Keressen minket

Vadászat

Visszanéző (2015): Életem vadkanja

Print Friendly, PDF & Email

A Léner-pusztai remetekan:

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

2015-ben, Szabó Balázs hivatásos vadászként hozta terítékre élete egyik legnagyobb vadkanját. Élményeit megosztotta lapunkkal:

2015 júniusában régi álmom vált valóra, hivatasos vadászként kezdtem dolgozni. Nem is akárhol,hanem a vadászat egyik magyarországi “fellegvárában”, Somogy megyében, a somogysimonyi Szent Hubertus Vadászegyesületnél. Akkoriban még agglegény életet éltem, rengeteg időt töltöttem az erdőn. Hacsak valami csoda nem történik, soha többé nem fogok annyit vadászni, mint akkoriban.

Október 23.-át írtunk. Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepnapja pont hétvégére esett. Aki ebben a szakmában dolgozik, az tudja, a hivatásosoknak nincs hétvége, nincs ünnep.

Fotó: Szabó Balázs – Agro Jager News

Jómagam is vadkárbecslésre mentem aznap, mivel a disznók rendesen belerondítottak a kukoricákba. Korán ébredtem, gondoltam, akkor már kiülök valahova, nézelődök kicsit, majd onnét egyből megyek a vadászházhoz. Kisvid és Csákány közt helyezkedik el a léneri erdő, azaz Léner. Nevét az egykor itt található Léner-pusztáról kapta, melynek mára csak nyomai maradtak.

Az egykori Tsz utódjaként működő Zrt. nagy kaszálói húzódnak, mint a nyugati, mint a keleti oldalon. Ide ültem ki én is, az egyik nagy kukoricatábla és az erdő közé. Lassan világosodott. Imádom az ébredő erdő illatát, a hangjait. A réten őzek legelésztek. Gondoltam, lassan leszállok a lesről és elindulok. Még azt is elterveztem, hogy menetközben, Nemesvidon iszom egy kávét a boltnál.

 

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Fotó: Szabó Balázs – Agro Jager News

Épp felálltam a lesen és vettem volna a holmimat, amikor a rét túloldalán kilépett egy disznó, a kukoricatáblát a réttől elválasztó vakárokból. No, gondoltam, ezt azért csak megvárom és halkan visszaültem a lesdeszkára. A disznó szépen kocogott a les irányába, kissé srégen, balról-jobbra.

Ekkor már a szolgálati Zkk-600-as céltávcsövén át néztem a közeledő disznót. Egy régi, 6×42-es Jénai-Zeiss volt a 7×64-es puskán, ami már jó ideje szolgálta a vadásztársaságot. Vártam, míg kicsit közelebb ért és mikor jónak éreztem, útjára engedtem a lövedéket.A becsapódást jól lehetett hallani és a disznó, egy rövid halálvágta után, elterült a magas fűben.

Összeszedelőzködtem és leszálltam a lesről. Azt láttam a céltávcsövön át is, hogy nem pici disznóról van szó, ám ahogy közeledtem hozzá, a “fekete kupac” egyre nagyobb és nagyobb lett. Mikor odaértem, én is elcsodálkoztam.

Most medvet lőttem,vagy disznót? – vakartam a fejemet.

Utolsó falat és sebtöret után, mivel tudtam, hogy hamarosan jelenésem van, és iparkodnom kéne, nagy nehezen kizsigereltem a vadat és elmentem Szőcsénypusztára bátyámért ,hogy segítsen felhúzni a Ranger platójára a disznót, mert egymagam kevés vagyok ehhez. Velünk jött bátyám fia is.

Csináltunk pár fényképet, ám mivel már zsigerelve volt, nem akartam hasra fordítani a disznót, nehogy utána  ne vegyék át csak harmadosztályba, mert szennyezett-piszkos a hús. Most már bánom,mert egy igazán szép fotó készülhetett volna erről a “”remetéről”.

Miután bátyámékat hazavittem, édesapámnak is megmutattam, mit is lőttem. A vadászháznál gyorsan levágtam az orrát,mert azonnal ki is akartam főzni. Ezután odatolattam a hűtő elé és a csörlőre akasztott mérlegen, a kan 143 kg-ot “nyomott”!

 

Valószínűleg életem kanja!?

Nagyagyarai 18.3 illetve 17.9 cm-esek, jobb kisagyara pedig úgy néz ki, mintha gubacsrontó darázs vette volna kezelésbe.

Vadászfalam fő ékessége!

 

Írta és fényképezte: Szabó Balázs

 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

 

 

 

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.