológiai szakbizottság bemutatóját pedig szintén megtekinthették a látogatók.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

A hangtalan motorosok

Print Friendly, PDF & Email

Az erdészek a rendőrök közös akcióban a fatolvajok és orvvadászok ellen

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Készenléti Rendőrség (KR) Mélységi Ellenőrzési Osztályának elektromos motorjait az ország különböző pontjain vetik be. A zajtalan terep-, illetve közúti motorok nagy segítséget jelentenek mind a határon szolgálatot teljesítőknek, mind a vidéki kollégáknak. Legutóbb a Veszprém vármegyei Döbröntén vetették be őket.

Fotó: Rendőrség

Nincs olyan terep, ami kifogna a KR elektromos krosszmotorjain. Ezt egy erdészeti ellenőrzés során testközelből is megtapasztalhattuk, hiszen a csendes motorkerékpárnak semmi nem jelentett akadályt, sem kavics, sem sár, sem fadarab, sem avar, de még egy félméteres gázló sem. A motor úgy ment át rajta, mint kés a vajon.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A KR Mélységi Ellenőrzési Osztályán összesen hat elektromos motor segíti a szolgálatot. Ezek közül kettő közúti, míg négy terepmotor. Ahogy arról Szepesi István törzszászlós, csoportparancsnok tájékoztatott, a nagyobb akkupakkal rendelkező közúti motorok kialakításukból kifolyólag kimondottan műutas szolgálatra alkalmasak. Egy töltéssel akár 250 km-t is elmennek, így városi szolgálatra kiválóak. Míg a kisebb akkupakkal rendelkező zéró elektromos motorokat terepen, földutakon használják, leginkább felderítésre, kutatásra. Egy töltéssel mintegy 130 km-t lehet megtenni, de persze ez függ a terepviszonyoktól is.

Fotó: Rendőrség

Mindkét motor előnye, hogy nagyon csendes, környezettudatos, hiszen nincsen károsanyag-kibocsátása, és a fenntartása is sokkal olcsóbb, mint egy belső égésű motornak. Egy hagyományos motorhoz képest azonban más a nyomatéka. Ahogy a törzszászlós hangsúlyozza, a krosszmotorok terepjáró képessége vetekszik a normál belső égésű motorokéval. Számítógépének többfajta menetfunkciója létezik, ugyanúgy, mint egy automata váltós autónak. Van városi és sportváltozat is.

Fotó: Rendőrség

A motorokkal már a határon is láttak el szolgálatot, de rendszeresen igénylik őket a vármegyei rendőr-főkapitányságok is különböző akciókhoz. Döbröntére is így kaptak felkérést. Ide egy elektromos terepmotorral és egy elektromos közúti motorkerékpárral érkeztek, és a társhatóságokkal közös szolgálatot látnak el. Erdésszel, polgárőrrel és a helyi körzeti megbízottal indulnak a bakonyi erdőbe, illetve a közeli üdülőtelepre, ahol rendszeres az illegális kvadozás és a krosszmotorozás. A cél nem más, mint a jogsértések megakadályozása, a szabályszegők kiszűrése.

Fotó: Rendőrség

Azt már Fercsák Balázs alezredestől, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezetőjétől tudtuk meg, hogy a főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a megyében található erdők, természetvédelmi területek védelmére. Ennek keretében rendszeres ellenőrzéseket végeznek az erdészeti szakszemélyzettel e térségekben. Ezekhez szokták igénybe venni havi rendszerességgel a KR Mélységi Ellenőrzési Osztálya munkatársainak támogatását, akik elektromos krosszmotorokkal hatékonyan vesznek részt ezeken az ellenőrzéseken, akciókon. Az alezredes elmondta, a motoros KR-es kollégáknak – amellett, hogy nagy szerepük van az egyes tettenérések során – visszatartó erejük is van.

Fotó: Rendőrség

A zajtalan és gyorsan közlekedő járművek megjelenését Szabó András, a Bakonyi Erdő Zrt. Pápai Erdészet kerületvezető erdésze is üdvözli. Mint elmondta, náluk, az erdőkben a legnagyobb problémát az engedély nélküli krosszmotorosok jelentik. Egyrészt megsértik az erdőtörvényt, másrészt komoly balesetveszélyt is jelentenek a túrázókra, illetve az ott munkát végző fakitermelőkre, vadászokra. A szeptemberi időszakban a motorozás különösen veszélyes, hiszen most zajlik a gímszarvasbőgés, vagyis a szarvasnász, és jelentős vadászati nyomás van a területen. Az erdészek a rendőrséggel közösen lépnek fel védszolgálatok kialakításával a különböző jogsértések ellen, amibe a fentieken túl még beletartozik a falopás és az orvvadászat is, bár ezek – köszönhetően a rendszeresen ellenőrzésnek – nem jellemzőek a területen.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.