Keressen minket

Vadászat

Trófeaátadó ünnepség az Ormánságban, Szaporcán – GALÉRIÁVAL

Print Friendly, PDF & Email

Az Ormánságban, a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Bemutató Központjába, Szaporcán adták át három vadásztársaság 2023-ban terítékre hozott trófeáit.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Október 22-én rendezte meg a trófeaátadó ünnepségét az Ormánsági Diana, a Drávamenti Szarvas Földtulajdonosi Vadásztársaság és az Ormánság Gyöngye Vadásztársaság a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogató Központjában. A vendégeket Mészáros Kálmán elnök, Hohmann Endre vadászmester és Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara hivatásos vadász alelnöke, az OMVK Baranya Vármegyei Területi Szervezetének elnöke köszöntötte s ha megszokott is, de hangsúlyozni kell, hogy a rendezvény színvonalát a Baranya Vadászkürt Együttes emelte.

Szaporcán a vendégeket az Európa bajnokságról hazatért Baranya Vadászkürt Együttes köszöntötte!

Szaporca, Baranya vármegye egyik déli, zsáktelepülése, ahol a Duna-Dráva Nemzeti Park kialakította az Ős-Dráva Látogató Központját. Aki idáig autóval közlekedett, annak kerékpárra lesz szüksége, vagy ha igazán meg akarja ismerni a tájat, bakancsot, de jobb, ha csizmát húz, mert innentől délre, egészen az élő Dráváig, egy olyan, hazánkban is egyedülálló, természetvédelmi és egyben vadászterület húzódik, amit nyugodt szívvel hívhatunk az Ormánság lelkének – köszöntötte a vendégeket Mészáros Kálmán elnök

Ünnepélyes megnyitó: Balról Agyaki Gábor, az OMVK országos alelnöke, középen Mészáros Kálmán, a Rotwildring elnöke és Hohmann Endre, a Rotwildring vadászmestere.

Persze, ahhoz, hogy a szarvas állománya fenntartható legyen, összefogásra van szükség, ami messze túlmutat e három társaság lehetőségein. Ez egy kis Rotwildring, egy szarvaskör, de az Ormánság, egységben a Dél-Dunántúl vadgazdáival, olyan genetikai értéket ápol, amely korokat átível, így a ma élő embernek a felelőssége megkérdőjelezhetetlen és egyben megkerülhetetlen. A megmaradás kevés, ennek a kornak is hozzá kell tenni. Nem elég okosnak, nem elég ügyesnek lenni, alkalmazkodni is tudnunk kell s nem magunk miatt, hanem a szarvas miatt. Ezt minden vadászatra jogosult látja s ahhoz, hogy ne csak megmaradjon, hanem fejlődjön is, hogy ez az élő érték megmaradjon, ki kell tűzni azokat a stratégiai célokat, amelyek mentén minden egyes társaság tenni tud. Erre a munkára kérte fel nemcsak a helybéli vadgazdákat, hanem az ideérkező vendégeket is.

Pazar trófea az Ormánságból!

Agyaki Gábor, az OMVK hivatásos vadász alelnöke, az OMVK Baranyai Vármegyei Területi Szervezetének elnöke leszögezte, hogy több olyan eredményt sikerült elérni ebben az évben, ami hosszú évtizedekre stabilizálja a társaságok, a vadászatra jogosultak helyzetét. A vadbalesetek, a vadgázolások helyzete rendeződött, tisztázódott, egyértelművé tette a kárfelelősségi alakzatot a vadbalesetek kapcsán. Azonban nem lélegezhetünk fel – folytatta – mert rendezni kell a vadkár kérdését és a villanypásztorok, mitovább a kerítések telepítését.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Agyaki Gábor kiemelte, hogy az, hogy minden évben 16 bika kerül 230 CIC pont fölé és az, hogy ez igaz volt 30, 40, 50, de 100 éve is, mutatja, hogy egyrészt itt rendkívül jó genetikai állománnyal rendelkeznek, de ki kell emelni azt is, hogy a számok nem hazudnak és a vadgazdák is jó munkát végeznek. Hozzátette, hogy tágabb értelemben véve azonban a társaságok szakszemélyzete mellett a tagság szerepe sem hanyagolható el, mert a szarvasgazdálkodásban az önmérséklet fontos ismérve a jó vadászoknak. Sok munka áll előttünk, jó eredményeket értünk el, de a szarvasért nap, mint nap tenni kell. Ez most a legfontosabb itt az Ormánságban, itt Baranya vármegyében.

Minden trófea a helyén!

Hohmann Endre vadászmester, ha nem is sokszor teszi, de gratulált mindenkinek és köszönetét fejezte ki, hogy az Ős-Dráva Látogató Központban ismét egy pazar szemlével búcsúztathatják a 2023-as bőgést. Mindenki hozzátett, úgy a hivatásos vadászok, mint a helyi tagok, és segítették sokan a földtulajdonosok közül is. Ebben az eredményben, amit itt láthatunk most – mutatott körbe – mindenki hozzátett és ez erősít meg bennünket, hogy érdemes tenni a szarvasért, mert ez összeköti az itt élőket és összeköti az ideérkezőket. A szarvas korokon, századokon átívelő szeretete képes összekovácsolni a társaságokat és látható, hogy együtt mozdul meg mind, nemcsak itt a Rotwildringen, a szarvaskörön belül, hanem szomszédban és környékben is. Mindenki jól tudja, hogy milyen távolságokat képes a szarvas egy-egy éjjel megtenni, különösen, ha egy-egy különleges agancsút pillantanak meg. Ez az év is megmutatta azt, hogy szükség van a vérebesekre és a nyugodt, higgadt döntésekre. Sokszor nehéz, mi magunk is tudjuk, hogy ott van, ott feküdt el, de le kell magunkat is és a vendéget is beszélni arról, hogy utána menjünk

Ha vadászruházat, akkor -> EWIDENT 

– Majd reggel. Ne aggódj! Meglesz a bikád! – mondtuk idén is egy-egy alkalommal – foglalta össze Hohmann Endre vadászmester. Ez adja azt, hogy nemcsak a vadászat, hanem a vadgazdálkodás egy külön szakma, ami lépcsőzetesen épül fel, szintről szintre és az ágazati szereplőknek is fontos feladata van. A kommunikáció felgyorsult, most az a kérdés, hogy ezt hogyan tudjuk a szarvas javára hajtani. A következő évtizedek sikerei determináltak s a munkát nem elég folytatni, fejlődni kell.

Jobbról, Nagy Árpád, az Árpád Pálinkaház tulajdonosa kínálja legújabb pálinka különlegességét Mészáros Kálmán elnöknek (képen bal oldalt) és Agyaki Gábornak, az OMVK országos alenökének.

A vendégek, a vadászbarátok, az ismeretlen ismerősök találkozása és a valóban egyedülálló trófeabemutató, szemle és egyben átadó ünnepség, kiváló alkalom volt arra, hogy közelebbről is megismerjék egymást a vadászok. Arra is jó lehetőség nyílt, hogy a gyerekeket is magukkal hozzák és sokan családostul érkeztek. Hohmann Endre kiemelte, hogy ez nagyon fontos, mert minden vadásznak a hátországát az otthon melege adja. Onnan indul el és odaérkezik meg, ott várják s ez éppen olyan ősi, mint maga a vadászat: összetartozik. Össze – karolt bele a párja, Anna és már ültette is le, mert nem vettük észre, de a két üstben megfőtt az ebéd. Előbb dámszarvas gulyást tálaltak, majd borókabogyós vaddisznópörköltet szervíroztak, friss puha kenyérrel és ecetes uborkával. Aki úgy intézte, hogy pilótája is volt, az megkóstolhatta az Árpád Pálinka remekeit, többek között a legújabb gyömbéres pálinkát, amit Nagy Árpád tulajdonos személyesen kínált.

Balról, a Rotwildring vadászmestere, Hohmann Endre, Mészáros Kálmán, a Rotwildring elnökének társaságában.

