Keressen minket

Természetvédelem

A Nemzetközi Farkas Központ és eredményeik

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Lori Schmidttel, a Nemzetközi Farkas Központ kurátorával a 21. század technológiájának köszönhetően sikerült megismerkednem. Segítségért fordultam a központhoz, hogyan lehet olyan vadkamera rendszert kiépíteni, amely használható lehet a magyarországi, azaz a közép-európai természeti körülmények között is. A mai világban számos olyan információ és technológia érhető el, amelyet mások különböző helyeken a  Földön sokkal jobban ismernek, és mélyreható tapasztalatokkal is bírnak. Lori 1989-tól dolgozik a központban, ahol a mai napig hetente körülbelül 24 órát foglalkozik a farkasokkal.  Az összes meglévő tapasztalatát azonnal átadta a vadkamerákról, amit itt is szeretnék megköszönni. Lori segítségével sikerült megismerni a Nemzetközi Farkas Központ munkáját és céljait. Nemzetközi Farkas Központ számos farkaskutatóval, intézettel dolgozik együtt. Ilyen például az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) illetve nemzetközileg elismer kutatókkal a világ bármely pontjáról.

Lori Schmidt

A kutyafélék családja harmincöt élő fajból áll. Ezekből a fajokból nyolc Észak-Amerikában fordul elő. Ezek közé az észak-amerikai fajok közé tartoznak a szürke farkasok, vörös farkasok, prérifarkasok, vörös róka, szürke róka, préri róka, kitróka és sarki róka. A farkasok tudományos viselkedése azért fontos, mert például Minnesota államban a faj az elmúlt évtizedekben elkezdett délre terjeszkedni, ami 1978-hoz képest jelentős változás.

 

A központ azon dolgozik, hogy megvédjék a farkas populációt nemzetközi szinten úgy, hogy iskolás gyerekek és felnőttek egyaránt tanulhatnak a farkasok viselkedéséről, valamint a vadon élő állatok kapcsolatairól az emberrel. Sajnos még számos olyan sztereotípia él a farkassal kapcsolatban, amit higgadtsággal, tanítással és számos tudományos kutatási eredmény bemutatásával pozitívan lehet befolyásolni. A látogatók miután beleláttak egy kicsit a farkasok életébe felvilágosodva távoznak: teljesen másképpen ítélik meg a farkas szerepét az ökoszisztémában, valamint ezt követően másképpen tekintenek a farkasra.

A negyedévente megjelenő amerikai Wolf Magazin

A farkassal való együttélés főleg tanítással, meglévő tapasztalatok átadásával, illetve állattartók meglévő tapasztalatainak átadásával támogatható, illetve megfelelő óvintézkedések mellett csökkenthető ember-állat közötti összeütközés. Emellett a központ sok esetben problémás, vagy bajban lévő farkasok elköltöztetését is megszervezi. Vagyis hasonlóan, mint a tanuvédelmi programhoz, egyes farkasok új esélyt kaphatnak az emberi fajtól távol új életet kezdeni.

Ez a ragadozó hazánkban és Közép-Európában is kezd visszatérni, előbb-utóbb a farkas-ember interakciók is felerősödnek, ami konfliktusokhoz vezethet. Ez a tudás, ami egykoron megvolt Közép-Európában, elveszett, mivel a farkas a kihalás szélére került az emberi hatások miatt. Ennek köszönhetően hazánkban, és a környező országok többségében védetté nyilvánított faj lett. Szlovákia felől minden évben lehet hallani híradásokban, hogy farkas/farkasok kisebb-hosszabb időre megjelentek.

A farkas, mint régi-új faj a hazai ökoszisztémában eddig kevésbé volt mérhető, ami vélhetően változik a következő évtizedekben. Hazánkban nagyragadozó gyakorlatilag nincs, a csúcsragadozó az ember lett, versenytársak nélkül. A farkas természetvédelmi státusza szerint nem fenyegetett, azonban fokozottan védett, eszmei értéke 250 ezer forint.

A programban szereplő farkasok egy mesterséges környezetben élnek, ahol a nagy testvérnek, vagyis a számos kiépített kamerának köszönhetően monitorozzák a viselkedésüket. Mint úgy alakították ki, hogy a látogatók megfigyelhetik az állatokat, mintha azok természetes közegben élnének. Régebbi tapasztalatokra támaszkodva tükörfalakat helyeznek el azokra az oldalakra, ahol a látogatók állnak.

Fehérfejű rétisas és farkas interakció

Ez a megoldás zavarja legkevésbé az állatokat. Mivel számos önkéntes megfordul (jelenleg 15 fő van), azt figyelték meg az elmúlt évtizedekben, hogy a farkas szereti az állandóságot. Új emberek megismeréséhez a farkasnak idő kell, nincs gyors barátkozás. Mivel ezek a farkasokat mesterséges körülmények között tartják, él a régi mondás: az éhes farkas mindig mérges is. -20,-30 Celsius fok alatt a farkasok mindig éhesek. Denali-nevű farkasuk például ételfüggő, ennek köszönhetően rendkívül agresszívvá tud válni a fajtársakkal szemben.

Megfigyelték, hogy a központban tartott farkasoknál a mesterséges etetés hatására megváltozik a farkasok szőrének a foltozása, ami egy fontos megfigyelésnek bizonyult. Mivel így az emberi hatás mérhető bárhol a Földön.

Lori Schmidt farkasai között

A központ célja nem a farkasok tenyésztése, hanem a lehető legmélyebb megismerése. Az esetek többségében fogságban született farkasok kerülnek a programba 4 évenként, vagy máshonnan kiöregedett farkasok kerülnek ide a kiadó helytől függően. A farkasok között minden alkalommal van egy kinevezett egyed, aki a nagyköveti szerepet látja el a két faj közötti diplomataként, aki mindig a gyerekek kedvence és a program arca.

Az összeszoktatás nehéz feladat a falkában, mivel nyugdíjas farkasokhoz hirtelen kölykök kerülhetnek, akik kevésbé tisztelik az idősebb fajtársaikat – vagyis rájuk másznak, ugrálnak, és egyes esetekben idegesítik az idősebbeket. Egy meglévő csapathoz hozzászoktatni új tagokat, hasonlóan, mint egy emberi közösségben, időt és türelmet igényel a csapat összes tagja számára, ami azonnal nem is sikerül.

A farkasok viselkedése során észrevették, hogy minden állatnak kilenc arca van, amelyek a következők: mérgesség, szorongás, félelem, barátságosság, boldogság, kíváncsiság, öröm, meglepettség. Ennek megértése azért volt fontos, mert a kutyákkal ellentétben a farkasok szoicális közösségben élnek egymással, az emocionális interakciók nagyon fontosak a falkán belüli problémamentes együttműködéshez. Az érzelmek átélése szoros kapcsolatban van a farkasok egymás közötti viselkedésében, ahol az alá-felérendeltség nagyon szerepet játszik a csoport egység megtartásában.

Azért, hogy a Nemzetközi Farkas Központ elláthassa a tudástranszfert bárki számára, angol nyelven minden hónapban webináriumot tart Lori, amely könnyen elérhető a legnagyobb videómegosztó portálon International Wolf Center kereső szavakkal és ingyenesen megnézhető. Lori 2020. februári előadása a következő linken érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=v2uGkXqWuc0&feature=youtu.be

A farkas terjedése Minnesota Államban 1978-2018. között

A Nemzetközi Farkas Központ, és egyéb kutatók által legújabb kutatási eredményeit negyedévente publikálják, amely előfizetés esetén elérhető angol nyelven. Cikkünk csak egy részét mutatta be a központnak, ezért bármilyen egyéb más információ eléréséhez érdemes meglátogatni a Nemzetközi Farkas Központ honlapját, amely itt tekinthető meg: https://wolf.org/meet-our-wolves/

 

Cikket írta: Dr. Szilágyi Gergely PhD

Képek: International Wolf Center

Tovább olvasom

Természetvédelem

Berki tücsökmadarak pirregnek a kis-sárréti ligetekben

Print Friendly, PDF & Email

A Kis-Sárréten több ponton is találkozhatunk a berki tücsökmadarakkal

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületét járva ezekben a hetekben sokfelé hallhatjuk a berki tücsökmadarak jellegzetes, pirregő énekét.

Fotó: Mészáros Csaba – Körös Maros Nemzeti Park

A három hazai tücsökmadár-faj (réti, nádi, berki) közül a berki tücsökmadár az, amelyik nem ragaszkodik a vizek közvetlen közelségéhez. A víztől azonban nem szakad el, mert legkedveltebb élőhelyei a vizek közelében fekvő sűrű, csalitos ligetek, erdőfoltok, illetve a nedves talajú cserjés-bokros részek. Országosan elterjedt madár, de a száraz, fátlan térségeket kerüli, ezért a Körös-Maros Nemzeti Parkon belül elsősorban a folyók hullámterein lévő erdőkben, és vizek közelében költ.

Megbízható távcsövet keresel? Kattints a képre!

A Kis-Sárréten több ponton is találkozhatunk vele, pontosabban hallhatjuk jellegzetes énekét. Rendkívül rejtett életmódú madár, éneke alapján azonban jelenléte jól azonosítható. Míg a nádi és a réti tücsökmadár hangja monoton, egytagú pirregés, és csak gyakorlott fül tudja biztonsággal elkülöníteni a hangokat, addig a berki tücsökmadár kéttagú pirregése, zizegése mással össze nem téveszthető. Éneke igen erőteljes, akár száz méter távolságból is hallható.

A nádi és réti tücsökmadárnál később, április végén, május elején érkezik, és május közepén kezd költésbe. Rejtett életmódjából adódóan fészkét is rendkívül jól álcázza: a sűrű, fásszárú növényzet dús aljnövényzetében, magaskórós, csalános helyen a talajra, vagy a talaj közelébe építi. Évente egyszer költ, 4-6 tojást rak. Későn érkezik és viszonylag korán távozik, augusztus végén, szeptember elején már úton van az Egyenlítő környékén található, afrikai telelőterületei felé.

A berki tücsökmadár kifejezetten rovarevő, az erdők sűrű aljnövényzetében rovarokat, férgeket, csigákat fogyaszt.  Különleges élőhely-választása miatt állománya a madártani szakemberek szerint némi csökkenést mutat, a Kis-Sárréten azonban, figyelmesen kirándulva, május-júniusban sokfelé hallhatjuk még jellegzetes énekét.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

Tovább olvasom

Természetvédelem

Illegális hulladékgyűjtést és tárolást végzett a görbeházai férfi

Print Friendly, PDF & Email

Hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett miatt emelt vádat emeltek

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki az ingatlanain engedély nélkül különféle nagymennyiségű zöld hulladékot, építési törmeléket és vashulladékot tárolt.

Fotó: Ügyészség

A vádirat szerint a vádlottnak Görbeházán két egymás melletti ingatlana van. Ott 2021. januárjától 2022. január 11-ig 20 köbméter zöldhulladékot, 40 köbméter lombhulladékot 15 köbméter építési hulladékot, 20 köbméter fémhulladékot és egy forgalomból kivont személygépkocsi fémvázát tárolta huzamosabb ideig.

2022. január 11-én az illetékes kormányhivatal tisztviselői helyszíni ellenőrzést végeztek. Azt követően határozattal felszólították a vádlottat, hogy szüntesse meg az engedély nélküli tevékenységét, gondoskodjon a szükséges dokumentumok beszerzése iránt, majd azokat mutassa be a hatóságnak.

A kormánytisztviselők 2022. május 31-én ismételten helyszíni ellenőrzést tartottak a vádlott két ingatlanán és megállapították, hogy továbbra is nagy mennyiségű hulladék volt a telkeken.

Keresőtávcsövek és hőkamerák széles választéka, a budapesti FROMMER Fegyverboltban. Kattints a képre!

Az irányadó jogszabály alapján a vádlott ingatlanain felhalmozott anyagok hulladéknak minősülnek. Az azzal kapcsolatos tevékenységet magánszemély csak hatósági engedély vagy nyilvántartásba vétel alapján végezheti. A vádlott azonban ilyen engedéllyel az ismételt ellenőrzés alkalmával sem rendelkezett.

Az ügyben a nyomozást a Hajdúnánási Rendőrkapitányság folytatta le.

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben közérdekű munka büntetést szabjon ki.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Természetvédelem

Visszanéző (2019): A városlakó vetési varjak és az emberek együttélése

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságra több alkalommal is érkezett már panasz települések belterületén fészkelő varjak okozta problémák miatt. Leggyakrabban a madarak ürülékére és hangoskodására hivatkozva kérik tőlünk a varjúfészkek eltávolítását. Cikkünk célja, hogy a „varjúprobléma” mögé nézzünk és áttekintsük a törvényi keretek engedte megoldási lehetőségeket.

Sok a varjú vagy kevés?

A vetési varjú (Corvus frugilegus) hazai állományára vonatkozóan 1942-től állnak rendelkezésre pontos adatok, ekkor kezdték el ugyanis módszeresen felmérni a varjútelepeket. Ezekből kiderül, hogy ezek a varjak eleinte nagyobb kolóniákban költöttek és csupán kis hányaduk fészkelt kisebb kolóniákban vagy az emberi települések területén. A ’80-as évek elején végzett és célzottan a vetési varjakat érintő gyérítések következtében azonban 1980 és 1984 között, tehát mindössze 4 év alatt a telepek száma 34%-kal csökkent, míg a fészkelő állomány 53%-kal fogyatkozott meg. A nagy kolóniák elkezdtek összeomlani és a madarak kisebb telepekre kényszerültek. Mivel a gyérítés ezután is folytatódott, a ’90-es évek közepére a vetési varjú hazai állománya az egykori 300.000 párról csupán 30.000 párra, tehát mindössze a 10%-ára zsugorodott.

Megbízható távcsövet keresel? Kattints a képre!

Bár a vetési varjút 2001-ben törvényes oltalom alá helyezték, illegális gyérítése, valamint az élőhelyeinek csökkenése továbbra is folytatódik, ezért az állományának mérete jelenleg 18500-23500 pár körül stagnál. A folyamatos emberi pusztítás hatására a fészektelepek felaprózódtak, nagyrészt megszűntek és ez arra kényszerítette a varjakat, hogy az emberi településeken keressenek menedéket.

Ezen túl a fészektelepek megfogyatkozása olyan más védett madárfajok fészkelési lehetőségeit és ennek következtében az állományát is csökkenti, melyek előszeretettel használják a vetési varjak felhagyott fészkeit. Ilyen a kék vércse, a vörös vércse és erdei fülesbagoly.

Miért költöznek a városokba?

Az 1975. január 1-jén alapított Kiskunsági Nemzeti Park hazánk második nemzeti parkja. (Ábra: KNP)

A varjak a rendszeres mérgezések és a közvetlen zavarás elől szinte menekülésszerűen költöztek az emberi települések közelébe, városi parkokba, temetőkertekbe, ahol erősen korlátozott a mérgek és lőfegyverek használata. Nem beszélve arról, hogy az itt található lakossági hulladék terített asztalt is jelent nekik. A jelenlegi konfliktusok tehát elsősorban a folyamatosan tetten érhető emberi hibáknak és félreértéseknek köszönhetőek, amikkel szabályszerűen beüldözték a varjakat a természetes élőhelyükről a lakott területekre, ahol viszont már nem a táplálkozásuk, hanem a hangoskodásuk, szennyezésük miatt keletkezik ellentét ember és vetési varjú között. Így elmondható az is, hogy a települések külterületein található fészektelepek további zavarása, esetleges felszámolása nemhogy segítene, de kifejezetten ront a lakott területeken meglévő konfliktushelyzeteken.

Téli vendégeink is vannak

A kialakult szituáción pedig az sem segít, hogy a varjak jobb híján gyakran telelni is az emberi településekre húzódnak. Ezzel kapcsolatban azonban fontos tudni, hogy amíg a Kárpát-medencei vetési varjak telente csupán kóborolnak, de alapvetően a költőterület környékén maradnak, addig jellemzően északkeleti irányból hatalmas varjúcsapatok érkeznek hazánkba. Emiatt tapasztaljuk télen, hogy sokkal több varjat látunk a városokban. Ám ezek a jellemzően Oroszországból, Ukrajnából és a Balti államokból érkező példányok nálunk csak téli vendégek és március közepére mind elhagyják az országot, hogy visszatérjenek a költőterületükre. A nálunk költő állomány sorsa tehát alapvetően rajtunk múlik.

Eltávolítható-e a varjúfészek?

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 43. § (1) alapján tilos a védett állatfajok – és így a vetési varjú – egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

Azonban a jogszabályi előírásokat is figyelembe véve van lehetőség a vetési varjú lakott területeken történő riasztására, esetlegesen a fészkek eltávolítására, illetve a fészket tartó fák kivágására, vagy a lombkorona visszavágásos kezelésére, de minden esetben engedélyt kell kérni a területileg illetékes Kormányhivatal Környezet- és Természetvédelmi Főosztályától.

Tehát a félreértések elkerülése végett szeretnénk leszögezni, hogy nem a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság ad engedélyt a varjútelepek megsemmisítésére, azt a területileg illetékes Kormányhivataltól kell megkérni. Az Igazgatóságot a Kormányhivatal arra kéri fel, hogy véleményezze az engedélykérelmet.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakmailag támogatni fogja a hatósági határozat kiadását, amennyiben:

  • a tevékenység indokolt, azaz a varjak élettevékenysége olyan mértékben veszélyeztet más jogos érdeket – például tulajdonhoz való jogot nem mozdítható vagyontárgyak folyamatos, kárt okozó beszennyezésével, egészséges környezethez való jogot a rendszeres emberi tartózkodási helyül szolgáló területek intenzív piszkításával -, hogy az előidézett káros hatások már meghaladják a természetvédelmi közérdek védelmének pozitív hatásait;
  • költési időszakon kívül történik (a költési időszak március 15-től augusztus 15-ig tart);
  • vetési varjú és más védett faj egyedeinek elpusztítására nem kerül sor.

Érdemes ugyanakkor felhívni rá a figyelmet, hogy erős érdeksérelem hiányában, csupán azért, mert vannak olyan embertársaink, akiket zavar e nagyon intelligens, és az év nagy részében az ember számára is hasznos táplálkozású madarak látványa, hangja, nem támogatják automatikusan a magyar államigazgatási szervek a lakott területen található fészkek, fészkelőhelyek felszámolását.

Nemigen létezik olyan, ember közelében megtelepedő élőlény – beleértve például a kártevő rovarokat pusztító békákat és gyíkokat, vagy a valaha mindenki által szeretett fecskéket és gólyákat –, ami ne zavarna az emberek sokaságából legalább egyeseket olyannyira, hogy ezzel az állami hivatalokhoz fordulnak. A társadalom többsége azonban még mindig nem szeretne élettelen lakókörnyezetet maga körül, és tisztában van a természetes élővilág megőrzésének pozitív hatásaival, ezért a természeti értékeket szegényítő tevékenységeket nem lehet pusztán ellenszenvre alapozni, a hatóságokkal jóváhagyatni.

Ha valaki úgy érzi, hogy számos érintett lakos megalapozott, igazolt közérdeksérelemre hivatkozó panasza ellenére a varjak belterületi fészektelepeinek zavaró hatása ellen évek óta nem történik érdemi ellenintézkedés, az rendszerint nem a természetvédelmi kezelőn, vagyis a nemzeti park igazgatóságon múlik, hanem a szükséges hatósági engedélyek beszerzésének hiányán, valamint a nem kellően, illetve nem jogszerűen megtervezett védekezésen.

A leggyakoribb eset, hogy a fészkek, illetve fészkelőhelyek felszámolását olyankor kezdeményezik és akarják sürgősen végrehajtani, amikor azokban a lerakott tojásokat, a kikelt fiókákat gondozzák a szülőmadarak. Az ilyenkor végzett beavatkozások a tojások, fiókák pusztulását eredményeznék, ami utóbbiak esetében állatkínzás, és a természetvédelmi jogszabályok büntetőjogi következményekkel is fenyegető megszegése. A fészkek eltávolítását jogszerűen és emberségesen a fészkelési időszakon kívül lehet elvégezni, és ehhez időben kell megtervezni és engedélyeztetni a beavatkozást.

Mindannyiunk közös érdeke az ember és a természet minél harmonikusabb együttélése, de ebben akkor tudnak segíteni a természeti értékek kezelői, ha párbeszéd alakul ki a lakosság, a települési önkormányzatok és a megmaradt természeti értékek védői között!

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park (2019. április 15.)

Bővebb információ:  VETÉSI VARJÚ KONFLIKTUSKEZELÉSI TERV – Javaslatok a vetési varjúval, mint védett fajjal kapcsolatban keletkező konfliktushelyzetek egységes kezelésére/MME, 2008

Tovább olvasom