Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

A Hubertlaki Kereszt kitüntetettjei 2023-ban

Print Friendly, PDF & Email

A Hubertlaki Kereszt idei kitüntetettjei:

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

November 3. napja a Szent Hubert, a vadászok védőszentje ünnepe. A mai vadászkamarai trófeaszemle alkalmával is sor került a Hubertlaki Kereszt kitüntetéssel elismerni a vadászat napszámosainak munkáját.

Fotó: OMVK

Dávid Sándor 41 éves vadászati múlttal rendelkező vadászati vezető, majd a Bakony-ér menti Vadásztársaság hivatásos vadásza. Vezetői múltját tekintve vadásztársasági titkár, elnök, vadászmester, de földtulajdonosi közösség elnöki pozíciót is betöltötte. Tevékenysége során mindig a napi vadászati tevékenységhez kötődött.

Szakmai végzettsége miatt a társaság őt alkalmazta a hivatásos vadászi teendők ellátásával. Így nem csak a társaság szakmai irányítását láthatta el, hanem maga végezhette el a működéssel kapcsolatos feladatokat is. Nagy lendülettel vetette bele magát a csapdázásba, eleinte a maga készítette létrás és Larsen-csapdákkal, majd a kamarai pályázaton nyert egy millió forintból létrehozott csapdaparkkal.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A megye egyik legeredményesebb csapdázója lett, amit a mai napig is aktívan végez. Többek között nevéhez fűződik a Veszprém vármegyében hivatalosan jelentett, illetve csapdával elfogott első nutria elejtése is ebben az évben.

Legfontosabb feladatának tartja a drasztikusan szűkülő élőhely mellett, az apróvad törzsállományának szinten tartása érdekében a dúvadak apasztását a törvényben engedélyezett módokon, valamint a területükön élő nagyon jó őzállomány megőrzését, amit a szakszerűen végrehajtott minőségi és mennyiségi szabályozással valósít meg, úgy, hogy a társaság tagjainak a lehető legtöbb vadászati lehetőséget biztosítsa.

A vadásztársaságban végzett munkája mellett, a kamara megalakulása óta a társaság küldöttje, és aktív résztvevője a kamarai és helyi rendezvényeknek.

Fotó: OMVK

Steierlein Róbert a Verga Zrt. Kab-hegyi Erdészetének kerületvezető erdésze és egyben hivatásos vadásza. Az erdővel való kapcsolata elsősorban édesapjának köszönhető, aki a lakóhelyükhöz közeli Kab-hegy Pulai erdészkerületének szakirányítójaként dolgozott. Mellette alakult ki a vadászat iránti szenvedélye is, amely megalapozta a szakma iránti érdeklődését és a vadászat, mint hivatás felé tanúsított elkötelezettségét. A technikusi oklevél megszerzését követően gyakornokként hosszú évekig lehetősége volt a tapasztalatszerzésre és már akkor tevékeny részt vállalt a vadászatban, szívesen és fiatalos lendülettel kapcsolódott be az egyéni vadásztatásba és a terelővadászatok lebonyolításába. A rábízott munkákat, feladatokat jelenleg is megbízhatóan és aktív kezdeményezéssel végzi, melynek elengedhetetlen alapja az a tapasztalat és területismeret, amelyet gyerekkorától kezdve megszerzett.

Azok a bérvadászok, akik a lesvadászattal szemben előnyben részesítik a fárasztó, de rendkívül izgalmas cserkeléseket, a kutatásokat a rejtőző vad után, ragaszkodnak a társaságához és munkájához. A vadászatok során rengeteg felejthetetlen élményt szerzett az általa kísért vadászvendégeknek. Nagy teherbírású, munkájára igényes, megbízható munkaerő, akire a kollégái és barátai mindenben számíthatnak.

Fotó: OMVK

Kovács Ferenc, a Bakonyerdő Zrt Balatonfüredi Erdészetének fővadásza pályafutását az akkori Sümegi Kisfaludy vadásztársaságnál kezdte, mint vadőr, majd vadászmester. Az itt eltöltött kilenc év után a Börzsönybe került, a mostani Ipolyerdő Zrt. jogelődjeinél töltötte be a vadászati ágazatvezetői posztot húsz éven keresztül. A börzsönyi évek után visszatért a megyébe, az uzsai erdőtömbben gazdálkodó Orion Vt. vadászmestere lett. Az itt eltöltött 8 év után került a Bakonyerdő Zrt.-hez. Egy évet az erdőgazdaság Devecseri Erdészeténél szolgált; majd ezután 2016-tól az Agár-tetői vadászterület fővadászi feladatait látja el. Munkájára igényes, azt magas színvonalon végző, nagy munkabírású, lelkiismeretes szakember. Hozzáértésének és tapasztalatának köszönhetően rendkívül eredményes vadászkísérő, gondos területgazda, mindezek mellett kiváló vérebvezető. A szakmában végzett 45 évnyi munkájával tevékenyen részt vett a vadászati ágazat szakmai színvonalának emelésében, kultúrájának fejlődésében és hozzájárult a Bakonyerdő Zrt. vadgazdálkodásának kedvező megítéléséhez.

További részletekért kattintson a fényképre!

Minden kitüntetettnek szívből gratulálunk, valamint további eredményes munkát kívánunk nekik!

Forrás: OMVK

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

A gyermek vadásznap nem “gyikosképző”!

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK közleményt adott ki:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Szervezetünk őszinte értetlenséggel szembesült azokkal a sajtóban és közösségi médiában megjelent cikkekkel, véleményekkel, amelyek – esetenként minősíthetetlen – kritikával illették a Hajdú-Bihar vármegyei Polgáron, július 18-án gyerekek részére szervezett vadászati tematikájú, egésznapos foglalkozást.

Fotó: OMVK

A gyermek vadásznapnak elnevezett program keretében a résztvevők – a teljesség igénye nélkül – természetvédelmi szakembertől tanulhattak az év emlőséről, a fokozottan védett vadmacskáról, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából pedig az év madaráról, a kerecsensólyomról. A Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány közreműködésével szabadon engedhettek gyógyult vörös vércsét és barna rétihéját, láthattak természetközeli környezetben preparátumokat. A vadászattal kapcsolatban hallhattak arról, miért van szükség egyes fajok védelmére és vadászati idényekre, és a terítéken elhelyezett, elejtett őzek kapcsán pedig a vadászati kultúráról, etikáról, szokásokról – amelyek révén a vadászat pont, hogy többé válik az állatok megölésénél.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A szintén felháborodást kiváltó légpuskás lövészet és az íjászat – amely foglalkozásokat szakavatott sportolók tartottak, és amelyek egyébként bármelyik falunap vagy búcsú népszerű és elmaradhatatlan elemei – csak két program volt a számos közül.

2018-ban indítottuk el „Ismerd meg a vadászokat!” elnevezésű, ifjúságnevelési és szemléletformáló, elsősorban a természetet (és nem a vadászatot!) a középpontba helyező programunkat. Azóta a vadászok saját forrásaiból 640 millió forintot fordítottunk erre. Egyebek mellett 75 millió forinttal 56 gyerekprogramot, 78 millió forinttal pedig 37 tematikus tábort támogattunk az ország különböző vármegyéiben. (Minderről részletesen a Nimród Vadászújság 2023 októberi és novemberi számában írtunk.) Szintén az ismeretterjesztést szolgálja a 2022 ősze óta negyedévente megjelenő, Kisvadász című, gyerekeknek szóló foglalkoztatófüzet-sorozatunk.

Támogattuk a Polgáron megtartott rendezvényt is, ahova egyes kommentelők szerint „a gyerekeket gyilkolni tanulni vittük”, „hobbi ölésre neveltük”. Az egyik hozzászóló érthetetlen módon és különösen ízléstelenül a Hitlerjugendhez hasonlította a résztvevőket. Ezzel szemben a gyermek vadásznapon pedagógusok, vadgazdálkodási és természetvédelmi ágazati szakértők sok, a vadászathoz nem is kapcsolódó programmal várták a 65 gyermeket és az őket kísérő 40 szülőt.

Ifjúságnevelési programunknak nem célja, hogy bárkiből vadász legyen, talán ezért az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb kezdeményezésünk. Az sokkal inkább cél, hogy a mai gyerekek szakemberektől objektíven tájékozódhassanak a természetről, az állat- és növényvilágról, az ökológia működéséről és az ember felelős szerepéről a fenntartó természetkezelésben. Ha a háborgó és gyalázkodó cikkek, kommentek szerzői jártak volna ilyen rendezvényen, talán maguk is megértenék ezt.

Végezetül ezúton is köszönetet mondunk és hálával adózunk minden hasonló rendezvény szervezőjének, közreműködő partnereinknek, az elhivatottan oktatóknak és különösen minden szülőnek, akik azonosulnak céljainkkal, és lehetővé teszik, hogy gyermekeik közelebb kerüljenek a természethez a Vadászkamara programjai révén!

Kívánjuk, hogy minden véleményt formáló ismerje meg a vadászokat, ne pedig információhiány vagy félinformációk alapján vonjanak le következtetéseket.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom