Keressen minket

Vadászat

A vadászati világkiállítás a járvány utáni újraindítást szolgálja

Print Friendly, PDF & Email

Az ősszel várhatóan több száz ezer embert megmozgató magyarországi vadászati világkiállítás és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezése is biztos jelen pillanatban – jelentette ki a két rendezvény koordinálására kinevezett kormánybiztos a Figyelőnek adott interjúban – közölte a Világgazdaság.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Az ősszel várhatóan több száz ezer embert megmozgató magyarországi vadászati világkiállítás és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezése is biztos jelen pillanatban – jelentette ki a két rendezvény koordinálására kinevezett kormánybiztos a Figyelőnek adott interjúban – közölte a Világgazdaság.

A Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállításra vélhetően sok száz ezer ember fog ellátogatni (Kép:  MTI/Bodnár Boglárka)

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért is felelős államtitkár hangsúlyozta: a vadászati világkiállítás jól szolgálja a koronavírus-járvány utáni gazdasági, turisztikai újraindítást is. A pandémia legnehezebb napjait éljük, ismét egyre több nagy rendezvényt kell lemondani, például zenei fesztiválokat.

A szeptember 25-től október 14-ig tervezett Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás megrendezése biztos?

– Szerte a világból sokan felteszik ezt a kérdést, mert a jelenlegi járványhelyzetben – az oltásban már jóval előrehaladottabb állapotban lévő néhány országot, például Izraelt és Nagy-Britanniát leszámítva – mindenki bizonytalanságban él. Ez nemcsak a magyar rendezvényeket érinti, hanem olyan világeseményeket is, mint a tokiói nyári olimpia vagy a Dubaji Világkiállítás. A kormány szándéka viszont továbbra is az, hogy megrendezzük – a Hungexpón és három vidéki helyszínen, Keszthelyen, Hatvanban, Vásárosnaményban – a vadászati kiállítást. Csakúgy, mint néhány nappal ezt megelőzően, szeptember első hetében egy másik nagy budapesti rendezvényt, a római katolikus egyház világméretű eseménysorozatát, az eucharisztikus kongresszust, ahová Ferenc pápa is ellátogat majd. S abban is bízunk, hogy a szintén a hatáskörömbe tartozó, a nemzeti ünnepek közül általában a legtöbb embert megmozgató augusztus 20-i, Szent István-napi ünnepségeket az idén végre a megszokott formában megtarthatjuk. Mindez egyébként nem egy felelőtlen politikai optimizmus. Egész egyszerűen arról van szó, hogy a válságok kezelésekor nemcsak a megoldandó problémát kell nézni, hanem azt is, milyen jövő következik utána. Márpedig a vadászati világkiállításról egyértelműen kijelenthető: jó szolgálatot tesz majd a járvány utáni gazdasági, turisztikai újraindításban.

Több iparági szereplőnek, köztük az idegenforgalomnak és a rendezvényszervezőknek mindez nyilván nagyon jó hír. Hány látogatóra számítanak a kiállításon?

– A turizmusból és a rendezvényszervezésből élőknek létkérdés, hogy újrainduljon az élet, hiszen elképesztő veszteségeket voltak kénytelenek elszenvedni a koronavírus-járvány miatt. Elemi érdekük – és a nemzetgazdaságnak is –, hogy ha a helyzet megengedi, a nemzetközi turisztikai ipar ismét működni kezdjen, az ilyen világrendezvények pedig, mint a világkiállítás és az eucharisztikus kongresszus, mentőövet jelentenek nekik. Egyébként már több mint ötven országból érkeztek kiállítói jelentkezések, amit persze erősen befolyásol, hogy ősszel milyen lesz a pandémiás helyzet a világban. Arra az esetre, ha az utazási feltételek addigra könnyebbé válnak, mi egy egymilliós látogatószámot tűztünk ki célul, ami szerintem tartható. Ez nem egy túlzó szám, elég csak abból kiindulni, hogy egy három-négy napos FeHoVára – a fegyver-, horgászat- és vadászatkiállításra – általában 60-70 ezren látogatnak ki, ráadásul az fele- vagy harmadakkora területen szokott zajlani. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy mintegy 65 ezer embernek van érvényes vadász-, félmilliónak pedig horgászjegye az országban, ők a primer célközönség. A tárlat azonban úgy készül, hogy a laikus érdeklődőknek is maradandó élményben legyen részük.

Elképzelhető, hogy a rendezvényt csak oltási igazolvánnyal lehet majd látogatni?

– Ez egy jogos kérdés, amely alapvetően befolyásolja a felkészülésünket. Az biztos, hogy új protokollokat kell kialakítani, az oltási igazolványok kibocsátásának pedig éppen az lehet az egyik értelme, hogy a koronavírus ellen beoltottak szabadabban vehessenek részt ilyen típusú rendezvényeken. Mi már a Hungexpóval és a rendezvényszervezőkkel együtt úgy készülünk, hogy szükség lesz a beengedésnél egy ilyen igazolvány-ellenőrzésre.

Szinte napra pontosan fél év múlva nyit a vadászati seregszemle. Az év elején azonban olyan sajtóhírek láttak napvilágot, amelyek szerint csúszásban vannak az építkezések. Hogy állnak most az előkészületek?

– Az eredeti szándékainknak megfelelően. A központi kiállítás helyszíne, a Hungexpo rekonstrukciója a vállalások szerint, ütemezetten halad, és minden feltétel adott lesz a megrendezéshez. A Hungexpo felújítása egyébként évtizedek óta váratott magára, a most zajló beruházás pedig olyan szempontból független a vadászati expótól és az eucharisztikus kongresszustól, hogy sem a költségvetését, sem a kivitelezését illetően nem tartozik a kormánybiztossághoz. A kőbányai vásárvárosban megújulnak a kiállítócsarnokok és ki is egészülnek egy fogadóépülettel, valamint egy új konferencia-központtal, amely nemcsak Budapesten és Magyarországon, hanem egész Közép-Európában a legnagyobb befogadóképességű ilyen létesítmény lesz. Így Budapest régiós kiállítás- és konferenciacentrummá válhat.

Mekkora a Hungexpo felújításának és a vadászati világkiállításnak a költségvetése, hány forintnál áll most a számláló?

– A Hungexpo régóta időszerű felújítása ötvenötmilliárd forintba kerül. Az éppen ötven évvel ezelőtt szintén Budapesten tartott vadászati világkiállítást is ott tartották, de azóta nem is nagyon nyúltak hozzá. Márpedig egy olyan főváros, amely a konferenciaturizmusban világszereplővé akar válni, nem engedheti meg magának, hogy ne legyen egy világszinten is versenyképes kiállítótere. Tehát a felújítás egyfajta apropóját a két nagy világrendezvény adja, de a Hungexpo rekonstrukciójával egyébként sem lehetett várni. A vadászati világkiállítás rendezési költségeiről pedig teljesen transzparens módon beszámolunk: tavaly év végén tízmilliárd forintos keretnél tartottunk, a végösszeg pedig valahol 16,5-17 milliárd forint körül fog megállni. A vadászati expó 75 ezer négyzetméternyi kiállítóteret tölt majd meg tartalommal húsz napon keresztül.

Milyen attrakciók várhatók a kiállításon?

– Bizonyos szempontból már az is kiemelkedő, hogy a vadászatot témává tesszük a 21. század elején, amikor rendszeresen negatív színben tüntetik fel ezt a tevékenységet. 1971-ben önmagában már annak hírértéke volt, hogy egy ilyen „egzotikus” eseménynek ad otthont Budapest, de ma nem lehetne pusztán erre hagyatkozni. Ezért egy összetettebb koncepciót dolgoztunk ki. Az egzotikus trófeák bemutatásán kívül részben vadászattörténeti programokat tervezünk – külön ismertetve például a közép-európai, a türk, az arab, az orosz, az észak-amerikai és a dél-afrikai hagyományokat –, részben pedig ehhez kapcsolódó kiegészítő, erdészeti, élőhelymegőrzési, fajmegóvási tartalmakat akarunk átadni a közönségnek. Fontos ugyanis, hogy bármilyen környezetvédelmi célt is tűzünk ki ma magunk elé a világban, egy dolog biztos: emberi beavatkozás nélkül megvalósíthatatlan. És szeretik, nem szeretik, a vadászatnak igenis szerepe van a környezetünk fenntartható menedzselésében, persze a világ különböző pontjain más és más módon.

Említette, hogy a vadászatot ma igen gyakran tüntetik fel negatív színben. Mi okozza ezt a megítélést?

– Nagy erők dolgoznak azon, hogy az ellenőrzött, szabályozott és szükséges vadászatot összemossák az orvvadászattal, az olyan képsorokkal, amelyeken például Afrikában legyilkolt elefántok vagy orrszarvúak láthatók. A kiállításon ezért hangsúlyosan szeretnénk bemutatni: a vadászat legnagyobb ellensége az orvvadászat, az ellenőrizetlen, illegális vadászati tevékenység, amelynek más okai vannak például Európában és Afrikában. Tehát ahogyan más természetvédők, úgy mi is küzdünk az orvvadászat ellen. Azt a nézőpontot viszont nem vagyunk hajlandók és nem is lehet elfogadni, amely kétségbe vonja a legális vadászat funkcióját például az állományszabályozásban, a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban.

– A beszélgetésben már többször szóba került a várhatóan szintén több száz ezer embert megmozgató 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, amelynek a kormányzatot érintő szakmai koordinációját ugyancsak ön irányítja kormánybiztosként. Ferenc pápa már bejelentett részvétele mennyiben írta át a felkészülési terveket például biztonsági szempontból?

– Mindkét világrendezvény nagyon komplex szervezési feladatot igényel, és kijelenthetem: a legjobb rendezvényszervezők és a személy-, esemény-, valamint helyszínbiztosítással foglalkozó legjobb, legtapasztaltabb szakemberek vesznek részt a munkában.

Forrás: Világgazdaság

 

Vadászat

A szuka

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A tegnapi történetnek nem gondoltam hogy lesz folytatása, de lett. Pont végeztem a kan sakál történetének leírásával, amikor nejem invitál, készen van az ebéd. Tálalás közben felolvasom, majd természetesen kikérem a véleményét. Tetszik neki is, bár a babonás részt kicsit furcsálja. Igaza is van, nem nagyon vagyok babonás. Esetleg egy egészen picikét. A leves kanalazgatása közben megemlítem, hogy hajnalban, a hivatásos Józsi cimborám is, terítékre hozott egy sakált, szintén kant.

Fotó: Mihály Pál – Agro Jager News

A jelek szerint most jobban mozognak, ráadásul az enyémnek a párja, a szuka még ott lehet és vissza kellene menni. A kanál megáll a kezében és rámnéz, pont úgy ahogy csak az asszonyok tudnak, amikor fontos mondandójuk van. Belenézek a szemébe és villámokat nem látok, csupán egy huncut mosolyt a szeme sarkában. Hosszúnak tűnő másodperc után megszólal: a zoknid a szárítógépben, nemsokára megszárad.
Elmosolyodom, az engedély tehát megvan.

A terv gyorsan elkészül, ugyanaz a körzet, minden ugyanúgy, csupán egy kicsit közelebb a körzet szélén található csatornához. Szürkületben el is foglalom az előre eltervezett helyet. A hangszórót is kiteszem, azonban nem nagyon készülök használni, csak ha látok valamit. A csendes nézelődés most a taktika és a kocsitól sem megyek túlságosan messze. Úgy 1,5 méterre.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Körben lucernaföldek, vetések a régi rizs kalitkákban. Azokon rengeteg az őz, a nyúl, szinte megszámlálhatatlan. A kis székemen, a gondolataimba merülve, észre sem veszem, hogy teljesen sötét lett. Olyan igazi, ahol még a pitbull is melléharap, ha be akar kapni valamit. Felállok és egyre sűrűbben pásztázom a belátható területet, ragadozóra utaló hőkép azonban nincs.

Ábra: Facebook

A balra elterülő lucernaföldön megállt a víz és a tocsogón a libák zsibonganak, egy róka vakog valahol messziről, sakálvokál sincs. Órát nem nézek, így nem tudom mennyi ideig nézelődöm, de a hátam mögött kiszúrok egy hőképet, ami különbözik a többitől. Közeledik a csatornaparton és a mozgásából már tudom, sakál. Csak remélem, hogy a szukát vezeti felém Diana.

Közel van a kocsi, így át kell helyeznem a lőbotot, ami sötétben nem is egyszerű, pláne halkan, úgy, hogy közben Diana a jobb vállamon ül. Azért sikerül, bár pont egy traktornyomban állok. Kicsit olyan vagyok, mint az Eiffel-torony a viharos szélben. A vad ebből nem vett észre semmit, szimatolgatva, de közeledik.

