Marha- és borjúkifogásban, fülszám-leolvasásban, elengedésben, gulyásbot-használatban, vízhúzásban, pányvadobásban, karikás használatában és állatszámlálásban is összemérték ügyességüket a versenyzők a 24. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozón, amit 2020. szeptember 18-19-én rendeztek meg a hortobágyi Pusztai Állatparkban.
A ridegtartásban élő szürkemarhát vigyázó gulyások hagyományait és mesterségük fogásait mutatták be, az első napon 10 gulyás és 9 bojtár csapat mérette meg magát. A szervező, rendező Hortobágyi Nonprofit Kft. felkérésére a gulyásverseny alatt versenybírói tevékenységet láttak el karunk oktatói: Dr. Komlósi István intézetvezető, Dr. Czeglédi Levente tanszékvezető és Dr. Béri Béla egyetemi docens. 
A bírók munkáját segítették PhD- hallgatóink: Tóth-Csernus Brigitta és Török Evelin.
A közönség számára is megtekinthető második napot Dr. Nagy István agrárminiszter, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg, ezt követően színes programmal készültek a szervezők (gulyások, csikósok, népi fogatok, ökör-. és bivalyfogat bevonulása, Debreceni Hajdú Táncegyüttes bemutatója), majd az előző nap legjobb szereplői mérték össze tudásukat.
 
Forrás: Debreceni Egyetem