Az őszi és tavaszi vonulás időszakában olyan madarak is felbukkannak hazánkban, amelyek fészkelőként nincsenek jelen nálunk. Az elmúlt hetekben a madarászok számára sok ilyen érdekesség adódott, ezek kis szerencsével bárki számára megfigyelhetők. Az egyik rendszeres vendégünk az örvös rigó (Turdus torquatus), ezúttal Dinnyésen figyelték meg.

Örvös rigó (Fotó: Lendvai Csaba)

Ha esetleg az örvös rigó nyomában Dinnyésre indulunk, érdemes figyelnünk a csüllőt (Rissa tridactyla) is. Ez egy olyan sirályféle, amely tőlünk északra fészkel, de fiatal, kóborló példányai időnként felbukkannak hazánk vizes élőhelyeinél. Érdekesség, hogy negyedik ujja visszafejlődött, latin fajnevét (tridactyla = háromujjú) is erről kapta.

A csüllő az Atlanti-Óceán északi térségének tengerpartjain költ (Fotó: Orbán Zoltán)

A “tengeri ludak” (Branta) nálunk nem fészkelnek, ám az őszi vonulás során több képviselőjük is megfordul hazánkban: a vörösnyakú lúd (Branta ruficollis), az apácalúd (Branta leucopsis), a kanadai lúd (Branta canadensis) és az örvös lúd (Branta bernicla). Az ásóludak (Tadorna) közül a bütykös ásólúd (Tadorna tadorna) nálunk is költ, de rokona a vörös ásólúd (Tadorna ferruginea) csak vendégként érkezik hozzánk. Ezek a különleges megjelenésű madarak rendszerint a szürkeludak (Anser spp.) nagyobb csapataihoz csatlakoznak.

Vörösnyakú lúd szürkeludak között (Fotó: Dr. Heincz Miklós)

Forrás: MME – Dr. Benedek Veronika