Lőtávon van már, amikor elfordul és a vizes részt kikerülni igyekszik. A keresőt leengedem, bekapcsolom a céltávcsövet. A céltávcsőben látom, amint majdnem szemben áll, én viszont nem vagyok teljesen stabil. Ennek ellenére jónak ítélem a poziciót, így dörren a lövés, amit egy puffanós becsapódás követ. A csikasz forog, nyüszít és kapkodja a hátulját, így ismételek és amikor egy pillanatra megáll, csattan a következő lövés. A becsapódás megint puffan és a toportyán elcsendesedik.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja! Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Kiürítem a puskát, előkeresem a fejlámpát és elindulok birtokba venni a zsákmányom. Nehezen mászok át a meredek csatornán (négykézláb) és a vizes részt is kerülnöm kell, így a csatorna partján közelítek. Kisebb, ragaszkodó csipkebokorral történő találkozás után viszont levett kalappal lépek mellé. Elsőnek a nemét nézem meg, szuka sakál a zsákmányom. A találatokat is megnézem, az első lövés egy kicsit hátra csúszott. Kihúzom a csatornapartra és ugyancsak terítéket készítek. Előtte lemérem.

Fotó: Mihály Pál – Agro Jager News

Őt is szépen elfektetem, a szőrét is kisimítom és így fényképezem le. Valami oknál fogva vonzódom minden ragadozóhoz, a sakálhoz pedig különösen. Csodálom megint, hiszen tényleg egy tökéletes ragadozó. Amint visszaérek az autóhoz, pakolok is össze és indulok haza. Otthon elpakolászom, leveszem a bakancsot és a ruháimat, a zoknival együtt, a mosógépbe helyezem. Dianát is eltessékelem a vállamról, bár előtte azért kértem tőle a legnagyobb vágyamat, ha már most ilyen jóban vagyunk. Ha azt teljesíteni szeretné, minimum kettőt húzni kell a nadrágszíjon.

Benézek a hálószobába, oldalbordám összegömbölyödve alszik. Elmosolyodom. Mi is kell az eredményes ragadozó vadászathoz? Egy kabalazokni??  Lehetséges, de nem feltétel. Diana segitsége? Bizonyosan. Leginkább viszont kell egy stabil háttér, ahol támogatják a vadász hobbiját.

Nos, én még ebben is szerencsés vagyok!

Tisztelet a vadnak!

Szuka aranysakál a terítéken.
Kaliber: 243 win.
Lőtáv: 148 m.
Súlya: 10,4 kg.

 

Írta és fényképezte: Mihály Pál

 

Kemenszky Péter doktori disszertációjában az alábbi megállapításokat tette az aranysakálról:

T3: A Belső-Somogy/Ormánság vizsgálati területen mind előfordulási gyakoriságát, mind nedves biomasszatömegét tekintve a legfontosabb táplálékalkotó a nagyvad. A sakál nagyvadfogyasztása havi bontásban mind esetszámában, mind biomasszatömegében a teljes
vizsgálati időszakban felülmúlta az összes többi táplálékalkotót. A rágcsálófogyasztás szignifikánsan hónapfüggő, jelentősége egyes tavaszi és nyári hónapokban csekély, ősszel és télen elhanyagolható.

T4: Míg az erdősült, fedett, mozaikosan változatos Belső-Somogy/Ormánság mintaterületen a sakál elsődleges táplálékalkotója a nagyvad volt, addig Bólyban, mezőgazdasági környezetben, nyílt élőhelyen a kisrágcsálók képezték a fő táplálékbázist. Szignifikáns különbség  mutatkozott a két élőhely között a fogyasztott táplálékalkotók diverzitásában is, és a kialakított táplálékkategóriák alapján összehasonlítva a két területet, a sakáltáplálék összetétele a rágcsáló esetében szintén szignifikánsan eltért.

T5: A vizsgálati években a vemhesült szukák fekunditása, vagyis az egy szaporodási ciklusban egy nőnemű egyedre eső utódszám növekedett. A szukánkénti potenciális szaporulat a nyolc év alatt mintegy kétszeresére emelkedett, amely tendencia magyarázza a faj robbanásszerű hazai
állománynövekedését és európai diszperzióját.

T6: Az aranysakál táplálkozását tekintve Belső-Somogy/Ormánságban a gímszarvas és a vaddisznó játssza a legfontosabb szerepet. Ez a két nagyvad fordul elő leggyakrabban a sakál táplálékában, s együttesen a nedves biomassza közel felét kitevő kulcsfontosságú táplálékalkotók.

T7: Kutatásom során a leválasztott üres gyomorfalak tömegei között korosztályonként
szignifikáns különbséget mutattam ki, azok tömege a kor előrehaladtával növekszik.

Forrás: Kemenszky P. (2020): Az aranysakál (Canis aureus) általános biometriai, táplálkozás- és szaporodásbiológiai vizsgálata a Dél-Dunántúlon „doktori (PhD) értekezés”. 92-93. oldal. Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet

 

 

***
A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Soha ne mond, hogy soha!

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Mihály Pál aranysakálokra vadászott idén februárban. Tapasztalatait és élményeit osztotta meg lapunkkkal:

Fotó: Mihály Pál – Agro Jager News

Az elmúlt időszakban jutott nekem a rosszból s jóból egyránt. A tavalyi évet kényszerpihenővel zártam, az ideit pedig azzal nyitottam. Februárban viszont a vadászat terén Diána a szárnyai alá vett, bár egy kis fejtörést azért okoztam neki is. Ellátott élményekkel gazdagon, minden második vadásznap különféle disznókat vezetett elém. Biztosan értetlenkedve nézte, amint elengedtem őket. Nem nagyon tudta kitalálni, mit is szeretnék, de tegnap este siker koronázta a próbálkozását.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Igen, egy szép sakált szerettem volna terítékre hozni. Utoljára agusztusban voltam ezen a téren eredményes. Azt tudtam, melyik részeken laknak, így abba az irányba orientálódtam. Láttam is belőlük néhányat, valami miatt lövéshez mégsem jutottam. Volt, hogy vendéggel ültem ki rájuk, láttunk is, azonban lövéshez akkor sem jutottunk. Ez furcsa is lett volna, mert alapból kijelentettem már többször, a sakál az enyém, azt nem engedem át másnak. (Eddig egyetlen egy kivétel volt.) Ezért érdekes lett volna a helyzet, bár a másik kijelentésem a “soha ne mondd, hogy soha.”

Fotó: Mihály Pál – Agro Jager News

Ábra: Facebook

A tegnapi napot viszont alaposan megterveztem. A szelet is figyelembe véve, jó előre elterveztem a vadászat helyszínét, egy tartalék tervvel kiegészítve. Már kora délelőtt előkészítettem mindent és elfogott az az érzés, hogy igen, ma meglesz. Szinte tudtam, hogy sikeres leszek.
Az öltözködésnél egy régi “kabalazokni” került a kezembe. Elméletileg már nem hoz szerencsét, de mosolyogva csak felhúzom a lábamra. A bakancs úgyis eltakarja.

Útnak is indulok és hamarosan a kigondolt helytől kicsit messzebb pakolok elő a kocsiból. A járművet beerőszakolom a bokrok közé és magamra aggatom a felszerelést. Stabil tripod, puska és a hátizsák, benne a hívókészülék, szék, valamint a szükséges apróságok. Gyorsan összeadom fejben a súlyukat, nekem 4,9 kg jön ki, bár általanos hetedikben megbuktam matematikából. Cigivel ellenőrzöm a szelet, majd lassan elfoglalom a helyemet. Minden a helyére kerül, a hívó szemben a széllel, úgy 70 méterre. Egyenlőre csupán hasznos vadat látok csak mozogni, viszont az erdőt átszelő csatornától riaszt az őz. Sűrűbben pásztázom azt a részt, de én nem látok semmit. A szürkületet felváltja a sötétség, így elérkezettnek ítélem az időt, az aktívabb vadászat megkezdésére. Elindítom a hívót és a “wild rabbit distress” hangot verik vissza az erdő fái. Pár perc után rágyújtok, ellenőrizni a szelet. Az első slukkot fújom ki, amikor a hőkamerán egy gyorsan mozgó foltot látok, ami kicsit oldalazva, de felém tart. Rögtön felismerem; sakál. A koporsószöget olyan ívben hajítom el, hogy messzebről hullócsillagnak is nézhette valaki,és talán még egy kívánságot is elmormolhatott. Remélem bejön neki. Az én kívánságom viszont teljesülni látszik, határozottan jön a földön keresztben futó árokig. Ott viszont megáll. Nézelődik, forgolódik. A fogaskerekek csikorognak a fejemben, próbálom a legjobb megoldást kitalálni. Menjek én közelebb? Várjak, hátha elindul? Próbáljak másik hangot? Végül a sakál oldja meg a dilemmám, átugrik az árkon és jó tempóval megcélozza a hangot.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja! Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A céltávcsőben nézem, pillanatokra néha megáll,de gyors tempóban közeledik. Elkocog pár nyúl mellett is, azonban a bajba jutott  jobban érdekli.

Előretolom a biztosítót és készülök a lövésre, amikor a szürkeállományom kisebbik részében megjelenik egy gondolat. Mire viszont ideje lenne elhatalmasodni, cselekszem automatikusan. Bőven lőtávra jött már be és mivel nem áll meg magától, kikapcsolom a hangot. Erre aztán lecövekel és érdeklődve figyeli, hogy hová tűnhetett a vacsora. A kereszt akkor már az oldalán pihent és megérintem a billentyűt. A dörrenés végigzeng az erdőig, viszhangozzák a fák, ezzel adva a világ tudtára, az életét vettem el egy toportyánnak. A csikasz pár ugrás után végleg elcsendesül.

Leülök a székemre és elszívok egy bűzrudat, közben azt a gondolattöredéket próbálom megérteni, ami a fejemben nemrégen megfordult. Sikertelenül. Feltápászkodom és levett kalappal birtokba veszem zsákmányom. Egy nagytestű, egészséges kan aranysakált ejtettem el. Kicipelem a hozzá méltó teríték és fotó elkészítéséhez, közben eszembe jut az orvos utasítása. Március 7-ig 5 kg-nál többet nem emelhetek, nem vadászhatok, nem vezethetek autót. Természetesen dohányozni sem szabad és egészségesen kell hogy étkezzem. Elmosolyodom, ezekből azért legalább egyet tudtam betartani.

A terítékkel kicsit elszöszmötölok, a szőrét is elsimogatom. Készítek jó pár fotot és igen, csodálom. Tényleg tökéletes ragadozó.
Hamarosan feladom mára, így pakolok és amilyen óvatosan érkeztem, ugyanúgy távozom. Igen, ma is elraboltam egy életet az erdőből.
Otthon a fénykép és videó visszanézése közben megint eszembe jut az a kis gondolattöredék. Sok, egyre több vadat engedek el lövés nélkül. Sokszor hangoztattam, hogy ez alól kivételt képez a dolmányos varjú és az aranysakál. Most mégis, egy pillanatra felötlött hogy ezt a gyönyörű ragadozót én csak elengedem. A terítéken látszik hogy nem történt meg, lehet nem is fog.

Fotó: Mihály Pál – Agro Jager News

Azonban a másik kijelentésem is él, miszerint ” soha ne mondd, hogy soha!”

Tisztelet a vadnak!
Kan aranysakál a terítéken.
Kaliber: 243 win.
Lőtáv: 96 m.
Súlya: 12,2 kg.
Ui: reggel a hivatásos cimborámmal visszamentünk lemérni a súlyát, így készült nappali fotó is.

 

Írta és fényképezte: Mihály Pál

 

***
A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Sakáldublé esett Görbeházán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hát nem mindig olyan egyszerű, mint ahogy azt az ember eltervezi. Amikor vadász lettem, akkor szinte rögtön jött a vágy, hogy szeretnék egy borzot elejteni…. sajnos több évbe telt, mire ez a vágy beteljesült, mert nálunk nem él nagy tömegben, a szerencse is elkerült, de nehezen összejött!

Fotó: Godó Péter – Agro Jager News

Azóta fordult a kocka, mert az elmúlt két idényben 11 sikerült! Pár éve ugyanez az érzés fogott el a sakállal kapcsolatban is! Igaz, hogy nem ültem ki hetente 5-6 szor, de ettől függetlenül nem akart megtörni a jég! Ezután tavaly kaptam egy baráti meghívást, ami sajnos nem jött össze különböző okok miatt, több hónapon keresztül sem. Nyáron nem szerettem volna lőni, mert az elsőt preparáltatni szeretném! Így jött el végre ez a bizonyos március 1.!

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Nem tudom azóta sem, hogy mi volt az égiek terve, de most valahogy minden összejött! Eljött az idő…. egy felejthetetlen vadászat végén meghatódva álltunk az eljett vadak fölött! Igen, vadak, mert hogy elsőre sakáldublét sikerült lőnöm! Leírhatatlan öröm fogott el….. és talán örökre rabul ejtett ez a vadászati mód is….!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez az eredmény nem jöhetett volna létre, ha nincs akkor ott velem Rubos Zoli, aki a sakálvadászat szinte minden csínját-bínját ismeri és aki az utolsó percig nem adta fel a reményt, hogy engem akkor este sakálvadásszá avasson!
Jjjjjjaaa és természetesen köszönettel tartozom “az öreg tyúkanyónak”, most már vadászkeresztanyámnak Polyák Ritanak a meghívásért!
Jól kezdődött az idény……. 😊

 

Írta és fényképezte: Godó Péter

További részletek a Görbeházi Vadásztársaságról itt érhető el.

 

Tovább olvasom