Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

A szentlászlói gímbikák

Print Friendly, PDF & Email

Váczi Sándor kísérővadász beszámolója:

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A SEFAG Zrt. Szántódi Erdészetének Szentlászlói kerületében osztrák vendégünk – Váczi Sándor közreműködésével – szeptember 15-én két gímbikát is terítékre hozott:

Fotó: SEFAG Zrt.

„A reggel elejetett példányt két hete láttam először, egy elég nehezen megközelíthető területen bőgött mélyen bent az erdőben, ráadásul az eső is esett. Kiadós cserkelést követően tett rá lövést a vendég, a vadat megsebezte, melyet egy eredményes utánkeresést követően talált meg Nagy Árpád vérebvezető, Cárral, a 7 éves hannoveri véreb kannal. Az öreg, visszarakott bika trófeájának becsült tömege 8,5 kilogramm, kora véleményem szerint legalább 12 év. Idén az agancsának bal szárán már hiányzik a jégág és a középág, igazi kuriózum, a vendég nagyon boldog volt.

Fotó: SEFAG Zrt.

A második bika délutáni lesvadászat alkalmával került terítékre. Az erdő felől érkezett a vad, megállt a nyiladékon és az elejtő kb. 100 méterről egyetlen jól irányzott lövéssel terítékre is hozta.  7 év körüli bika agancsának bal szára villás, az agancs vékony, a jobb szár koronája gyenge, a trófea becsült tömege 6,5-7 kilogramm.”

Gratulálunk a vendégnek és gyakorlott kísérőjének

Forrás: SEFAG Hunting Hungary

 

 

Vadászat

Különleges vad esett a SEFAG Zrt. Nyugat-Zselici vadászterületén

Print Friendly, PDF & Email

Halász Tibor kísérővadász beszámolója:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A SEFAG Zrt. Nyugat-Zselici vadászterületén került terítékre a képen látható gímbika Halász Tibor kíséretében. A különleges vadat a visszajáró külföldi vendégvadász kiadós cserkelővadászat alkalmával ejtette el. 

Fotó: Halász Tibor – SEFAG Zrt.

Ábra: Facebook

„Az elejtést megelőző napon láttuk először az agancsost, 3 tarvaddal volt, a tehenek bementek a közeli gyertyánosba és „magukkal vitték” a bikát is. A vad nem is igen bőgött, inkább csak morgott egyet-egyet, tartott a vetélytársaktól, nyilván nem akart verekedni az abnorm aganccsal, a vendég nem is jutott lövéshez. Másnap reggel és este is kimentünk rá, bőgtem neki, de nem jött elő, inkább elhúzódott. Egy reggelt kihagytunk, majd a vendég itt tartózkodásának utolsó estéjén próbálkoztunk meg újra az elejtésével. 18 óra körül értünk ki a gyertyánoshoz, okulva az előző tapasztalatokból, nem bőgve, hanem inkább tehénhanggal hívtam. Percek múlva jött is a válasz, messziről bőgést hallottam, erre újra tehénhangot hallattam, a bika megint válaszolt, de már közelebbről hallottuk a hangját.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Még nem voltam biztos benne, hogy az a példány tart e felénk, amelyre várunk, de amikor megláttam a rőt foltot a növényzetben és alaposan megnéztem a távcsővel, megállapítottam, hogy bizony ő az! A tehénhangra óvatosan be is jött kb. 25 méterre, de teljesen szemben állt a vadásszal, ráadásul a fák takarásában, így csak a fejét láthattuk, nem volt lehetőség lövést tenni rá.

Fotó: Halász Tibor – SEFAG Zrt.

A feszült várakozás percei után végül mozdult egyet a vad, így az elejtő jó pozícióba került és egy jól irányzott lövéssel terítékre is hozta a bikát.Emlékezetes vadászat volt, a szakadó esőben 3 alkalommal mentünk ki rá és minden alkalommal hosszan cserkeltünk!
A 8-9 év körüli agancsos trófeájának becsült tömege 6 kilogramm.

Forrás: Halász Tibor – SEFAG Zrt.

Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre

 

Tovább olvasom

Vadászat

Gímbikák a Zsitfapusztai vadászterületről

Print Friendly, PDF & Email

Kolena Krisztián és Vitman László kísérővadászok beszámolója:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A képeken látható gímbikák Zsitfapusztai vadászterületünkön kerültek terítékre, elejtőiket Kolena Krisztián és Vitman László kísérte. 

Fotó: Halász Tibor – SEFAG Zrt.

„Esett az eső, nagyon rossz idő volt, de a bőgés igen jó volt. Az elejtendő bikát 10 napja láttuk először egy szójafölön, ki is mentünk rá. Nézegettük, de megállapítottuk, hogy talán valamivel kisebb, mint amekkorát eredetileg elképzelt a vendég.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egyelőre hagytuk, de némi tanakodás után, mégis úgy döntött, megpróbálja terítékre hozni. Másnap este újra kimentünk, vártuk az agancsost, de nem lépett elő a sűrűből, hallottuk a hangját, bent bőgött egy bükkös erdőben, ami ritkaság, mert ebből csak egy van a kerületemben.

Fotó: Halász Tibor – SEFAG Zrt.

Elhatároztuk, hogy rácserkelünk, a szél jó volt és sikerült is vadászias lőtávra belopni a vadat, a vendég lőbotról tett lövést rá és a bika tűzben rogyott. A trófea frissen kifőzött tömege – végül nagyobb lett, mint vártuk, így megfelelt a vendég eredeti elképzelésének -, 9,4 kilogramm lett, a vad korát 10 évre becsüljük” – Vitman László.

Fotó: Halász Tibor – SEFAG Zrt.

A teríték másik bikáját Kolena Krisztián közreműködésével ejtette el a vendég, a trófea tömege 4,4 kilogramm, a vad 7-8 év körüli. Az agancsos jobb hátulsó lába sérült volt és így a bal száron jelentkezett az abnormitás. A vendégeket hosszú vadászbarátság köti össze, együtt örülhettek egymás sikereinek, hisz szeptember 15-én Diana mindkettőjüket megajándékozta egy-egy gímbikával.

Gratulálunk a vendégeknek és a kísérőknek!

Forrás: Kolena Krisztián és Vitman László – SEFAG Hunting Hungary

 

 

 

Tovább olvasom

Vadászat

„Vadkár után, vadkár előtt” – Aktuális teendők a vadkárérvényesítés és -megelőzés kapcsán

Print Friendly, PDF & Email

A NAK cikket közölt a vadkárok igényérvényesítésének tudnivalóiról:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az ősz beköszöntével megkezdődik a napraforgó és a kukorica betakarítási időszaka. Alábbi cikkünkben röviden szeretnénk tájékoztatást adni a bekövetkezett vadkárok igényérvényesítésének tudnivalóiról, az őszi vetésű növényeket érintő vadkármegelőzési teendőkről.

Vadkár után…

A száraz, aszályos időszak miatt az elmúlt napokban megkezdődött a napraforgó betakarítási időszaka. Ennek apropójából felhívjuk a figyelmet a vadkárigények időbeli bejelentésének tudnivalóira.

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény (Vtv.) 81. § (1) bekezdése alapján a vadkár megtérítése iránti igényt a kár bekövetkezésétől, illetve észlelésétől számított öt napon belül írásban kell közölni a kárért felelőssel, vagyis a területen gazdálkodó vadászatra jogosulttal, ill. annak képviselőjével.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Amennyiben a felek között nyitottság van a megegyezésre, javasolt a hatósági, bírósági eljáráson kívüli írásos megállapodás és kárrendezés. Ez a lehetőség a legoptimálisabb az érintett felek számára, mivel időhatékony és a szükségtelen költségeket elkerülő megoldás. Fontos, hogy az egyezség aláírói, mindkét oldalról, rendelkezzenek önálló képviseleti joggal az általuk képviselt fél részéről, az egyezség írásban köttessen, abban rögzítsék a kárt, a kártérítés értékét, a teljesítés módját és határidejét!

Amennyien a föld használója mezőgazdasági vadkár igényt kíván érvényesíteni, úgy azt a Vtv. 79. § (4) bekezdése alapján a Vtv. végrehajtási rendeletében, az egyes növénykultúrákra meghatározott időszakban teheti meg:

  1. a) őszi gabona: október 1. – július 31.
  2. b) tavaszi gabona: március 1. – július 31.
  3. c) kukorica: április 15. – november 15.
  4. d) burgonya: április 15. – október 15.
  5. e) napraforgó, szója: április 15. – szeptember 30.
  6. f) borsó: március 1. – augusztus 30.
  7. g) szőlő, gyümölcsös: egész évben.
  8. h) őszi káposztarepce: augusztus 20. – június 30.

Jegyzői közreműködés az egyezség létrehozásában

Amennyiben a károsult és a kárért felelős vadászatra jogosult között a fenti közléstől számított öt napon belül nem jön létre egyezség a kár megtérítéséről és a kártérítés mértékéről, a károsult a károkozás helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjétől öt napon belül írásban vagy szóban kérelmezheti a károsult és a kárért felelős vadászatra jogosult közötti egyezség létrehozására irányuló kárfelmérési eljárás lefolytatását.

Az eljárás keretében a jegyző a kár megállapítására három napon belül ágazati vagy igazságügyi szakértőt rendel ki. A kár felmérését a kirendeléstől számított öt napon belül kell elvégezni. Ha a késedelmes közlés miatt a kár vagy mértékének megállapítása bizonytalanná válik, ezt az igénylő terhére kell figyelembe venni, ami jelentős veszteséggel járhat a gazdálkodó számára.

A kárfelmérés alapján történő egyezség meghiúsulása esetén felek bármelyike három munkanapon belül kérheti másik szakértő kirendelését a költségek megelőlegezése mellett. Ebben az esetben a kárral érintett földterületen lévő termények betakarítására csak az újabb szakértői vizsgálat befejezése után kerülhet sor!

Ha a jegyző előtti eljárás során az egyezség valamely okból nem jönne létre, a jegyző megszünteti az eljárást. Ha a jegyző előtti eljárás megszüntetésre kerül, a károsult az eljárást megszüntető végzés véglegessé válásától számított 30 napon belül kérheti a bíróságtól kárának megtérítéséről való döntést. E határidő elmulasztása jogvesztést eredményez, azaz később már nem indítható per a kár megtérítése iránt.

Amennyiben az adott növénykultúra betakarítása nem tűr halasztást, a későbbi bírósági eljárás során történő sikeres bizonyításhoz javasolt közjegyző előtt, előzetes bizonyításra irányuló eljárásban a kár felméréséhez igazságügyi szakértőt kirendelni.

Nyomatékosan szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a kárállapot szakszerű rögzítése nélkül az adott növénykultúra betakarítása után eredményes kárigény érvényesítés nem várható.

Megjegyezzük, hogy a vadkárigény közvetlenül bíróság előtt is érvényesíthető, azaz a Vtv. szerinti jegyzői hatáskörbe tartozó egyezség létrehozására irányuló eljárás csak lehetőség, de nem kötelező a felek számára. Ez esetben tekintettel kell lenni a kárigény 3 éves elévülési időszakára.

Az igényérvényesítés lehetséges módjairól és tudnivalóiról további tájékoztatást kaphatnak Vadkárkalauz kiadványunkból, illetve falugazdászaink állnak az Agrárkamara tagjai rendelkezésére.

Vadkár előtt…

A betakarítási időszak alatt/után a gazdálkodók egyben már felkészülnek a következő gazdálkodási évre is. Tekintettel arra, hogy az ország egész területén kisebb, nagyobb mértékben felmerül a vadkár kérdése, a mezőgazdasági tevékenység és a vadgazdálkodás szükségszerű egymásra utaltsága okán hasznos, ha a felek között már ekkor, tehát a vetéstervek készítésekor megkezdődik a párbeszéd, annak érdekében, hogy egymás gazdasági érdekei kölcsönösen tiszteletben tartásra kerüljenek.

Az együttműködés egyik legfontosabb mozzanata, hogy a felek gazdálkodása, jövőbeni tervei megismerhetőek, tervezhetőek legyenek egymás számára.

Az évelő kaszáló növények, őszi kalászosok vetése kiváló apropó lehet arra, hogy a gazdálkodók és a vadászatra jogosultak asztalhoz üljenek és megtervezzék az elkövetkezendő év(ek) teendőit, egyes területek vadkárkockázatát, a növénykultúra szempontjából indokolt vadkármegelőzési feladatokat, azok kivitelezését és költségviselését. Ezen alkalmak lehetőséget biztosítanak a vadászatra jogosultak részére is, hogy a gazdálkodókkal megvitassák bizonyos vadgazdálkodási létesítmények telepítésének helyét, a szükséges lőnyiladékok kialakítását, az őszi, téli egyéni és társasvadászatok helyét és idejét.

Egyúttal kérjük a vadászatra jogosultak együttműködését is a tekintetben, hogy – a Vtv.-ben foglalt kötelezettségnek eleget téve, a földhasználók számára elérhető módon – gondoskodjanak a vadkárral kapcsolatos ügyekben hivatalos kapcsolattartó(k) kijelöléséről és elérhetőségük közzétételéről (pl. a társaság honlapján, jegyzőnél, önkormányzati hirdetőtáblán, falugazdász irodákban).

A bírósági ítélkezési gyakorlat következetes a tekintetben, hogy a vadászatra jogosult rendelkezik megfelelő szaktudással a vadállomány szakszerű kezelésével, állományszabályozásával a vadkár megelőzési technikákkal kapcsolatban, így keressük a közös utakat a vadkárok minimalizálása érdekében.

Ne feledjük, hogy a kölcsönös együttműködés mindkét fél érdeke, hisz a legkisebb kár a be nem következett kár, a szakszerűen kivitelezett védekezés olcsóbb lehet, mint a bekövetkezett vadkárért való helytállás!

Csak együtt működik, ha együttműködünk!

 

Forrás:  dr. Skobrák György -NAK 

 

 

Tovább olvasom