Keressen minket

Mezőgazdaság

Mától pályázhatnak a méhészek az új méh állatjóléti támogatásra

Tízmilliárd forint keretösszeggel hirdette meg az Agrárminisztérium a méhek állatjóléti támogatását.

Közzétéve:

Agrárminisztérium: Tízmilliárd forint keretösszeggel hirdette meg az Agrárminisztérium a méhek állatjóléti támogatását – közölte Nagy István tárcavezető.

Tízmilliárd forint keretösszeggel hirdette meg az Agrárminisztérium a méhek állatjóléti támogatását. (Fotó: Agrárminisztérium)

Nagy István kifejtette, a méhek jólétét előtérbe helyező méhészeti tevékenység támogatása érdekében az Agrárminisztérium új támogatási konstrukció bevezetéséről döntött. A kiírás a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését, valamint a méhegészségügyi problémák megelőzését célozza, ennek érdekében támogatja a méhek jólétét szolgáló higiéniai, állatvédelmi körülmények biztosítását. A méhcsaládok egészsége, kiegyensúlyozott fejlődése, avagy nyugalma elősegítésével a méhcsaládok a betegségeknek jobban ellenállhatnak, így az egészséges méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltatása is fokozható – emelte ki a miniszter.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a támogatási kérelmek benyújtására 2022. június 20-július 19 közötti időszakban van lehetőség, a támogatás kötelezettségvállalási időszaka 2022. július 01-től 2024. december 31-ig tart. Támogatott tevékenység a méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség betartása, ennek érdekében a támogatást igénylő köteles a támogatott méh-tenyészetben, méhcsaládonként, évenként egy alkalommal, a mézelvételkor (pergetéskor) 4 kg mézet visszahagyni. A méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség teljesítéséért 15 euro/méhcsalád/év a kifizethető összeg.

Nagy István hangsúlyozta, a felhívás keretén belül az Agrárminisztérium a nyilvántartásban szereplő méhészek számára biztosít vissza nem térítendő támogatást. Fontos feltétel, hogy a támogatást igénylő a kérelem beadását megelőzően legalább 3 éve a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X.18.) FVM rendeletben bejelentett és nyilvántartott méhtenyészettel rendelkezzen.

A pályázati felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu oldalon ismerhetők meg.

Forrás: AM

Mezőgazdaság

Ma kezdődik az agrártámogatások előlegfizetése

Szerdán megkezdődik a közvetlen támogatások és az egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése

Published

on

Szerdán megkezdődik a közvetlen támogatások és az egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése, év végéig mintegy 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá a gazdálkodók – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. Az első héten várhatóan több mint 100 ezer termelő részére érkezik támogatás.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A magyar kormány mindig a gazdálkodók mellett áll, és tisztában van a terület- és állatalapú támogatásoknak a gazdaságok működtetésében betöltött kiemelkedő szerepével. Emiatt az idei évben is megteremtettük a 2024. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó, emelt összegű közvetlen támogatások előleg- és részfizetésének feltételeit, így október 16-án a Magyar Államkincstár megkezdi a kifizetéseket. Ezeken a jogcímeken az érintettek összesen mintegy 261 milliárd forintban részesülhetnek a tervek szerint. Az első héten várhatóan több mint 100 ezer gazdálkodó részére érkezhet meg az alaptámogatáshoz kapcsolódó előleg. A mezőgazdasági termelők pénzügyi likviditásának biztosítása az elmúlt évek hektikus klimatikus és piaci környezete miatt kulcsfontosságú – tette hozzá.

A miniszter ismertette, hogy a 2024 november 30-ig tartó előlegfizetési időszakon belül a szükséges ellenőrzési folyamatokon átesett termelők számára októbertől az alapszintű jövedelemtámogatás, az újraelosztó támogatás és a tejhasznú tehéntartáshoz kapcsolódó termeléshez kötött támogatás jogcímén indulnak meg a kifizetések. Novembertől a többi termeléshez kötött támogatás és a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása kapcsán is készül előlegfizetésre a Magyar Államkincstár.

A közvetlen támogatások mellett novembertől megindul az Agrár-környezetgazdálkodási és az Ökológiai gazdálkodás támogatásokhoz kapcsolódó előlegfizetés is, a tervek szerint összesen 60 milliárd forint értékben. Így összesen december közepéig több mint 321 milliárd forint támogatást folyósíthat az államkincstár a gazdálkodóknak – húzta alá az agrártárca vezetője.

Nagy István kiemelte, a 2024-re vonatkozó egységes kérelmeket csaknem 160 ezer termelő nyújtotta be mintegy 5 millió hektárra. Összesen 44 közvetlen támogatási, illetve vidékfejlesztési jogcím tekintetében volt lehetőségük forrást igényelni, vagy adatszolgáltatást teljesíteni.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Az uniós akvakultúra jövőjéről egyeztettek

Published

on

2024. október 14-én a Magyar Akvakultúra Technológiai és Innovációs Platform (HUNATiP) a magyar tanácsi elnökség égisze alatt workshopot szervezett az uniós akvakultúra jövőjéről.

Workshop – műhely beszélgetés – az uniós akvakultúra jövőjéről © Hungarian presidency

A „Tegyük az akvakultúrát az európai fenntartható élelmiszerrendszer alapvető elemévé” című workshop az ágazat különböző szegmenseinek legfontosabb képviselőit (különböző szintű döntéshozókat, az ágazat képviselőit és egyéb érdekcsoportokat) hozott össze azzal a céllal, hogy megvitassák az akvakultúra további fejlődési irányaira vonatkozó elképzeléseiket.

Megkezdődtek a lehalászások. A képen Papp Lajos egy piacos, tükrös ponttyal. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. / Agro Jager

A uniós akvakultúra fő kihívásaival és lehetőségeivel foglalkozó plenáris előadások után a meghívott résztvevők egy kerekasztal-beszélgetés keretében folytattak konstruktív vitát, igen eltérő álláspontoknak hangot adva. A workshop során számos figyelemre méltó gondolat hangzott el, amelyek lendületet adhatnak annak a folyamatnak, amelynek eredményeként az akvakultúra az európai fenntartható élelmiszerrendszer alapvető elemévé válhat.

Magyar Elnökség

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A takarmánykukorica termelői ára közel 40 százalékkal nőtt

Jelentősen nótt a kukorica felvásárlási ára

Published

on

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 78,4 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával október első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit csaknem 21 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 71,2 ezer forint/tonnáért (+15 százalék) forgott ugyanekkor. A takarmánykukorica átlagosan 76,6 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát október első hetében, ami az egy évvel korábbit 39 százalékkal múlta felül.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza decemberi jegyzése 215–226 dollár/tonna tartományban ingadozott szeptember 30. és október 11. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény decemberi tőzsdei elszámolóára 222–234 euró/tonna között alakult. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica novemberi jegyzése változatlanul 75 ezer forint/tonna volt szeptember 30. és október 11. között, a chicagói árutőzsdén 164–170 dollár/tonna tartományban alakult a kukorica decemberi jegyzése. A párizsi árutőzsdén a termény novemberi tőzsdei elszámolóára 209–216 euró/tonna között ingadozott ugyanekkor.

A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 20. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom