Keressen minket

Vadászat

A három vaddisznóm elejtésének története

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Kubicza Tamás vaddisznó vadászaton vett részt. Az esti vadászata során három vaddisznót ejtett el. Élményeiről az elejtő számolt be: 

A havas, téli este kiváló idő a vadászatra.Egy barátom kíséretében indultunk útnak, de a tervezett helyen már volt kolléga beírva. Sebaj, majd máshol próbálkozunk.A következő helyszínre indultunk, amikor közben üzenetet kaptam: Oda ne menj, vadászvendégek vannak a közeli vadászházban. Rendben – nyugtáztam, akkor oda nem megyek, de akkor hová?  Gondolkodtam és beírtam egy közeli mezőgazdasági részt.

Fotó: Kubicza Tamás – Agro Jager News

Mire odaértünk és elhelyezkedtünk, kezdett besötétedni ,de a hó miatt elég jól láttunk.A kiszemelt rész egy lucernás a falu felett, ahová rendszeresen jár a szarvas és alkalmanként a sertevad is túrja, mivel elég szabdalt terület az erdő övezetében. Jobbra, a völgy túlsó felén, szarvasokat vettünk észre, akik messze  voltak. Tekingettünk minden irányba, de semmi nem mozdult, pedig az idő optimális, a szél is jó, de csak nem jött semmi.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

 

Beszélgettünk, közben azért figyeltünk. Egyszer csak, balra tőlünk, egy nagyobb fekete folt lépett ki az akácosból. Tisztán kivehető volt, hogy disznó.Várunk és hőkamera keresővel figyeljük. Többen vannak. Jani barátom is figyeli. A keresővel is jól kivehető. hogy a  jobb hátsó lábára sántít. További két egyed kijött még utána, a többiek az akácosban várakoztak (két nagy meg több kisebb folt).

Fotó: Kubicza Tamás – Agro Jager News

A nagy sántára tettem rá a céltávcsövet, majd elsütöttem a fegyvert. A nagy disznó helyben maradt, de a többi felém mozdult. Aztán félúton az erdő és a les között megálltak. A nagyobbik keresztbe fordult, én ismét lőttem. A disznó elindult balra szépen, de még mindig felénk szaladva és eltűnt az erdőben. Több lövést nem tudtam rá tenni. Jani barátom közben hőkamerával követte az eseményeket, szerinte jelezte a  találatot. Közben a legkisebb még ugyanott állt, majd jobbra elindult az erdősáv irányába. Ismét lőttem. A lövés után élesen felvisított, majd kissé lejjebb elfeküdt.

A második disznót keresni kezdtük és  a rálövéstől körülbelül 80 méterre találtuk meg az erdőben.

Írta és fényképezte: Kubicza Tamás

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.