Keressen minket

Mezőgazdaság

Kitekintés: Marokkó élelmiszer-önellátása, a koronavírus következményeinek csökkentéséért tett intézkedések

A mezőgazdaság fellendítése érdekében Marokkó különös figyelmet fordított az öntözéshez elegendő víz biztosítására. A 2019-2026 közötti évekre nemzeti stratégiát indított el Marokkó, amelynek az értéke megközelítőleg 118 milliárd dirham.

Marokkó függetlensége óta (Szerző: Függetlenség kikiáltása Franciaországtól 1956. március 2.-a) kiemelkedően fontosnak tartotta a hazai termelésből az élelmiszer-szükséglet kielégítését, ösztönözve ezzel  a hazai mezőgazdaságot és az agrár-élelmiszeripart. Marokkó jelenleg 37 millió lakosának élelmiszer igényét képes fedezni. A globális élelmiszer-ellátási lánc folyamatában zavarok vannak a koronavírus miatt, ami kihatott a munkavállalók számára is.

Mezőgazdaság

Mohamed király apja nyomdokaiban tett lépései megerősítették a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szerepét a hazai ellátásban és az exportban. A mezőgazdaság önmagában, az agrár-élelmiszerek nélkül a GDP 14%-át éri el és mintegy 4 millió embert foglalkoztat, elsősorban a vidéki területeken. Az átlagos éves termelés értéke 74 milliárd dirham (Szerző: 1 dirham=33 forint) , amely várhatóan tovább növekszik a közel jövőben.

1. kép: VI. Mohamed Marokkói Király

Marokkó jelenlegi programja a Zöld Marokkó Terv eredményeire is épül, a Generation Green (Zöld Generáció) 2020-2030 elnevezésű új projekt elindításával, amelynek célja 350 ezer új munkahely létrehozása és az export további növelése.

2. kép: Marokkói Mezőgazdasági Minisztérium

A jelenlegi helyzetben, amikor a legtöbb európai ország a koronavírus miatt hiányt szenved a friss termékekből, a marokkói mezőgazdasági ágazat jól halad a hazai piac bőséges ellátásával. A gyümölcs- és zöldségfélék kivitele április közepére 3% -ról 876 ezer tonnára növekedett, összehasonlítva egy évvel korábbi mennyiséggel – közölte a mezőgazdasági minisztérium.

A marokkói export nagy része zöldségfélékből és különféle gyümölcsökből, valamint konzervekből áll, beleértve a tenger gyümölcseit is. Az ország képes biztosítani a legfontosabb  belföldi szükségleteket, mint például a cukor, étkezési olaj, tej, baromfi és vörös hús.

Vízpolitika

A búzatermelés, amely az Marokkóban kulcsfontosságú, továbbra is az eső mennyiségétől függ. Az idei aszály miatt Marokkó várhatóan több mint 3 millió tonnát importál külföldről.

A mezőgazdaság fellendítése érdekében Marokkó különös figyelmet fordított az öntözéshez elegendő víz biztosítására. A 2019-2026 közötti évekre nemzeti stratégiát indított el Marokkó, amelynek az értéke megközelítőleg 118 milliárd dirham (12 milliárd dollár). A vízügyi terv célja elsősorban 20 nagy gát építése a királyságban, 5,38 milliárd köbméter  vízkapacitással. A teljes visszatartási kapacitás körülbelül 25,3 milliárd köbméter tesz ki. Marokkó vízpolitikája alapvetően a felszíni vízkészletek hasznosításán alapul. Tervük olyan infrastrukturális projektek kiépítése, amelyek lehetővé teszik az aszály időszakában a felhasznált víz tárolását. Marokkó minden bizonnyal nagy mérföldkövet tett le annak érdekében, hogy élelmezési szükségleteinek nagy részét a hazai termelésből biztosítsa. Azonban többet kell tenni a búzatermelés fellendítése érdekében, hogy megfékezzék a búza importját.

Halászat

A hatalmas kiterjedésű Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partja már régóta nagy tengeri hajókat csábított ide a világ minden tájáról. Marokkónak halászati megállapodása van az Európai Unióval.

Cikket fordította: Dr. Szilágyi Gergely

Az angol nyelvű cikk az alábbi linken érhető el:

https://northafricapost.com/40140-moroccos-food-self-sufficiency-a-boon-to-counter-coronavirus-consequences.html

Képek megnevezése:

  1. kép: VI. Mohamed Marokkói Király
  2. kép: Marokkói Mezőgazdasági Minisztérium
  3. kép: Munka közben Marokkóban (kiemelt kép)

Képek forrása:

  1. https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fast.wikipedia.org%2Fwiki%2FMohamed_VI_de_Marruecos&psig=AOvVaw1Wd3wdDHpvoq-N4hsZmC-9&ust=1588842952758000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCOiSrrTznukCFQAAAAAdAAAAABAR
  2. https://www.peterforsbergphotography.com/p/24373wxb/5850918202/architecture-ministry-agriculture
  3. https://aawsat.com/english/home/article/2214666/morocco-agricultural-activity-production-continue-despite-coronavirus

Mezőgazdaság

Dinamikusan zajlanak a vidékfejlesztési pályázatok kifizetései

Az agráriumban a jelenlegi háborús gazdasági környezetben, minden nehézség ellenére is zajlanak a fejlesztések, csak nyáron eddig 88 milliárd forintot fizettek ki a beruházóknak a projektek megvalósítására – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Fotó: AM

A miniszter emlékeztetett, 2021-2027 között háromszor annyi vidékfejlesztési forrás áll rendelkezésre, mint előtte, melynek révén az Agrárminisztérium 2021-ben kidolgozta és elindította a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot. Ez a magyar vidék gazdaságának gerincét adó agrárium és élelmiszertermelés teljes modernizációját célozza meg – mutatott rá Nagy István.

A tárcavezető elmondta, hogy az Agrárminisztérium tavaly és idén is számos pályázati felhívást jelentetett meg, amelyekre a várakozásokat meghaladó mértékben nyújtottak be támogatási kérelmet a gazdálkodók. A megkezdett projektek megvalósítására tett erőfeszítéseket jól mutatja, hogy a gazdálkodók, vállalkozások és önkormányzatok által menedzselt beruházásokhoz kapcsolódóan csak a nyári hónapokban, 2022. június 1-től mostanáig 88 milliárd forintot meghaladó kifizetésre került sor – fejtette ki az agrárminiszter.

15 milliárd forintot meghaladó támogatást folyósítottak az állattenyésztési ágazatnak telephelyek fejlesztésére és megújítására, több mint 5 milliárd forintot kaptak az élelmiszeripari ágazat fejlesztéseit végrehajtó pályázók. A nagy érdeklődés övezte precíziós gazdálkodásra történő átállást segítő pályázati konstrukció esetében a jelzett időszakban 12 milliárd forintot meghaladó támogatást, a rendkívül népszerű, mezőgazdasági kisüzemek támogatására irányuló pályázathoz kapcsolódóan közel 17 milliárd forintot fizettek ki. Az önkormányzatok is jelentős támogatást, mintegy 10 milliárd forintot kaptak a külterületi helyi közutak fejlesztésére – sorolta a tárcavezető.

Nagy István kiemelte, hogy az agrárium teljesítményét számos probléma nehezíti az elmúlt időszakban az orosz-ukrán háborútól az aszályon keresztül a dráguló hitelfinanszírozásig. Azonban a hatékonyság, az infrastruktúra és a termelő kapacitások megújulása nélkül lemondanánk a jövőt érintő közös terveinkről – tette hozzá.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aszályindex információk: 2022. augusztus 18-a

Az elmúlt hét második felében és ezen a héten is minden nap, de csak elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok hazánkban, melyekből 10 mm-nél nagyobb csapadék délnyugaton nagyobb területen esett, míg másfelé csak kis foltokban hullott.

Ábra: MET

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a meteorológiával kapcsolatos kormányzati feladatok ellátásáért felelős, Magyarország teljes területére kiterjedő tevékenységet folytató központi költségvetési szerv. (Ábra: OMSZ)

Az elmúlt 30 nap és 90 nap csapadékösszege is rendkívül nagy hiányt mutat, 2022. első hat hónapját tekintve ez volt 1901. óta a legszárazabb első félév hazánkban.
A meleg időben a lehullott kis csapadék hamar elillan a talajokból, csak a délnyugati országrészben, az Északi-középhegység északi oldalán, illetve másfelé néhány komolyabb zápor által érintett foltban maradt nyoma a nedvességnek a fölső talajrétegben. A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak.
A szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének nagy részén súlyos vagy nagyfokú aszály van.
A folytatás csapadék szempontjából igen biztató, ugyanis a pénteken érkező frontrendszer lelassul térségünkben, és napokig fölöttünk lehet. A legfrissebb számítások szerint az ország nagyobb részén jelentős mennyiségű csapadék hullhat péntektől a jövő hét közepéig. Ebben azonban nagy a bizonytalanság, de van esély a kiadós esőre. A csapadék mennyiségétől függően akár meg is szűnhet a jövő héten az aszály, bár annak következményei megmaradnak.

Forrás: MET

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Világszinten jövőre is élelmiszerválsággal kell számolni

Az ukrán gabonaszállítás újraindítása és a recessziós félelmek miatt csökkentek a globális élelmiszerárak az elmúlt hetekben, de szakértők szerint a szélsőséges időjárás, a magas energiaköltségek és a megugró műtrágyaárak miatt az élelmiszerválság jövőre fokozódhat.

A fénykép illusztráció. Forrás: Pixabay

A magyar baromfi szektor egyik legfontosabb szervezete az 1991-ben megalakult Baromfi Termék Tanács, amely a baromfitermékeket (tenyész- és szaporítóanyagot, vágóbaromfit, baromfihúst, tojást és az ebből készült továbbfeldolgozott áruféleségeket) termelő, feldolgozó és forgalmazó cégeket tömöríti. (Ábra: MBTT)

A Makronóm Intézet elemzésében idézi az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslését, amely szerint az éhezők száma jövőre meghaladhatja a 800 milliót. Az elemzők szerint az élelmiszer-ellátás bizonytalansága már a háború előtt is rekordszinten volt az ellátási láncok akadozása, a regionális konfliktusok és a koronavírus-lezárások miatt, amelyek felfelé hajtották az árakat. Az orosz-ukrán háború erre rátett egy lapáttal, Ukrajna búzából, kukoricából és árpából 1 millió tonnát exportált ebben az évben, amely éves szinten 40 százalékos csökkenés.

Ukrajnában, Európa egyik legnagyobb gabonaexportőr országában a háború ellenére az elmúlt hetekben megkezdődött a betakarítás, de ha a gazdálkodók nem tudják eladni terményüket akkor nem lesz pénzük a vetőmag és a műtrágya megvásárlására, amely tovább szűkíti a kínálatot – figyelmeztettek az elemzés készítői.

A Makronóm Intézet szerint a szélsőséges időjárás okozta terméskiesés is komoly kockázati tényező. Júliusban Latin-Amerikában, Észak-Amerikában és Indiában is megtizedelte a termést a hőség, az aszály és az áradások.

Az ellátásbiztonságra komoly kockázatot jelent az energiaköltségek további várható emelkedése, amely veszélyezteti az energiaintenzív műtrágya termelését is. Ezzel összefüggésben kiemelték, hogy Oroszország a világ első számú nitrogénműtrágya-exportőre, a foszfor- és káliumműtrágya kivitelében pedig a második helyen áll. A termékek felvevő piacai pedig olyan nagy mezőgazdasági termelők, mint India, Brazília, Kína és az Egyesült Államok, de emellett számos szegényebb fejlődő állam is.

Az élelmiszerellátás biztonságát fenyegető tényezők között említették elemzők az esetleges exportkorlátozó kormányzati lépéseket. A teljes globális gabonatermelésnek csak mintegy 10 százalékát exportálják, így egy-egy exportőr korlátozása szélsőségesen nagy hatással lehet a nemzetközi árakra.

A világjárvány, az aszályok és más regionális konfliktusok miatt 2021-ben 770 millióan éheztek a világon, amely 2006 óta a legmagasabb szám – idézték az elemzés végén az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) adatait.

A FAO előrejelzése szerint az ukrajnai háború az idén13 millióval, 2023-ban pedig további 17 millióval növeli az éhező emberek számát. A Világbank szerint az élelmiszerárak minden 1 százalékpontos növekedésével 10 millióval több ember kerül mélyszegénységbe.

Forrás: BTT

Tovább olvasom