Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Hivatásos vadász szakmai nap

Print Friendly, PDF & Email

Az idei évben május 30-án került megrendezésre a Hivatásos Vadászok Somogy Vármegyei Válogató Versenye

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Az idei évben május 30-án került megrendezésre a Hivatásos Vadászok Somogy Vármegyei Válogató Versenye a szokásos, színvonalas helyszínen, a SEFAG Zrt. Tókaji lőtérén.

Fotó: OMVK

Egyúttal ezen a napon került bemutatásra a dúvadgyérítési hét záróterítéke, valamint párhuzamosan, ugyanitt tartotta az OMVK Somogy Vármegyei Területi Szervezete a hivatásos vadászok éves kötelező továbbképzését és szakmai napját is.

A közös terítéken elsőként Pongrácz István az OMVK Somogy Vármegyei Területi Szervezetének elnöke, majd Dr. Kemenszky Péter az OMVK SVTSZ titkára értékelte szakmai szempontból a programot, amely több mint tíz éve demonstratív módon hívja fel a figyelmet a ragadozógyérítés fontosságára.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A dúvadgyérítési program 2024. május 21. 0.00 órától vette kezdetét és május 28. 24.00 órakor ért véget. A program során elejthető volt minden, a jogszabályban engedélyezett „Egyéb apróvadfajok” besorolásba tartozó (79/2004. (V.4.) FVM rendelet 5. számú melléklete szerint) vadászható vadfaj, a jogszabályban engedélyezett módszerrel és eszközzel (csapdával is), egyéni és társasvadászati móddal. A program indulási napján nem mindegyik vadfaj volt elejthető a vadászati idénye alapján, de a varjúfélékre (dolmányos varjú, szarka, szajkó) és a borzra a vadászati hatóság idényen kívül megadta az engedélyt, valamint, az aranysakál és a borz éjszakai vadászatához a célzást segítő mesterséges fényforrás használatát 2025. február utolsó napjáig engedélyezte.

Fotó: OMVK

Ugyanakkor a hatóság a vadászatra jogosultak részére jelentési kötelezettséget írt elő, melyben az idényen kívüli vadászat során elejtett vad darabszámát – 2024. szeptember 15-ig – a vadászati hatóságnak, be kell jelenteni.
A vándorserleget idén is az vihette el a programban résztvevő vadászatra jogosultak közül, aki a nettó vadászterületre vetített legnagyobb terítéket produkálta. Mindemellett az első három egyéni helyezett sport, – vagy hivatásos vadász serleget, oklevelet és nettó 150–100–70 ezer forint értékű, vadászboltban levásárolható utalványt kapott.

Fotó: OMVK

Az egy hetes dúvadgyérítés keretén belül összesen 185 egyedet sikerült a programban résztvevőknek terítékre hozni. Az idei helyezések a következőképpen alakultak:

I. helyezett: Beda János – Tengődi Diana Vadásztársaság  –  56 szőrmés ragadozó/szárnyas kártevő
II. helyezett: Vajda István – Kapostáj Zrt.  – 53 szőrmés ragadozó/szárnyas kártevő
III. helyezett: Rózsa Martin – Polányi Vadásztársaság – 33 szőrmés ragadozó/szárnyas kártevő
A vándorserleg pedig a tavalyi évhez hasonlóan ismét Kapostáj Zrt.-hez került.

Fotó: OMVK

A versennyel párhuzamosan zajló szakmai továbbképzést Dr. Varga Gyula az OMVK Somogy Vármegyei Területi Szervezete Hivatásos Vadász Osztály alelnöke nyitotta meg, ezt követően a jelenlévő hivatásos vadászok szakmai előadásokat hallgathattak. Első előadó dr. Radnai Szilárd jogtanácsos volt, aki a vadkárokkal kapcsolatos jogi aktualitásokról beszélt. Ezt követően Bognár Tamás a SVKH vadászati szakügyintézője adott elő ,,A gímszarvas bírálatának helyes terepi kivitelezése a 2023-as jogszabályi változások tükrében” címmel. Az előadásokhoz a reprezentatív, mindhárom korosztályból válogatott szemléltető anyagot a Tuskósi Vadászegyesület biztosította.

Fotó: OMVK

A továbbképzéssel párhuzamosan több helyszínen zajlott a Hivatásos Vadászok Somogy Vármegyei Válogató Versenye, melyen 7 hivatásos vadász indult. A jágereknek a következő versenyszámokban kellett számot adniuk a tudásukról:
– elméleti feladat (50 kérdés) – Ozvári Zoltán, Külső-somogyi tájegység fővadásza és Máj Péter a Kulturális Szakbizottság elnöke
–  növényfelismerés /fa, cserje, lágyszárú/ – Dr. Kemenszky Péter, OMVK SVMTSZ titkára
–  állathang és kürtjelek felismerése – Török Henrietta Kinga, SVKH vadászati szakügyintézője
–  kinológia – Pomázi Ágoston, Kinológiai Szakbizottság elnöke
–  koponya felismerés – Kollmann Ferenc, Kulturális Szakbizottság tagja
–  trófeabírálat – Balog Tamás, SEFAG Zrt. vadgazdálkodási osztályvezető-helyettese
–  50 m-es szabadkézi kispuskás lövés, sziluett alakra céltávcsővel – Péter Krisztián
–  gyorsított koronglövészet (skeet pályán) 20 korongra – Czigány Dániel

Fotó: OMVK

válogatóverseny célja az volt, hogy a Területi Szervezet az indulókból kiválassza azt az egy személyt, aki a versenyen teljesített tudása alapján, szakmai szempontból méltó módon képviselheti vármegyénket az országos megmérettetésen. A verseny eredménye a következő lett:
I. helyezett: Gál Bence – SEFAG Zrt.
II. helyezett: Almási Márton – Zöld Természet Vadásztársaság
III. helyezett: Vajda István – Kapostáj Zrt.

Fotó: OMVK

A verseny helyezettjei serleget, oklevelet és 150-100-70 ezer Ft értékű utalványt kaptak az eredményes részvételükért.
A Hivatásos Vadászok Országos Versenye 2024. június 18-19-én kerül megrendezésre Vas vármegyében, a rendezvény házigazdája az OMVK Vas Vármegyei Területi Szervezete lesz.

Forrás: Török Henrietta Kinga – OMVK

Vadászat

SZLOVÁKIA: Szent Hubertus Gyermeknap 2024 – GALÉRIÁVAL

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

2024. június 20-án a Szentantoni-kastély területén rendezték meg a 13. Szent Hubertus Gyermeknapot. Ez a népszerű rendezvény idén rekordot döntött, hiszen 800 gyermeket és pedagógust vonzott,  összesen több, mint 1000 résztvevő volt jelen.

Szlovákia: A Szentantoni-kastély udvarán. Fotó: Patócsné Khern Mónika

A gyerekeknek lehetőségük volt 18 különböző állomást végigjárni, ahol szórakoztató és interaktív formában ismerkedhettek meg az erdei élettel és a vadgondozással. Minden állomás az erdei ökoszisztéma és a vadászat egy-egy aspektusára összpontosított, ezáltal a gyerekek megtanulhatták a természetvédelem és az erdei erőforrások fenntartható gazdálkodásának fontosságát.

A rendezvény célja az volt, hogy a gyerekek minél többet megtudjanak az erdei életről és a vadgondozásról. Az oktatás és szórakozás mellett a rendezvény arra törekedett, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését a természetvédelem és a felelős környezeti magatartás iránt. A Szent Hubertus Gyermeknap 2024 ismét bebizonyította, hogy az oktatás és a játék összekapcsolása, valamint az élménypedagógia hatékony módja annak, hogy a fiatal generációt a természet fontosságáról és védelméről tanítsuk.

Gyerekek a Szent Hubertus Gyermeknapon. Fotó: Patócsné Khern Mónika

Szent Hubertus üzenete : “A vadat nem csak vadászni, hanem elsősorban védeni kell és megérteni  jelentőségét a természetben.”

Patócsné Khern Monika

Tovább olvasom

Vadászat

Beszámoló a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyéről

Print Friendly, PDF & Email

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. beszámolója a versenyről:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Szép eredményt ért el munkatársunk a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyén – Viserálek Martin, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának kerületvezető vadásza mindössze 8 ponttal maradt le a dobogóról, így az 5. helyen végzett.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Ábra: Facebook

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Június 18-19-én első alkalommal rendezték meg Vas vármegyében a korábban kétévente, 2017-től évente tartott országos szakmai versenyt, amelyet területi válogatók előznek meg. Vármegyénként csak a legeredményesebb versenyző juthat az országos döntőbe. Ennek most az Országos Magyar Vadászkamara Vas Vármegyei Területi Szervezetének szervezésében Chernelházadamonyán a Répcevölgye 2001. Kft. adott otthont.

A 20 versenyszámból álló megmérettetés első napján elméleti tudásukról kellett számot adniuk a hivatásos vadászoknak. Fegyver- és növényismeret, vadászati kultúra, és többek között a trófeabírálat mellett kürtjelek, vadbetegségek, vadászkutyák, emlősök, madarak, állathangok felismerése is szerepelt a feladatok között.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A második napon 13 gyakorlati állomáson kellett jól teljesíteni: növényismeret, társas vadászat előtti, mindenre kiterjedő eligazítás, fegyver- és lőszerismeret, trófeabírálat és golyós lövészet, külföldi vendég kísérése, vadkárformák felismerése, kárszámítás, utánkövetés, sörétes lövészet és rendészeti feladatok szerepeltek.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, Szalai Csaba és a Szombathelyi Erdészeti Igazgatóság kerületvezető vadásza, Tóth László versenybíróként, több munkatársunk pedig segítőként vett részt a versenyen.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Az országos bajnokságon rendkívül szerteágazó ismereteikről kellett számot adniuk a 19 vármegyéből érkezett hivatásos vadászoknak. Viserálek Martin nem először vett részt az országos megmérettetésen, tavalyi eredményét most három hellyel javította, várhatóan jövőre is benevez a vármegyei fordulóba, az ott megszerzett első hely a feltétele a döntőnek.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyét 2024-ben Tomecz Nándor (Heves) nyerte, Molnár Bálint (Nógrád) lett a 2., Róka Bence (Szabolcs-Szatmár-Bereg) pedig 3. helyezést szerzett.

Gratulálunk az 5. helyen végzett munkatársunknak, a győzteseknek és minden versenyzőnek.

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Tovább olvasom

Vadászat

Lőszerek felcserélhetősége

Print Friendly, PDF & Email

A jogszerűen tartott működőképes lőfegyverhez használható lőszer felcserélhetősége:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény 3. § (3) bekezdése szerint „… A jogszerűen tartott működőképes lőfegyverhez használható lőszer megszerzéséhez a lőfegyvernek a tartására jogosító engedély meglétét igazoló hatósági igazolványba történő bejegyzése szükséges. …”

A fénykép illsuzztráció. Fotó: Pixabay

A fenti törvényi meghatározás értelmében az engedélybe bejegyzett fegyverhez nem csak a bejegyzett kaliberű lőszer szerezhető meg, tartható, illetve használható.Az alábbi felsorolás információt kíván nyújtani a felcserélhető kaliberekről és szabályairól.

A felsorolásban a Magyarországon leggyakrabban előforduló kalibereket szerepeltetjük, a felsorolásban nem szereplő kaliberekkel kapcsolatos megkeresés setén egyedi állásfoglalást kell kérni.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kaliber csoportokon belül a lejjebb lévő kaliberű lőszer a felette szereplő kaliberű fegyverek bármelyikéből rendeltetésszerűen használható. Az egymás mellett lévők gyakorlatilag azonosnak tekinthetők. (a szaggatott keretben azonosnak tekinthetők)

Peremgyújtású kaliberek:

 

4 mm Randz. long

4 mm Randz. short

 

9mm Flobert à balle              9mm Flobert à plombs Carton          9mm Flobert à plombs Metal

 

22 Extra Long
22 Long Rifle              22 Long Rifle Shot Claybirding
22 Long                       22 Long Shot
22 Short

 

22 BB Cap         22 CB Cap       6mm Flobert à balle   6mm Flobert à balle DC 6 mm ME Flobert court         5,6mm (22) Flobert à plombs DC 5,6mm (22) Flobert à plombs SC

Puska lőszerek:

7×57

275 H. V. Rigby

 

5,6×52 R                22 Savage

 

7,62x54R
7,62x53R

 

8×57 IS
8×57 I

 

8×57 IRS
8×57 IR

 

300 AAC Blackout
300 Whisper

 

300 Sherwood
300/295 Rook Rifle

 

45-70 Elko Mag.
45-70 Govt.
45-60 Win.

 

45-90 WM
45-70 Govt.
45-60 Win.

 

Pisztoly és revolver lőszerek

 

7,62 Nagant

32 S&W

 

7,62×25 Tokarev

7,63 mm Mauser

 

327 Federal Magnum

32 H&R Magnum

32 S&W Long

32 S&W Long WC

32 S&W

7,65 mm Browning

 

32 Long Colt

32 Short Colt

 

357 Maximum

357 Magnum

38 Special                               38 Spl. Wad Cut.

38 Long Colt

38 Short Colt

 

380 Long

380 Short

 

44 Magnum

44 Special

44 S&W Russian

 

454 Casull

45 Colt

45 Schoefield

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Sörétes kaliberjelek esetében

A hüvelyhosszak jelzései hüvelykben és mm-ben:

2 = 50,7     2 ⅜ = 60    2 ½ = 65    2 ⅝ = 67    2 ¾ = 70    2 ⅞ = 73    3 = 76    3 ¼ = 82    3 ½ = 89    4 = 100

(kaliber / hüvelyhossz)

 

4/101

4/82

 

8/100

8/82

 

10/89

10/82

10/76

 

12/89
12/76

12/73          (a 12/76 használható)
12/70
12/67          (a 12/70 használható)
12/65          (a 12/67 használható)
12/60

 

14/70
14/67           (a 14/70 használható)
14/65           (a 14/67 használható)

 

16/76
16/70
16/67             (a 16/70 használható)
16/65             (a 16/67 használható)

 

20/89
20/76
20/70
20/67                (a 20/70 használható)
20/65                (a 20/67 használható)

 

24/70
24/65
24/63,5             (a 24/65 használható)

 

28/76
28/70
28/65
28/63,5          (a 28/65 használható)
28/58,5

 

32/70
32/65              (a 32/70 használható)
32/63,5           (a 32/65 használható)
32/60              (a 32/63,5 használható)
32/50,7

 

32/70 RUS
32/65 RUS

 

410/76                        36/76
410/73                        36/73                  (a 410/76 vagy 36/76 használható)
410/70                        36/70
410/65                         36/65
410/63,5                     36/63,5             (a 410/65 vagy 36/65 használható)
410/50,7                     36/50,7

 

8/47,5 mm C.F.

8 mm C.F.

Forás: PKLV

 

Tovább olvasom