Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Horgászat

A szanazugi óriás

Print Friendly, PDF & Email

Egy sarkadi horgász nagy fogása a Fekete-Körösön

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Vajda Zoltán Békés vármegye keleti részében él, Sarkadon, nem messze a magyar-román határtól. Az egykor cukorgyáráról ismert város a horgászok előtt sem ismeretlen. Bármerre indul el egy horgász, lépten-nyomon vadvízbe botlik.

Fotó: Vajda Zoltán – Agro Jager News

Egyike azoknak, akik sok-sok év munkájával kiismerték magukat a Körösök-vidékén. Édesapjával gyerekkora óta folyamatosan együtt járnak ki horgászni. Édesapja mindig arra figyelmeztette, hogy egyedül nem szabad kimenni horgászni ezekre a folyókra. Bármi megtörténhet. Sok helyen meredek a part, mély a víz. Egyes folyók,  mint például a Sebes-Körös, vízfolyása gyors, egyes helyeken szeszélyes. Az öregek úgy tartják, hogy helyenként mély kutak is vannak a vízben.

Mivel a munkanapokon szinte mindig Budapest és annak környékén dolgozik, csak hétvégente van ideje horgászni.  Számos olyan helyet is ismer, amelyekre még évek múlva is visszatér.

Amikor csak tehetik, a Fekete-Körösön horgásznak a Sarkad és Gyula közötti folyószakaszon, Szanazugtól nem messze. Ez a folyó az Erdélyi-szigethegységből ered, a hazai szakasza megközelítőleg 134 kilométer. A Körösöket, a Tisza és mellékfolyóival egy időben, a 19. század második felében szabályozták. Szanazugnál egyesül a Fekete-, és Fehér-Körös, amiből megszületik a Kettős-Körös. A Kettős-, és  Sebes-Körös Gyomaendrőd és Körösladány között találkozik egymással, amiből létre jön a Hármas-Körös, amely végezetül Csongrádnál a Tiszába folyik.

A szabályozási munkálatok kezdete a Habsburg Birodalom idejére tehető. Az 1850-es és az 1860-as években a folyók kanyarulatait levágták, medrüket mélyítették és gátakat építettek. Az Körös-vidéken, így a Fekete-Körösön is, jelentős változtatások történtek ezekben az évtizedekben. Az árvízek így gyakorlatilag megszűntek. A szabályozás miatt ez a folyó gyakorlatilag “áll”. Ezen a vizen horgászni kifejezetten nehéz. A Fekete-Körösön pergetve jóval eredményesebb az ember, mintha békés halakra horgászna. Egy balin, egy süllő, szinte mindig akad, amihez, a szerencse mellett, sok tapasztalat is szükséges. Egyes wobblerek nagyon fogósak, de ha egy picivel nagyobbat dobunk be, nem lesz kapásunk. Kivéve, ha valamelyik éhesebb csuka vagy szürkeharcsa rá nem ver.

 

Az elmúlt időszakban egyre többször láttak busákat a vízfelszínén nagy csoportokban gyülekezni, táplálkozni. A fehér-, és pettyes busa állománya az elmúlt években drasztikusan megnövekedett. A békésszentandrási duzzasztónál szinte “mindennel” kifogható. Ott főleg a kisebb, egy- két és fél kilogrammos busa a jellemző mérettartomány. A térhódításuk egyre látványosabb, mivel csapatokban szeretnek úszni. A horgászatuk azonban jelentősen eltér a többi halfajétól. Táplálkozásuk egyedi, ezért horgászatuk teljesen más csalit és felszerelés kíván. Az elmúlt egy-két évben Zoli édesapjával kitanulta a busázás rejtelmeit. Minden évben több alkalommal célzottan busára is horgásznak.  A busa horgászata drága az etetőanyag miatt. Korábban többször készítettek saját receptúra alapján préselt etetőanyagokat. Azonban a mostani alkalommal egy jól ismert márka termékeit használták. Édesapja volt már a Dunán, a Pilismaróti öbölben is horgászni, ahol eredményesen horgászott busákra.

Május közepén, az egyik hétvégén, Zoli kiment horgászni. A sötétedés előtt már a parton várta a kapásokat. Aznap süllőt szeretett volna fogni egy öbölben. Kapása nem volt, de a víz tetején, tőle alig pár méterre, rengeteg busát látott táplálkozni. Aznap még kapása sem volt, de elhatározta, hogy megpróbál majd a következő napon busát fogni.

Másnap kora délutánra ért ki. Mindent, úgy, ahogy a korábbi években tanult, alkalmazott. Röviddel a kiérkezés után már az úszós készséget nézte, amit folyamatosan lökdöstek a halak. Sokáig bízott abban, hogy kapása is lesz, azonban ez egyelőre elmaradt. Elkezdte variálni az ereszték hosszát, mivel busákat főleg a víz tetején is látott, ezért az úszótól a horog körülbelül 20-30 centiméterre lehetett. Egyelőre ez sem vált be. Este tíz órakor eldöntötte, hogy ha nem történik semmi, körülbelül éjfélig vár, akkor hazamegy!

23:40-kor az úszója eltűnt, ekkor azonnal bevágott. Egy pillanatra érezte, a folyóvízre tervezett feeder botján, hogy egy nagyobb halat sikerült megakasztania. A bevágás után a hal a part felé indult el, pontosan Zoli felé. Eddig nem is volt semmi gond. Miután a hal érzékelte a partot, megfordult, és teljes erejéből elindult a folyó közepe felé. 40-50 méter zsinór lepergett az orsóról. Aggódott is, mi lesz, ha a hal nem akar megállni. A fék erősségét is csak annyira állította be, nehogy valami elszakadjon közben.

A halat folyamatosan fárasztotta, komótosan mindig megállítva. A hal időnként a partmenti növényzet felé indult el, ami egyszer majdnem sikerült. Utána érezhetővé vált, hogy a hal folyamatosan fárad. Körülbelül 20-25 perc elteltével újra meglátta a törzsét, az uszonyait.

Fotó: Vajda Zoltán – Agro Jager News

Amikor már a busa feladta, két kisebb gonddal szembesült. Meredek volt a part és a szák is lehetett volna egy picivel nagyobb. A kerek szákban a busa csak félig fért be, a testének egy kisebb része az ég felé állt. Amennyire csak lehetett, kímélte a halat és a szákot is, amit a tervezők teljesen más feladatra terveztek. Amikor nagy nehezen kiemelte a halat a vízből, érezte, hogy ez jóval súlyosabb, mint elsőre gondolta.

A horgászmérlege a parton kiakadt, ezért csak becsülni tudta a hal tömegét. Miután hazaért, a szobamérleg segítségével derült ki, hogy a több mint egy méter hosszúságú fehér busa tömege 30 kilogramm.

Ekkora busát még ezidáig nem sikerült megakasztani. A jövőre nézve bizakodásra ad okot, hogy ilyen kapitális példányok is  élnek a Fekete-Körösön és hasonló szép fogásokról tudunk még beszámolni – zárta beszámolóját Vajda Zoltán.

 

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

 

 

 

Horgászat

A Nébih nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását

Print Friendly, PDF & Email

A NÉBIH nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a rendelkezésre álló információk, valamint a laboratóriumi vizsgálatok alapján nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását. Akut kockázat nem áll fenn, valamint a határértékkel szabályozott toxikus nehézfémek esetében is negatívak az eredmények. A vizsgált halakban kimutatott arzéntartalom miatt azonban indokolt az elővigyázatosság.

Fotó: NÉBIH

Az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület hívta fel a Nébih figyelmét azon közösségi média hírre, amely szerint a szlovák hatóság arzénszennyezettség miatt megtiltotta a Sajóból kifogott halak fogyasztását. A Nébih haladéktalanul felvette a kapcsolat a szlovák élelmiszer-ellenőrzésért felelős hatósággal, majd mintát vett a Sajó határhoz közeli részéből származó növényevő és ragadozó halakból toxikus nehézfémek jelenlétének vizsgálata céljából.

A laboratóriumi mérések határértékkel szabályozott toxikus nehézfémet (ólmot, higanyt, kadmiumot) nem mutattak ki a kifogott halakból. Az Európai Unióban arzénszennyezettségre vonatkozó határérték halak esetében jelenleg nincs. Egyeztetési szakaszban van egy rendelettervezet, amely az édesvízi halakra is megállapítana arzénra vonatkozó maximális szintet, érvényes jogi alap hiányában azonban a hatósági minták jelenleg nem minősíthetőek. A Sajóból kifogott halak esetében ugyanakkor elmondható, hogy az idősebb, növényevő egyedekben mért arzéntartalom meghaladta a tervezet szerinti határértéket. A fiatalabb, ragadozó halak mintái határértékhez közeli, vagy azt kismértékben meghaladó arzénmennyiséget tartalmaztak.

A rendelkezésre álló információk és vizsgálati eredmények alapján a Nébih nem javasolja a Sajóból kifogott halak elfogyasztását. Kiemelendő, hogy a halhús nem tartalmaz olyan mennyiségű arzént, ami akut mérgezést okozna! Az arzén kis koncentrációban, de hosszan tartó bevitele azonban már egészségügyi kockázattal járhat, ezért indokolt újabb értesítésig mellőzni a Sajó halállományának étkezési célú felhasználását.
A Nébih a továbbiakban is figyelemmel kíséri a nemzetközi és hazai eseményeket és folytatja érdemi változás esetén megismétli a vizsgálatokat.

Az arzén jelenléte a mindennapokban
A környezetben való általános elterjedtsége miatt az arzén igen kis mennyiségben mindenkinek a szervezetébe bekerül. A terhelés mértéke elsősorban a táplálkozási szokásokkal függ össze. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) adatbázisa szerint a gabona alapú termékek, a rizs és rizsalapú termékek, a tej és a tejtermékek, valamint az ivóvíz teszik ki az európai fogyasztók szervetlen arzén bevitelének nagy részét. A hazai adatok azt mutatják, hogy összességében az arzén bevitel nem jelent kockázatot a fogyasztókra. Az arzén forrása Magyarországon az ivóvíz, azonban a vízkezelésnek köszönhetően a kifogásolt ivóvíz aránya jelentősen lecsökkent, határérték túllépése esetén az ivóvíz nem fogyasztható. A Nébih ellenőrzései során egyéb minták esetében nem fordult elő arzén miatt kifogásolt termék.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Horgászat

Kapitális busát fogtak az RSD-n

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Bilisics Csaba 15 éves horgász, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség területén pergetett, a Makád Parkerdő területrészen. A szerencsés horgász beszámolt az élményeiről lapunknak:

Fotó: Bilisics Csaba – AJN

2024. szeptember 19.-én késő délután sikerült megakasztanom egy 5-28 grammos Delphin Zandera bottal és egy 4000 Shimano stella fj orsóval, 20 mm-es fonott zsinórral, a fényképen látható kapitális busát. A csalim egy lurefrans x70 volt. A farokúszója tetejébe akadt a csali. Két nagy koppanást éreztem, miközben a víz alján tekertem a csalit.

Miután megakasztottam a halat, egyből lehúzott egy 80 méter zsinórt: Csónakkal mentünk utána és körülbelül 10 perc volt a fárasztási idő. Enyhén fújt a szél, kisebb hullámok voltak aznap az RSD-n.  A hal hossza elérte a 130 centimétert. A súlya megközelítőleg 65-70 kilogramm lehetett.

Nagyon szépen köszönöm édesapámnak a segítségét és tanácsait, amelyekkel mindenben támogatott a fárasztás során – zárta beszámolóját Bilisics Csaba.

Írta és fényképezte: Bilisics Csaba

 

További részletek a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetségről itt érhető el
Tovább olvasom

Horgászat

Magyar bucó (Zingel zingel) a Tisza-tóban

Print Friendly, PDF & Email

Megjelent a magyar bucó a Tisza-tóban

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Tisza-tó Sarudi-medencéjének nyugati szélén húzódik a Tiszának egy csatornaszerű mellékága, az Eger-patakot és a Laskót is befogadó Kis-Tisza, melynek árkában egy-két méterrel mélyebb a víz, mint a medence szomszédos részein. A kiskörei duzzasztás miatt azonban gyakorlatilag ez a meder is a tározótér részének tekinthető, mert benne szinte ugyanolyan lassan mozog a víz, mint mellette.

A Tisza-tó Sarudi-medencéjében fogott magyar bucó (Fotó: Juhász Máté)

Ennek az ároknak a Sarudhoz közeli szakaszán (koordinátái: 47.574937, 20.611515) törpeharcsa-gyérítés céljából elhelyezett varsák egyikéből 2024. március 9-én – nagy meglepetésünkre – egy magyar bucó (Zingel zingel) került elő, melynek faji azonosságát az alakja és mintázata mellett az első hátúszó 13 úszósugara is megerősítette.

Ez az erősen áramláskedvelő faj a Tisza-tónak erről a részéről még sosem került elő. Megjelenése valószínűleg ugyanazoknak a téli áradásoknak köszönhető, amelyek nyomán a Tisza folyó medrében is gyakoribbá váltak a reofil fajok.

Forrás: Magyar Haltani Társaság

Tovább olvasom