Írta és fényképezte:
Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Lapigazgató

Vadászat

Az alkotó erdészetisek

Print Friendly, PDF & Email

Az AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákjai több területen is megmérették magukat az Agórában megrendezett Művészeti Fesztiválon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákjai több területen is megmérették magukat a Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata által szegedi középiskolások számára idén már 24. alkalommal meghirdetett képző- és fotóművészeti, irodalmi pályázatokon, valamint az Agórában megrendezett Művészeti Fesztiválon.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

A március 7-én megrendezésre került Művészeti Fesztiválon tanulóink versmondással, szólóhangszeres és kamarazenekari előadással színesítették a műsort. Veszelovszki Sándor az erdészirodalom egy alkotásával jelentett üde színfoltot a klasszikus nagy versek sorában; versválasztásáért szóbeli elismerést, szerepléséért elismerő oklevelet kapott. Hasonlóan különlegesnek találtatott Somoskövi Áron citera műsorszáma, aki előadásával szólóhangszer kategóriában megosztott 3. helyezést ért el.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Iskolánk kürtegyüttese a téli vadászat menetét kísérő kürt szignálokból tartott bemutatót. Bár az erdészek számára ezek ismerete természetes, a nagyközönség számára mindig örömmel engedünk betekintést hagyományainkba. Kürtegyüttesünk kamarazenekar kategóriában 1. helyezést ért el. A Művészeti Fesztivállal párhuzamosan meghirdetett képző- és fotóművészeti pályázaton is remekeltek diákjaink. Az idei „Szín-hatás” témájú pályázat keretein belül az alkotó diákoknak Szeged város különleges színvilágát és -hatásait kellett műveiken keresztül bemutatni.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Galacz Ferenc, Makra Tibor és Tóth Zénó tanulóink először indultak analóg és digitális fotó kategóriában a Dugonics Társaság ezen pályázatán. Zénó képeivel digitális fotó kategóriában sikert is aratott, különdíjat nyert, melyet április 11-én a Vedres István Technikumban vehetett át a kiállítás megnyitóján.

Kiemelendő, hogy a pályázatra beérkezett több mint 200 pályamunkából az előzsűrizés után kiállított 50 kép között kiállításra került az erdészetis diákok pályázott 10 képéből 5. A kiállítás tapasztalatszerzésre is kiváló volt, a fiúk már ott eldöntötték, hogy jövőre is pályáznak. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen diákjaink körében iskola szinten igen népszerű a fotózás, melyben igyekszünk őket támogatni.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Az idei Kiss Ferenc-nap keretein belül megrendezett iskolai fotó versenyen 73 fotóval pályáztak a tanulók. Nagy örömünkre szolgál, hogy habár a tanórai keretekből mellőznünk kell a képzőművészetet, diákjaink nagy számban választják szabadidős elfoglaltságnak a fotózást, a kreatív alkotás azon módját, mely nemcsak kikapcsolódást jelent számukra, hanem egyúttal komoly elmélyülést, a kamera segítségével egy új látásmódot, szakmájukhoz való szorosabb kötődést is lehetővé tesz.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Az erdészek számára a következő fotós kihívást a Kiss Ferenc Alapítvány által kiírt iskolai pályázat jelenti majd, melynek nyertes képei a következő évi naptárunkban jelennek meg, s hirdetik készítőik kreativitását. A Dugonics-pályázatok közül még irodalmi vonalon mérették meg magukat tanulóink; Márton Mór Milos és Sógor Nikoletta verset írtak.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Mór munkáját emléklappal ismerték el. Örülünk sikerüknek. A Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozatával, dr. Révészné dr. Papp Klára elnökasszonnyal, és Kerek Attila elnökségi taggal iskolánknak nagy megtiszteltetés volt együtt dolgozni. Örülünk, hogy megtiszteltek minket azzal, hogy kürtegyüttesünk szignáljai adhattak keretet mind a Művészeti Fesztiválnak, mind pedig a Városháza dísztermében április 15-én megrendezett díjátadó gálának.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

A díszterem ünnepi atmoszférájában igazán különleges élmény volt a felhangzó „Üdvözlés” és „Viszontlátásra” kürt szignál, mely elegáns nyitó és záró akkordja volt az eseménysorozatnak. Külön köszönjük Kerek Attila együttesünket, diákságunkat és iskolánkat méltató, szívélyes szavait, elismerését.

Alkotó és szereplő diákjainknak gratulálunk, büszkék vagyunk rájuk, várjuk a jövő évi megmérettetést.

Forrás: Sajtósné Nagy Katalin –  AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Tovább olvasom

Vadászat

Hivatásos vadászok vármegyei versenye – FELHÍVÁS

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Veszprém Vármegyei Területi szervezete a vármegye hivatásos vadászai számára szakmai versenyt szervez

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tisztelt Vadászatra Jogosultak! Az OMVK Veszprém Vármegyei Területi szervezete a vármegye hivatásos vadászai számára szakmai versenyt szervez a Bakonyerdő Zrt. területén. A versenyen vadászatra jogosultanként (erdőgazdaságok esetében erdészetenként) 1 fő hivatásos vadász részvételére van lehetőség.

Fotó: OMVK

A vármegyei verseny győztese képviseli Veszprém vármegyét a hivatásos vadászok országos szakmai versenyén, mely idén Chernelházadamonyán (Vas vármegye) kerül megrendezésre június 18-19-én.

A verseny helyszíne: Természet Háza Látogatóközpont, Gyenesdiás (GPS koordináták: 46.779747, 17.274901)

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Időpont: 2024. május 16.

Program:             8.00 – 8.30 h:    Érkezés, regisztráció

8.30 h:                  Köszöntés, eligazítás

9.00 h:                  Verseny kezdete

14.00 h:               Ebéd

15.00 h:               Eredményhirdetés

A lövészet versenyszám a gyenesdiási sportlőtércentrumban kerül lebonyolításra az alábbiak szerint:

Vegyes korong: 25 db korongra saját sörétes fegyverrel

Futóvad: 50 m távolságból .22 LR fegyverrel (saját fegyver megengedett)

A lövészetre adható pontszám nem haladhatja meg az elérhető összpontszám 20 % -át.

A verseny díjazása:          I. helyezett: 300.000 Ft értékű vásárlási utalvány

II. helyezett: 200.000 Ft értékű vásárlási utalvány

III. helyezett: 100.000 Ft értékű vásárlási utalvány

A versenyen indulók között további értékes nyeremények kerülnek kisorsolásra.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Kérem Tisztelt Elnök/Vezérigazgató Urat, hogy a versenyről szíveskedjék a hivatásos vadászokat tájékoztatni és a részvétel lehetőségét a hivatásos vadász számára biztosítani. A versenyre nevezni 2024. május 10 -ig a veszprem@omvk.hu címre küldött válaszlevélben lehet az alábbi adatok megadásával:

Vadászatra jogosult neve:

Hivatásos vadász neve:

Hivatásos vadász lakcíme:

Hiv. vadász telefonszáma, e-mail címe:

Tisztelettel:  Pap Gyula, az OMVK Veszprém Vármegyei Szervezetének Elnöke

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

IV. Farkas Dénes emlékverseny 2024.06.23.

Print Friendly, PDF & Email

Meghirdették a IV. Farkas Dénes emlékversenyt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Országos Magyar Vadászkamara Tolna vármegyei Területi Szervezete a Sportlövő Szakbizottsága szervezésében meghirdeti a IV. Farkas Dénes emlékversenyt.

Fotó: OMVK

A verseny időpontja:     2024. június 23. (vasárnap) 8 órai kezdéssel

Helyszín:                            Sióagárdi lőtér

Használható lőszer:       2,0-2,5 mm-es max. 28 gr-os sportlőszer.

Versenyszám:                   gyorsított korongvadászat 60 korongra két pályán.

Verseny típusa:               nevezési kategóriák nélkül (Open)

Nevezési díj:                      13.000.- Ft/fő.

Nevezés feltételei: érvényes vadászjegy

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nevezés leadásának nem feltétele a Tolna megyei lakóhely!

 

A versenyre legfeljebb 48 fő nevezését tudjuk fogadni, így az előzetes regisztrációhoz kötött.

Nevezni az omvk.tolna@gmail.com e-mailcímen lehet, név, vadászjegyszám és telefonos elérhetőség megadásával.

Nevezés határideje: 2024. június 16.

 

A résztvevők között a verseny végén három ajándékot sorsolunk ki:

  1. Terelővadászaton való részvételi lehetőség a Medina-Dalmand Vt. területén
  2. Tarvad vadászati lehetőség a Bátaapáti Vt. területén (a vad elvihető)
  3. Személyre szabott lőoktatás Varga András APSI lőoktatótól (egy alkalom, kb. 2 óra időtartam)

Tolna vármegyei indulók között a Penthe Autóház jóvoltából kisorsolunk egy péntek délutántól hétfő reggelig tartó tesztvezetést, amely során a szerencsés versenyző egy Isuzu D-MAX vagy VW Amarok típusú gépjárművet vihet el próbaútra.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Minden versenyző számára ebédet és italt biztosítunk.

Forrás: OMVK Tolna vármegyei Területi Szervezete Sportlövő Szakbizottság

Tovább olvasom