Keressen minket

Mezőgazdaság

Mire készüljünk a 2024-es Egységes Kérelem beadásnál?

Print Friendly, PDF & Email

A NAK közleménye:

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei évben is áprilisban kezdődik az egységes kérelmek benyújtási időszaka. A kérelmek benyújtására szolgáló elektronikus felület 2024. április 10-én megnyílt.

Fotó: Pixabay

Az Agrárminisztérium 2024-ben is eltekint a kérelembenyújtás esetén a késési szankció alkalmazásától, így június 10-ig (június 9. vasárnap miatt) szankciómentesen nyújthatók be a kérelmek.

A kérelem beadása során 2024-ben 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár benyújtó felületén lehet benyújtani a  https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes oldalon.

2023-tól az egységes kérelem és jogcímei esetén kötelezővé vált a teljes körű elektronikus kapcsolattartás: a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések/kifogások benyújtásáig kizárólag elektronikus úton lehet iratot benyújtani. A Kincstár a döntéseket, dokumentumokat, jegyzőkönyveket elektronikus úton, a kedvezményezett ügyfélkapujára/cég kapujára/hivatali kapujára vagy meghatalmazottja ügyfélkapujára/NAK hivatali kapujára küldi.

Az uniós Közös Agrárpolitika 2024-től hatályos változásai nagy mértékben érintik a hazai gazdálkodókat, ezáltal az idei évi egységes kérelmek beadását is. Nézzük, hogy mire is kell figyelemmel lennünk!

Az egyik legfontosabb változás, hogy 2024-ben a gazdálkodási nehézségekre figyelemmel, a HMKÁ 8. követelményében könnyítést tett lehetővé az Európai Bizottság. Ez az jelenti, hogy akár nem termelő tájképpi elemekkel/ parlaggal, akár kizárólag tisztán nitrogénmegkötő növény vetésével vagy ökológiai jelentőségű másodvetéssel is lehet teljesíteni az idei évben a legalább 4%-os HMKÁ 8 előírást, vagy ezek akármilyen arányú kombinációjával.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a Feltételesség általános szabályainak változása több tízezer gazdálkodót érint kedvezően azzal, hogy az egyszerűsített ellenőrzési rendszer kerül bevezetésreaz 5 hektár alatti területű, legfeljebb háztartási igények kielégítésére elegendő állatállománnyal rendelkező termelők esetében. Náluk csak a HMKÁ előírásokat ellenőrzik, JFGK-t nem.

További változás a tavalyi évben bevezetésre került agro-ökológiai program (AÖP), gyakorlatai idén bővülnek a gyepes gyakorlatok tekintetében az „Őshonos haszonállatokkal történő legeltetés” 1 pontos gyakorlattal és a „Kaszálás során legalább 10 cm-es tarlómagasság meghagyása” 1 pontos gyakorlattal. A korábbi „Kizárólag alternáló kasza használata” című gyakorlat kiegészítésre került vagylagosan a „hátsó felfüggesztésű, illetve vontatott, szársértő nélküli kasza használatával”. Ültetvények esetében a „Biológiai ágens használata” gyakorlat bővült a „feromon légtértelítési eszköz használata” lehetőségével. Az AÖP esetében bővültek a földhasználati kategóriák is a különleges állandó kultúra fogalmával, mely alapvetően energetikai ültetvényeket, ipari fásításokat, energianád ültetvényeket foglal magába. Így az idei évtől már ezekre a területekre is lehet vállalást tenni. Szintén kedvező változás, hogy AÖP meg nem felelés/nem teljesítés esetén nincs teljes támogatás megvonás, hanem egy ún. sávos szankcionálási rendszer kerül alkalmazásra. Így a gazdaság jellegétől, méretétől és a meg nem felelés mértékétől függ a támogatáscsökkenés mértéke. Ez a szankciórendszer visszamenőlegesen, a 2023 évben benyújtott kérelmekre is vonatkozik.

Ez az önkéntesen választható előírás, egyéves zöld kötelezettségek teljesítése fejében többlettámogatást ad a gazdáknak. Amennyiben a gazdálkodó úgy dönt, hogy csatlakozik a programhoz, úgy a gazdaságában lévő minden hasznosításra – szántó, egyéb gyep, ültetvény – teljesítenie kell legalább két pont értékű gyakorlatot. Fontos megjegyezni, hogy a kérelem kitöltésekor már jelölni szükséges, hogy a gazdaságunkban mely vállalásokat tesszük, illetve annak melyik részén (tábláján) szeretnénk ezeket megvalósítani.

Mindezek is azt mutatják, hogy ahhoz, hogy jól és pontosan benyújtható kérelmek kerüljenek beadásra, úgy felkészültnek kell lenni.

A kérelem benyújtásához további információk találhatók a www.nak.hu oldalon a KAP 2023-2027 menüpont alatt.

Kérjük, hogy további információkért keressék a NAK falugazdászait!

Forrás: NAK

Mezőgazdaság

71 százalékkal nőtt a friss tojás importja

Print Friendly, PDF & Email

Jelentősen nőtt a friss tojás importja

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 68 százalékkal 9 ezer tonnára nőtt 2024 januárjában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az import 82 százaléka Ukrajnából és az Egyesült Királyságból származott.

Fotó: Pixabay

A közösség tojás- és tojástermékexportja 30 százalékkal 29 ezer tonnára emelkedett 2024 első hónapjában 2023 januárjához képest. Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 227 euró/100 kilogramm volt 2024 első tizennégy hetében, 11 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakának értékét.

A KSH adatai alapján Magyarország 2,6 ezer tonna héjas tojást (+14 százalék) vásárolt a nemzetközi piacról 2024 első hónapjában, ezen belül 71 százalékkal több, 1,6 ezer tonna friss tojást szállított be. A héjas tojás exportja 70 százalékkal 1,5 ezer tonnára emelkedett, míg ezen belül a friss tojás kivitele 30 százalékkal 117 tonnára csökkent 2024. januárban az előző év hasonló hónapjához viszonyítva. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 55,13 forint/darab volt 2024 első tizenöt hetében, ami 16,8 százalékkal maradt el a 2023. év azonos időszakának átlagárától.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Baromfi című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Agancstolvajt fogtak a veszprémi rendőrök

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Fotó: Rendőrség

Egy ágyneműhuzatba tekert, furcsa alakú csomag keltett gyanút a járőröző körzeti megbízottakban, és igazoltatták a tulajdonosát 2024. április 26-án délelőtt. A Veszprémben gyalogló férfi kibontotta a csomagot, amelyben hét szarvasagancs volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Állítása szerint februárban a környékbeli erdőkben gyűjtötte azokat, több mint százezer forinttal megkárosítva a vadásztársaságot. Az egyenruhások lefoglalták az agancsokat, a 29 éves helyi férfit pedig előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra, ahol lopás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Fotó: Rendőrség

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hullajtott agancsok a területen vadászati jogú társaság tulajdonát képezik, azok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Fotópályázatot hirdetett a debreceni agrárkar – május 10-én zárul

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar jelenlegi és volt hallgatói számára fotópályázatot hirdet. A legjobban sikerült fotó készítője egyebek mellett bérletet nyerhet Magyarország egyik legkedveltebb és legizgalmasabb debreceni zenei és kulturális nyári rendezvényére, a Campus Fesztiválra – tájékoztatta az Agro Jager News Debrecenből Fekete István a DE MÉK Kommunikációs Csoport vezetője.

Fotó: Agro Jager News

A pályázatra több kategóriában nyújthatják be fényképeiket a jelenlegi és volt hallgatók – mondta el Fekete István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Kar munkatársa. Így a termesztett növények sokszínűsége, gazdasági állataink világa, az élő környezet, a vidéki Magyarország, sőt a gasztronómia éppen olyan fontos, mint a munka legszebb pillanatai. Abból az aspektusból pedig különösen, hogy ma már élelmiszertudománnyal kapcsolatos kutatásokat is végez az egyetem s végül, de nem utolsó sorban pedig várják a pályamunkákat az „élet az agráron” kategóriában, azaz az egyetemi évek alatt készült fotók is szerepelhetnek.

Fekete István kiemelte, hogy a pályázó kizárólag saját alkotásával pályázhat és maximum három fotóval nevezhetnek.

Kattints a képre és kövesd az egyetem híreit a Facebook oldalukon keresztül is!

A pályázatokat elektronikusan úton kell beküldeni. Részletek ITT!

A fotók mellé szükséges elküldeni a készítés helyét (ország, település, földrajzi megnevezés).

A pályázat beküldésének határideje május 10. A beérkező fotókból a kari vezetés előválogatást tart, majd a legjobbnak megítélt fotókat kiállítják, amelyeket a Debreceni Egyetem MÉK főépületében 2024. május 15. – 2024. május 31. lehet majd megtekinteni.

A pályázaton értékes belépőket sorsolnak ki a Campus Fesztiválra, amely Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb fesztiválja. Közönségdíjat a legtöbb szavazatot kapott fotót benyújtott pályázó kapja. Az elektronikus közönségszavazás a hivatalos kari Facebook felületen kerül meghirdetésre.

A felületet ITT lehet elérni!

A díjátadóra ünnepélyes keretek között a Debreceni Egyetem MÉK, B épület üvegfolyosó, 2024. június 5. 10:00-tól kerül sor.

Fotó: Agro Jager News

Díjazás

  1. helyezett: Campus Fesztivál Bérlet
  2. helyezett: Campus Fesztivál Hétvégi jegy (2 napos)
  3. helyezett: Campus Fesztivál Napijegy

Közönségdíjak: Campus Fesztivál Bérlet

Különdíjak: Élménynapok a Hortobágyi Nemzeti Parkban, a Tisztatáj Közalapítvány Szamárháti Látogatóközpontjában, a Nagyerdei Kultúrparkban és további ajándéktárgyak.

Fotó: Agro Jager News

Fekete István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Kar munkatársa hozzátette, hogy nem titkolt célja a pályázatnak, hogy akiknek az élete valamilyen módon kapcsolódik a debreceni agrártudományi karhoz, azokat összegyűjtse és értelemszerűen összegyűjtse azokat az értékes fényképeket is, amelyek a kar történelméhez hozzátartozhatnak. Megjegyezte, hogy máris sok érdekes fénykép érkezett, amelyek agrártörténeti vonatkozása mindenképpen figyelemre méltó – tájékoztatta az Agro Jagert News Fekete István Debrecenből.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató
Fotó: Agro Jager News

 

Tovább olvasom