Keressen minket

Vadászat

A remete veszte

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

1994. szeptember 14-ét írtuk amikor Józsi és Jenő barátaim rávettek egy esti disznózásra. Azért megjegyzem, túlságosan nem kellet udvarolniuk. A meghívás alig hangzott el, a pont még a végére sem ért a mondatnak, már el is lett fogadva. Aztán hajrá, egy órán belül Józsi Nivája már repesztett is velünk a Csaroda melletti vadászterület irányába.

A párás, cseperkélő, esős idő ellenére is bizakodva érkeztünk egy kukoricáshoz Csaroda és Gelénes községek közé. A számomra kijelölt hely a kukoricatábla rekettyés felöli végén álló, diófára tákolt ülőke volt. A „nagy kalappal” vezényszó elhangzása után csendesen besétáltam a diófához. Az én termetemmel nem kis akrobatamutatványok révén nagy nehezen felkászálódtam az ülőkére. Messziről úgy nézhettem ki, mint egy fészkén ülő túlméretezett gólya. De sebaj, aránylag kényelmesen elhelyezkedtem és vártam a “szebb jövőt”.

Mire kipakoltam a hátizsákban lévő kegytárgyakat a diófa karácsonyfához kezdett hasonlítani. Kispárna, távcső, lámpa az akkumulátorral, meleg holmi, de még esernyő is előkerült. Csak a csengő és a csillagszórók hiányoztak. Aztán rámtelepedett a csend és várakozás. Nemsokára az elszontyolodott idő is tovább szomorodik, elkezd csepegni az eső. Az esernyőt a fejem felé tartom és úgy ülök. Az emberiség normálisabb többsége megszakadna a röhögéstől ha látna, vagy a sajnálkozástól, hogy Isten ilyen embert is teremtett. Engem azonban nem zavar az ilyesmi. Érzem, ha van a közelben disznó, most bátrabban fog megjelenni. A vaddisznó is tudja, hogy ebben az időben kevésbé fenyegeti veszély, eltűnnek a vadászurak mint a kámfor.

És már hallom is hogy jön az első látogató. – Na gyere csak közelebb, aztán majd megbeszéljük – fenyegetőzök gondolatban. A halk neszelés irányát figyelem, de csak egy pillanatra látok a disznó hátából egy darabot amint belép a kukoricásba. A kukorica a rekettyés széléig van vetve, csak a második és harmadik sor csenevész, nem bírta elviselni a NIVA okozta terheléseket.

Na ez megoldotta. Azt sem tudom miféle volt, csak olyan fekete árnynak tűnt az egész. Közben egyre gyorsabban kezd sötétedni és hallani, hogy a disznó megkezdi a lakmározást. Látni csak azt lehet, hogy néha megtörik valamelyik kukorica szára. A mozgás felém közeleg, de csörtetésen és csámcsogáson kívül semmit sem észlelek. Mire teljesen besötétedik már alig van 20 méterre a diófától. Az idegek harca most kerül a tetőfokára.

Sem szabad szemmel, sem pedig távcsővel nem látok a homályos kukoricán kívül semmit. A szemem már majd kiugrik a helyéről, de így van ezzel a szívem is. Nem igaz! Itt van alattam a disznó és nem látok belőle egy szőrszálat sem. – Miért nem jöttél fél órával hamarabb? – füstölgök tehetetlenül. A disznó a sötétség biztonságában, mintha mi sem történne fenn a fán, tovább falatozik.

Egyszercsak távoli lámpavillanás jelzi, hogy Józsiék megérkeztek. Hát én nem jelzek vissza, ezért aztán még várnak. Tíz perc elteltével újabb jelzés, de erre sem válaszolok. Azt figyelem, hátha közelebb jön a disznó és akkor felülről rá tudnék világítani. Kis idő elteltével újra jeleznek az útról. Most már nincs mit tenni, felemelem a puskát és odavilágítok. A fénycsóvától a disznó megijed és lassú csörtetéssel megindul a rekettyés irányába. A lámpafénnyel követem, de tisztán nem látom, lőni nem tudok. Aztán eléri a letaposott két sor kukoricát ahol végre meglátom a jól megtermett állatot. Vagy 40 méterre van tőlem, a célkereszt is a helyén, aztán DURRR. Lövésem jó helyen érte a disznót, de ismét takarásba került! Ismétlés után második lövésem a szélső kukoricaszáron csattan, ami mögött vergődik a disznó. Megint töltök de lőni már nem tudok, mert beljebb csúszott a bokrosba.

A lövések hallatára megérkeznek a többiek. Gyorsan elmondom mi történt. Én felülről világítok ők pedig megpróbálnak odamenni a rálövés helyére, az időközben elcsendesedett disznóhoz. Közelébe érve kiderül, hogy egy hirtelen támadásra még van ereje, ezért gyorsan visszaugranak a fiúk. Már nem tud mozogni, csak megpróbálta előrelökni magát, amitől aztán mindegyikünk hátán felállt a szőr. Na, ez így nincs rendjén! Megpróbálunk az autóval odamenni hozzá. Mikor meglátjuk, csak az Atyaisten meg a húha szavakat tudjuk kinyögni. A nagy kan még él, de teljesen le van bénulva. Jenő barátom megadja neki a kegyelemlövést.

A látványtól nehezen ocsúdunk fel. Az agyarak óriásiak és mind épek. Nézegetjük, fogdossuk, a fiúk gratulálnak az óriás agyarashoz. A kiálló agyarhossz látványa lenyűgöz mindenkit. Ekkora vadászszerencse még sohasem ért! Vadászcimboráim örülnek szép zsákmányomnak, de azért látom rajtuk, lélekben egy kicsit irigyelnek.

Az Öregurat rangjához méltóan óvatosan felrakjuk a vadszállító rácsra és a diadaltól mámorosan hazafelé vesszük az irányt. Hazaérve az állkapcsok lefűrészelése után következnek a becslések, ami eltart hajnal kettőig a menetközben előkerült itókával együtt. Másnap nagy tömeg jelenlétében végezzük a foghúzási manővert. Majd kiver a verejték amíg az első nagyagyart meglátjuk. Gyorsan elő a centist, rátesszük a külső ívre. Nem hiszek a szememnek, a 26,5 cm-es vonásig ér az agyar! Aztán jön a második, ami mintha még 2-3 mm-el nagyobb is lenne. Ezután előbujtatjuk a kisagyarakat is. Csodálatos látvány.

A trófeabírálat előtt telefonon felhívtam az akkori vadászati felügyelőt, Tömösváry Károlyt. Mondtam neki, hogy lőttem egy kant és bevinném bírálatra. Karcsi bácsi meg is kérdezte rögvest, hogy mekkora. Én válaszoltam, hogy „kis agyar, mindössze 18 centi”. „Hát nem kicsi az öcsém” hangzott a válasz, mire közbeszóltam, hogy „a kisagyar 18 centi, a nagy viszont 26,5”.

Karcsi bácsi azt hitte viccelek, de amikor a bírálaton meglátták elsőre azt kérdezték, csak nem varacskos disznót lőttem valahol Afrikában? Aztán a bizottság elvégezte a bírálatot. Az eredmény 128,25 IP pont és aranyérem. Az akkori este emléke azóta is úgy él bennem mintha a napokban történt volna. A fényképen az egyik legkedvesebb trófeám aranyérmét tartom, hasonlókat kívánok mindenkinek.

Vadászat

Tolna vármegyei “dúvadhét” összefoglalója

Print Friendly, PDF & Email

Befejeződött a Tolna vármegyei “dúvadhét”

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Összesen 33 fő nevezett, amelyből 21 fő hivatásos vadász és 12 fő sportvadász volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

2024. március 1-én a meghirdetett dúvadhét zárásakor összesen 27 fő sikeres nevező jelent meg, a 33 nevező vadászból. A terítéken 191 róka, 159 borz 50 aranysakál és 3 nyest, összesen 403 vad volt.

Fotó: OMVK

Helyezések:

 

név státusz aranysakál róka nyest borz pontszám összes vad
Vincze Viktor hivatásos 17 31 1 16 580,5 65
Stein Krisztián hivatásos 3 39 11 470 53
Fábián Bence hivatásos 22 23 312 45
Szabotin Zalán sport 3 23 8 298 34

 

  1. helyezett: Vincze Viktor Gyulaj Zrt.
  2. Stein Krisztián Gyulaj Zrt.
  3. Fábián Bence Kocsolai Dám Vt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Különdíjazottak, a legjobb eredményt elért hivatásos vadász és sportvadász:

Vincze Viktor hivatásos vadász Gyulaj Zrt.

Szabotik Zalán sportvadász Kocsolai Dám Vt.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
ewident logo