Keressen minket

Vadászat

Jubileumi disznó

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

A kerek számok valahogy mindig szépen hangzanak. Miért lenne ez másképp a vadászatban? Szóval számolgatjuk, hogy ez volt az első, tizedik, ötvenedik, de a századik az már valahogy élesebben cseng. Mindegyikre emlékszünk. Egyikre jobban, másikra már csak homályosan. Van olyan is amelyik akkor ugrik be, ha arra járunk vadászni. A százas sorszám azért már nem piskóta. Abban már elég szép vadászmúlt is lappang. Rengeteg sikeres, na meg annál több sikertelen éjszakai les, disznóhajtás, cserkelés. Összeszámlálhatatlan szúnyogcsípés, átázás, megfázás, meg mindenféle nyavalya. De akkor ezek nem számítanak. Sőt nem is fáj, még csak nem is fáraszt. Igazándiból pihentet és nyugtat.

Én is rengeteget kijártam, lest építettem, etettem, kerestem mire a 100-as szám közelébe értem. Már egy-két éve azt mondtam mindegyik meglőtt disznómnál, hogy remélem az idén a századik is meglesz. Aztán nem lett meg és kezdődött a következő szezon. A 2003-as vadászati idényben a korábbi évek gyakorlatához híven a disznó vadászatát februártól egészen a búza éréséig szüneteltettük. Kivételt csak a szervezett vadkárelhárítás jelentett. Már a napokat számolgattuk, mint a gyerekek Mikulás előtt.

Aztán elkezdődött. A 97-es sorszámú következett amelyiket Laci vadásztársam esküvőjére sikerült elejtenem. Mondtuk is, ha nem lesz meg a vacsoráravaló akkor elmarad az esküvő. Úgy gondoltam, miért is legyen jobb Laci szomszédomnak mint nekem és inkább kikerítettem egy derék süldőt. Ámbár a vőlegénynek illett volna, de nem hallgatott az öregre és nem arra a lesre ült amit én ajánlottam. Pár nap múlva volt gazdasági vezetőnk kért meg, hogy menjek már ki velük, mert nagy szüksége lenne egy süldőre. Megint sikeres voltam, Laci bácsi pedig megtarthatta a névnapját. Két nap múlva úgy gondoltan, meg kellene próbálni a Ducskós erdőn lévő 0-ás sorszámú lesemen is ahol folyamatosan etettem és igen jó disznómozgás volt rajta.

Beiratkoztam és felültem a lesre. Még teljesen világos volt amikor egy jókora kancsi nekilátott a szórón lévő terített asztalnak. Vacsorájának a .30-06-os durranása vetett véget, mely akkorát szólt mint egy ágyú. Visszhangzott az egész környék, hírül adva, hogy megvan a kilencvenkilencedik disznóm. Gyönyörű látvány volt ahogy egyetlen lépés nélkül csak lefeküdt a szóróra. Gyorsan elő a kamerát és felvesszük mielőtt besötétedne. Endre barátom aki állandó kísérőm a hátizsákból elő is bányássza a Rácz Tibi által készíttetett táblát, melyen a 100-as szám látható. A felvételen többször be is mondom, hogy ez csak a tábla főpróbája, mert ez a kis kan csak a 99-es.

Ez a kis csalafintaság aztán betette a kiskaput. A számsorrend megállt. A tábla már majdnem elkopott a rengeteg ki-bepakolástól. Próbálkoztam mindennel, de nem akart összejönni. A balsors kerülgetett. A szórómon áthajtottak több száz birkát, a kirakott kukoricára még a madár sem járt. Máshol minden alkalommal ugyanaz a kismalac jött ki amivel restellettem volna a fényképezést. a búzán malacos kocákkal találkoztam, amit meg nem illik agyonlőni. Hurcoltam egyik helyről a másikra a hordozható magaslest, de csak az eredménytelenség kísért.

Ekkor mondtam Endrének, tüntesse el azt a fránya táblát, ne is lássam többé. Lelkesedésem, na meg a türelmem is lassan fogyni kezdett, de nem adtam fel. Az ukrán–magyar államhatár és Beregdaróc között egy hatalmas, lomos, nádasos rész található, amelynek keleti oldalán egy kis fiatal tölgyes, majd egy zabtarlót követően néhány hektáros kukoricatábla áll. A nádasból középtájon egy akácsor húzódik a zabtarló közepéig aminek a végétől kb. 50 méterre odabiggyesztettem tavaly egy hatalmas magaslest, de ritkán ültünk rajta így aztán nem volt népszerű.

Észrevettük, hogy a nádasból többek között egy magányos disznó is kivált a kukoricára. Megint elkezdődött a hajsza, ám mindig én vesztettem. Már úgy voltam vele, hogy ez csak kirándulás és vadszámlálás. Mert őz meg szarvas minden este jött rendesen, de disznó egy deka sem.

Na mindegy, akkor sem adom fel! És augusztus 10-én Endre barátommal megint kiültünk a nádas mellé. Szépen telt az idő, sorban érkeztek a szúnyogok, őzek. A szarvasok már nem jöttek, mert az ukránok tőlünk légvonalban kb. 1 kilométerre elkezdték csühölni a vadkacsákat. Olyan ropogtatást vágtak mintha kitört volna egy háború. Na ez igen! Itt aztán mereszthetjük a szemünket míg valami kidugja az orrát. Én nem tudom némelyik vadásznak milyen fegyvere lehetett, de az aknavető durranása csak kismiska volt hozzájuk képest. Hogy én miket mondtam, azt most nem részletezem. Aztán megunták, mert közben besötétedett.

Végre CSEND lett. Így nagybetűvel! Gyönyörű, teliholdas este lévén tovább várunk. Mintha az akácsor elején a fiatalosban állna valami! Szemben, mozdulatlanul. A szemem majd kigúvad, de nem merem bevállalni. Nem mernék megesküdni rá, hogy disznó. Mintha tudná, meg sem mozdul. A távcső már majd kinyomja a szemem annyira szorítom. Aztán egy villámgyors mozdulat és eltűnik. Disznó volt, de átvert. Tényleg minden szerencsém elhagyott. Tovább gubbasztunk. Egyszer csak Endre oldalba bök és kocogtatja az óráját, hogy fél tíz van főnök! Megnézem az enyémet, de az még tíz perccel kevesebbet mutat. Oda is súgom, hogy ne szórakozzon velem, azt a tíz percet még kibírjuk, aztán többet ide sem jövünk. Ha véletlenül mégis ide akarnék jönni akkor az előbb mondottakat juttassa eszembe, és beszéljen le róla.

Eltelik néhány perc és ahol az előbb, újra megjelenik egy disznó. De ő most már bátrabb, lassan lépked a csemetésben. Mire felveszem a puskát már megint nem látom. Most mered csak igazán a szemünk, mert tudom, hogy ki fog jönni a kis tölgyesből. A kukorica kissé hátrább van, de csak a tarlón keresztül érhető el. Aztán Endre oldalba bök. Már én is látom szabad szemmel. Közben bekapcsolom a fegyvertávcső világító pontját, hogy jobb legyen a célzás. Rajta vagyok amint ballag keresztül a tarlón, szép nyugodt tempóban. Na most! DURRRR! Éreztem, hogy baj történhetett, mert mintha a lövés előtti pillanatban begyorsult volna és én lemaradtam.

A golyó becsapódása tisztán hallatszott, a disznó megrogyott és visszafordult a nádas irányába. Gyorsan újra töltöttem, de a fiatalosban már csak gyengén láttam a sebzett disznót és a második lövésemmel el is hibáztam. A vérnyomásom 1000, alig kapok levegőt! Én általában nyakon vagy fejbe lövöm a disznót, de ezt elszúrtam. A rálövés helyétol nem messze megtaláljuk a vérnyomot. Bőségesen vérzik, a fák között látszik, hogy a találati magasság is megfelelő, de csak aggaszt, hogy én ezt húsvérnek nézem a keresőlámpa fényével. Hívom is telefonon Ricsei István vadőrünket és tájékoztatom a történtekről. Megbeszéljük, hogy csakis reggel világosban célszerű a további keresés.

Egész éjszaka nem alszom. Kora hajnalban kint vagyunk és továbbmegyünk a vérnyomon. Olyan sűrű, nádas, rekettyés részeken halad össze-vissza a nyom, hogy tovább nem vállaljuk a keresést, mert lehet hogy még él a disznó és könnyen bajba kerülhetünk. Vannak nádfoltok ahol húsz centit sem látunk előre és akkora disznószag van, hogy csak na. Hét óra előtt felhívom Kelemen Attila vadászmesterünket, hogy hozza már ki a Brúnót mert gondban vagyunk a sebzett disznó keresésével. Brúnó Attila kutyája, aki igen spéci a sebzett vadak keresésében. Sikerül is hamarosan bemutatnia tudását! Amint rámegy a disznóra be nem áll a szája úgy ugatja na meg tépi-marja.

Attila odalép a derékig érő lomosba és a rekettye alól támadó disznóra rálő, de 12-es MC -je elakad, nem tölt újra! Még jó, hogy van időm odaadni az én bockomat. Attila második lövése az újra felálló disznó szemei között hatol be és végez vele. Ez izgalmas volt! Derekasan megdolgozott mindenki, beleértve a disznót is. Aztán szépen kivisszük az elejtett disznót a nádasszéli fasorhoz, ahol megkapja az utolsó falatot és a terítéken mögé guggolva az időközben értesített Józsi barátom megkezdheti a fényképek készítését. A disznó két és féléves meddő koca, élősúlyban lehetett olyan 80–85 kg. Endre csak elővakarja a „100. vaddisznóm” feliratú táblát amely most úgy csillog a szememben mintha aranyból öntötték volna…

Ricsei István, Liba Endre, Kelemen Attila na meg a Brúnó!

Vadászat

Visszanéző (2022): Beszélnünk kell róla…

Print Friendly, PDF & Email

A fotón látható bika villanypásztorba akadva lelte halálát

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Mónos Zoltán, a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészetéhez tartozó Karádi vadászkerületének kerületvezető vadásza számolt be az alábbi sajnálatos esetről:

Fotó: SEFAG Zrt.

Ábra: Facebook

„A fotón látható bika villanypásztorba akadva lelte halálát, mikor – feltételezhetően az agancsozók mozgatásának hatására – olyan helyen akart átkelni a kerítésen, ahol nem jellemző, hogy átváltson. Az 5 év körüli bika frissen kifőzött 24 órás agancsának tömege 5,2 kilogramm. Ha megöregszik, becslésem szerint 9-10 kilogramm körüli agancsos lehetett volna belőle…

A 18 000 hektáros Szántódi Erdészetből 4 000 hektár tartozik Karádhoz, a mezőgazdasági területek és az erdők aránya 50-50 százalék. Éves szinten Karádon 5-8 db bika esik áldozatul az elektromos kerítéseknek. Míg 6-7 évvel ezelőtt, inkább a vegetációs időre korlátozódott ez a probléma, tekintve, hogy a növénykultúrán akkor volt fönt a kerítés, sajnos ma már egész évben számolhatunk vele, mert a telepítésnek komoly költsége van, és emellett – a mai magas terményáraknak köszönhetően – az őszi kultúrákat is (repce, búza) óvják vele. Mindez a vadászterületeken egy megnövekedett civilizációs nyomással (mely az elmúlt időszakban a pandémia idején egyértelműen erősödött) párosul, ahol a vadnak nincs nyugalma. Mit eredményez ez a gyakorlatban?

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A témakörnek nagy a holdudvara és meglehetősen komplex, hiszen a benne szereplők, – legyen az mezőgazdász, vadász, agancsozó, természetjáró vagy motoros/quados – mind sértve érzik az érdekeiket.

Fotó: SEFAG Zrt.

Sajnos a természettől elszakadt ember gyakran „nem érti és nem érzi” a Natúrát és itt nem a kijelölt turistaútvonalakon közlekedő, természetszerető kirándulókra gondolok, de be kell látni, az erdőt nem pusztán jó szándékú turisták látogatják. Itt jegyzem meg, a kulturált természetjárásnak is meg vannak a maga szabályai! Ahogy egy múzeumban sem lehet összefogdosni a műtárgyakat, a természetben nem szemetelünk, nem hangoskodunk, stb.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Az erdőt járóknak tekintettel kell lenniük az ott élő növény- és állatvilágra és bizony, azt is el kell fogadni, hogy nem minden szabadidős tevékenység való az erdőbe! A motorosoktól, quadosoktól, – de említhetem az illegális agancsozókat is -, megriadt vad a bolygatott erdőterületekről kiszorul a mezőgazdasági kultúrákba, ahol meg a kerítés várja. Ez a probléma leginkább a trófeás vadat érinti, hiszen a tarvad, tapasztalataim szerint ügyesen megtanulja, hogyan kell átkelni a villanypásztoron.

Fotó: SEFAG Zrt.

Az eddigi legnagyobb, villanypásztorba gabalyodva elhullott agancsost tavaly november végén találtuk Karádon. Egy jó képességű, páratlan 22-es ágszámú, közel 8 kg-os, 6-7 éves példány volt és nagyon komoly, Somogyhoz méltó bika lehetett volna belőle, ha meg tud öregedni…”

Forrás: SEFAG Zrt. Facebook oldala – 2022. feburár 18.

Tovább olvasom

Vadászat

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

Print Friendly, PDF & Email

Március elsejétől új díjtételek lesznek érvényesek

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek. A kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az ASP elleni védekezés egyik hatékony eszköze az állami kártalanítás rendszere. Éppen ezért fontos elvárás, hogy a kártalanítás mindig reális, arányos és az aktuális helyzethez alkalmazkodó legyen.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kártalanítási eljárás, valamint az abban meghatározott díjtételek módosítása és aktualizálása az afrikai sertéspestis mentesítésben résztvevők közös érdeke. Ezenfelül a gazdasági környezetben bekövetkezett változások és a növekvő infláció miatt is szükségessé vált az ASP mentesítési tervhez kapcsolódó, kártalanítási eljárásrendben szereplő tételek felülvizsgálata.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Valamennyi szereplő véleményének figyelembevételével kerültek kialakításra az új, 2024. március 1-jétől alkalmazandó kártalanítási tételek. A díjtételek módosítása során kiemelt szempont volt a vaddisznóhús felhasználásának ösztönzése az ASP-től mentes területeken.

Az alábbi táblázat tartalmazza a jelenlegi és a 2024. március 1-jétől hatályos tételeket:

Feladat Jelenlegi összeg 2024. március 1-től
Elhullott vaddisznók helyszíni ártalmatlanítása egyedenként 5.000 Ft 10.000 Ft
Elhullott vaddisznók gyűjtőhelyre szállítása egyedenként 3.000 Ft 10.000 Ft
Diagnosztikai kilövés során kilőtt vaddisznó testek gyűjtőhelyre történő beszállítása egyedenként 3.000 Ft 6.000 Ft
Állománygyérítés érdekében elrendelt diagnosztikai kilövés során kilőtt egyedek után járó állami kártalanítás egyedenként (fertőzött terület) malac, süldő: 15.000 Ft;                        kan, koca: 40.000 Ft 20.000 Ft
Állománygyérítés érdekében elrendelt diagnosztikai kilövés során kilőtt egyedek után járó állami kártalanítás a magas és közepes kockázatú területen Az előző sor második oszlopában leírt kártalanítási érték és az átvételi ár különbözete és + a kártalanítási érték 20 %-a 20.000 Ft
Lődíj diagnosztikai kilövés esetén egyedenként 5.000 Ft 7.000 Ft
Mintavételi díj diagnosztikai kilövés esetén egyedenként 5.000 Ft 7.000 Ft
Cenzus díjazása 3.000 Ft + gépjárműfutás költsége  – állatorvos telepellenőrzéssel 10.000 Ft,             – természetes személy, állatorvos (telepellenőrzés nélkül) 4.000 Ft

Amennyiben a magas és közepes kockázatú területen diagnosztikai kilövéssel kilőtt vaddisznó teste egyéb jogszabályban szabályozott módon értékesítésre kerül, akkor az ezért kapott bevétel az adott egyed után kapott állami kártalanítástól függetlenül megilleti a vadászatra jogosultat.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Vaddisznó GYIK

Print Friendly, PDF & Email

A Pilisi Parkerdő cikket jelentetett meg a vaddisznóról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pilisi Parkerdő: Az erdők természetes alkotóelemei a vadon élő állatok. Közöttük vadászható és védett fajok, valamint kártevők is előfordulnak. A történelem során az infrastruktúra, a beépítettség és a lakott területek terjeszkedése következtében a vadon élő állatok élettere erősen lecsökkent. A vadon élő állatok közül az ökológiai szempontból generalistának (széles élőhelyhasználati és táplálkozási spektrummal rendelkezőnek) tekinthető fajok, mint a vaddisznó, az őz, a róka, a nyest és a borz már hozzászoktak az ember közelségéhez.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A társaságot 1969-ben alapították Pilisi Állami Parkerdőgazdaság néven azzal a céllal, hogy a főváros környékének erdeiben az erdőgazdálkodás és a természetjárás szempontjait egyensúlyban tartó gazdálkodást valósítson meg. (Ábra: Pilisi Parkerdő)

Ezért az erdőterülettel határos lakott területeken, illetve a városba mélyen behúzódó zöld területen, elhanyagolt telkeken is előfordulnak. A fent említett vadászható fajok őshonosak, jelenlétük nem a vadászatnak köszönhető. Ugyanolyan természetes alkotóelemként kell azokra tekinteni, mint a fekete rigóra, a szúnyogra, vagy a harkályra.

Vaddisznót láttam az erdőben, természetes ez?

Igen. A vaddisznó az erdei életközösség természetes része, a legelterjedtebb nagyvadfajunk.

Vaddisznót láttam az utcán, természetes ez?

Igen. A vaddisznó minden olyan élőhelyen megjelenik, ahol megtalálja a számára kedvező létfeltételeket. Az elhanyagolt és háborítatlan gazos, bozótos ingatlanokon nem zaklatják és itt rendszerint táplálékhoz is könnyen jut (pl. hullott gyümölcs, kerti hulladékok, zöldhulladék). A vaddisznó őshonos vadfajunk, amely alkalmazkodó képessége kimagasló.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Miért jön lakott területre a vaddisznó?

A vaddisznó elsősorban a egfelelő búvóhely és a vonzó víz- és táplálékforrások miatt jelenik meg a lakott területeken. Búvóhelynek számít minden gazos, szemetes, elhanyagolt terület. A vaddisznó számára vonzó a hullott gyümölcs, a kerti zöldhulladék, a háztartási szemét, a vastag humuszos kerti talaj (sok csiga, giliszta stb. él benne), kerti vetemények, zöldségek, mezőgazdasági termények, a víz, a dagonyázási lehetőség. A vaddisznó mindenevő, különösen kedveli a lédús zöldségeket és gyümölcsöket. Minden tevékenység, amely ezeket a vonzó tényezőket csökkenti, hozzájárul a vaddisznó jelenlétének csökkentéséhez.

Az állat éhes és szomjas, miért nem etetik, illetve itatják a vaddisznót?

A vaddisznó nem azért jelenik meg a településeken, mert az erdőben nem talál magának elég táplálékot, hanem azért, mert a település összességében vonzó élethely a számára. Így az erdőben történő etetés nem oldja meg a belterületen megjelenő állatok problémáját, sőt egy bizonyos mérték fölött alkalmazva természetellenesen magas vadlétszám fenntartásához járul hozzá. Ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. csak igen indokolt esetben alkalmaz ún. elterelő etetést, amivel a különösen érzékeny területekről csalogatja el az állatokat. A nyári időszakban továbbá itatást is végzünk, továbbá dagonyázó helyeket üzemeltetünk.

A locsoló berendezések környékét a vaddisznó nem azért keresi fel, mert szomjas, hanem mert az öntözött gyepet igen gazdagon lakják az alsóbb rendű, gerinctelen élőlények, amelyek fontos táplálékát jelentik a mindenevő vaddisznónak

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Harminc disznót láttam egyszerre, miért hagyták így túlszaporodni a vaddisznókat?

Ha harminc vaddisznót látunk egyszerre, az nem jelenti azt, hogy túlszaporodott az állomány. A vaddisznók nem magányosan, hanem csoportokba verődve, ún. kondában élnek. Egy ivarérett koca nem ritkán 8-10 malacot is vezet, ezért harminc disznó egy kondában csupán három-öt anyaállat és azoknak az utódai. Általános szabály, hogy a csapatban élő állatok egyedeiknek jobb esélyei vannak a túlélésre. Ez az oka annak, hogy a vaddisznók kondába szerveződve élnek.

Vaddisznót láttam a kertemben, miért nem fogja be valaki? 

A vaddisznó élve történő befogása bonyolult szakmai feladat, amely előkészítést igényel. A vaddisznó élvefogó berendezés egy nagyméretű, többmázsás szerkezet. A befogó telepítése és a befogás között akár több hónap is eltelhet. A befogókat csak ritkán telepítik lakott ház kertjébe vagy udvarába. A befogást megelőzően etetéssel csalogatják az állatokat a befogóhoz, amely állat további kárt tehet az udvarban, továbbá a befogásból kimaradó vaddisznók az etetés miatt a későbbiekben rendszeresen felkereshetik azt ingatlant.
A Pilisi Parkerdő Zrt. egész évben folyamatosan végez vaddisznó befogást az arra alkalmas erdőterületeken.

Mit tesz a Pilisi Parkerdő Zrt. a lakott területen előforduló vaddisznók visszaszorításáért a külterületen?

  • a vaddisznók létszámának apasztását végzi a befogók folyamatos üzemeltetésével a lakott területhez közeli erdőterületeken;
  • vaddisznók létszámának apasztását végzi fegyveres vadászattal a lakott területhez közeli erdőterületeken;
  • egész éven át tartó etetést és itatást végez az erdő belsőbb részein;
  • dagonyák üzemeltetését végzi az erdő belsőbb részein;
  • aktívan kommunikál a lakossággal és az önkormányzatokkal, ismeretterjesztő tevékenységet végez.

Bejött a vaddisznó a kertembe, mit tehetek, hogy ez ne forduljon elő többször? 

A vadkárosítás megelőzésének egyedüli hatékony módszere a megfelelő kerítés megléte. A telkek kerítéseinek megerősítését, illetve kijavítását oly módon kell elvégezni, hogy azon a vaddisznó ne tudjon átmenni. Vaddisznó távoltartása céljából elég a kerítés alsó, kb. 1-1,5 méteres részének megerősítése például a kereskedelmi forgalomban is kapható, kifejezetten a vaddisznó távoltartására gyártott erős, csúszásmentes csomózású dróthálóval, amelyet stabil oszlopokhoz rögzítünk, fél méterenként lecövekelünk, esetleg a földbe süllyesztünk.
A megfelelő kerítés kivitelezésére számtalan lehetőség van, amelyet mindig a helyi viszonyok figyelembevételével kell megválasztani. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a kerítés kivitelezésével kapcsolatosan, feltétlen kérjünk vadkerítés építésében jártas szakembertől segítséget, az elvégzett munka után pedig garanciát!

Milyen feladata van a lakosságnak a lakott területen előforduló vaddisznók visszaszorítása érdekében?

  •  az ingatlanokat határoló kerítések vadbiztossá tétele;
  •  az elhanyagolt telkeken, illetve közterületen lévő bozótosok felszámolása, elhanyagolt, gazdátlan területek lekaszálása, rendbetétele;
  • ideiglenes és állandó etetési tevékenység megszüntetése;
  • a zöldhulladék szakszerű kezelése;

Kinek a feladata a vaddisznó létszámának csökkentése?

Külterületeken a vaddisznó létszámapasztásának mértékét a vadászati hatóság határozza meg, illetve ellenőrzi annak elvégzését. Külterületen a vadászatra az illetékes vadgazdálkodó jogosult, sőt köteles a hatóság által előírt tervet teljesíteni.
A települések közigazgatási belterülete nem képezi a vadászterület részét, ezért lakott területen a vadgazdálkodónak nincs jogosultsága vadászati tevékenység végzésére.

Ki ejtheti el a vadat a vadászterületen kívül (pl. a városban)? 

A jelenlegi szabályozás a település belterületén történő vad elejtésének feladatát nem ruházza senkire. A szükséges engedélyt a területileg illetékes rendőrhatóság jogosult kiállítani. A legproblémásabb területek önkormányzatai, mérlegelve a kialakult helyzetet, mezőőrt vagy állatok befogására specializálódott vállalkozót alkalmaznak, aki rendelkezik a rendőrség által kiadott engedéllyel, így a fegyverét is használhatja a település közigazgatási belterületén.

Mi a teendő, ha szembetaláljuk magunkat egy vaddisznóval? 

A vaddisznó alapvetően kerüli az embert, de akár veszélyes is lehet. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne próbáljunk az állat közelébe kerülni! Csapjunk zajt, adjuk meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét, ne álljunk az útjába, próbáljunk meg eltávolodni tőle. Soha ne szorítsuk be olyan helyre, ahonnan csak akkor tud kijutni, ha szembefordul velünk. A kanok a párzási időszakban lehetnek veszélyesek, a kocák pedig akkor, amikor a kis csíkos hátú malacokat védelmezik. A sebesült vaddisznó szintén agresszív lehet.

Semmiképpen ne sétáltassuk kutyánkat póráz nélkül az erdőben, mert a vaddisznó rátámadhat a kutyára!
Kérjük, megfelelő magatartással minden lakos segítse környezetünk védelmét, és vegyen részt a probléma kezelésében, megoldásába

Forrás: Pilisi Parkerdő

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.