Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Vadászat Topolyán, Szerbiában

Print Friendly, PDF & Email

Topolyán járunk Szerbiában, Vajdaság Autonóm Tartományban, de mások Délvidéknek is emlegetik.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Topolyán járunk Szerbiában, Vajdaság Autonóm Tartományban, de mások Délvidéknek is emlegetik. Egy biztos: a Duna–Tisza köze déli, a Bácska északi részén találjuk meg a települést, a Bács-ér, szerbül a Krivaja-patak völgyében. Ez itt már a telecskai löszfennsík, a Telecskai-dombság, amely kiváló gabonatermő terület ma is, és ahogy szokott lenni, régen is az volt. A dombok, a homokbuckák aljában erek, patakok fakadnak és a jó termőhely nemcsak a növénytermesztésnek, hanem az apróvadnak is a hazája. Ez a táj és Topolya adott otthont a Szerbiában megrendezésre került jótékonysági vadászatnak – tájékoztatta az Agro Jagert Fenyves István.

Eligazítás topolyán, az Topolyai Őzbak Vadásztársaság udvarán. A képen jobbról Brindza Lajos, a Vajdasági Magyar Vadászok Társaságának elnöke.  Fotó: Fenyves István / Agro Jager

Az elmúlt évben, a Vajdasági Magyar Vadászok Társasága (VMVT), a magyarkanizsai és a zombori egészségügyi intézmények gyermekosztályának gyűjtött. A társaság a 2021-ben megrendezésre került vadászati világkiállítás előtt alakult, és tagjai több vadásztársaság tagságából állnak össze ma is. Szerbiában szigorú előírások mentén lehetünk vadászok: így csak engedéllyel, vadászjeggyel rendelkezők vehettek részt az eseményen.

A Vajdasági Magyar Vadászok Társaságának tagjai. Balról idősebb Brindza Lajos, középen Fenyves István és Juhász Bálint, aki hoszú ideig tartományi vadászati képviselő volt Vajdaságban. Forrás: Fenyvesi IStván / Agro Jager

Ebben az évben a Topolyai Őzbak Vadásztársaság fogadta be a vadászokat és látta vendégül az adakozni és vadászni érkező vendégeket. A nagy számú, mintegy 80 fő jelentkezőt, csoportokra bontották. A részvételi díj, minimum 12 000 dinár volt, ami a napi forint árfolyamon kicsivel kevesebb, mint 40 000 forintnak felel meg.

Toronykakas! Fotó: Fenyves István / Agro Jager

Brindza Lajos, a Vajdasági Magyar Vadászok Társaságának elnöke kiemelte, hogy reggeli teával, pogácsával és ebéddel várták a vendégeket és erőn felül kitett magáért a fogadó vadásztársaság Topolyán. Hozzátette, hogy a vadászok segítsége, a jelentkezők nagy száma példaértékű és várakozásaikon felül érkeztek a regisztrációk.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Brindza Lajos hozzátette, hogy külön ki kell emelnie és meg kell köszönnie Csallóközi Eszter főkonzul asszonynak, Magyarország Szabadkai Főkonzulátus vezetőjének és Kókai Rolandnak, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatójának, hogy fővédnökökként melléálltak ennek a gyűjtésnek. A jótékonysági vadászaton kifejezetten jó időt jósoltak, azonban némi árnyékot vetett a 2023-as esztendő, hiszen elvesztették Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökét, akire ezen a vadászaton is megemlékeztek.

Ha vadászruházat, akkor->EWIDENT Az áruházat a fényképre vagy ide kattintva éred el!

Bár jó idő volt, azért a topolyai földek emlékezetessé tették a vadászatot, mert a vetések, szántások megizzasztották a vadászokat. Ennek ellenére egy nagyon jó hangulatú, baráti, igazi társasvadászaton vehettek részt a jelenlevők. Amolyan múltidéző, régi vadászok/vadászatok emlékét idéző találkozás volt, amikor úri vadászok, gentlemanek találkoztak. Udvarias, egymást tisztelő lövések. Kifejezetten jó hangulatban telt a nap. Erre törekszik itt mindenki.

Teríték december 27-én, a Topolyai Őzbak Vadásztársaság területén. Fotó: Fenyves István / Agro Jager

A Topolyai Őzbak Vadásztársaság pedig erőn felül kitett magáért. Jól felkészült hajtók, helyi vadászok és profi, dresszírozott kutyák, igazi munkakutyák, segítették az egész napi hajtást. A vadászat végén ünnepi teríték mellett, tűzrakással és kürtszóval adtunk végső tiszteletet a vadnak – fejezte be összefoglalóját Fenyves István.

 

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató
Fotó: Fenyves István

Vadászat

Idei első süldőm

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ugróné Czinege Anita vadkárelhárító vadászaton vett részt férjével és közös barátjukkal, Béla bácsival Heves vármegyében.
Mindegyikük egy különálló magaslesen várakozott a nem messze fekvő búzatábla határában. Az elmúlt időszakban a mezőgazdasági táblát a vaddisznók jelentősen összetúrták. 

Ugróné Czinege Anita beszámolt az élményeiről lapunknak:

Fotó: Ugróné Czinege Anita – Agro Jager News

Nagyon jól indult az este. A férjem barátja hívott minket: ha ráértek, gyertek fel! Van itt egy búzatábla, az egész fel van dúrva! Nekem nem kellett  kétszer mondani, rögtön ugrottam, pakoltam a kocsiba. Kimentünk, megnéztük, csodálkoztunk. Atyaég!  Mi lehet itt!!

Egymástól távol három külön lesen ültünk. Várakoztam, nézelődtem…. ahogy elkezdett szürkülödni, megjelent a fasor melett három disznó.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Közeledtek felém. Vártam, hátha még közelebb jönnek. A szelem is tökéletes volt. Kiválasztottam a hozzám legközelebbre esőt. Céloztam és útjára engedtem a lövedékemet.

Volt becsapódás, mégis elszaladt..mind a három. Mi lehetett?

Elszomorodtam! Kis idő elteltével, a férjem és barátja jöttek értem a leshez. Tudtam a lövés és a becsapódás körülbelüli irányát.Elindultunk vérnyomot keresni. Azt meg is találtam! Kicsit megnyugodtam. Már csak menni kellett a nyom után. Végül kb 150 m vitte a lövedéket – be egy sűrű bozótosba. Ott van! Ott fekszik! – mondtam.🙏

Diána a kegyeibe fogadott! –🙏🌿 Köszönöm, nagyon szép süldővel ajándékozott meg!🍀

Írta és fényképezte: Ugróné Czinege Anita

Tovább olvasom

Vadászat

Farkas Csaba (1973-2024)

Print Friendly, PDF & Email

Elhunyt Farkas Csaba, eperjesi hivatásos vadász

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Csabi az elmúlt 25 évet hivatásos vadászként töltötte az eperjesi vadászterületen, a társaság megalakulása óta dolgozott itt. Helybeliként gyermekkorától részt vett vadászatokon édesapjával, felnőttként pedig nagy örömmel vállalta, amikor dolgozni hívták, így túlzás nélkül elmondható, hogy ismerte a terület minden fűszálát és vadját!

Fotó: OMVK

Elhivatott, szakmájához értő vadász volt. Nagyon szerette az egyéni vadásztatást és Őt is nagyon szerették. Mindig várta, mikor jönnek vendégek őzbakvadászatra, nagy lelkesedéssel kísérte őket úgy a cserkeléseken, mint a lesvadászatokon. Tudta, mikor, hol mozognak a kiszemelt bakok, amelyeket a vendégek kértek. Jókat lehetett vele beszélgetni, miközben vártuk az vadat. Mindig volt egy vicces története. Majd a vadászat végeztével lelkes beszámolót tartott a sikeres és a sikertelen vadászatról is. Igazi közösségi emberként mindig lehetett rá számítani, fontosnak tartotta a közös beszélgetéseket, amelyek összehozzák az embereket. A társadalmi munkák során a segítőkészsége a vadásztársak iránt mindig első helyen állt. Nagy odaadással nevelte a fácánokat, ami minden évben újabb és újabb kihívások elé állította. A társasvadászatok mestere is volt. Nagyszerű szervezőképessége és a viccei által mindig jó hangulatban teltek el a vadászatok!

A vendégek és vadászbarátok mindig megelégedve távoztak, hiszen a kért fácán- és mezei nyúl mennyiség mindig terítékre kerültek!

Nagyon fognak ezek a vadászatok hiányozni. Elmentél, mert hívtak az örök vadász mezők!

Nyugodj békében Csabi!

Írta: Dancsó Attila – OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Vadásznapot szerveztek Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

Print Friendly, PDF & Email

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei vadásznap:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Megemberelte magát az esős idő és a vadásznap szombatjára meleg és napsütés várta a résztvevőket.

Fotó: OMVK

A megnyitó az évek óta kialakult menetrend szerint a Vadászkamara Kürtegyüttesének hívó szava után, Hubertus áldással kezdődött, melyet a megnyitóbeszédek követtek. 16 vadásztársunk érdemelt ki különböző elismerést a vadászatért és a közösségért végzett munkájáért, akik szintén a megnyitón vehették át a kitüntetéseket. Az ifjú vadászok immár hagyománnyá vált avatását, idén első ízben követte a vadászíjászok avatása.

Fotó: OMVK

A megnyitó után a 25 főzőcsapat tagjait és a szép számmal összegyűlt látogatót számos szakmai program, illetve helyi műsorok szórakoztatták. Természetesen a vadászokat leginkább a főzőverseny eredménye érdekelte.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A főzőcsapatok igencsak kitettek magukért, nagy fejtörést okozva ezzel a zsűrinek (zsűri elnöke: Taksár Ferenc a Szabadtűzi Lovagrend lovagja, zsűri tagjai: Soltész Ferenc polgármester-Nábrád, Kanyó Tamás a Fehérgyarmati Járási Hivatal hivatalvezetője).

Fotó: OMVK

Az alábbi eredmények születtek:
Leves jellegű ételek:

1. helyezett: Szamosközi Vadásztársaság – Halászlé
2. helyezett: Nimród Vadásztársaság, Ramocsaháza – Szarvasgulyás
3. helyezett: Szamos-Kraszna-Közi Vadásztársaság- Szamosi halászlé

Pörkölt jellegű ételek:

1. helyezett: Nyírmadai Egyetértés Vadásztársaság, – Dámpörkölt
2. helyezett: Kállay Vadásztársaság, Kállósemjén – Vadpörkölt erdei gombával
3. helyezett: Mátészalkai Vadásztársaság-Vaddisznópörkölt szalvétagombóccal

Vadász főztje:

1. helyezett: Szamosmenti Vadásztársaság, Csegöld – Vadüstöny cipóban
2. helyezett: Nyírségi Nyulas Vadásztársaság, Nyírkarász- vaddisznó Pull pork szendvics
3. helyezett: Nimród Vadásztársaság, Ramocsaháza- Hamburger

Különdíj:

Szamosmenti Vadásztársaság, Csegöld- Saslik, mics, kvász
Nimród Vadásztársaság Gávavencsellő- Harcsapaprikás kapros túróscsuszával
Fórizs Blanka(3éves) a legfiatalabb kukta- Nyírségi Nyulas Vadásztársaság, Nyírkarász
Ezúton köszönjük az előkészületekben és a lebonyolításban részt vevők segítségét és a látogatók megtisztelő jelenlétét.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom