Keressen minket

Tudomány

Az alma eredetének a felfedezése

Robert N. Spengler szerő cikke az alma domesztikációját mutatja be

Közzétéve:

Európában és Nyugat-Ázsiában ősi, feltárt, fennmaradt almamagok régészeti leletei alapján történelmi, paleontológiai és a közelmúltban közzétett genetikai adatokkal összekapcsolva lenyűgöző narratívát mutatnak be az egyik legismertebb gyümölcsünkről. Ebben a tanulmányban Robert Spengler, a Max Planck Humán Történelem Intézetében nyomon követi az alma vad eredetének történetét, megjegyezve, hogy ősi megafauna terjesztette, majd később a Selyemút mentén folytatott kereskedelem folyamodványaként terjedt el. Ezek a folyamatok lehetővé tették a jelenleg ismert fajták megismerését.

Az alma vitathatlanul a legjobban ismert gyümölcs a világon. A világ minden táján a  mérsékelt égövben termesztik és a története szorosan összekapcsolódik az emberiséggel. A nagy vörös gyümölcs ábrázolása a klasszikus művészetben azt mutatja, hogy a domesztikált alma jelen volt Dél-Európában két évezreddel ezelőtt, és a régészeti lelőhelyek ősi magjai azt bizonyítják, hogy az emberek Európában és Nyugat-Ázsia területén tízezer éve gyűjtötték a vadon élő almákat. Noha egyértelmű, hogy az emberek évezredek óta fenntartják a vadon élő alma populációkat, a domesztikáció folyamata, vagy az evolúciós változása az emberi termesztés során az alma esetében nem egyértelmű. Számos nemrégiben végzett tanulmány kimutatta azt, hogy a modern alma négy különböző vadon élő alma populáció hibridje. A kutatók hipotézise alapján, a Selyemút kereskedelmi útvonalai voltak  a felelősek azért, hogy a gyümölcsök egy helyszínre kerültek, kialakítva a hibridizációt. Az alma régészeti maradványai alapján megmaradt magokat fedeztek fel az eurázsiai területeken, és ezek a felfedezések alátámasztják azt a feltételezést, hogy az alma és a dió termése az áruk között volt, amelyek ezen korai kereskedelmi útvonalak mentén mozogtak.

2. kép: Robert N. Spengler a szerző

Sprengler nemrégiben összefoglalta az archeobotanikus és történelmi tényeket a termesztett növények a Selyemút mentén “Gyümölcs a homokból” – című könyvében, amelyet a Kalifornia Egyetem tett közzé. Az almának szoros kapcsolata van a Selyemúttal, a modern alma genetikai anyagának a jelentős része az ősi kereskedelmi útvonalak szívéből, a Tien-Shan hegységből származik. Ezenfelül a cserefolyamatok miatt olyan hibridizációs folyamatok indultak el, amelyek nagy, vörös, édes gyümölcsök kialakulásához vezettekt.

A kutatóknak fontos kérdés, hogyan és mikor lett nagyobb az alma mérete, mert a gyümölcsfák nem ugyanolyan utat követtek a domesztikáció során, mint más, jobban feltárt és megértett növények, mint például a gabonafélék, vagy a hüvelyesek. Számos különféle vad és antropogén hatás szelektív nyomást gyakorolt a szántóföldi növényeinkre, és bonyolult feladat megérteni, hogy milyen hatások váltották ki az evolúciós változásokat. Ezáltal a modern és fosszilis növényi maradványok elemzése segíthet a domesztikáció folyamatának értelmezésében. A húsos, édes gyümölcsök vonzzák az állatokat és ezáltal terjesztik a magjaikat, nagy gyümölcsök, nagy állatokat vonzanak, ezáltal terjesztve őket.

A nagy gyümölcsök megjelenése vonzotta a megafaunát.

Miközben a legtöbb domesztikációt tanulmányozó tudós arra az időszakra összpontosít, amikor az emberiség elkezdte a növényt termeszteni, ebben a tanulmányban Spengler a vadonban történő változásokat vizsgálta, ami a domesztikációhoz vezetett. Spengler azt feltételezi, hogy a vadonban élő nagy gyümölcsök kialakulásának megértése segíthet megérteni a domesztikáció folyamatát. “Látva, hogy a gyümölcsök a magok elterjedésének evolúciós adaptációi, a gyümölcs evolúciójának megértésének a kulcsa abban rejlik, hogy megértsük milyen állatok fogyasztották az almát a múltban” – magyarázta.

1. kép: Alma

Az alma-félék családjában (Rózsa-félék) számos gyümölcsfa apró gyümölcsökkel rendelkezik, mint a cseresznye, málna vagy a rózsa. Ezek a kis gyümölcsök könnyen lenyelhetőek madarak által, amelyek könnyen terjeszthetik a magokat. Azonban bizonyos fák, mint az alma, körte, birs, őszibarack, a vadonban túl nagyra nőttek, hogy a madarak terjesszék a magjaikat. A fosszilis és genetikai bizonyítékok alapján ezek a nagy gyümölcsök több millió éve fejlődtek ki az emberi művelést megelőzően. 

Szóval kiket vonzottak ezek a nagy gyümölcsök?

A bizonyítékok azt sugallják, hogy a nagy gyümölcsök evolúciós adaptációval vonzották  nagy állatokat, amelyek képesek voltak a gyümölcsöket megenni és a magokat terjeszteni. Bizonyos nagy emlősök, mint például a medvék és háziasított lovak, almákat esznek és és terjesztik a magokat a mai napig. Az utolsó jégkorszak vége előtt azonban még sok más nagy emlős élt az eurázsiai tájon, mint például vadlovak és nagy szarvasok. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a vadon élő nagy termésű alma rokonainak  a mag elterjedése gyenge volt az elmúlt tízezer évben, mivel ezek közül az állatok közül sok kihalt. Az a tény, hogy a jégkorszakban vadon élő almapopulációk látszólag a jeges zóna felett éltek, azt is sugallja, hogy ezek a növények nem értek el nagy távolságra, vagy nem hódítottak meg új területeket eredeti terjesztőik hiányában.

3. kép: Max Planck Történelemtudományi Intézet

Valószínűleg a Selyemút mentén folytatott kereskedelem tette lehetővé a mostani alma kifejlődését.

A három vadon élő almapopuláció elkülönült az utolsó  jégkorszak végén, amikor az emberek elkezdték a gyümölcsöket szállítani Eurázsia-szerte, különösen a Selyemút mentén. Miután az emberek ezeket a fafajtákat újra kapcsolatba hozták egymással, a méhek és más beporzók elvégezték a munka többi részét. A kapott hibrid utódok nagyobb gyümölcsökkel rendelkeztek, ami a hibridizáció általános eredménye. Az emberek észrevették a nagyobb gyümölcsfákat és rögzítették ezeket a tulajdonságokat, oltással és a legkedvezőbb fák dugványának ültetésével. Így az almákat, amelyeket ma ismerünk, elsősorban nem a legkedvezőbb helyzetű fák szelekciója és szaporítása  hosszú folyamatának eredménye, hanem hibridizáción és oltásokkal fejlesztették ki. Lehetséges, hogy ez a folyamat viszonylag gyors volt, és annak részei valószínűleg nem voltak szándékosak. Az a tény, hogy az almafák hibridek és nem “megfelelően” lettek háziasítva, bizonyítja, ha elültetünk egy almamagot gyakran vadalmamagonc fejlődik ki belőle.

4. kép: Gyümölcsök a homokból

Ez a tanulmány vitatja a „háziasítás” meghatározását, és bemutatja, hogy nincs  – egy mindenki – számára alkalmas modell, amely magyarázza a növény evolúcióját az emberi termesztés során. Néhány növény esetében a háziasítás, évezredekig termesztett és az ember által kiváltott szelektív nyomás volt – más növényeknél a hibridizáció gyors morfológiai változásokat okozott. “A háziasítási folyamat nem minden növény esetében azonos, és még mindig nem sokat tudunk a hosszú generációs fákban zajló folyamatokról” – jegyzi meg Spengler. “Fontos, hogy a növények háziasítását vizsgáljuk az egy éves fűfélékre, például a búzára és a rizsre. A bolygón több száz más háziasított növény létezik, amelyek közül sokan különféle utakon haladtak a domesztikáció felé.” Végül úgy tűnik, hogy a konyhádban lévő almának a fennmaradása a megafauna és a Selyemút kereskedőinek köszönhető.

Cikket fordította: Dr. Szilágyi Gergely

 

Az angol nyelvű cikk az alábbi linken érhető el:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190527094118.htm

Robert N. Spengler publikált cikke az alábbi helyen található meg:

Robert Nicholas Spengler. Origins of the Apple: The Role of Megafaunal Mutualism in the Domestication of Malus and Rosaceous Trees. Frontiers in Plant Science, 2019; 10 DOI: 10.3389/fpls.2019.00617

Képek forrása:
  1. kép:https://pixabay.com/hu/photos/apple-piros-piros-alma-2788599/
  2. kép:https://www.ucpress.edu/blog/44894/an-interview-with-robert-n-spengler-iii-author-of-fruit-from-the-sands/
  3. kép:https://www.beutenberg.de/en/beutenberg-campus/institutions/max-planck-institute-for-the-science-of-human-history/
  4. kép:https://www.ucpress.edu/blog/44894/an-interview-with-robert-n-spengler-iii-author-of-fruit-from-the-sands/

Mezőgazdaság

Digitalizált szakirodalom segíti az erdészeti kutatásokat

Több évszázad erdészeti szakirodalmát digitalizálták

Published

on

Több évszázad erdészeti szakirodalmának anyaga a fenntarthatósági gondolatkör kialakulásának lenyomata, amely ma már digitális formátumban mindenki számára elérhető – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára Budapesten, szerdán, a Wagner Károly Digitális Szakkönyvtár projekt bemutató rendezvényén. A 2007 óta tartó digitalizációs program eredménye nemzetközi összehasonlításban is jelentős, 1500 dokumentum mintegy háromszázezer oldalnyi anyagával az egyik legnagyobb magyar nyelvű adatbázist jelenti.

Fotó: AM

Az államtitkár kiemelte, a 18. századra visszanyúló erdészeti szakirodalom tudásanyaga felbecsülhetetlen értéket képvisel, az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárában őrzött könyvek a gyakorlati fenntarthatóság több évszázados szakmai történetéről szólnak.

Hozzátette, az erdőkezelés 1700-as években megalapozott hagyománya a fenntarthatóság és a zöldvagyon-kezelés fogalmain keresztül kapcsolódik a ma emberéhez. Magyarország jelenleg mintegy 2,3 millió hektárnyi erdőterülete nem létezne anélkül a szakismeret és tradíció nélkül, amelynek tudásanyagát és emlékeit az ágazati szakkönyvtárban őrzött könyvek és folyóiratok tartalmazzák – emelte ki Zambó Péter. Hazánknak azért lehet erdővagyona, mert a magyar erdészek évszázadok óta fenntartható módon kezelik ezt a nemzeti természeti erőforrást. Amikor a trianoni diktátum elvitte tőlünk a legértékesebb részeit, szakértelemmel, erkölcsi kitartással és szakmai összefogással száz év alatt megdupláztuk az ország erdővel borított területeinek arányát – húzta alá.

Zambó Péter elmondta, az erdészeti szakirodalom tudásanyaga a digitalizáció segítségével szabadon elérhetővé és feldolgozhatóvá vált, immár 300 ezer oldal terjedelemben, amely egyben a mesterséges intelligencia számára is hatalmas adatbázist jelent. A projekt az Agrárminisztérium támogatásával a Wagner Károly Alapítvány digitalizációs programja keretében valósult meg.

Tovább olvasom

Tudomány

KONFERENCIA: Ember-vadvilág konfliktusok Magyarországon – ITT regisztrálj

Published

on


A Debreceni Egyetem MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék és az MTA Agrártudományi Szakbizottsága – A Magyar Tudomány Ünnepi sorozatához csatlakozva – szeretettel invitál minden kedves érdeklődőt az ‘Ember-vadvilág konfliktusok Magyarországon’ elnevezésű minikonferencia & kerekasztal-beszélgetésre 2024. november 30-án szombaton Debrecenben, a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottságának székházában – tájékoztatta az Agro Jager Newst, Dr. Kövér László PhD, a Debreceni Egyetem MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék munkatársa.

Farkas a hollandiai Dierenpark Amersfoortban. Fotó: Mariëlle van Uitert / WWF

A rendezvényen az ember-vadvilág konfliktus témakörben dolgozó hazai szakemberek közérthető előadások formájában ismertetnek sokakat érintő és érdeklő témákat. Az esemény nyitott minden érdeklődő számára, külön szeretettel várjuk a helyi lakosságot. A konferencia szervezőinek nem titkolt célja a hiteles ismeretterjesztés és szemléletformálás. Az előadásokat követően, kerekasztal-beszélgetés kereti között a közönségnek lehetősége lesz a kérdéseiket feltenni, tapasztalataikat megosztani.

Kattintson a fényképre és csatlakozzon a Facebookon is!

A rendezvény ingyenes, de egy kétperces regisztrációt kérünk szépen. Kattintson az alábbi képre!

Regisztráljon most és vegyen részt a konferencián! Kattintson a képre!

PROGRAM:

Délelőtti szekció:

09:00-09:10 Megnyitó és bevezető
Stündl László és Kövér László, Debreceni Egyetem
09:10-09:35 Nemszeretem gerinctelenek
Váradi Zoltán, Természettár
09:35-10:00 Csípőszúnyogok és a bennük rejlő veszélyek
Klein Ágnes, HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont
10:00-10:25 A szőnyeg széléről – varjúszemmel a 3. háború küszöbén
Solt Szabolcs, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
10:25-10:50 Denevérekkel kapcsolatos konfliktushelyzetek és kezelésük
Boldogh Sándor András, Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
10:50-11:05 Kávészünet
11:05-12:00 Kerekasztal-beszélgetés a délelőtti szekció előadóival
12:00-13:30 Ebédszünet

Dr. Németh Attila, a Debreceni Egyetem munkatársa is előadást tart a debreceni konferencián. Fotó: DE MÉK

Délutáni szekció:

13:30-13:55 Együtt élünk vagy együtt létezünk a vadvilággal a
városban?
Heltai Miklós, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
13:55-14:20 A láthatatlan probléma – Egy különös rágcsáló
felbukkanása lakott területeken
Németh Attila, Debreceni Egyetem
14:20-14:45 Egy ökoszisztéma-mérnökkel való egymás mellett
élés lehetőségei és kihívásai
Juhász Erika, HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont
14:45-15:10 Nagyragadozókhoz kapcsolódó ember-vadvilág
konfliktusok Magyarországon
Sütő Dávid, WWF
15:10-15:25 Kávészünet
15:25-16:30 Kerekasztal-beszélgetés a délutáni szekció
előadóival

Kapcsolat: Dr. Kövér László (koverl@agr.unideb.hu)

További információért kattintson az alábbi képre és tekintse meg a konferencia weboldalát!

Támogatók

A rendezvény média megjelenését a 25 éves Agro Jager News,

Magyarország legnagyobb és legrégebbi vadászati portálja támogatja!

Agro Jager News

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Élményeim a második Tokaji Bor Kongresszusról

Published

on

A budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Sárospatakra tett utazásom, a 2. Tokaji Bor Kongresszusra, hosszabbra nyúlt a tervezettnél az útépítések miatt. Azonban a nagyjából négy órás út élvezetes volt feleségemmel, Daliával és tanítványommal, Spurthivel.

Ebédszünetet tartottunk az M3GÁLLÓ étteremben, amely az E71-es út mellett, körülbelül 150 kilométerre található a budapesti repülőtértől. Itt volt lehetőségünk megkóstolni néhány kiemelkedő fogást a magyar konyha remekeiből.

Fotó: Agro Jager News

A kongresszus különösen érdekes volt számomra, mivel ez volt számomra az első olyan konferencia, amely kizárólag a bor különböző aspektusaira – szőlőtermesztés, borkészítés, a bor egészségügyi hatásai, borörökség és -turizmus, valamint a bor gazdasági és politikai vonatkozásai, továbbá borászat tudományos oktatása – összpontosított. A második napon öt szekció zajlott párhuzamosan, míg a harmadik napon három szekció került megrendezésre. Minden szekció külön helyszínen zajlott, ami lehetetlenné tette, hogy minden általam különösen érdekesnek tartott előadáson részt vehessek.

Fotó: Agro Jager News

Rájöttem, hogy a bor minőségét nagymértékben befolyásolja a terroir, vagyis a helyi adottságok összessége. A terroir fogalma magában foglalja azokat a környezeti tényezőket – mint a klíma, a talaj összetétele, a domborzati adottságok és a szőlőtermesztési hagyományok –, amelyek együtt meghatározzák a bor karakterét és minőségét.

Fotó: Agro Jager News

Ez volt az első alkalom, hogy megismerkedtem a Tokaji borral és megértettem, hogy ez a régió különösen híres édes borairól, amelyeket nemes rothadás által érintett, Botrytis cinerea gomba által fertőzött szőlőből készítenek. Ez a borstílus jelentős történelmi múltra tekint vissza a régióban, és „a borok királya, a királyok bora” néven is emlegetik.

Fotó: Agro Jager News

Fontos megemlíteni a kiemelkedő magyar Nobel-díjas tudóst, Szent-Györgyi Albertet, aki 1937-ben kapta meg az élettani vagy orvostudományi Nobel-díjat a C-vitamin izolálásával és a citromsavciklus alkotóelemeinek és reakcióinak feltárásával kapcsolatos úttörő munkájáért. Felfedezései hatással vannak a borkészítési gyakorlatokra és a bor minőségére is. Neki tulajdonítanak egy mondást, amely összefoglalja az élet alapvető lényegét a Földön: „Az életet egy apró elektronugrás hajtja, amit a napfény indít el.”

Fotó: Agro Jager News

Ezt a gondolatot szem előtt tartva szeretném összefoglalni élményeimet a 2. Tokaji Bor Kongresszusról, mondván, hogy az esemény értékes bepillantást nyújtott a bor világába, különösen a Tokaji borra összpontosítva. Számomra ez egy kellemes életpillanat volt, amit egy aranyló csepp Tokaji bor varázsolt teljessé.

Fotó: Agro Jager News

A Sárospatakról Budapestre, a Liszt Ferenc repülőtérre vezető visszaúton elmerengtem Liszt Ferenc virtuóz zongoraművein és a Tokaji borvidék kiváló borain. Ez a kettő tökéletes elegyet alkot, amely egy kis örömöt csempész az ember napjába.

 

Írta: Prof. Dr. Gideon Grafi

Francia Társult Agrártudományi és Szárazföldi Biotechnológiai Intézet,
Jacob Blaustein Szárazföldi Kutatóintézetek,
Ben-Gurion Egyetem

 

The conference participants stayed at one of the best hotels in Sátoraljaújhely, Hotel Hunor, where they enjoyed modern rooms, wellness services, and beautiful views of the surrounding mountains and the town. Photo: Hotel Hunor

Tovább olvasom