Keressen minket

Mezőgazdaság

Az USA termésbecslése 2020-ra

Print Friendly, PDF & Email

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) legújabb előrejelzése szerint, az olajos magtermelés világszerte 5%-kal növekszik 2020 és 2021 évek között, a keresleti és kínálati oldalon egyaránt.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) legújabb előrejelzése szerint, az olajos magtermelés világszerte  5%-kal növekszik 2020 és 2021 évek között, a keresleti és kínálati oldalon egyaránt. Az előrejelzés elkészítése során figyelembe vették a Dél-Amerika és az Amerikai Egyesült Államok termelésének ugrásszerű változását is. Az előrejelzés szerint a globális olajos magtermelés rekordot érhet el a 605,9 millió tonnával.

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma

A szójabab világtermelése az előrejelzések szerint 26,6 millió tonnával növekszik, ami eléri a 362,8 millió tonna mennyiséget, ami kevesebb, mint 3 millió tonnával haladja meg a 2018/19-es korábbi rekordot. Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma arra számít, hogy a globális olajosmag-fogyasztás 2%-kal növekszik 2020/21-évben, ami a legmagasabb növekedési ráta lenne  2017/18. év óta.

A kínai takarmányigény az elmúlt két évben csökkent az afrikai sertéspestis miatt, viszont az idei évben várhatóan nő és így a fogyasztás is várhatóan javulhat.

Az USDA előrejelzése szerint az olajos magvak kereskedelme növekedni fog, főként a Kínából származó nagyobb szójakereslet miatt. Az egyéb olajos magvak kereskedelme várhatóan majdnem azonos a tavalyi évivel, kivéve a napraforgót és a repcét, ahol a kereskedelem várhatóan mérsékelten növekszik a nagyobb exportőrök miatt.

A globális záró készletek várhatóan marginális csökkenést mutatnak, figyelembe véve a szójabab és a földimogyoró-készletek csökkenését is.

A napraforgó záró készletek helyreállnak és a globális olajmagliszt-termelés várhatóan 2020/21-ben növekszik a szójaliszt előállítása miatt. Az előrejelzések szerint, Kínában tapasztalható erőteljes kereslet miatt,  a globális fehérjeliszt fogyasztás is javulni fog. Az élelmezési olajok világszintű növekedése várható jövőre, ami a lassabb növekedés után bővül, mivel a koronavírus járvány káros hatása folytatódik ebben az évben.

A Minisztérium frissítette a pálma-, olíva- és szójabab-olajok előrejelzését, amely legalább 3%-kal növekszik. A globális ipari olajfogyasztás szintén várhatóan nagyobb lesz, összhangban a fő piacokon várható biodízel-termelés javulásával.

A globális pálmaolaj-kereskedelem csökkenő éve után a növényi olaj kereskedelme várhatóan helyreáll. A globális zárókészletek várhatóan csökkenni fognak, tekintettel a világ élelmiszer-olaj iránti keresletének nagyobb igényei miatt.

Az előrejelzés szerint az indiai szójababdarálás 1,1 millióval nő, vagyis megközelítőleg 9,4 millió tonnát ér el, mivel a a 2020-as tenyészévben nagyobb termés várható.

Ezért az indiai szójabab-kivitel várhatóan 4,2 lakh tonnáról (Szerző: India saját mértékegysége. 420 ezer tonnát jelent) 1,9 millió tonnára növekszik.

Az indiai szójabab-olaj behozatala várhatóan csekély mértékben, 3,2 millió tonnára nő, mivel a magasabb hazai ellátás és az alacsonyabb növényi olaj-fogyasztás negatív hatással lesz az importkeresletre. Ebben az évben a szójabab globális fogyasztása szintén várhatóan növekedni fog. Kína várhatóan a 2020/21-ben a globális fogyasztás növekedésének több mint felét teszi ki, illetve az import növekedésének körülbelül 85% -át éri el Kína.

Az argentin kivitel várhatóan csökken, az USA és Brazília közötti erős verseny és a növekvő belföldi problémák miatt. Az USDA előrejelzése szerint a globális szójaliszt-fogyasztás növekedése 4% -kal felgyorsul a növekvő kínai kereslet miatt. Kína adja a globális fogyasztás közel egyharmadát és a fogyasztás növekedésének több mint felét.

A globális liszt-export az előrejelzések szerint 2020/21-évben 1 százalékkal nőni fog, hasonlóan a történelmi tendenciákhoz. Argentína és India kereskedelme az előrejelzések szerinti mértékben növekszik a 2020/21-es évben, mivel az USA-ban és Brazíliában a növekvő takarmányigény számol a nagyobb liszt termelésükkel.

A világ szójabab-olaj fogyasztása az előrejelzések szerint 4 százalékkal növekszik, elsősorban az erős kínai keresletre számítva, ahol a belföldön előállított olaj megnövekedett kínálata helyettesít más típusú olaj-féléket. A szójaliszt globális exportja az előrejelzések szerint 2020/21-ben 2% -kal növekszik. A teljes globális mennyiség várhatóan eléri a 11,8 millió tonnát, ami új rekordnak számít.

Fordította: Dr. szilágyi Gergely

Az angol nyelvű cikk az alábbi linken érhető el:

https://krishijagran.com/agriculture-world/usda-projects-rise-in-world-oilseed-production-expects-higher-consumption-reduces-ending-stock-estimates/

Képek megnevezése:

  1. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) központja
  2. USDA logója

Képek forrása:

  1. https://blog.ucsusa.org/ricardo-salvador/trumps-usda-vs-science
  2. https://www.usda.gov/

 

 

Mezőgazdaság

21 százalékkal alacsonyabb a termelői ára a búzának, mint egy éve

Print Friendly, PDF & Email

Az Agrárközdazdasági Intézet adatokat közölt a búza piacáról:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Tallage áprilisi tájékoztatása szerint Németországban a 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza spot piaci ára (FOB Hamburg) 23 dollárral 264 dollár/tonnáig emelkedett március 6. és április 5. között.

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

Ábra: AKI

A Rouenba érkező malmi búza azonnali exportára (FOB) 6 dollárral magasabb, 216 dollár/tonna volt ugyanekkor. Márciusban a franciaországi búza ára három éve a legalacsonyabb szintre esett, majd csatlakozott a világpiacon tapasztalható emelkedő trendhez. Ennek ellenére továbbra sem versenyképes a fekete-tengeri terménnyel szemben. Az Oroszországban megtermelt 11,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza (FOB) az azonnali szállítási határidőre vonatkozóan 201 dollár/tonnáért (+11 dollár), a 12,5 százalék fehérjetartalmú pedig 210 dollár/tonnáért (+8 dollár) volt elérhető április 5-én. A francia és az orosz árakban nem várható nagy változás a Tallage szakértői szerint, bár utóbbi az élénk export miatt emelkedhet. Romániában és Bulgáriában 212 dollár (–6 dollár) volt a malmi búza tonnánkénti spot piaci ára a jelzett időszakban. Az USA-ban a 12 százalék fehérjetartalmú, piros lágyszemű őszi búza (SRW) azonnali exportára 5 dollárral 229 dollár/tonnára nőtt, miközben a 11 százalék fehérjetartalmú piros keményszemű őszi búzáé (HRW) 2 dollárral 265 dollár/tonnára mérséklődött. Argentínában a termény azonnali exportára 14 dollárral 232 dollár/tonnáig emelkedett április elején (Tallage).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 65,2 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával április harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 21 százalékkal múlta alul. A takarmánybúza 59,3 ezer forint/tonnáért (–34 százalék) forgott ugyanekkor.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

71 százalékkal nőtt a friss tojás importja

Print Friendly, PDF & Email

Jelentősen nőtt a friss tojás importja

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 68 százalékkal 9 ezer tonnára nőtt 2024 januárjában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az import 82 százaléka Ukrajnából és az Egyesült Királyságból származott.

Fotó: Pixabay

A közösség tojás- és tojástermékexportja 30 százalékkal 29 ezer tonnára emelkedett 2024 első hónapjában 2023 januárjához képest. Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 227 euró/100 kilogramm volt 2024 első tizennégy hetében, 11 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakának értékét.

A KSH adatai alapján Magyarország 2,6 ezer tonna héjas tojást (+14 százalék) vásárolt a nemzetközi piacról 2024 első hónapjában, ezen belül 71 százalékkal több, 1,6 ezer tonna friss tojást szállított be. A héjas tojás exportja 70 százalékkal 1,5 ezer tonnára emelkedett, míg ezen belül a friss tojás kivitele 30 százalékkal 117 tonnára csökkent 2024. januárban az előző év hasonló hónapjához viszonyítva. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 55,13 forint/darab volt 2024 első tizenöt hetében, ami 16,8 százalékkal maradt el a 2023. év azonos időszakának átlagárától.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Baromfi című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Agancstolvajt fogtak a veszprémi rendőrök

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Fotó: Rendőrség

Egy ágyneműhuzatba tekert, furcsa alakú csomag keltett gyanút a járőröző körzeti megbízottakban, és igazoltatták a tulajdonosát 2024. április 26-án délelőtt. A Veszprémben gyalogló férfi kibontotta a csomagot, amelyben hét szarvasagancs volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Állítása szerint februárban a környékbeli erdőkben gyűjtötte azokat, több mint százezer forinttal megkárosítva a vadásztársaságot. Az egyenruhások lefoglalták az agancsokat, a 29 éves helyi férfit pedig előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra, ahol lopás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Fotó: Rendőrség

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hullajtott agancsok a területen vadászati jogú társaság tulajdonát képezik, azok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom