Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Hej! A róka

Print Friendly, PDF & Email

Részlet Ilosvay Ferenc Jó vadászatot! című könyvéből:

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

… sok vitának volt már szülője. Számtalan írásban, könyvben olvastam már felőle, számtalan tudós véleményét tanulgattam róla — azt szokták mondani, egyike azoknak a bundás ragadozóknak, amelyikről mindent kiderítettek, nincs titka már az ember előtt.

Senkivel sem akarok vitába szállni, értelmét sem találnám, mert azért róka a róka, hogy ne csak áldozatait, hanem az embert is elámítsa, becsapja, megtévessze. Csak annyit kívánok jó előre megállapítani róla, hogy tévednek azok, akik úgy vélekednek — „mindent tudnak a rókáról!”. Annyiban igazuk van, hogy életmódját, körülményeit, táplálékát ismerjük. Kétségtelen, erről az oldaláról nincs már rejteni valója. De bátran felteszem a kérdést: vajon ismeri-é valaki tökéletesen a róka „lelkét”? Merné-e valaki biztonságának tudatában kijelenteni, hogy semmi újat nem tanulhat a rókától, nincs olyan cselekedete vörös úrnak, ami meglepné, elámítaná a természetjárót? Nem hiszem.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

[…] Nyári róka, egerészés közben, pocakrengető mulatság. Tanyaudvarban, jó néhány házőrző kuvasz ellenére beóvakodó róka, jobb szórakozás minden kémfilmnél. Ligetekben, fácánt, foglyot áhítozó, sündörgő, lapuló róka pedig felér sok-sok érdekfeszítő olvasmánnyal. Mert a rókánál nem az a fontos — értem megfigyelés, szórakozás tekintetében — hogy mit csinál, hanem ahogy csinálja. A menyétke villámgyors röppenése, ahogy az erdő harasztján pipiskélő madarat lefogja, bravúros, de pillanatnyi élmény. A nyest kígyómozdulata, igazszívű emberben — bennem mindig — undort kelt. Túlságosan vérszomjas, túlságosan kegyetlen. A patkány lompossága, mocskos tömege, amint vándorútján meglepi a baromfiólat, hihetetlenül hasonlít a lázadó, rabló emberi hordák tetteihez. A róka azonban minden esetben ötlettel, humorral, előkelő finomsággal oldja meg a legvéresebb feladatot is. Ember nem lehet olyan előkelő vadász, annyira számító, meggondolt, passzionátus cserkész.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

[…] Több helyen olvastam már, legkedvesebben Nemeskéri Kiss Sándor „Egyszer volt…” című nagyszerű könyvében, hogy a rókát nem szabad úgy tekintenünk, mint valamilyen „első számú közellenséget”, melyet tűzzel-vassal kell irtanunk. Nos, a híres, igazi nagy vadász szavához nékem csak annyi hozzáfűzni valóm van, hogy sok bajom volt a rókával, hiszen több száz baromfi éldegél a tanyában, sok hasznot hajtanak, de bizony nagy tél idején, soha nem bántam, ha a vén Mari néni jajongva szaladt Anyámhoz, hogy — így, meg úgy az Úristen mit tegyen szegény vörös úrral, már megint ellopott két szép tyúkot. Ha Anyám ilyenkor rám nézett, csak ez volt rá a szavam:

— Had egyék még néhányat. Azért róka, a csirke meg majd szaporodik tavaszra. Ha nagyon méltatlankodik Anyácskám, hát még azt a néhány pengőt sem sajnálom megtéríteni a „háztartáshoz”, mondván gondolja azt, hogy a piacon keltek el.

A róka — nincs igaza ellenségeinek — elsősorban hasznos (!!!) állat. A csenevész, amúgy is pusztulásra ítélt vadat takarítja el leginkább. Hiszen nem kell csak arra gondolunk, amit a nyúlnál mondottam. A nyúl, már fejlődőképes süldőkorában is eliszkol előle, a fogoly nagyon hamarosan felröppen, a fácán ugyancsak. Az a néhány pedig, amelyik egészséges állapotban belebotlik vörös úr fogába, hát Istenem… Amennyivel több kárt okoz az emberek tudatlansága, a falusi kölykök játékos gonoszsága, vagy a vén fejjel is tolvajlásból élő „kerülők” és hasonszőrű puskáshivatalnokok „működése” — a róka oktalan, gyámoltalan, jámbor állat hozzájuk képest.

Felrójják számlájára a kisnyulak ritkitását. Igazuk van. Csak azt felejtik el, hogy mindez törvényszerű, egészséges ritkítás. Hiszen — és ezt tudják talán, még tapasztalt vén vadászok is legkevésbé — a Természet nem ember. A Természet mindent, amit alkot — tökéletesen alkotja. Aki tudja ezt, kultúrvidékeken segítheti a Természet munkáját, őserdőknél vagy védett területeken azonban ne szóljon bele. Ne akarjon okosabb lenni, mint a Természet, mert annak a vadszegény őserdők és síri csönddel hallgató szálerdők lesznek következményei.

Amit ezekben az időkben nagyon sok nagybirtokon és erdőbirtokon láttam, mély undort keltett bennem és még jobban meggyőzött arról, hogy az ember nemcsak „dúvad”, ahogy Apám mondotta, hanem hidegvérű, tudatos, megfontolt sintér is. Bárhogy nem szívlelik a rókát, mégsem volna szabad forróvízzel, kénvirággal, bottal, vasvillával menni ellene, a szoptatós szukát felnyársalni, az apróságokat falhoz, fához, szekérkerékhez verdesni. Nem volna szabad kénfüstbe fojtani a békén szendergő famíliát. Állati dolog ez. Azaz — engedelmet — túlságosan emberi dolog!!

Látott már vajjon az ilyen ember szerelmes rókát? Látta már, milyen végtelen bájjal, odaadással udvarol a kan a szukának? Látta már valaha, milyen buzgalommal dolgozik a rókaszuka az elválasztás idején, hogy kölykeit ellássa koszttal?

Nem hiszem. Ha valaha látott volna ilyesmit, kétszer is meggondolná, míg ilyen és ehhez hasonló bestiális tettekre vetemednék. Mert nincs az a legfinomabban „nevelt és ápolt” szobakutya, amelyik annyi kecsességgel, annyi udvariassággal venné körül leendő párját. Melyiknek jutna eszébe az a kis figyelem, amit a Guthy-erdő tisztásán figyeltem meg? A szuka ott hentergett a tavaszodó erdő világoszöld fűszőnyegén. Láthatóan várt valamire, mert egyre leste a velem szemben fekvő vékonyka vágást. A magaslesről kitűnően láthattam, a szél tőle vágott, igazán páholyból leshettem minden mozdulatát. Jó tíz perc múltán, halk orrhangon hallatott, „voakk, voakk” szólalt a sűrűből, majd megjelent egy gyönyörű, nagy termetű legény, pofájában derék rántanivaló csibével. Úgy tette le a szuka elé, mintha azt mondaná:
— Magának hoztam lelkem, fogyassza jó étvággyal.

Egyetlen falatot sem evett belőle, csak amíg „menyasszonya” falatozott, tapintatosan sündörgött körülötte, hozzá-hozzádörgölődzött, nyalogatta itt-ott ritkásabb bundáját. Mikor aztán szépen befalta a kisasszony az ajándékot és odaadó kedvességgel maga is elkezdte a tekergőzést, mórikálást, akkor fordította komolyabbra az udvarlást.

Olyanok voltak a világosodó, hajnali tisztáson, mint két lángtalan tűzcsóva. Hajladoztak, kergetőztek, fel-fel borították egymást, tömött zászlójuk, mint az üstökös farka, húzódott utánuk. Mindezt hangtalanul. Nagyritkán a kisasszony nyikkantott egyet-egyet. Aztán mozdulatlanul lehasaltak egymásmellé, olyan szorosan, mintha szobrász faragta volna őket. A szuka lehunyt, vagy hunyorgó, szűkre vont szemmel meredt maga elé, a kan viszont kis idő múltán mocorogni kezdett. Nem vadul, csak éppen bundája emelkedett néha. Akkor, mintha valami megriasztotta volna, helyben, akár a bábjátékos bábuja, a szuka magasra szökkent és amint visszahuppant a fűre, remegő gerinccel, de mozdulatlanul maradt.

Oly szépen, annyira odaadó, végtelenül felolvadó szerelmi táncot kezdtek, hogy önkénytelenül arra kellett gondoljak — a primitív népek sok effajta szokása csak a Természet törvénye és nem, mint sok elfogult szemlélő írja, perverz orgia kell legyen.

Hát a kicsinyeit gondozó róka? Olyan soványra „leszívják” a mohó kis vörös csemeték anyjukat, hogy szinte hallhatóan zörög a csontja. Ennek ellenére nem kímél fáradtságot és a májusi réten ezerszámra felbukkanó egeret oly gonddal gyűjtögeti, hogy az már szinte több, mint ösztön. Az már tényleges „anyai szeretet”. Hogy mennyi egér pusztul el egy-egy népesebb rókafamília nevelkedésénél, azt mondanom sem kell. Márpedig a gazdának erre is legyen gondja, ha annyira szereti területét. Az egérnél, vagy tudományosan a „mezei pocoknál” kevés kártékonyabb „fenevadja” van a mezőnek. Szörnyű pusztítást végeznek egy-egy szaporább esztendőben. Kimondhatatlan hasznot hajt ilyen években az a néhány tagban csellengő róka.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Nem! Állítom, hogy a róka — módjával természetesen — felényire sem olyan kártékony, mint azt a régi hiedelem és ennek alapján a harciaskodó, konzervatív öregek állítják. Attól pedig ne nagyon féljenek, hogy túlságosan szapora lesz, az okkal, móddal kímélt róka. Sajnos ez a szép, színes, élvezetes csavargó is a vadak, legfőként a bundás ragadozók, kísérteties ösztönével megérezte halálraítéltségét és már csak a régi mesékben, régi vadászadomákban hallunk 8–10 rókafit számláló vermekről. Itt is — rókáéknál — hódít már minden népek legnagyobb átka a születéscsökkenés, mely lassankint ritka, védett, nemesvaddá „silányítja”, az egyébként oly életrevaló, csavaros eszű állatot.

El kellett ezt mondanom a róka védelmében, de azért is, hogy mindazok számára, akik téves hallomásból, vagy tudatlan mesékből ismerik a rókát, néhány adattal szolgáljak — ellenkezőjéről.

Részlet Ilosvay Ferenc Jó vadászatot! című könyvéből (1943)

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom