A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége horgászvizein és azok környezetében a téli időszakban is számos feladatot elvégeznek a KHESZ munkatársai.
A horgászok rémálma a törpeharcsától hemzsegő víz, szinte lehetetlen a normális kikapcsolódás. A KHESZ most lehalássza ezt az invazív, sok kárt okozó halfajt a Körösökből… (Kép: KHESZ)
Ábra: Khesz.hu

Több helyen zajlottak, zajlanak zöldterület-gondozási munkálatok, míg a hivatásos halőrök a területileg illetékes vadásztársaságok segítő és támogató együttműködésének köszönhetően napi rendszerességgel végzik a Körösök halállományát veszélyeztető és tizedelő kárókatonák riasztását, valamint gyérítését. Több holtágon pedig igen jó eredménnyel végeztek törpeharcsa-szelektáló halászatot. Nemes Attila, a KHESZ ügyvezetője lapunknak elmondta, a törpeharcsák lehalászása azért is fontos ebben az időszakban, mert faji jellegzetessége, hogy ilyenkor csapatokba áll össze, így a varsás szelektáló módszer ekkor eredményes. Ahogy a külső hőmérséklet emelkedik, úgy egyre kevésbé hatékony mindez. Kérdésünkre a szakember elmondta, a törpeharcsák azért veszélyesek, mert robbanásszerűen képesek elszaporodni, és elvehetik az őshonos fajok életterét. Mellesleg kisebb termetük ellenére falánk ragadozók, táplálékkonkurensek, más fajok ikráit is megeszik. A törpeharcsák először minden bizonnyal a nyolcvanas években kerültek be a Békés megyei horgászvizekbe.

A törpeharcsa Észak-Amerikából került hazánkba. A ragadozóhalak nem igazán szeretik, gyorsan szaporodik, és megeszik maga körül mindent (Kép: portal.ct.gov)

Az invazív növényfajok gyérítésével kapcsolatban Nemes Attila elmondta, nagyon fontos számukra a horgászturizmus, a vízterületek partjának lehetőség szerinti gondozottsága, a komfortérzet javítása, az, hogy akár a megyei, akár a máshonnan érkező pecások gyalogosan, illetve autóval is könnyen megközelítsék a horgászhelyeket, és ehhez ne egy növényrengetegen kelljen átküzdeniük magukat.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezetője megerősítette, folyamatos a kárókatonák gyérítése a KHESZ horgászvizein, megyeszerte mindent megtesznek a halak védelme érdekében.  Lényegesen kevesebb kormorán található meg a vizeink közelében, mint korábban – tette hozzá Nemes Attila. Mindez köszönhető annak, hogy hazánkban a nagyobb vízkezelők, és a halastavak mindegyike riasztja és gyéríti a kárókatonákat. A megyében pedig nagyon hatékony a halőrök és a vadásztársaságok együttműködése.

Forrás: beol.hu