Vándormadaraink hosszú és veszélyes út után hamarosan visszaérkeznek Afrikából és a Közel-Keletről költőhelyeikre. Pár napja már Szeged-Kiskundorozsmán megjelentek a bíbicek, két héttel korábban mint tavaly. Igaz, még hideg van és csak befagyott tavak látványa fogadta őket, de ők jobban tudják, mikor jön el a változás. Mint a gólyák amikor augusztus utolsó napjaiban szárnyra kelnek. Szép idő van, de a madarak érzik, hogy lassan az ősz is belopózik, akit Tél tábornok irányít a messzi északról.

Észak-Izrael, a Hula-völgye. A távolban a Golán-fennsík magasodik a Hermon-hegy ölelésében (Kép: Yossi Eshbol – Agamon Hula)

A madarak vándorlása során sok egyed elpusztul, vadászat-, mérgezés-, és egyéb okok miatt. Több országban vadásznak rájuk, több országban tisztelik őket és vigyáznak rájuk. Debreceni tanulmányaim alatt, az egyik külföldi barátom, Albert, Kamerunból, aki két évig tanult  Magyarországon, ámulattal nézte a fehér gólyákat. Itt tapasztalta meg, hogy itt,  Magyarországon, mennyire tisztelik ezt a nagytestű madarat. A gólyák már óvatosabbak Afrikában, de elmondása alapján Kamerunban kifejezetten barátságos gólyákkal találkozott.

Pihenő “turisták” Európából (Kép: Yossi Eshbol – Agamon Hula)

Azon országok közé tartozik Izrael is, ahol a természetvédelem, a vándormadarak tisztelete generációról-generációra öröklődik. A több tízezer madár jelenléte azonban nem kevés fejtörést okozott a Galileai -tengertől nem messze található, Hula-völgyében. A mezőgazdaságból élő gazdáknak, különösképpen  a darvak és a vadlibák jelenléte és az általuk okozott vadkár, jelentett problémát, mivel szeretik csipegetni a gabonaféléket a szántőföldeken. Éppen ezért, – megelőzve a nagyobb károkat, – a gazdák összefogtak, és a  telelői helyeken  szemesterménnyel etetik a madarakat. Ennek hatására a madarak helyben maradnak és legkevésbé sincs kedvük új, veszélyes vidékekre elrepülni.

Várják a tél végét és amikor úgy érzik, hogy itt az idő, visszaindulnak Európa felé, a Boszporuszon át, keresztül a Balkánon. Hula-völgye Észak-Izraelben közismert hely, a hazai és nemzetközi madarászok rendszeresen tanulmányozzák a madárvonulásokat.

Minden évben madárbarátok  százai, ezrei gyűlnek össze, megcsodálva madarak sokaságát.

Az izraeli szakemberek szerint már érződik a madarak izgatottsága a nagy út előtt. Sok madár párba állt és gondolatban már tervezik  első fészkeiket, onnan több ezer kilométerre Európa különböző országaiban.

Vigyázzunk a vándormadarainkra, mert egy olyan kincset jelentenek, amelyet minden nemzetnek kötelessége óvni, védeni a 21. században.

A cikkben szereplő képek és videó kizárólagos tulajdonosa az Agamon Hula Faceook oldal, valamint Yossi Eshbol fotográfus.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely