Keressen minket

Mezőgazdaság

Jogszabályi megfelelés a profit megtartása mellett digitális eszközökkel

A NAK cikket közölt a Climate FieldView rendszerről

Közzétéve:

A Közös Agrárpolitika reformja, a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos előírások, a gazdasági nehézségek újabb kihívásokat jelentenek minden, az agráriumban résztvevő szereplő számára. Az ezeknek való megfelelés egyik lehetséges eszköze a digitalizált, helyspecifikus gazdálkodás. Ennek kivitelezéséhez a termelőknek a rendelkezésükre álló dokumentált, archivált adataikat is fel kell használniuk. Ezt megtehetik akár felhasználóbarát autonóm rendszer segítségével (döntést támogató, farmmenedzsment eszközök), akár szolgáltatások (szaktanácsadás) igénybevételével.

Ábra: NAK

A Climate FieldView

rendszere egyben alkalmazza a digitalizációs megoldások széles eszközrendszerét amellett, hogy a termelői helyismeret erejére is támaszkodik. A Climate FieldView egy digitális mezőgazdasági felület, amely számos funkciója révén biztosít segítséget a termelők részére. Ingyenesen elérhető a termőföld egészségi állapotának képanyagai (NDVI műholdképek), haszonnövények vízhasználati térképei, a termőföld-szintű időjárás előrejelzés.

Ezen felül az emelt szintű felhasználóknak lehetőségük van hozamelemzésre, termőföld területi riportok, növényvédelmi és vetési tervek, valamint tápanyag-utánpótlási tervek készítésére is. Ezek a funkciók nagyban segítenek, hogy a jelentősen megdrágult inputanyagok célzott felhasználásával profit csökkenés nélkül mérsékeljük az inputanyag felhasználásunkat. Ehhez szükséges, hogy a termelők az inputanyagokat az adott termelési környezet elvárási szintjeire igazítsák, amihez elengedhetetlen, hogy az egyes adatrétegeket egy felületen tudják kezelni, látni és felhasználni. Az okszerű inputanyag felhasználással, a zónaspecifikus műveléssel csökkenthető a környezeti terhelés mértéke is a profit csökkenésének kockázata nélkül, legyen az növényvédelem, tápanyag-utánpótlás vagy vetés. Ezen technológiai lépések üzemi méretű tesztelését a Climate FieldView csapata kihelyezett kísérletekkel végzi hazánkban is az ország több területén, például változó tőszámú vetés hatása a kukorica termésére, változó dózisú tápanyag-kijuttatás hatása őszi káposztarepce esetén stb.

Az adatfeldolgozás automatizálása – mitől lesz felhasználóbarát egy szoftver?

A műhold alapú távérzékelt, adott növénykultúrára szabott adatok táblaspecifikus információvá alakítása ma már a legtöbb esetben automatizált, algoritmus alapú (vegetációs indexek, monitoring felvételek). Ezek egy felületen való elérhetősége és felhasználhatósága viszont kritikus a szoftver használat szempontjából. A FieldView sok kérdésre választ ad. A technológiai tanácsok (hibrid/termésszint alapú tőszámjavaslat) automatizálva elérhetőek ezen a digitális döntést támogató platformon. A javaslatok a fejlesztői hálózat által szigorúan kontrollált, térinformatikailag értelmezett és validált speciális tőszámkísérleti eredményei alapján kerülnek be az algoritmusba. A tőszám – termésszint – évjárathatás – élettani reakciók összefüggéseit a fejlesztő csapat mezo-parcellákon helyezi ki, elemzi és értékeli minden különböző hibriden. Ez által lehetnek a termelők biztosak abban, hogy a FieldView algoritmusában hiteles javaslat áll a rendelkezésükre.

Az adatok viszont nem érnek sokat, ha azok korlátozottan használhatók különböző eszközökön, azonban a FieldView által generált adatok márkafüggetlenül használhatók a különböző erőgép kapcsolatokban. A helyspecifikus gazdálkodásra alkalmas digitalizált munkagépek nem csupán a kijuttatási tervek végrehajtására alkalmasak, de a szenzoraik által rögzített adatok segítenek az alkalmazott technolóigai lépések és termőterületi adottságok közötti összefüggések megtalálásában. Ezen gépekből érkező adatok dokumentálása ISOBUS-os gépek esetében márkafüggetlenül automatizálható a FieldView-ban.

A digitális felület lehetőséget biztosít, hogy a gazdák a sikeres termelés érdekében megalapozott döntéseket hozzanak és javítsák versenyképességüket.

Forrás: NAK

Mezőgazdaság

Digitalizált szakirodalom segíti az erdészeti kutatásokat

Több évszázad erdészeti szakirodalmát digitalizálták

Published

on

Több évszázad erdészeti szakirodalmának anyaga a fenntarthatósági gondolatkör kialakulásának lenyomata, amely ma már digitális formátumban mindenki számára elérhető – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára Budapesten, szerdán, a Wagner Károly Digitális Szakkönyvtár projekt bemutató rendezvényén. A 2007 óta tartó digitalizációs program eredménye nemzetközi összehasonlításban is jelentős, 1500 dokumentum mintegy háromszázezer oldalnyi anyagával az egyik legnagyobb magyar nyelvű adatbázist jelenti.

Fotó: AM

Az államtitkár kiemelte, a 18. századra visszanyúló erdészeti szakirodalom tudásanyaga felbecsülhetetlen értéket képvisel, az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárában őrzött könyvek a gyakorlati fenntarthatóság több évszázados szakmai történetéről szólnak.

Hozzátette, az erdőkezelés 1700-as években megalapozott hagyománya a fenntarthatóság és a zöldvagyon-kezelés fogalmain keresztül kapcsolódik a ma emberéhez. Magyarország jelenleg mintegy 2,3 millió hektárnyi erdőterülete nem létezne anélkül a szakismeret és tradíció nélkül, amelynek tudásanyagát és emlékeit az ágazati szakkönyvtárban őrzött könyvek és folyóiratok tartalmazzák – emelte ki Zambó Péter. Hazánknak azért lehet erdővagyona, mert a magyar erdészek évszázadok óta fenntartható módon kezelik ezt a nemzeti természeti erőforrást. Amikor a trianoni diktátum elvitte tőlünk a legértékesebb részeit, szakértelemmel, erkölcsi kitartással és szakmai összefogással száz év alatt megdupláztuk az ország erdővel borított területeinek arányát – húzta alá.

Zambó Péter elmondta, az erdészeti szakirodalom tudásanyaga a digitalizáció segítségével szabadon elérhetővé és feldolgozhatóvá vált, immár 300 ezer oldal terjedelemben, amely egyben a mesterséges intelligencia számára is hatalmas adatbázist jelent. A projekt az Agrárminisztérium támogatásával a Wagner Károly Alapítvány digitalizációs programja keretében valósult meg.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Itt az ideje az őszi gyümölcsfaültetésnek

Elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése

Published

on

A hazai gyümölcsfaiskolákban elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet arra, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Ahhoz azonban, hogy az elültetett növény életképes maradjon, érdemes betartani a szakszerű faültetés szabályait is.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A kertészet, vagyis a kertészeti termesztés legspeciálisabb, a legtöbb felkészültséget és főleg a legnagyobb előre gondolkodást igénylő ágazata a faiskolai termesztés. A faiskolai ültetési anyagok előállítása két, három, de akár 4 évet is igénybe vehet fajtól, illetve technológiától függően. Az üzemi gyümölcsültetvények, de döntően a házikertek ültetési anyaga is gyümölcsfaiskolából származik. A gyümölcsfaiskolák jelentős szerepet játszanak abban, hogy milyen gyümölcskínálattal találkozhatnak a fogyasztók idehaza. Feladatuk sokrétű: nemesítőkkel állandó, naprakész kapcsolatot kell tartani, keresni kell az újdonságokat, a betegségeknek részben ellenálló, és a hazai klímában megbízhatóan termő fajtákat. A megfelelő fajtákból érési sorra van szükség. Szükséges a szaporított fajták termesztési tulajdonságainak ismerete, ami alapján az adott fajta egyáltalán ajánlható telepítésre.

A kitermelés előtt a leveles gyümölcs oltványokat minden esetben lelevelezni szükséges, ami jelentős kézi munkaerőt igényel még napjainkban is. Erre elsősorban növényélettani okok miatt van szükség, ugyanis a szabadgyökérrel kitermelt leveles oltványok, egyszerűen kiszáradnának a levelek általi párologtatásuk miatt. A lelevelezést követően a kitermelésre előkészített oltványokat, a kötegelésnek megfelelően jeltáblával látják el, így elkerülhető a fajtakeveredés. A kitermelés az ültetési növényanyag vermelésével fejeződik be.

Ahhoz azonban, hogy a faiskolában szakszerűen kitermelt, több évig nevelt növény a telepítőnél, vagy a ház körül elültetve életképes maradjon, tavasszal kihajtson és leveles hajtást hozzon, néhány dologra figyelni kell. Fontos, hogy az ültetéssel ne várjunk sokáig. Az őszi ültetés ideje a lombhullástól a fagyokig terjedő időszakra korlátozódik, fagyos időben és talajban mindenképpen kerüljük az ültetést. Ha nem szabadgyökerű, hanem konténeres gyümölcsfát vásároltunk, burkolt gyökérzetének köszönhetően elvileg bármikor elültethetjük, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy ez esetben is biztosítsunk a növény számára elegendő időt, hogy még a fagyokig megindulhasson a begyökeresedés a talajban.

Azt, hogy tavasszal, vagy ősszel eredményesebb az ültetés, a gyümölcsfafaj alapján kell eldönteni. A mandula, az őszibarack, a kajszi, a dió és a gesztenye nagyon érzékeny a téli kiszáradásra, ezért ezen fajokat ajánlott tavasszal ültetni. Az almatermésűeknél, bogyósoknál, (kivétel a szamóca, melyet tavasszal, vagy nyár végén ültetünk) az őszi telepítés a kedvezőbb. A berkenyét és a bodzát a gyakorlati megfigyelések alapján érdemesebb ősszel telepíteni.

Fontos, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Az ültetni kívánt gyümölcsfajta termékenyülési viszonyairól mindig tájékozódjunk, és amennyiben nem öntermékeny a fajta, úgy megfelelő pollenadó fajtát is kell ültetnünk, ami a kiválasztott fajtánkkal egyidőben virágzik. Ebben a faiskolák készséggel segítenek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra buzdít minden gazdálkodót és házikert tulajdonost, hogy bátran ültessen gyümölcstermő növényeket, amelyek a hazai klímánkon különleges beltartalmi értékű gyümölccsel örvendeztetnek meg. Az üzemi gyümölcstelepítést a KAP ST keretében nemrég megjelent Ültetvénytelepítési pályázat is támogatja. De legyen szó kiskertről, vagy több hektáros ültetvényről, ne feledjük, hogy minden egyes fa szakszerű elültetésével és gondozásával hozzájárulunk az élhető környezetünk fenntartásához.

 

Forrás: NAK

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára

Emelkedett a kakaó, kávé és a tea ára

Published

on

Róma, 2024. november 15. – A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több mint 2 billió dollárra fog nőni 2024-ben, amit a kakaó, kávé és a tea áremelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei eredményeznek. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön tette közzé Élelmezési kilátások jelentését.

Fotó: FAO

A kakaó, kávé és tea importkiadásai várhatóan 22,9%-kal fognak emelkedni, amely a teljes import-értéknövekedés több mint felét teszi ki. Ez elsősorban az időjárási viszonyok és a logisztikai problémák miatt megugrott nemzetközi árakat tükrözi ezen áruk esetében. A kakaó ára a tízéves átlag közel négyszeresét érte el az év elején; a kávéé közel a duplájára, a teáé pedig 15%-kal emelkedett a hosszú távon megszokott szintjük fölé.

Ezen áruknak az exportja számos ország gazdaságában fontos szerepet játszik, jegyzik meg a FAO közgazdászai. Burundiban és Etiópiában a kávéexportból származó bevételek általában e két ország élelmiszerimport számláinak közel 40%-át fedezik; a tea exportja hasonló módon Srí Lanka számlájának több mint felét teszi ki, Elefántcsontpart kakaóexportja pedig könnyedén ellensúlyozza az ország élelmiszerimport-költségeit.

Ezzel párhuzamosan a gabonafélék és olajos magvak importszámláinak csökkenése könnyebbséget jelent az alacsonyabb jövedelmű országok számára. A magas jövedelmű országok felelnek a globális élelmiszerimport-kiadások kétharmadáért, mely esetében ezen országoknak 4,4%-os növekedéssel kell szembenézniük 2024-ben, míg a felső-közepes jövedelmű, alsó-közepes jövedelmű és az alacsony jövedelmű országok költései valószínűleg csökkenni fognak.

A FAO Élelmezési kilátások jelentése, mely egy kétévente megjelenő kiadvány, frissített előrejelzéseket közöl a főbb élelmiszerek előállítására, kereskedelmére, felhasználására és készleteire vonatkozóan, valamint számos aktuális témát dolgoz fel. A legújabb számban különösen az olívaolaj és a műtrágyák kerülnek górcső alá.

Tovább olvasom