Keressen minket

Vadászat

LŐSPORT: Kovács Gusztáv lőoktató

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Kovács Gusztáv sokszoros magyar bajnok koronglövő, aki ma, elkötelezett abban, hogy azt, amit felépített gyerekkorától, átadhassa mindazoknak, akik szeretnének jól vagy éppen jobban lőni. A Balaton mellé látogatunk, ahová jobbára fürödni, strandolni járunk, de, ha azt a városnevet meghalljuk, hogy Balatonfűzfő, minden vadásznak megdobban a szíve. Hol vannak már a régi NIKE lőszerek? – tesszük fel a kérdést megannyian. Változnak az idők, persze nekünk vadászoknak nem kell követni a trendeket, maradjanak meg csak a hagyományaink, mint ahogy az is, hogy ne a vadonban gyakoroljunk. Hitvallása ez Kovács Gusztávnak is, aki fogadja a lőni vágyókat, ahogyan mi szoktuk mondani: a „fűzfői” lőtéren. A szerény lőoktató, most az Agro Jager Newsnak mesélt gyermekkoráról és arról, hogyan kísérte végig az életét a lőporfüst…

Kovács Gusztáv a versenyei kezdetén.

A családom, a Veszprém vármegyei Padrag községhez köthető. Nagyapám szintén Kovács Gusztáv volt. Nagybátyám találta ki és mondta apámnak, amikor legközelebb mennek az erdőre, vigyenek magukkal engem is. Anyám nehezen adott, mert alig múltam ötéves, de faluhelyen úgy van, hogy a gyerekek mennek az apjukkal a határba. Jártuk az erdőt, néztük a szórókat, nyomoltunk. Akkor láttam először vadmalacot. Mikor aztán leszállott az este, apám nyakába kapaszkodva pityeregtem s úgy értünk haza. Megmosdattak, lefektettek és nagybátyám bejött és megkérdezte: holnap megyünk-e az erdőre…

Minden akkor kezdődött és másnap persze, hogy otthon se lehetett hagyni. Nagyapám szeretettel nézte, gondolom nagyanyám meg édesanyám korholta Károly bátyámat, hogy nem kellett volna olyan sokáig az erdőn kint maradni, de a sorsom akkor eldőlt.

Lőállásban Kovács Gusztáv.

A padragi területek egészen elnyúlnak Ajkáig, meg a Kab-hegyig. A vadászat, majd a horgászat, végül úgy gondolom, sírig tartó szerelem lett, ami mellé a gombászat társult harmadikként. A nyarak nagyrészét nagybátyámnál töltöttem, annyit voltam náluk, hogy már-már második fiúkként szerettek. Papám bátyja erdész volt, nagynéném egy boltot vezetett a faluban.

A lőoktatók nagyra értékelték a fiatalok munkáját, nem is felejtkeztek el róluk.

A lövészet úgy kezdődött, hogy nagybátyám elővette egyszer a légpuskát, kitette a hátsó kerítésre és lőttünk. Persze nekem is odaadta és meg kell, hogy mondjam, jól ment. Balkezes vagyok, így balvállról lőttem, de kiderült, hogy a jobb vállamról jobb lesz lőni, mert a jobb szemem a vezető szemem. Átszoktattak, de a mai napig tudok bal vállról is lőni.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja! Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Papámtól 12 évesen kaptam az első légpuskámat és úgy 13-14 évesen éreztem, hogy tovább kéne lépni, hogy menjünk el a lőtérre és kezdjünk lőni .22-es kaliberrel is. Nyaggattam édesapámat, hogy menjünk a lőtérre, vagy azzal vagy söréttel hadd folytassam a lövészetet. Úgy 16 éves lehettem, amikor 2004. ápr 27-én lementünk a fűzfői lőtérre. Ezen a napon lőttem életem első rottéját és még abban az évben, Putz István oktatómmal, szeptemberben, a korosztályos (Országos Bajnokság) versenyen 125-ből 97 koronggal a második lettem. Ő és Szabó László egyengették az utamat, akik nemcsak lőoktatók, hanem vadászemberek is.

Nagybátyámékhoz, ha tehettem, magamtól is kimentem Veszprémből. Ha volt egyenes járat, az jobb volt, de átszállással is nekivágtam. Ajkán át, sokszor másfélóra is volt az út.

Wroclawban harmadik a magyar csapat, a harmadik egyetemi olimpián. Balról Kovács Gusztáv, Teplán László és Szollár András.

Nagybátyámtól tanultam meg és tettem magamévá, hogy az erdő, nekem olyan, mint egy templom. Ezt teljesen a magaménak is érzem. Már egészen kicsi voltam, amikor kiengedtek egyedül is. Nyomoltam, hogy merre voltak éjjel a kondák, hol váltottak át a szarvasok. Nagybátyám rám hagyatkozott és a megfigyeléseim után sokat voltunk eredményesek.

Padragon, a telek végén, ha felmentünk a kerítésig, ott már az erdő kezdődött. Régen mindig kukoricát vetettek bele és sok volt az állat is. Nem sokkal odébb lakott Horváth Laci bácsi, ő is nagy vadász volt és sokat voltak együtt nagybátyámmal, meg, ha kellett valami segítség, akkor vagy nagybátyám ment, vagy Laci bácsi jött. Mások voltak akkor a vadászatok és a barátságok. Nem siettünk sehova. Ügyesek voltak, mert vadmalacot és őzet, meg szarvasborjat is neveltek, ha az anyjával baj történt.

Kovács Gusztáv: siófoki barátommal, Teplán Lacival mai napig jóban vagyok.

Törődtek az erdővel, törődtek benne a vaddal. Mindkettőjük etette a vadat. Szegény nagybátyám így is ment el. Kint érte a halál, mikor vitte a takarmányt, úgy találta meg nagynéném odakint, az erdőn….Isten nyugosztalja!

Papám bátyja nagyon jó lövő volt, főleg a futóvadat szerette lőni. Tanított, miközben a mértékletesség, a vad a tisztelete lebegett előtte. Tőlem is ezt várta el és mondhatni, hogy szinte mindenre megtanított.

Én főként verebeket ejtettem el, de egyszer sikerült egy szajkót is légpuskával lőnöm, amire büszkék voltak nagyon. Egy alkalommal fácánt és légpuskával, egyszer kb. 50 méterről, egy seregélyt is lőttem – ezt sokan látták is. Persze a seregély ma már védett, senki ne is bántsa. A fácánnal még egy terítékfotót is készített nagybátyám.

Hárman Wroclawban. Balról Teplán László, középen Szollár András, míg jobboldalt Kovács Gusztáv.

Ennek az egész légpuskás történeteknek az volt az igazi értelme, hogy a fegyver kezelését nevelte belém nagybátyám. Azt, hogy nem vehettem elő, csak felügyelettel. Megtanította, hogyan kell kézbe venni, megtölteni, biztosítani és azt hogyan kell vele célozni, lőni.

Sörétes és golyós fegyverre Székesfehérváron tettem le a vizsgát. 19 évesen, Maróti Bélánál. Persze én addigra már sokat vadásztam papám bátyjával és nagybátyámmal. Nagybátyámnak volt egy 16-os Merkel sörétese, mely a bokrászatok alkalmával olykor-olykor kézbe is vehettem.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kert végéből hallgattuk a szarvasbőgést és nagyon jó társasági élet volt a faluban, amit a város nem tud megadni, pótolni. Versenyek előtt is, ha tehettem, elmentem hozzájuk és ott feltöltődtem. Nagyon maradandó élmények voltak, mert amikor elfelejtetted, hogy ott van a puska melletted a lesen és nézed, mi történik előtted a nyiladékon vagy a tisztásokon…

Nyáron becserkeltük a bikacsapatokat és ott feküdtek előttünk a barkás agancsaikban. Mindezek mellett azonban nagyon sokat olvastam, tehát forgattuk a könyvet. Nagyon jó a képzelőerőm, olyan nekem az olvasás, mintha ott lenne az ember és azzal is kialakítottam egy világot – úgy éreztem olyankor, mintha kint lennénk a területen.

Lőállásban Kovács Gusztáv.

Amikor elkezdtem a lövészetet Balatonfűzfőn, új barátaim lettek. Szollár Andris és Teplán Laci. A mai napig tartjuk a kapcsolatot. A pályán megbeszéltük a tapasztalatainkat és hiába egyéni versenyszám a koronglövészet, csapatversenyben, ha nem segítettük egymást, akkor nem lehettünk volna eredményesek.

Ott bárminemű nézeteltérést félre kell tenni, az nem a vadászatra való, meg nem a lövészetre. A szakma és a tudás a mértékkő. Aki nálunk jobb volt, attól tanultunk. Elő nem fordulhatott volna, hogy egy éves vadászati múlttal mi hangoskodtunk volna. Törekedtünk arra, hogy befogadjanak az öregek és mindenkitől tanultunk, akitől csak lehetett – azok, akik meg jobbak voltak nálunk, rájuk, meg azért figyeltünk.

Díjak, kupák Kovács Gusztáv gyűjteményéből.

2020-tól vezethettem a balatonfűzfői lőteret, de addig nagyon rögös út vezetett, mert hiába voltam én 16 évesen országos bajnok második helyezett, segítettünk a versenyek lebonyolításában, bíráskodtunk, pakoltuk a korongokat, a háttér munkából is kivettük a részünket.

Az oktatás úgy kezdődött, hogy az iskolában hamar híre ment, hogy milyen sporteredményeim lettek s ott egy-két gyerek már vadászott a szüleivel. Őket kezdtem el elsőként oktatni. Megkértek, hogy ott legyek mellettük. Barátságosak voltak, nyitottak a tudásra, majd jöttek a közeli ismerősök és egyre szélesedett a kör.

Kovács Gusztáv: a sportolók mérlegei patikapontosak. A tudást, a tehetséget számokban mérik. Egymás tisztelete, megbecsülése, a másik teljesítményének elismerése nemcsak a lősportban, hanem a vadászat alkalmával is különösen fontos.

Mondhatom, hogy a gyerekkorom egyrészét Padragon, majd a többit Balatonfűzfőn töltöttem. A klubtagság sokat jelentett nekem és jöttek-mentek a kisebb-nagyobb csoportok. Az edzőim kérésére letettem a lövészetvezetői és a bírói vizsgámat.

Az oktatás nagyon érdekes, mert nincs két egy forma ember és minden nap tanul valami újat az oktató is.

Az első oklevelek egyike.

26 évesen vittem az első oktatásom és egy hallgatóval egyetlen egy doboz lőszer, azaz 25 lövés után látványos fejlődést értünk el. Akkor megerősödött bennem, hogy ezzel foglalkoznom kell. Élveztem és nem kellett eltávolodnom az edzések után sem a lősporttól. Alapból a lőporfüst az egy olyan dolog, amitől nincs menekvés.

Balatonfűzfőn ma négy pályán lehet lőni és van a sörétes pályák mellett egy golyós pálya is. Olimpiai trap és skeet pályák, no meg vadászatokat imitáló korongvadász pályák. Ezek nagyon népszerűek és az oktatásra, képzésre ezek a legjobbak. Az olimpiai számokat nagyon szűk kör lövi, bár az utóbbi időben, egyre többen találják meg ezt a sportot is.

Kovács Gusztáv: hosszú út vezetett a sikerekhez és ebben a szüleim mellett, az oktatóimnak vagyok rendkívül hálás.

Általában 2-3-4 fős csoporttal a legeredményesebb a képzés. Meg szoktuk beszélni, hogy mit szeretnének és összerakjuk a programot. Úgy építjük fel a képzést, hogy könnyebb korongokkal kezdünk és haladunk az egyre nehezebb lövésekig.

Nagyon szeretik a beszálló kacsát, toronykakast, a kelő foglyot. Sokan mennek Szerbiába fürjezni és nagyon jó érzés, amikor megkeresnek, hogy készüljünk fel egy ilyen vadászatra. Ez számomra azt jelenti, hogy azok, akik kijönnek a pályára, nem a vadon akarják megtanulni a lövészetet és ilyenkor arra gondolok, hogy nincs veszve minden, hogy lesz jövője a vadászatnak, a lősportnak és egyáltalán annak, amiben én és jónéhányan felnőttünk. Nekem a Jóisten, úgy látszik, ezt rendelte és emiatt hálás vagyok neki, a családomnak, nagyszüleimnek, szüleimnek, edzőimnek és a barátaimnak.

Változnak az idők, de a stílus és a lősport örök. Kovács Gusztáv sportolóból lett igazi lőoktató. Fotó: Agro Jager News

Viszont most mi jövünk és át kell adni a tudásunkat és át kell adni a stílust, mert anélkül sem a vadászat, sem a lősport, semmi nem fog menni. No és mi ez? A szerénység, az alázatosság, bennünket, sportolókat, ugyanis erre neveltek. A pályán megtiszteljük a versenytársakat, míg odakint az erdőn a vadat és mindent, ami körülvesz bennünket.

 

Érdekli a lősport? Fejlesztené tudását, ismereteit?
Keresse Kovács Gusztáv lőoktatót

Telefon: +36 20 320 75 83

Kattints a képre és vedd fel a kapcsolatot Kovács Gusztávval, kövesd a Facebook oldalát!

Kovács Gusztáv legfontosabb eredményei:

2004
Trap OB II.hely 125/97
Vadásztrap OB I.hely

2005
Trap OB III. hely
Hungarian GP II. hely

2006
EB Szlovénia, Maribor
Trap OB II.hely
Vadásztrap OB II. hely
Duplatrap OB II. hely
Univerzál Trap OB II. hely 100/91 Csapat I. hely
Hungarian GP I. hely
Perazzi Cup II. hely

2007
Vadász Trap OB I. hely
Füzfő GP V. hely
Hungarian GP I. hely
Magyar Nagydíj I. hely
Sollarys Kupa Korongvadász I. hely

2008
Universiade Egyetemi VB Kína, Peking csapat IV. hely
EB Ciprus, Nicosia
Trap OB II. hely
Duplatrap OB III. hely
Vadásztrap OB III. hely
Vegyeskorong OB II. hely, csapat I. hely

2009
Trap OB III. hely, csapat III. hely
Füzfő GP IV. hely
Sarlós Kupa III. hely

2010
Universiade Egyetemi VB Lengyelország, Wroclaw csapat III. hely
Trap OB III. hely, csapat II. hely
Univerzál Trap OB II. hely
Perazzi GP II. hely

2011
Vadásztrap OB II. hely

2012
Trap OB II. hely, csapat I. hely
Vadásztrap csapat II. hely

2013
Trap OB II. hely, csapat I. hely
Vadásztrtap OB II. hely
Perazzi Kupa I. hely
Pannon kupa I. hely

2014
EB Magyarország, Sarlóspuszta
Trap OB csapat I. hely

2016
XIX. Veszprém megyei Vadászkamarai nagydíj csapat I. hely

2020
Füzfő GP V. hely

 

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató

Agro Jager News

Kiemelt cikk

FEGYVERMESTER: Mire figyeljünk, ha menetet vágatunk a fegyverünkre

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A hangtompítók vadászat során való engedélyezése, hirtelen számos kérdést vetett fel a vadászok körében. Mi legyen a régi, kedves fegyverekkel? Nem változik-e meg a jól bevált puska működése? Vegyünk-e újat? Egy olyan fegyverre, ami jól bevált, amin nem található menet, arra csakis szakemberrel vágassunk menetet, hiszen hangtompítót csak így tudjuk megfelelően rögzíteni és biztonságosan használni. Ma már az új fegyvereket menettel hozzák forgalomba, de mit lehet kezdeni a régebbi típusokkal és egyáltalán milyen lehetőségeink vannak? Megannyi kérdés! Ezzel kapcsolatosan a FROMMER Fegyverbolt budapesti, Szenes Iván téri üzletében működő, állandó fegyverműhelyét kerestük fel, ahol Tibori Ádám fegyverműves készségesen válaszolt is a kérdéseinkre.

Menetvágás egy Mauser márkájú golyós fegyverre.

Mitől függ, hogy vágathatunk-e menetet egy fegyver csövére?

Elsőként függ a cső állapotától, mennyire használt a cső, mert, amennyiben a végét járja, nem érdemes ezt a műveletet elvégezni. Látni kell, hogy a csőnek mekkora a falvastagsága és meg kell mérni, hogy melyik menetet bírja el biztonságosan. Meg kell vizsgálni, milyen hangtompítót szeretne a vadász, ezért azt javaslom, hogy olyan szakemberhez forduljon, aki teljesen tisztában van azzal, milyen menetekkel hozzák forgalomba a hangtompítókat és a vágyott típust milyen menettel gyártják.

Fontos, hogy a mentet szakember tervezze meg és vágja rá a csőre.

Mit vizsgáltok?

Legelső az, hogy milyen kaliberű a fegyver, azután jöhet csak szóba a hangtompító. Itt a FROMMER-ben széles választékot tudnak a kollégák bemutatni. Ebben nagyon szerencsések is vagyunk, mert az értékesítőkkel szemben található a műhely, tehát csak át kell lépjek az üzletben a polcokig és máris be tudom mutatni a termékeinket. A menetválaszték egyébként széles, de a csőfal vastagsága mellett az anyagminőség is fontos. A fegyvergyártók az új fegyverek esetében a közkedvelt meneteket vágják a csövekre, de a kérdés a régi fegyverek esetében a legkényesebb, hiszen egy hibás menetmetszést a legritkább esetben tudunk javítani. Gyakorlatilag nem is lehet, mert sok esetben már annyira elvékonyodik az anyag, hogy le kell vágni.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ilyen is előfordul?

Fontos kiemelni, hogy fegyverhez csak vadászpuskaműves vagy fegyvermester nyúlhat és megdöbbentő, de nagyon sok elkeseredett vadász érkezik hozzánk. A legnagyobb és leggyakoribb probléma a ferdén metszett menet, ezzel találkozunk a legtöbbet, majd jön az irányzék előkészítés. Egyszerűen arra vágják rá a menetet. Ezzel gyengül a menet is és mit ne mondjak, a műszaki hiányosságai mellett esztétikai kívánnivalókat is hagy maga után.

Mi történik, ha elvékonyodik a csőfal?

Nagyon egyszerű. Lövéskor expanzió lép fel, amely a elvékonyított cső esetében csőtágulást okoz. Az elvékonyított csőre tekert hangtompítót ilyenkor többet nem tudjuk letekerni, mert beledagad a menet. Magyarul kitágul a puskacső és le kell vágni. Mindezeken túl rendkívül balesetveszélyes is.

Az esztergálás alatt a cső.

Említetted, hogy megvizsgáljátok a fegyvert. Műszeresen is?

Korábbi, a FEGYVERMESTER rovatban foglalkoztunk már a csövek vizsgálatával. Ha jól emlékszem, a fegyvervásárlások kapcsán. Korábbi cikkünk itt érhető elFEGYVERMESTER: Majd a következő lövés kiviszi c. korábbi ckkünk idekattitnva érhető el! ) Megjegyeztük azt is, ha valaki fegyvert szeretne vásárolni, lehetőség van a fegyver átvizsgálására is. A metszés előtt ugyanilyen endoszkópos kamerát engedünk a csőbe és megvizsgáljuk a cső állapotát belülről is. Ha rossz a cső, nem javasoljuk, de amennyiben a fegyver jó állapotban van, akkor azért azt tanácsoljuk, hogy fődarab cserével szerelünk fel egy vadonatúj csövet. Vastag csővel érkeznek a csövek, 30-as átmérővel, amelyeket azután kontúrozunk és profilra esztergálunk. Akkor már úgy készül minden, hogy a hangtompítót is fel tudjuk szerelni.

 

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Alapesetben mennyi időt igényel egy esztergálás?

Beérkezik a fegyver, átnézzük, átvesszük, a megrendelő elmondja az igényeit és már keressük is a megoldást. A bontás, előkészítés nem szokott sok időt igényelni, alig egy óra alatt készen vagyunk. Mindent leszerelünk, csak a csupasz cső marad. Tehát, ha hétfőn leadják, akkor általában szerdán már a barnítást is elvégeztük. Visszaszereltünk mindent és nincs más dolga a vadászoknak, mint feltekerni a hangtompítót és elindulni a lőtérre.

Digitális programozású automata esztergagépekkel dolgoznak.

Tudsz adni néhány tippet a használatához?

Durván 5-6 lövésből be tudja lőni egy rutinos vadász. Régóta forgalmazzák már a ballisztikai tornyos céltávcsöveket. Mielőtt eltekernénk a távcsöveinket, jelöljük be milyen pozícióban állt, ilyen céltávcsövek például KONUS LZ30-as modelljei, amelyek közkedveltek a vadászok körében is. A Hikmicro termékei pedig már elektronikusan is mentik a beállított adatokat, ugyanis ballisztikai programozásúak, amik lehetővé teszik több beállítás elmentését. Ezek a korszerű céltávcsövek fejlett technológiával kerültek piacra. Már elérhető a hőkamerás céltávcsövünk is, szóval olyan kor előtt állunk, amely leginkább a dúvadvadászat reneszánszát vetíti előre. Hívjanak fel bennünket, álljanak meg itt a Szenes Iván téren. Nézzenek be hozzánk! Látogassanak el a honlapunkra. Címünk

Frommer Fegyverbolt

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M., lapigazgató
Fényképezte: Tibori Ádám fegyverműves – FROMMER Fegyverbolt

Agro Jager News

Tovább olvasom

Természetvédelem

Újra medve tűnt fel az Északi-középhegységben

Print Friendly, PDF & Email

Hunter vadkamerák rögzítették a szlovák-magyar államhatártól 30 kilométerre, Magyarország területén, az Északi-középhegységben, a fényképen látható barnamedvét – tájékoztatta az Agro Jager Newst Dr. Fekésházy Szabolcs.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hunter vadkamerák rögzítették a szlovák-magyar államhatártól 30 kilométerre, Magyarország területén, az Északi-középhegységben, a fényképen látható barnamedvét – tájékoztatta az Agro Jager Newst Dr. Fekésházy Szabolcs.

Barnamedve az Északi-középhegységben 2024. május 7-én Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs / Hunter vadkamera

Az Agro Jager News olvasója számos alkalommal szerepelt már lapunk hasábjain és most egy rendkívüli képsorozatot juttatott el szerkesztőségünkbe. Amikor ellenőriztem a képeket, a szóróra kihelyezett kamera képeit, még nem gondoltam, hogy ilyen meglepetés ér.

Semmi különöset nem lehetett észrevenni a szórón. Szárazság van és nem is akartam összejárni a területet. Nem szokásunk és akkor minek is helyeztünk ki vadkamerát, ha ugyanúgy viselkedünk, mintha nem lenne éjjel-nappali szeme az embernek.

Ezek a vadkamerák, amelyet a Hunter Vadkamerák forgalmaznak, sok érdekességet megmutattak már nekünk, de most különös élményben volt részünk. Erre igazán nem számítottunk – mesélte a vadász.

Barnamedve az Északi-középhegységben 2024. május 7-én Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs / Hunter vadkamera

Azt pontosan jól tudtuk, hogy járja a medve a területet, de most, hogy májusban is feltűnik és látszólag nyugodtan járkál, pihen, mindenképpen fontos tudatni, nemcsak a vadgazdálkodókkal, hanem mindenkivel, aki az erdőn jár.

Kövesse a Hunter vadkamerák oldalát a Facebookon is. Kattintson a képre!

A medve kiszámíthatatlan. Fokozott figyelemmel túrázzunk, szedjünk gombát, vadgyümölcsöt. Az eddig megszokott módon ma már nem járhatjuk a hegyeink sűrűségeit s ha voltak is, akik szabadon sétáltatták házi kedvenceiket, arra kérik őket a szakemberek, hogy a medve és a farkas miatt ezt ne tegyék.

Barnamedve az Északi-középhegységben 2024. május 7-én Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs / Hunter vadkamera

A területre most még több kamerát helyeznek ki, amelyet Hunter Vadkamera támogat. A medve jelenlétére az Északi-középhegységben folyamatosan számíthatunk, ezért érdemes az erdőben kirándulóknak, túrázóknak arról is tájékozódni, hogy miként kell viselkedni, ha medvével találkoznak. Fontos hangsúlyozni, ha véletlenül bocsot, vagy bocsot vezető medvét látunk, semmiféleképpen ne próbáljuk megközelíteni az állatokat. Ez a szabály továbbra is igaz a malacokat vezető kocára és esetlegesen a farkasra is – tájékoztatott Dr. Fekésházy Szabolcs az Északi-középhegységből.

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Tovább olvasom

Vadászat

Megint őzet gázoltak a 47-es főútvonalon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Személyi sérülés nélkül járó közúti balesethez riasztották a Csorvási Vadásztársaság hivatásos vadászát, mert 2024. május 8-án, este, őzet gázoltak a 47-es főútvonalon Orosháza és Csorvás között – tudta meg az Agro Jager News.

Őzet gázoltak az E47-es főútvonalon. Fotó: Agro Jager News

Megint őzet gázoltak a 47-es főútvonalon az esti órákban. Az elmondások szerint egy tehergépkocsi haladt Békéscsaba irányából Szeged felé, amikor az útszegélyben hirtelen megiramodó őz, a teherautó oldalának csapódott – közvetlenül a pótkocsi kerekeinek szaladt. Az őzbak a helyszínen elpusztult.

A balesethez érkező következő autós a kanyarból lehúzta az elpusztult állatot és értesítette a helyi vadásztársaságot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Hacsak nincs személyes kapcsolat, ismeretség, akkor sokszor nagyon nehezen lehet megtalálni, hogy egyes területek. mely vadásztársaságokhoz tartoznak. Ilyen esetekben a rendőrség tud segíteni, hiszen a baleset helyszínére riasztott járőr már tudja, hogy az illetékességi területén mely társaság gazdálkodik.

A csorvási baleset kapcsán is fontos megjegyezni, hogy az elütött, elgázolt vad továbbra is a vadásztársaságok tulajdonát képezi, ezért, ha a vadat felvesszük, azt az autóval elszállítjuk. megvalósul a lopás, esetlegesen az orvvadászat bűntette. Igazoltatás során ugyanis a rendőrség munkatársainak rögtön feltűnik, ha nincs a szállított vad csülkébe rögzített egyedi azonosító jel, azaz krotália.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A csorvási baleset is rávilágított arra, hogy a széles úttest, a széles tiszta útpadka, az Alföld sík, fedetlen útszakasza ellenére sem lehetett elkerülni a balesetet. Nincs idő arra, hogy a féltávolságon belül felugró, az úttestre kerülő állatokat kikerüljük. Fontos, hogy mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjünk. Ilyen esetekben rendkívül fontos, hogy  az elkerülhetetlen ütközésig haladéktalanul csökkentsük a gépjármű sebességét.

Fiatal őzbak fekszik az E47-es főútvonalon. Elütötték. Fotó: Agro Jager News

A helyszínre riasztott hivatásos vadász röviden összefoglalta, hogy a fátlan térség ellenére sok őz léphet az útra. Csorváson jelenleg a vadkár elhárítási munkákat végzik a társaság munkatársai, hiszen sorolnak a kukoricák, a napraforgók és éppen a közelben dolgozott, amikor értesítették – ezért is tudott gyorsan a helyszínre sietni.

Kép és szöveg: Agro Jager News

Tovább olvasom