Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Kitekintő: Farkasvadászat Szerbiában

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email
FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egy év elteltével beszéltünk és mesélte nagy a baj. Bulgáriából átjött a pestis és nagyon sok disznót találtak elpusztulva. Emiatt hajtásra nem tud hívni, de a farkas lehetőséget nem felejtette el. Beszélt pár ismerős vadőrrel, ha lehetőséget lát, azonnal telefonál. Eltelt egy újabb év, beszéltünk párszor, de a farkasvadászatot egyikünk sem hozta fel.

Fotó: Skrinyár Kornél – Agro Jager News

November végén, ép a saját területemen apróvadra vadásztunk, mikor szólt a telefonom. Barátom hívott és mesélte, hogy a magasabb hegyeken leesett a hó, disznó fent alig van, egyik barátja területén viszont megjelentek  állandó jelleggel a farkasok. Mesélte a kérésemet barátjának, aki mondta semmi gond, van két saját lese, csinál rajtuk dögszórót. Kedden telefonáltak: a farkasok felvették a szórót, sőt két falka is rájár, egyik az egyik lesre, másik a másikra. Egyik egy hét tagú falka, másik pedig öt egyedből áll, de pár magányos, területet kereső kant is mutatott a kamera felvétele.

Fotó: Skrinyár Kornél – Agro Jager News

Szerdán felhivtam egyik vadászbarátomat, volna-e kedve elkísérni a 400 kilométeres útra (mely legnagyobb része autópálya). Válasza igen volt. Így pénteken délelőtt a megfelelő engedélyekkel már a fegyverek bejelentése történt a szerb határon, mely időtartama 10 perc volt. Ez idő alatt kaptunk egy kávét, majd megkaptuk a belépéshez szükséges papírokat.

Még több kép Szerbiából. Kövesd a Fotolovac oldalát. Kattints a képre!

Négy óra út után már a barátomnál voltunk. Elmondta, hogy tőle másfél órára van a terület. Meg van beszélve, a szállásnál vár a vadőr, délután négy órakor. A leshez már megkésve, ötkor érkeztünk, ahol úgy beszéltük meg, majd reggel jöjjön értünk. Ezen kicsit csodálkozott, mikor elment. Azért mondta, hogy a telefon mellette lesz egész éjszaka és hívjuk, ha meggondoljuk magunkat. Értünk jön. Mi megnyugtattuk, hogy bármi lesz, reggelig kitartunk. Húsz centis hó volt, így keresőben is tisztán lehetett látni a les előtti területet a sötétben. A les előtt bokrokkal tarkított kaszáló volt, ezért elég nagy területet tudtam belátni.

Aki Zlatiborba indul vadászni, annak érdemes Dragan Maricot keresnie. Szállásért kattints a képre!

Alig hogy magamra maradtam, már hallottam, a hóban valami érkezik. Egy róka, majd még egy. Egy óra alatt négy róka jelent meg, majd amilyen gyorsasággal jöttek, tovább is mentek. Mondta a vadőr, ha farkas van a közelben, róka, sakál nem fog kijönni. Ha mégis, az azt jelenti, nincs farkas a közelben, nyugodtan lőjem meg őket. De úgy voltam vele, rókát itthon is tudok lőni, ezért hagytam mindet elmenni. Egy órával később, miután magamra maradtam, megjelent két nagyobb test.

Orrukat lent tartva szaglászva haladtak. Róka nem lehet, attól nagyobbak. Két sakál – jöttem rá. Az úton jöttek az erdő széléig, majd rögtön jobbra mentek el, a les mellett olyan 100 méterre. Kiválasztottam a nagyobb testet és már szólt is a 22-250-es kaliberű golyós fegyverem. Jó becsapódást hallottam, azonnal tűzben rogyott. Másik kicsit odébb szaladt, az erdőszélbe, a bokrok közé és nézett vissza társára. Gyors újra töltés. Célzás. Lövés, de a becsapódás elmaradt. Valószínűleg egy ág útban lehetett. Nem baj, egyik már megvan. Fél óra elteltével hirtelen a tisztáson átvezető úton megjelent egy másik sakál. Állt és nézett a nemrég meglőtt sakál felé. Gondoltam a társa jött vissza, kisebbnek is tűnt, mint amit lőttem. Célzás. Lövés. Becsapódás. Láttam a találatot. Beszaladt az előttem lévő bokor mögé, de onnan már nem jött elő.

Fotó: Skrinyár Kornél – Agro Jager News

Gondoltam, másfél óra telt el, mióta kint vagyok és két sakált lőttem, egyet hibáztam és négy rókát engedtem el. Ígéretes éjszakának nézek elébe. Majd két óra csend következett, mikor hirtelen, a szemben lévő bokor mögött, ahová láttam a sebzett sakált lefutni, csontropogás hallatszott.

Szemem majd kiesve kerestem a tettest, de semmit nem láttam a bokor takarása miatt. Tíz perc elteltével láttam egy hatalmas testet balra távozni a bokorsoron, majd szembe egy másikat, mely engem nézett, majd ő is megindult társa után. Sokkal nagyobbak voltak, mint a három sakál, melyet láttam, lőttem ma. Követve a bokorsoron a testet, mikor egy ritkáshoz ért, útjára engedtem a golyót. Becsapódás, de rögtön láttam hogy a két hátsó lábával kirúgott. Belelépett – gondoltam. Remélem elfekszik a közelben és megtaláljuk reggel.

Aki Zlatiborba indul vadászni, annak érdemes Dragan Maricot keresnie. Szállásért kattints a képre!

Kicsit szomorúan, de kitartóan figyeltem a területet. Éjjel tizenegy óra felé leszállt a köd, a látási viszonyok egyre szűkösebbé váltak. Jobbra fordulva, amerről az első két sakál jött, észrevettem öt kutya alakú testet. A vadőr mondta, hogy tíz kilométeres körzetben nincs senki és házi állat meg főleg nincsen. Figyelem őket, kettő leült az úton, három állt és mind arra figyelt, amerre a megsebzett sakálom szaladt. Érezték a sakálvért, érezték hogy ott a sakál. Egyikük el is indult a bokor felé, ő tűnt a legnagyobbnak, a többiek még mindig ugyanott állnak, ülnek. Ennek erős teste, hosszú vastag farka, vastag nyaka, nagy feje van. Az alfa!

Ha vadászruházat, akkor->EWIDENT Az áruházat a fényképre vagy ide kattintva éred el!

Megjött az említett öt farkas, nyilalt belém! Lassan oda ér a bokorhoz, megcéloztam a blattját és lőttem. Becsapódás, egy üvöltés nagyon félelmetes hangon a csendből, egy kört csinál és eldől, többé már nem mozdul. Fél órán át rajta tartottam a szemem, illetve a távcsövem. Nem mozdul, sikerült elejtenem. Az óra éjfélt mutat. Lesről lemenni egyedül, szigorúan tilos – mondta a vadőr, így fekhelyet készítek magamnak fent a lesen és megpróbálok aludni, hátha gyorsabban érkezik a reggel. Hajnal négy óra van, felébredek, gyorsan körbenézek. Látom mind a két elejtett vadat, semmi nem piszkálta őket. Nem fázok, pedig – 5-6 Celsius fok körül lehet, csak a lábam zsibbadt el. Kicsit felállok az alacsony lesben, megpróbálok mozogni, de a les egy raklap méretű, nagy mozgást nem enged. Visszaülök. Hirtelen, messze előttem egy rókát látok. Felismerem mozgásáról. Jó lenne, ha sikerülne egy rókát is terítékre hoznom, de közelebb nem jön, olyan 200 méter körül lehet. Gondolom érzi a sakálokat, a farkasokat. Itt voltak, vannak.

Lövésre szánom el magam. Hibázás. A ravaszdi megszeppenve rohan az erdő felé, odaérve eltűnik benne.

Lassan reggel lesz, megérkezik társam a vadőrrel. Én is lemegyek a lesről, megnézzük a lövések helyét. Első lövés, 100 méter magas vállap, helyben maradt. Negyedik lövés 90 méter vállap közép, egy forgás után eldőlt.

Második lövés itt kell hogy legyen, ötven méterre a bokor mögött. Se vért, se nyomot nem találunk, pedig tisztán láttam becsapódáskor a vért és mikor szaladt a bokor mögé akkor is láttam, hogy folyik a vére, de semmit nem találunk. Harmadik lövés: a nagytestű farkas 50 méter, a bokorból a másik irányba ment, becsapódásnak megfelelő kirugást találunk. Vér is van bőven, megyünk rajta. Több farkasnyom is van a bokorsor mellett. Egyszer csak lekanyarodik jobbra a vér, még mindig bőséges vér, de a nyom összement, már csak sakál nagyságának felel meg. Megyünk rajta. Az erdő szélén látjuk a megdermedt sakált.

Fotó: Skrinyár Kornél – Agro Jager News

Vissza a farkasnyomokhoz. Merre mehetett a sebzett farkas tovább? Keressük, próbáljuk megtalálni. Biztosan a farkasok követték a sebzett sakált, de lövés után beszaladtak az erdőbe – gondoltam. Másfelé vért nem találtam csak a sakálét. Nem értem, mi történt.

Vissza megyünk a második rálövés helyére. Körbenézünk. Kicsit messzebb, az erdő szélén, egyszercsak meglátok egy sötét kupacot a bokor aljában. Ott a második sakál. Nem az előttem lévő bokorba szaladt, hanem a kettővel mögötte lévő bokorba, de miután egymás mögött voltak, egynek néztem őket. Ezt jelenti az, ha a vadász ismeretlen lesre, sötétben érkezik. Lövés 150 méter, vállap mögött tüdőlövés. Tíz métert tett meg a becsapódás helyétől. Megvan mind a négy!

Kaliber 22-250, lőszer 3.56gr, távolság első lövés sakál-kan 103 méter magas vállap, második lövés, sakál-kan 154 méter vállap mögött, harmadik lövés sakál-kan 52 méter lengőborda.
Negyedik lövés farkas-szuka, 88 méter blatt közép.

Beszámolóm kicsit hosszúra sikerült. Mára lett időm összeszedni gondolataim és újra átélni az eseményeket, hogy azt megírjam nektek.

Mindenkinek kívánok hasonló élményeket. Ha valakit érdekel, remélem tudok segíteni eléréséhez.

Vadász üdvözlettel: Skrinyár Kornél

***
A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Vadászat

A gyermek vadásznap nem “gyikosképző”!

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK közleményt adott ki:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Szervezetünk őszinte értetlenséggel szembesült azokkal a sajtóban és közösségi médiában megjelent cikkekkel, véleményekkel, amelyek – esetenként minősíthetetlen – kritikával illették a Hajdú-Bihar vármegyei Polgáron, július 18-án gyerekek részére szervezett vadászati tematikájú, egésznapos foglalkozást.

Fotó: OMVK

A gyermek vadásznapnak elnevezett program keretében a résztvevők – a teljesség igénye nélkül – természetvédelmi szakembertől tanulhattak az év emlőséről, a fokozottan védett vadmacskáról, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából pedig az év madaráról, a kerecsensólyomról. A Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány közreműködésével szabadon engedhettek gyógyult vörös vércsét és barna rétihéját, láthattak természetközeli környezetben preparátumokat. A vadászattal kapcsolatban hallhattak arról, miért van szükség egyes fajok védelmére és vadászati idényekre, és a terítéken elhelyezett, elejtett őzek kapcsán pedig a vadászati kultúráról, etikáról, szokásokról – amelyek révén a vadászat pont, hogy többé válik az állatok megölésénél.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A szintén felháborodást kiváltó légpuskás lövészet és az íjászat – amely foglalkozásokat szakavatott sportolók tartottak, és amelyek egyébként bármelyik falunap vagy búcsú népszerű és elmaradhatatlan elemei – csak két program volt a számos közül.

2018-ban indítottuk el „Ismerd meg a vadászokat!” elnevezésű, ifjúságnevelési és szemléletformáló, elsősorban a természetet (és nem a vadászatot!) a középpontba helyező programunkat. Azóta a vadászok saját forrásaiból 640 millió forintot fordítottunk erre. Egyebek mellett 75 millió forinttal 56 gyerekprogramot, 78 millió forinttal pedig 37 tematikus tábort támogattunk az ország különböző vármegyéiben. (Minderről részletesen a Nimród Vadászújság 2023 októberi és novemberi számában írtunk.) Szintén az ismeretterjesztést szolgálja a 2022 ősze óta negyedévente megjelenő, Kisvadász című, gyerekeknek szóló foglalkoztatófüzet-sorozatunk.

Támogattuk a Polgáron megtartott rendezvényt is, ahova egyes kommentelők szerint „a gyerekeket gyilkolni tanulni vittük”, „hobbi ölésre neveltük”. Az egyik hozzászóló érthetetlen módon és különösen ízléstelenül a Hitlerjugendhez hasonlította a résztvevőket. Ezzel szemben a gyermek vadásznapon pedagógusok, vadgazdálkodási és természetvédelmi ágazati szakértők sok, a vadászathoz nem is kapcsolódó programmal várták a 65 gyermeket és az őket kísérő 40 szülőt.

Ifjúságnevelési programunknak nem célja, hogy bárkiből vadász legyen, talán ezért az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb kezdeményezésünk. Az sokkal inkább cél, hogy a mai gyerekek szakemberektől objektíven tájékozódhassanak a természetről, az állat- és növényvilágról, az ökológia működéséről és az ember felelős szerepéről a fenntartó természetkezelésben. Ha a háborgó és gyalázkodó cikkek, kommentek szerzői jártak volna ilyen rendezvényen, talán maguk is megértenék ezt.

Végezetül ezúton is köszönetet mondunk és hálával adózunk minden hasonló rendezvény szervezőjének, közreműködő partnereinknek, az elhivatottan oktatóknak és különösen minden szülőnek, akik azonosulnak céljainkkal, és lehetővé teszik, hogy gyermekeik közelebb kerüljenek a természethez a Vadászkamara programjai révén!

Kívánjuk, hogy minden véleményt formáló ismerje meg a vadászokat, ne pedig információhiány vagy félinformációk alapján vonjanak le következtetéseket.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Természetvédelem

Konferenciánk a KAP-ról – VIDEÓK AZ ELŐADÁSOKRÓL

Print Friendly, PDF & Email

„Élőhelyfejlesztés és élőhelyvédelem a mezőgazdasági területeken – fókuszban az agrártámogatási lehetőségek” címmel konferenciát szerveztek

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászkamara Természetvédelmi Szakbizottsága több éve szervez szakmai rendezvényeket, amelyeken következetesen a vadgazdálkodás és valamely társterület keresztmetszetében található témaköröket veszi górcső alá. Idén június 12-én, a Békés vármegyei Szarvason került sor az éves konferenciára „Élőhelyfejlesztés és élőhelyvédelem a mezőgazdasági területeken – fókuszban az agrártámogatási lehetőségek” címmel, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) közös szervezésben.

A konferencia megnyitója. A mikrofonnál Tóth Péter. Fotó: OMVK

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Anna-ligeti központjában tartott esemény apropója evidens: a mezőgazdasági területek művelésének módja meghatározza egyebek mellett az apróvadfajok állományát, a művelés mikéntjét pedig az agrártámogatási rendszerek befolyásolhatják. Ahogy Tóth Péter, a szervező szakbizottság elnöke elmondta, az Európai Unió mezőgazdasági támogatási rendszerének, a közös agrárpolitikának (KAP) tavaly megkezdődött költségvetési ciklusában a földhasználók számára egy sor olyan új lehetőség nyílt meg, amelyek a környezet és az élőhelyek szempontjából is kedvező változásokat tehetnek lehetővé. A támogatások fejében önként vállalt kötelezettségek teljesítésével tehát a gazdálkodók érdemben változtathatnak az agrárélőhelyek állapotán, minőségén. A kulcs a földhasználók önkéntessége: így a társágazatoknak – természetvédelemnek, vadgazdálkodásnak – partnerként tekintve a gazdálkodókra meg kell győzniük őket a vállalások előnyeiről. Ehhez adott részletes ismereteket a szarvasi rendezvény, amelyen gyakorlattal és rálátással rendelkező szakemberek osztották meg tapasztalataikat.

A résztvevőket elsőként a házigazda, dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója köszöntötte. Kiemelte, hogy a vadgazdálkodás és természetvédelem egyik közös platformja egyértelműen az élőhelyfejlesztés. Személyes tapasztalataiból, emlékeiből a többi között felidézte azt is, hogy a ’80-es évek burgenlandi kultúrsivatagjai az agrárium fejlődésével nálunk is leváltották a biológiai sokféleségnek kedvezőbb mezőgazdasági struktúrát. A folyamat megállításához, de legalábbis lassításához van szükség olyan rendezvényekre, mint a kamara és az MME konferenciája.

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében szintén üdvözölte a kezdeményezést. Ismertetve a nemzeti park igazgatóságok élőhelyfejlesztésben elért eredményeit – ezek közül kiemelve a kerecsensólyom és a túzok védelmét – felajánlotta az igazgatóságok és a szaktárca tapasztalatait, hogy a jövőben például a nemsokára induló, új Agrár-környezetvédelmi Program nagyobb hatékonysággal futhasson. Ebben nagy szerepet játszhatnak azon szakértők, akik mára több tízezer helyszíni ellenőrzést tudhatnak a hátuk mögött, és többezer gazdálkodóval beszéltek, megismerve hozzáállásukat, tapasztalataikat.

Bajdik Péter, a vadászkamara főtitkára emlékeztetett: az elmúlt években a konferenciasorozat keretében a szakbizottság és partnerei foglalkoztak a zöldítés hatásaival, a vízgazdálkodással, a vizes élőhelyek helyzetével, valamint a természetvédelmi szempontok figyelembe vételével végzett kaszálással. Az adott rendezvény témáinak fontosságát a klímaváltozás adja, amely miatt egyre több gazdálkodó keres alternatív bevételi forrásokat: amelyek a KAP forrásai is lehetnek.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ha élnek ezekkel, a biodiverzitást is erősítik, ami az apróvadfajoknak szintén kedvez. Emlékeztetett: a Vadászkamara saját forrásait is hadrendbe állítja a cél érdekében: az Országos Vadgazdálkodási Alapból az elmúlt években milliárdos nagyságrendű finanszírozást biztosított a vadgazdálkodóknak élőhelyfejlesztésre. Gondolatai zárásaként úgy fogalmazott: az esemény lehet az első lépés egy olyan tanácsadói hálózat létrehozására, amelyben minden érdekelt szakterület képviseltetheti magát.

Dr. Halmos Gergő, az idén 50 éves MME ügyvezető igazgatója elmondta: a szervezet figyelemmel kísérte a mezőgazdasági területeken az EU-csatlakozást követően tapasztalt változásokat. Nem meglepő módon Magyarországon is az steril élőhelyi környezet alakult ki, amely évtizedekkel korábban már tagországokban. Hozzátette: még azzal együtt is, hogy az elmúlt időszakban javult a helyzet, igen messze vagyunk az uniós csatlakozás előtti állapotoktól. Megjegyezte: a nehezen követhető a társadalmi változásokat is fontos megérteni, hogy meg lehessen határozni, mily módon motiválhatók a földhasználók a KAP-os lehetőségek kihasználására. Az MME a maga részéről kezdetektől igyekszik közreműködni a szakpolitikában, a szemléletformálásban, és mindezt partnerekkel – így a vadászkamarával – együttműködésben teszi, hiszen a közös munka hatékony, még ha nem is mindig és minden témában jutnak közös nevezőre. A konferenciáról szólva leszögezte: az nem az egyes szakterületekről szól, sokkal inkább a jövőnkről, a fenntarthatóság megteremtéséről.

A konferencia előadásai teljes egészükben visszanézhetők (forrás: az MME YouTube csatornája)

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Óvatosan az utakon! ŐZEK!

Print Friendly, PDF & Email

Augusztus közepéig tart az őzek párzása

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A következő egy hónapban a szokottnál is figyelmesebben kell közlekedniük az autósoknak, ugyanis augusztus közepéig tart az őzek párzása. A vadásznyelven üzekedésnek nevezett időszakban ezek az állatok sokkal gyakrabban jelennek meg a közutakon!

Az európai őz párzási viselkedése során az őzbakok kergetik a sutákat vagy a konkurenciaharc során egymást. Ilyenkor a szokásosnál aktívabbak, nagyobb területen mozognak – akár napközben is. Lévén hazánk legnagyobb egyedszámú (a becslések szerint több mint 369 ezres a faj állománya) és legelterjedtebb nagyvadfattjáról van szó, gyakorlatilag az egész ország területén számíthatunk felbukkanásukra a közúton, ami fokozott balesetveszélyt jelent körülbelüljúlius második felétől augusztus közepéig. Ezt igazolják a statisztikai adatok is: az évi mintegy 7400 nagyvadelütésnek 78%-ánál őzet gázolnak, jó részét az üzekedés alatt. (Statisztikai adatok forrása: Országos Vadgazdálkodási Adattár).

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara arra kéri a gépkocsivezetőket, hogy a következő hetekben fokozott óvatossággal közlekedjenek! Az alábbiak betartásával jelentősen csökkenhet a vad- és gépjármű ütközések száma.

  • Indokolt esetben (rossz látási viszonyok, rosszul belátható útszakasz) közlekedjenek lassabban a megengedett sebességnél!
  • Az őz nem jár egyedül: ha egy átszaladt előttünk, még mindig ne gyorsítsunk, szinte biztosan másik is követi!
  • Amennyiben a vadelütés elkerülhetetlen, akkor vészfékezzünk és készüljünk fel az ütközésre, de semmiképp se rántsuk félre a kormányt! Máskülönben letérhetünk az útról vagy átsodródhatunk a szembejövő sávba!
  • Végezetül: a vadveszélyt jelző közlekedési táblák ebben az időszakban nem nyújtanak elegendő támpontot a vezetőknek a vad várható felbukkanása tekintetében, hiszen az őzek nem a megszokott rutinjuknak megfelelően mozognak a területen.

A vadelütésekre vonatkozó szabályozásról itt írtunk honlapunkon egy tavalyi jogszabályváltozás nyomán.

Forrás: Országos Magyar Vadászati Védegylet- Országos Magyar Vadászkamara

 

Tovább olvasom