Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Dúvadhetek: erős kezdés!

Print Friendly, PDF & Email

Ragadozógyérítést szerveztek a Marcal-medence tájegységében

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Méltón nyitotta meg a Marcal-medence tájegység a megyei dúvadhetek sorát: zárórendezvényükön több mint száz róka feküdt a terítéken az aranysakálok mögött.

Immár hatodik éve folyik az országos dúvadapasztási program, így öt vadászati év statisztikája áll rendelkezésre ahhoz, hogy összevessük az eredményeket. – Ezeket vizsgálva elmondhatjuk, hogy dúvadgyérítésünk országos, megyei és tájegységi szinten is eredményes – jelentette ki a dúvadhét zárórendezvényén Takács András.

Takács András tájegységi fővadász értékeli a dúvadhét eredményeit. Fotó: OMVK

A Marcal-medencei vadgazdálkodási tájegység fővadásza emlékeztetett arra, hogy számos jogszabályi változás történt az elmúlt évben, köztük az éjjellátó céloptika, illetve a hangtompító használatának engedélyezése, melyek nagyban segítik a dúvadgyérítés hatékonyságát. Emellett tavaly november elseje óta az elejtett dúvadat már forintban meghatározott értékkel kell a vadászatra jogosultnak fizetnie a hivatásos vadász részére. – A másik fontos változás, hogy a dúvadjelek éves ellenőrzése során kiadott jegyzőkönyvet nem az éves vadgazdálkodási terv, hanem az éves jelentés mellé kell csatolni.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kollégáimmal a vadászati év végét követően, azaz március első hetében végezzük majd el ezt a feladatot. Ekkor folytatjuk le tehát az évi egyszeri kötelező dúvadjel-ellenőrzést minden jogosultnál, akik az általunk kiállított jegyzőkönyvet fogják az éves vadgazdálkodási jelentés mellé csatolni, illetve beadni – tette hozzá.

Takács András örömtelinek nevezte, hogy egyre több sportvadász ismeri fel a dúvad elejtésében rejlő vadászati élmény és siker ízét. Mind mondta, tapasztalatai szerint nagyban segíti a dúvadgyérítést az egyre több vadászatra jogosultnál működő ösztönző rendszer, miszerint vadhússal, trófeás vad elejtésével vagy egyéb kedvezményekkel jutalmazzák a legtöbb dúvadat elejtő sportvadászokat.

Az eseménynek otthon adó Vaszar-Gecse Vadásztársaság vadászházának udvarát elfoglalta a hatalmas teríték. A dúvadhét zárórendezvényén 3 aranysakál, 106 róka, 22 borz, 2 dolmányos varjú, 4 szajkó és 6 nyest feküdt a terítéken. A legtöbb dúvadat idén a Marcal-Bitvaközi Vt. ejtette el, szám szerint 32 darabot. A képzeletbeli dobogó második helyére 22 dúvadjával a Gerence-Marcal-völgyi Vadásztársaságok Érdekképviseleti Szövetsége léphetett fel, a harmadik helyezés pedig a Nádler Herbert Vt-t illeti 15 vaddal.

A Marcal-medencei tájegység közös dúvadterítéke. Fotó: OMVK

Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke örömét fejezte ki, hogy nagy számban jelentek meg a vadászatra jogosultak, hisz ez azt jelenti, egyre többen érzik, milyen komoly jelentőséggel bír a dúvadgyérítés. Szerinte a jövőben nagyobb hangsúlyt kap majd az apróvadvadászat, melynek sikeréhez elengedhetetlen a dúvadak számának apasztása. Pap Gyula arra kérte a jelenlévőket, hogy továbbra is fogjanak össze, és álljanak ki az érdekeikért, hiszen egyszer erősebb a mezőgazdasági és az erdészeti lobbi.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a kamara minden évben jutalmazza a megyében található három tájegység vadászatra jogosultjait, és serleget kapnak azok, akik a legjobban teljesítettek a dúvadhetek során. Idén erre a Pápai Agrárexpo keretében zajló megyei vadásznapon kerítenek sort.

A terítéket záró kürtszó után szakmai előadások következtek. Csirke László tájegységi fővadász az afrikai sertéspesti aktuális helyzetéről, illetve a nagyragadozók elterjedéséről és annak következményeiről tartott beszámolót. Groszeibl Zoltán tájegységi fővadász pedig nemcsak elméletben, de a helyszínen gyakorlatban is bemutatta, milyen kiváló vadászkutyák a retrieverek.

A főszerep most a bakonyiaké, ugyanis a Bakonyi Dúvadhét február 16-án kezdődik, és február 23-án tartják zárórendezvényüket a Képesfa Vadásztársaság Lovaspusztai Vadászházánál. A Balaton-felvidéki dúvadhét pedig ezt követően, február 22-29-ig zajlik majd.

Forrás: Mizsei Bernadett – OMVK

Vadászat

Idei első süldőm

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ugróné Czinege Anita vadkárelhárító vadászaton vett részt férjével és közös barátjukkal, Béla bácsival Heves vármegyében.
Mindegyikük egy különálló magaslesen várakozott a nem messze fekvő búzatábla határában. Az elmúlt időszakban a mezőgazdasági táblát a vaddisznók jelentősen összetúrták. 

Ugróné Czinege Anita beszámolt az élményeiről lapunknak:

Fotó: Ugróné Czinege Anita – Agro Jager News

Nagyon jól indult az este. A férjem barátja hívott minket: ha ráértek, gyertek fel! Van itt egy búzatábla, az egész fel van dúrva! Nekem nem kellett  kétszer mondani, rögtön ugrottam, pakoltam a kocsiba. Kimentünk, megnéztük, csodálkoztunk. Atyaég!  Mi lehet itt!!

Egymástól távol három külön lesen ültünk. Várakoztam, nézelődtem…. ahogy elkezdett szürkülödni, megjelent a fasor melett három disznó.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Közeledtek felém. Vártam, hátha még közelebb jönnek. A szelem is tökéletes volt. Kiválasztottam a hozzám legközelebbre esőt. Céloztam és útjára engedtem a lövedékemet.

Volt becsapódás, mégis elszaladt..mind a három. Mi lehetett?

Elszomorodtam! Kis idő elteltével, a férjem és barátja jöttek értem a leshez. Tudtam a lövés és a becsapódás körülbelüli irányát.Elindultunk vérnyomot keresni. Azt meg is találtam! Kicsit megnyugodtam. Már csak menni kellett a nyom után. Végül kb 150 m vitte a lövedéket – be egy sűrű bozótosba. Ott van! Ott fekszik! – mondtam.🙏

Diána a kegyeibe fogadott! –🙏🌿 Köszönöm, nagyon szép süldővel ajándékozott meg!🍀

Írta és fényképezte: Ugróné Czinege Anita

Tovább olvasom

Vadászat

Farkas Csaba (1973-2024)

Print Friendly, PDF & Email

Elhunyt Farkas Csaba, eperjesi hivatásos vadász

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Csabi az elmúlt 25 évet hivatásos vadászként töltötte az eperjesi vadászterületen, a társaság megalakulása óta dolgozott itt. Helybeliként gyermekkorától részt vett vadászatokon édesapjával, felnőttként pedig nagy örömmel vállalta, amikor dolgozni hívták, így túlzás nélkül elmondható, hogy ismerte a terület minden fűszálát és vadját!

Fotó: OMVK

Elhivatott, szakmájához értő vadász volt. Nagyon szerette az egyéni vadásztatást és Őt is nagyon szerették. Mindig várta, mikor jönnek vendégek őzbakvadászatra, nagy lelkesedéssel kísérte őket úgy a cserkeléseken, mint a lesvadászatokon. Tudta, mikor, hol mozognak a kiszemelt bakok, amelyeket a vendégek kértek. Jókat lehetett vele beszélgetni, miközben vártuk az vadat. Mindig volt egy vicces története. Majd a vadászat végeztével lelkes beszámolót tartott a sikeres és a sikertelen vadászatról is. Igazi közösségi emberként mindig lehetett rá számítani, fontosnak tartotta a közös beszélgetéseket, amelyek összehozzák az embereket. A társadalmi munkák során a segítőkészsége a vadásztársak iránt mindig első helyen állt. Nagy odaadással nevelte a fácánokat, ami minden évben újabb és újabb kihívások elé állította. A társasvadászatok mestere is volt. Nagyszerű szervezőképessége és a viccei által mindig jó hangulatban teltek el a vadászatok!

A vendégek és vadászbarátok mindig megelégedve távoztak, hiszen a kért fácán- és mezei nyúl mennyiség mindig terítékre kerültek!

Nagyon fognak ezek a vadászatok hiányozni. Elmentél, mert hívtak az örök vadász mezők!

Nyugodj békében Csabi!

Írta: Dancsó Attila – OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Vadásznapot szerveztek Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

Print Friendly, PDF & Email

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei vadásznap:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Megemberelte magát az esős idő és a vadásznap szombatjára meleg és napsütés várta a résztvevőket.

Fotó: OMVK

A megnyitó az évek óta kialakult menetrend szerint a Vadászkamara Kürtegyüttesének hívó szava után, Hubertus áldással kezdődött, melyet a megnyitóbeszédek követtek. 16 vadásztársunk érdemelt ki különböző elismerést a vadászatért és a közösségért végzett munkájáért, akik szintén a megnyitón vehették át a kitüntetéseket. Az ifjú vadászok immár hagyománnyá vált avatását, idén első ízben követte a vadászíjászok avatása.

Fotó: OMVK

A megnyitó után a 25 főzőcsapat tagjait és a szép számmal összegyűlt látogatót számos szakmai program, illetve helyi műsorok szórakoztatták. Természetesen a vadászokat leginkább a főzőverseny eredménye érdekelte.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A főzőcsapatok igencsak kitettek magukért, nagy fejtörést okozva ezzel a zsűrinek (zsűri elnöke: Taksár Ferenc a Szabadtűzi Lovagrend lovagja, zsűri tagjai: Soltész Ferenc polgármester-Nábrád, Kanyó Tamás a Fehérgyarmati Járási Hivatal hivatalvezetője).

Fotó: OMVK

Az alábbi eredmények születtek:
Leves jellegű ételek:

1. helyezett: Szamosközi Vadásztársaság – Halászlé
2. helyezett: Nimród Vadásztársaság, Ramocsaháza – Szarvasgulyás
3. helyezett: Szamos-Kraszna-Közi Vadásztársaság- Szamosi halászlé

Pörkölt jellegű ételek:

1. helyezett: Nyírmadai Egyetértés Vadásztársaság, – Dámpörkölt
2. helyezett: Kállay Vadásztársaság, Kállósemjén – Vadpörkölt erdei gombával
3. helyezett: Mátészalkai Vadásztársaság-Vaddisznópörkölt szalvétagombóccal

Vadász főztje:

1. helyezett: Szamosmenti Vadásztársaság, Csegöld – Vadüstöny cipóban
2. helyezett: Nyírségi Nyulas Vadásztársaság, Nyírkarász- vaddisznó Pull pork szendvics
3. helyezett: Nimród Vadásztársaság, Ramocsaháza- Hamburger

Különdíj:

Szamosmenti Vadásztársaság, Csegöld- Saslik, mics, kvász
Nimród Vadásztársaság Gávavencsellő- Harcsapaprikás kapros túróscsuszával
Fórizs Blanka(3éves) a legfiatalabb kukta- Nyírségi Nyulas Vadásztársaság, Nyírkarász
Ezúton köszönjük az előkészületekben és a lebonyolításban részt vevők segítségét és a látogatók megtisztelő jelenlétét.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom