Keressen minket

Vadászat

A mezőberényi Diana

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Papp Edit, vaddisznóra vadászott a Békés vármegyei Mezőberényben. Az elejtő beszámolt élményeiről lapunknak:

Fotó: Papp Edit – Agro Jager News

Családommal a Békés vármegyei Mezőberényben élek. Szeretem a természetet, szabadidőmben vadászom és horgászom is. Akkor is szívesen ülök a lesen, ha nem jön a vad, örömmel hallgatom a madarak csicsergését.

A férjemmel együtt járunk vadászni. A ’90-es évek elején hajtani hívtak bennünket és ott ragadtunk. Nyolc évig csak hajtottunk, utána gondoltunk arra, hogy vadászni szeretnénk és ehhez letettük a szükséges vizsgákat. A helyi Mezőberényi Vadásztársaság tagjai vagyunk.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Itt élünk az Alföldön, ez közismerten apróvadas terület, itt inkább a baráti társaság kedvéért vadászunk. Inkább nagyvadazni szeretünk, ezért gyakran eljárunk az ország más részeibe. Így volt ez az év elején, január 3-án is, egy barátunk Krisztián meghívására férjemmel a Vas vármegyei, Körmend melletti Egyházasrádócon jártunk.

Kora délután egyedül ültem ki a lesre. A nagy hidegben három órát várakoztam, mire a szórón, tőlem száz méterre megjelent a nyolcvan kilós vadkan. Célzásom pontos volt, ott is maradt a szórón. Ezt a pillanatot örökíti meg a fotó.

 

Írta és fényképezte: Papp Edit

Vadászat

KITEKINTŐ: Hangtompítók kapujában – Szerbia, Poredak hetilap

Print Friendly, PDF & Email

KITEKINTŐ: Szerbia új hetilapjában, a Poredakban, a hangtompítók magyarországi engedélyezéséről, jelenlegi státuszáról írtak.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Szerbia, Poredak, 2024. február 22.

A szomszédos Magyarországon, 2023. november 1-től, a sportvadászok számára is elérhetővé tették a vadászat során a hangtompítók használatát. A szakma, a sportvadász réteg már várta ezt a fordulatot, hiszen a nyugatabbra fekvő tagállamokban ez a gyakorlat már a hétköznapok része. Az engedélyezésről, a magyarországi helyzetről és a jogszabályi környezet megteremtéséről beszélt a 30. budapesti Fegyver, horgász, vadászati kiállításon Dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese. Elmondta, hogy komoly szakmai viták után jutottak el odáig, hogy engedélyezik Magyarországon is ezeknek az eszközöknek a használatát.

Aki az új fegyverpiacon nézelődött, vagy volt alkalma az IWA-n, vagy különféle vásárokban megcsodálni a fegyvereket, láthatta, hogy a csövek végére már meneteket vágtak. Ez persze nem újdonság, hiszen az 1905-ben gyártott, hosszú csövű Carl Gustavomra is vágtak már a svédek menetet, amelynek különféle funkció voltak. Magam egy kompenzátort szerettem volna rátenni, de a lövések stabilizálása mellett sokkal élesebbek voltak a dörrenések, így elálltam tőle. Azonban egyre-másra érkeztek a hírek, hogy különféle hangtompítókat lehet vásárolni és a nyugati vendégek, akik hazánkban jártak, rendre érdeklődtek, hogy mikor lehet használni. A magyar törvények nem engedik meg, hogy harmadik országból, tehát az unión kívüli országból érkező vadász, bejelentés nélkül behozza az országba ezeket az eszközöket. Miután azonban Magyarország a Schengeni zónán belülre került, a személyellenőrzések megszűntek, így Ausztria, Szlovákia és Horvátország felé is gyakorlatilag ellenőrzés nélkül, ha úgy vesszük megállás nélkül, haladhatunk tovább. Míg ez még mindig újdonság és üdvözítő, addig az európai országok ehhez már régen hozzászoktak. Csak itt, a Kárpát-medencében maradtak meg ezek a régi szabályok, amelyek bízunk benne, hogy enyhülni fognak és ugyanolyan lehetőségeink lesznek mindannyiunknak, mint Európában, a többi országban élőknek.

Kattints a képre, olvasd online is a Poredakot.

A személyi forgalom szabadsága miatt egyre nehezebb volt Magyarországon is ellenőrizni a hangtompítók behozatalát, hiszen a német, az olasz a francia, a belga vendégek értetlenül álltak azzal szemben, hogy Magyarországon nem hogy használni, hanem behozni sem lehet, csak bejelentéssel.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!     

Ezek az anomáliák is rávilágítottak arra, hogy rendezni kell ezt a helyzetet.

A hangtompítókat első lépésben a hivatásos vadászok használhatták, mert az afrikai sertéspestis okozta állategészségügyi járvány kezelésére, az akkori főállatorvos elrendelte, hogy drasztikusan le kell csökkenteni a vaddisznó állományát, amelyhez a hivatásos vadászoknak technikai eszközöket is biztosítottak. Ebben a csomagban az éjjellátó eszközök mellett szerepelt a hangtompító. Ezzel a jogalkotó időt engedett, hogy felmérje a magyar adaptációt, másrészt tesztelte a hazai vadászokat, hogy egy ilyen eszköz valóban segítség lehet az állományok szabályozásában. Ennek nemcsak a vadászat során van jelentősége: a természetvédelemben látható, hogy milyen nehézségekkel szembesülnek a természetvédők, amikor a rókák, sakálok tömeges pusztítást okoznak a védett és fokozottan védett madarak költőhelyein.

Előzetes, a Poredak 2024. február 22-én megjelent számából. Forrás: Poredak

Végül arról sem szabad megfeledkezni, hogy a golyós fegyverek csattanása, a hirtelen nagyerejű, rövid ideig tartó zaj hatása, súlyosan károsítja az emberi fület, amelyben maradandó károkat okozhat.

Ezzel egyidejűleg elmondható, hogy a hangtompítók nem csökkentik le a lövések zaját a nullára, hanem csak mérséklik, annyira, hogy a használója és a környezete számára nem jelent akkora terhelést.

Akkor is jelentősége lehet, amikor lakott területekhez közel kell használni a fegyvereket, állategészségügyi vagy természetvédelmi esetekben, netán a hivatásos vadásznak kell a fegyverhasználatot alkalmaznia.

A jelenlegi szabályozás úgy rendelkezik, hogy aki a fegyvertartási engedélyében golyós fegyvert birtokol, az jogszerűen vásárolhat az adott kaliberhez ilyen eszközöket. Azonban látható, hogy nagyon sok jó minőségű, régi kedves fegyvert használnak a vadászok, így vannak a konzervatív oldalt képviselők, akik régi puskájukra nem vágatnak menetet.

Magyarországon a természetvédelem az elmúlt években ismerte fel, hogy a vadászok a vadgazdálkodás, a vadászat eszközeivel, benne a dúvad visszaszorítása, a vaddisznó állományának csökkenésével, mekkora segítséget nyújtanak ebben a munkában. Ez az erdészekkel és a mezőgazdászokkal kiegészülve egy teljes kört alkot. Ennek a közös munkának az első sikereit már látjuk: megannyi túzokfészek menekült meg például a Hajdú-Bihar vármegyei Komádiban is.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hangtompítók kapcsán persze felvetődött egy olyan kérdés is, hogy nem emelkedik-e meg az orvvadászattal kapcsolatos bűncselekmények száma. A magyar vadászati palettát árnyalja továbbá, hogy 2025 márciusában érkezik a digitális vadászati napló, amely biztosítja azt a lehetőséget, hogy a területre igyekvő vadászok telefonon keresztül jelzik vadászati szándékukat. Ezzel egy időben a vadásztársaság vezetői és a hatóság illetékes ügyintézői is azonnali és egyértelmű adatot kaphatnak arról, ki, hol, mikor tartózkodik a vadászterületen, a külterületen.

Szakmai és a ballisztika szempontjából sok érv, ellenérv is felvetődött, de egyben minden szakértő egyetértett: a lövések pontosabbak, a lövedék röppályája stabilabb, egyenesebb a hangtompítók használatával. A kiskaliberek esetében pedig különösen hasznos lehet, amikor a szőrmés, tollaskártevők számát szeretnénk csökkenteni.

Forrás: Poredak, Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Tovább olvasom

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.