Keressen minket

Mezőgazdaság

Megkezdődött a 2022. évi AKG és ökológiai gazdálkodás támogatás kifizetése

Print Friendly, PDF & Email

Megindultak a 2022. évi agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodási (ÖKO) támogatások kifizetései,

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Megindultak a 2022. évi agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodási (ÖKO) támogatások kifizetései, így a tavaszi munkák idején a tervek szerint mintegy 130 milliárd forint értékben jutnak forráshoz a programokban részt vevő gazdálkodók. A magyar kormány és az agrártárca továbbra is a magyar gazdák mellett áll – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Nagy István kiemelte, hogy a 2022-ben benyújtott kifizetési kérelmek ügyintézése folyamatosan és feszített tempóban zajlik, a fent említett felhívások tekintetében a kifizetések jelentős részét várhatóan le tudja zárni március végéig a Magyar Államkincstár.

Ennek keretében első körben megközelítőleg 13 ezer mezőgazdasági termelő, összesen 58,36 milliárd forint összegű támogatásra számíthat ezen a héten, amely döntésről egyedileg, ügyfélkapus tárhelyükön keresztül kapnak értesítést a gazdálkodók. Az AKG támogatás tekintetében közel 9400 darab kifizetési kérelmet, közel 40,5 milliárd forint támogatási összeggel, ÖKO támogatás esetében több mint 3.400 darab kifizetési kérelmet, közel 18 milliárd forint támogatási összeggel hagytak jóvá és indult meg kifizetés.

Második körben újabb 5.000 gazdálkodó számíthat mintegy 47 milliárd forint támogatásra. A kifizetési kérelmek feldolgozása továbbra is folyamatos. Az intézményrendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy, a jelentősen megnövekedett igénylés ellenére is, a vidékfejlesztési területalapú támogatások mielőbb megérkezzenek a gazdálkodókhoz.

Forrás: Agrárminisztérium

Mezőgazdaság

Átadták az agrártárca finanszírozásával megvalósult kenyai mintafarmot

Print Friendly, PDF & Email

Magyar mintafarmot építettek Kenyában

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az afrikai élelmezésbiztonság megerősítését segíti az Agrárminisztérium finanszírozásával megvalósult mintafarm Kenyában – jelentette ki a projekt átadóján Nagy István tárcavezető, pénteken. A miniszter a nap folyamán a kék gazdaságért és az öntözésért felelős miniszterekkel is egyeztetett.

Fotó: AM

Afrika a lehetőségek ország az agrárium területén hazánk számára – közölte Nagy István agrárminiszter, aki Salim Mvurya, kenyai bányászatért, kék gazdaságért és tengerészeti ügyekért felelős tárcavezetővel tárgyalt. Kifejtette, korábban azt hittük, hogy a tengerek kimeríthetetlen forrással rendelkeznek, de ez nem így van, éppen ezért kell egyre nagyobb hangsúlyt fektetni az akvakultúrális ágazat fejlesztésére. Hazánk számára három komoly lehetőség is adódik a Kenyával történő együttműködésben. Egyrészről mintafarm projektet valósítunk meg, másrészt a halgazdálkodást is tovább lehet fejleszteni, harmadrészt az oktatási és tudományos együttműködés területén is lehet még mélyíteni kapcsolatainkat. Nagy István emlékeztetett, hogy még 2020-ban írt alá hazánk megállapodást Kenyával egy kötött segélyhitel programról, melynek keretében Magyarország mások mellett halgazdálkodási projektek megvalósítását támogatja. Reményeink szerint ezek a beruházások csak az első lépések, melyeket még további fejlesztések követhetnek.

A tárcavezető nap folyamán vízgazdálkodási kérdésekről is egyeztetett Zacharia Mwangi Njeruval, Kenya vízügyi, szanitációért és öntözésért felelős miniszterével. A találkozón Nagy István kiemelte, az élelmezésbiztonság megerősítése szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több öntözésfejlesztéssel kapcsolatos beruházás valósuljon meg. Hazánk ebben a tekintetben kész megosztani tudását és tapasztalatait az afrikai partnereivel. A miniszter példaként említette az aszály elleni küzdelemben már bizonyított VízŐr technológiát, amely segít a talajoknak a klímaváltozás negatív hatásait kiküszöbölni, kevesebb öntözés mellett. A tárcavezető a hatékonyság növelésére is felhívta a figyelmet, képesnek kell lenni ugyanis ugyanannyi vízzel nagyobb területen eredményesen öntözni. Magyarország a tudásátadás területén ösztöndíj programokkal és tudományos együttműködésekkel is szeretné, ha két ország agrárkapcsolatai egy magasabb szintre lépnének – tette hozzá.

A tárcavezető a kenyai mezőgazdasági és állattartásért felelős miniszterrel közösen átadta azt a mintafarmot, amely az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg. Nagy István a rendezvényen elmondta, az elmúlt évek válságai megmutatták, mennyire fontos, hogy birtokában legyünk azon képességeknek, melyekkel magunk is elő tudjuk állítani a kiváló minőségű, biztonságos és egészséges élelmiszert, hogy minél kevésbé függjünk a nagy élelmiszertermelő országoktól és a multinacionális kereskedő cégektől. Ez a projekt ezen célok megvalósulását szolgálja.

A beruházás keretében Mwea településen vetőmag tesztelésére és termesztéstechnológiák megvalósítására kerül sor. A program részét többek között a kukorica, a cirok, a paradicsom és zöldborsó termesztése képezik. A szaktudás, a kiváló magyar agrárszakemberek tapasztalata, valamint a világszínvonalú magyar vetőmagok segítséget jelenthetnek abban, hogy fokozni tudjuk a kenyai családok egészséges élelmiszerrel történő ellátását – húzta alá a miniszter.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A szarvasmarha, juh-és kecsketartóknak március 31-ig adatokat kell egyeztetniük az ENAR-ban

Print Friendly, PDF & Email

Adategyeztetési kötelezettséget ír elő a szarvasmarha-, a juh- és a kecskefélék tartóinak az agrárminiszter legújabb rendelete.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Adategyeztetési kötelezettséget ír elő a szarvasmarha-, a juh- és a kecskefélék tartóinak az agrárminiszter legújabb rendelete. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ENAR adategyeztetési programjának első határideje 2024. március 31-e. Az adatok naprakész tartása az állatalapú támogatási kérelmet benyújtók számára kiemelten fontos.

Az adategyeztetési program célja, hogy az ENAR (Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer) és a TIR (Tenyészet Információs Rendszer) pontos adatokat tartalmazzon. A naprakész adatbázis ugyanis a gazdálkodók tevékenységét és az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság munkáját egyaránt jelentős mértékben megkönnyíti. Különösen fontosak a pontos adatok azoknál az állattartóknál, akik a Magyar Államkincstárnál 2024-ben állatalapú támogatási kérelmet nyújtanak be szarvasmarha-, juh- és kecsketartásuk alapján. A Kincstár kérelmező felületét ugyanis – a tavalyi évhez hasonlóan – az ENAR rendszerben nyilvántartott adatok alapján töltik fel.

Az adategyeztetés folyamatát a Nébih úgy állította össze, hogy az – a jelentős állattartói haszon mellett – a lehető legkisebb adminisztrációs terhet jelentse. A következő napokban a hivatal minden szarvasmarha-, juh- és kecsketartóknak megküldi az ENAR-ban aktuálisan nyilvántartott állategyedei listáját, elsősorban elektronikusan, indokolt esetben postai úton. A tartó feladata, hogy összevesse a rendszerben szereplő adatokat a tenyészetében tényleges megtalálható állatok azonosítóival. A hivatal felé kizárólag az eltéréseket kell jelezni, akinek nincsenek elmaradt bejelentései, annak nincs további teendője.

Az adategyeztetés lépéseiről részletes információk, valamint gyakori kérdések gyűjteménye és a folyamatot segítő elérhetőségek olvashatóak a https://portal.nebih.gov.hu/-/juh-szarvasmarha-es-kecske-enar-adategyeztetes-2024-marcius oldalon elérhető felhívásban.

Kapcsolódó jogszabály:
8/2024. (III.11.) AM rendelet a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet módosításáról

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Növényvédelmi aktualitások – 11. hét

Print Friendly, PDF & Email

A NAK cikket írt a növényvédelmi aktualitásokról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Idézek a Holland Alma Kft. korábbi felhívásából:

„Leghatékonyabban permettrágyák kijuttatásával tudjuk fokozni a rügyek faggyal szembeni ellenálló képességét és a funkcióképesség megtartását. Fontos, hogy alacsony lémennyiséggel és jó porlasztással, nagy levegővel, apró cseppekben permetezzünk. Ugyanilyen fontos a megfelelő hatóanyagú szerek megválasztása. A hideghatás által okozott stressz leküzdésére a legjobban az amionsav, borostyánkősav, huminsav, bór és cink, valamint flavonoid készítmények a legalkalmasabbak. Mindet nem érdemes használnunk, de a virágok támogatására legalább kétféle hatóanyag oldalra szükségünk van. Valamint a kis felvevő felület miatt jó minőségű tapadásfokozó/hatásfokozó szert is érdemes használni. Sokan kételkedve fogadják a hatóanyagok hatékony felvételét ilyen kis aktív levélfelület mellett. A kétkedőknek nincs igazuk. A virágrügyek levelein és a fiatal hajtások felszínén hatékony tápanyag felvétel történik és a hatóanyag éppen ott hasznosul, ahol arra a legnagyobb szükség van. Ne a szereket, hanem a hatóanyagokat nézzük!”

1. kép: virágzó kajszi. Fotó: NAK

A fagyok előtt és közvetlenül a fagyos éjszaka után is érdemes elvégezni a permetezést. Aki pedig most ültetne kajszicsemetét, az válasszon a moníliára kevésbé érzékeny és virágrügyekkel sűrűn berakódó fajták közül. Ha elfagyna a virágok nagy része, még akkor is kellő mennyiségű termést szüretelhetünk a 03.05-én fotózott fáról.

„Miért hullik a szilvám?” – gyakran teszik fel ezt a kérdést nekem a kertbarátok már kora tavasszal is. A bőséges virágzást követő megtermékenyülés után a fa megszabadul a feleslegesnek ítélt gyümölcseitől. Ez a természetes gyümölcsritkulás. Azonban valamelyik poloskaszagú szilvadarázsfaj is felelős lehet a gyümölcspotyogásért. Ebben az esetben rágcsálékot, ürüléket látunk a szétbontott kis szilvákban, néha még a lárvát is megtalálhatjuk bennük. Ekkor már elkéstünk a védekezéssel! Néha 90%-os kárt is okoznak. (Későbbiekben hullást okozhat még a fagy, a sarkavírus és a szilvamoly is.) Ezek a szilvadarazsak a talajban telelnek át és a párosodás után a megtermékenyített nőstények virágok csészeleveleibe rakják a tojásaikat. A fehér színhez vonzódnak a legyek, már a virágzás előtt függesszék ki és rendszeresen ellenőrizzék a ragacsos fehérlapokat. A befogott legyek jelzik a rajzás kezdetét, ekkor indíthatjuk a permetezést. Virágzásban felszívódó méhkímélő rovarölővel pl. az egyik acetamiprid hataóanyagú növényvédő szerrel védekezhetünk.

Csak a méhekre „nem jelölésköteles” vagy a „méhekre mérsékelten veszélyes” készítményekkel dolgozhatunk. Ez utóbbi esetben a permetezést „a méhek napi aktív repülésének a lezárulás után, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni és legkésőbb 23.00 óráig be kell fejezni.” Erre a növényvédő szerek címkéjén is feltüntetett előírásra figyelnünk kell a későbbiekben is! Be kell tartanunk a méhek érdekében, a virágzó kerti növények és a virágzó gyomok vagy a méheket csábító mézharmatos levelek esetében is.

2. kép: fehér ragacsalap. Fotó: NAK

Akit nagyon zavarnak a gyepben megjelenő gyomnak nevezett kétszikű növények, és nem tudja kiszedegetni, kiszúrózni ezeket, az most permetezhet, mert a virágzó, érzékeny fejlődési szakaszukban vannak ezek a széleslevelű növények. Ilyen gyomirtó szer pl. a klopiralid+floraszulam+fluroxipir-meptil hatóanyagokat tartalmazó és a 2,2-D+MCPA+MCCP+dikamba összetételű gyepgyomirtó. Gyeptrágyával kombinált gyomirtó szer is kapható.

3. kép: pitypang tyúkhúr között. Fotó: NAK

Egyébként a gyepekben megjelenő kétszikűek közül sok a gyógynövény. Most szépen virágoznak és a taposást is jól bírják. A 03.06 -án készült fényképen látható tyúkhúrból salátát, a pitypangból gyógyteát is készíthetünk.

Forrás: Zsigó György – NAK

Tovább olvasom