Nimród Vadászújság: A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján azt közölte, hogy, február 1-én a román állategészségügyi társhatóságok Szatmár megye területén – közel a magyar határhoz – veszett rókát azonosítottak.

Romániában újabb veszett rókát találtak közel a határhoz. A betegség többszörös előfordulása fokozott figyelmet követel meg, nem csak a szakemberektől, hanem a lakosságtól is. (Kép: Nimród Vadászújság) 

Az esetek közelsége miatt fokozott figyelmet kérnek a magyar szakemberek Magyarországon, ugyanis 2020. végén már egy kutyában és egy szarvasmarhában diagnosztizáltak a veszélyes betegséget a szomszédos tagállamban. A mostani esetről annyit tudni, hogy egy vadon élő rókában mutatták ki a vírust. A NÉBIH közleményében úgy fogalmazott: járványtani szempontból a betegség többszörös előfordulása fokozott figyelmet követel meg, nem csak a szakemberektől, hanem a lakosságtól is. A veszettség esetleges megjelenésének mielőbbi felderítése érdekében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadászterületeken már megkezdődött a rókák fokozott vizsgálata. Jelenleg a Nébih által kijelölt vadásztársaságok minden egyes elejtett, vagy elhullottan talált rókát laboratóriumi vizsgálatra kötelesek beküldeni. A betegségről részletes tájékoztatást Veszettsegmentesites.hu oldalon lehet találni, amely folyamatosan frissül. További segítséget, tájékoztatást a Nébih Zöldszámán (06-80/263-244) kaphatunk.

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala – Dr. Szilágyi Gergely