Nimród Vadászújság: A Dédestapolcsány-Uppony-Bánhorváti háromszögben (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) húzódó Lázbérci víztározó csodálatra méltó környezet. Hatalmas sziklái, vadregényes erdei és friss levegője érezhetően életerővel tölti fel az idelátogatókat.

Baráth Zoltán Zsolt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője és a hódvár (Kép: Nimród Vadászújság)

Változatos vízi- és erdei élővilága az avatatlan szemek előtt rendre rejtve marad. Ha azonban nyitott szemmel járunk, láthatjuk, hogy nem mindennapi vadállomány lakja a környéket – meséli a Nimródnak Baráth Zoltán Zsolt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője.

A hódok jól érzik magukat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, bár a nyárfákat szeretik kidönteni és a kedvük szerint átalakítják a vízgazdálkodást is (Kép: Nimród Vadászújság)

A tározónál és a betorkolló vizeken összesen két hódcsaládot ismernek, öt egyedet tartanak nyilván. 2017-ben észlelték a megjelenésüket, azóta stabilan megfigyelhetők a vizekben. Természetes vándorlással, vélhetően a Tisza-Sajó-Bán-patak útvonalon érkezhettek a lázbérci víztározóra. Bár halállományra nem jelentenek veszélyt, azonban a patakok mentén húzódó nyárfákat szívesen fogyasztják. Az eurázsiai hódra egyébként nem jellemző módon, az egyik alvízcsatornán gátat és hódvárat is építettek – mutatja a monumentális építményeket a helyszínen a természetvédelmi őr.

A hódok jelenléte jellegzetes káreseményekkel párosul (Kép: Nimród Vadászújság)

A kemény, sziklás talaj miatt nem tudtak a patakoldalba üreget vájni, vélhetően ezért fogtak az építkezésekbe. A megfigyelt egyedek főként éjjel mozognak, jól megtermett példányokról lévén szó körülbelül húsz kilogrammos testtömegük lehet – állapítja meg az igazgatóság által kihelyezett kameracsapda fotói alapján Baráth Zoltán Zsolt.

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala