Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

2002 – az őzbakok éve

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Vadásztársaságunk Somogy megye mértani közepén található, nagysága 7882 hektár, részben határos a Lábod Rt. területével.

Főként mezőgazdasági jellegű, 20,7 százalékát borítja erdő, a réteket, legelőket ligetes facsoportok tarkítják. Több vízfolyás jelenlétével kiegészülve kitűnő élőhelyet biztosít a vadállománynak. Itt történtek az alább elmondandó őzbakélményeim.

Fotó: Agro Jager News

2002. március 13-a is egy megszokott napnak indult, azonban a telefonom emlékeztetője korán jelezte, hogy a társaságunknak ma van a közgyűlése. Egy kicsit valamiért felvillanyozódtam, úgy éreztem, ma valami történni fog. Úgy is lett, nagy örömömre a társaság megszavazta, hogy az idén én is lőhetek egy őzbakot. Nagyon örültem, végigfutott rajtam, hogy az eddigi vadászataimat, megfigyeléseimet egy szép trófea fogja koronázni.

Vadászataim során nagy figyelmet szenteltem az őzek megfigyelésének, melyik területen milyen állomány tartózkodik, milyenek a bakok. Természetesen adrenalinszintemet még fokozta, hogy a bérvadászok előnyt élveztek, tehát nekem továbbra is csak a megfigyelés jutott. Jobbnál jobb, szebbnél szebb bakokat láttam, de lőni nem lőhettem.

Kinéztem egy nagyon jó, kb. hatéves, mintegy 350 grammos bakot. Az egyik oldalon teljesen szabályos, a másik oldalon viszont egy tőből elágazó szára volt. Napokon, heteken keresztül ugyanazon a területen tartózkodott, említettem is a hivatásos vadászunknak, hogy meglövetheti a vendéggel. Kimentek a megadott területre, de nekik nem mutatta meg magát. Gondoltam ez az enyém akar lenni.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Aztán eljött az én időm, szóltak, lőhetem a bakot.

Annak rendje és módja szerint mentem arra a helyre ahol rendszeresen megfigyeltem. Természetesen az én bakom megjelent, csakhogy nem ott ahol szokott, hanem jóval messzebb, lőtávolon kívül. A terepviszonyok olyanok voltak, hogy aznap rácserkelni nem tudtam.

Másnap ismételtem elidultam, de amikor a lesen elhelyezkedtem, megjelentek a gyógynövénygyűjtők. Ez így ment több napon keresztül, tehát nem kerültem olyan helyzetbe, hogy elejthessem a rendellenes agancsú bakot.

Az egyik alkalommal munkahelyi elfoglaltságom miatt késve tudtam kiindulni a területre. A dombok hajlatában, az erdőszegélyek mentén cserkelve közelítettem meg a lest. Természetesen a bak úgy és ott helyezkedett el, ahogy az meg van írva. A lesre már nem lehetett észrevétlenül felmenni, ezért a magasles oszlopa mellől lőttem. Valószínű a hosszas procedúra és az izgalom miatt nem tudtam kellőképpen koncentrálni és elhibáztam. Szerencsére nem sebeztem meg. Még egyszer láttam, és mivel többé nem jelentkezett a szokott helyén, lemondtam róla.

Másik területre váltottam, ahol a második napon kedvezett a szerencse, egy korábban megfigyelt bak jelent meg. Egy szép búzatáblán keresztül közelítettem meg a lest, az autót egy erdősáv mellé rejtettem el.

Itt kívánom megemlíteni, hogy lányom is velem jött, mivel szerinte ha ő velem van, akkor a vadászszerencse is mellém áll.

Ahogy lopakodtunk keresztül a búzán, észrevettem a távcsövel, hogy ahová én tartok ott van a kiszemelt bak. Az idő, amíg sikerült becserkelnünk, egy örökkévalóságnak tűnt. Céloztam, és a lányom örömteli hangja nyugtázta a lövést: – Anya, ugye megmondtam!

A 330 grammos.bak tűzbe rogyva feküdt a búzában. A végtisztességet megadva fényképezés után a vadászatot befejeztük aznapra. Boldog voltam az eredményes vadászat után, a trófea igen tetszetős, de ezt döntsék el Önök.

Boldogságom csak akkor fokozódott amikor a szezon vége felé közeledve közölték velem, jutalomként lőhetek még egy bakot.

Most egy távolabbi területre vettem az útirányt, ahol több napon keresztül figyeltük férjemmel az állományt. Láttunk sok őzet, de vagy túl fiatal volt, vagy tökéletesen szabályos, vagy nagy súlyú a megfigyelt bak.

Egyik nap aztán megjelent az én bakom. Addig nézegettük, bírálgattuk, míg a végén otthagyott bennünket. A reményt nem feladva indultunk haza. A lányom azzal fogadott, hogy – Ugye, nem voltam veletek!

Másnap éppen indultunk volna területre, mikor kislányom kijelentette, hogy ő is jön. A szokásos procedúra után kiérkeztünk a területre. A gyönyörű, gazdag fűben pompázó legelő árnyékos, hatalmas fűzfákkal volt tarkítva. Kiérkezésünkkor vettük észre, hogy a terület egy új magaslessel gazdagodott. Én szerettem volna odaülni, de a társaságom hatására úgy határoztunk, ott maradunk, ahol az előző nap mozgott a bak.

Alkonyodott már, amikor a bak megjelent, de sajnos messze, ott, ahol aznap dolgoztak és felállították az új magaslest. Nézegettük, mustrálgattuk, de nem jött közelebb. Nem volt vesztegetni való idő, úgy döntöttük, rácserkelünk. Kértük a lányomat maradjon a lesen, mert úgy több az esélyünk.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Eleinte a bokrok takarását kihasználva, később a fűben csúszva közelítettünk a bak felé. Voltak nehéz pillanatok amikor már úgy volt, hogy észrevesz bennünket, de sikerült lőtávolon belül érnünk, s a bak még mindig gyanútlanul legelt. Megcéloztam, ám mielőtt elsüthettem volna a fegyverem a bak lefeküdt. Olyan helyzetbe került, hogy biztonságosan nem lehetett lőni.

Közben a vele lévő suta gyanút fogott. Hátranéztem, hát a lányom már ott volt mögöttünk 50 méterre! Szerencsére ügyesen közelített, így a suta rövidesen jóízű falatozásba kezdve felhagyott a gyanakvással. A bak eközben gondolt egyet és felállt. Rögtön céloztam, meghúztam az elsütőbillentyűt, de legnagyobb megdöbbenésemre a puskám néma maradt, a bak pedig tovább legelt.

Nem kell mondanom mit éreztem. Gyorsan felocsúdtam és rátöltöttem, de a zár csattanását meghallották és világgá szaladtak. Pedig nagyon óvatos voltam, de közben túl közel kerültek hozzánk.

Kegyetlenül lehangolódtam, ám valami azt súgta, nincs veszve semmi. Felültünk az új magaslesre, a férjem összeszedte széthagyott felszerelésemet.

Kis idő elteltével megroppant az erdő, megjelent a suta. Csodák-csodája néhány másodperc után jött a bak is. Nem akartam hinni a szememnek, mert ugyanaz, az imént elugró a bak volt. Még egyszer elbíráltam és most dördült a puska. Lelkesedésemben csak az elugró sutát láttam, végigszaladt rajtam a gondolat, hogy hibáztam? A lányom azonban megszólalt, – Anya, itt van. És tényleg a bak ott feküdt a rálövés helyén mozdulatlanul.

Megadtuk a végtisztességet, fényképeztünk, eközben lassan ránk sötétedett, vége lett a szép vadásznapnak. Arra gondoltam, vajon máskor is lesz-e ilyen élményben részünk? A kifőzött agancs 370 grammos, érdekes formájú, hétévesnek bírálták.

A bemutatott trófeák közül egyik sem érmes, de a falon rájuk tekintve 2002 csodálatos vadászélményei elevenednek meg bennem. Minden kedves olvasómnak hasonlókat kívánok, én pedig bízok abban, hogy 2003-ban emlékeim tárháza tovább fog gazdagodni.

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom