Keressen minket

Hírek

Aranysakál és róka egy este

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Egy szerelmespár… kézen fogva sétálnak kint a Sárrét közepe felé, szívják az e-cigit, eregetik a méteres „füstfelhőket”, meg fotózgatják magukat a naplementében. Ennyit látok a kocsiból, ahogy tartok a lesem irányába, és fortyog bennem a méreg. Mi az istennyilát keresnek ezek itt ilyenkor??? Fél óra múlva besötétedik, a kocsijukat nem látom közel s távol, ráadásul nem is kifelé, a város vagy a földutak felé sétálnak, hanem befelé, a nagy nádas irányába, ahonnan a disznókat várnám este. Amerre egyébként nincs is út… bár ők ezt még valószínűleg nem tudják.

Észreveszik, hogy jövök, de félúton megállok. A lesem kint van a füves pusztaságon, egy nagyobb nádas szélénél, így a kocsit az utolsó bokornál teszem le, innen még 300 méter a les, azt gyalog szoktam megtenni. A párocska fél szemmel figyel, gondoltam, ha látják a zöld ruhás alakot kiszállni, puskát vállra venni, csak észbe kapnak, hogy ilyenkor már nem kéne egy vadászterületen keveregni.

De nem, ezek csak sétálnak tovább a vadbúvóhely irányába. Mitévő legyek? Elküldjem őket? Megtehetem egyáltalán? Inkább látványosan elindulok a les felé teljes menetfelszerelésben, hátha értik a célzást. Tíz perc múlva azonban már a lesről nézegetem őket távcsővel. Tőlem kétszáz méterre vannak, a vadbúvó nádastól meg szintúgy. De rájöttek, hogy amerre tartanak, arra nincs se út, de még csak járható terep se, így visszafordulnak. Halleluja! Közben a nap már lement. Hát ezek nem szaroznak. Ha bármelyik irányba indulnak el innen gyalog, minimum egy órás erőltetett menet, hogy lakott területre érjenek.

De nem a város felé mennek. Átkecmeregnek valahogy a nádassal benőtt vizesárkon, és mennek még beljebb a Sárrétre. De szerencsére tőlem távolodnak. Az ő szerencséjük meg az, hogy arrafelé nem ül senki. Egy darabig még látszanak, aztán már nem is érdekelnek. A szelük szerencsére jó volt, nem a vadbúvó hely felé vitte a szagukat. Szürkületben még egy krosszmotoros is jön. Chö… a városközeli terület bája.

Rám esteledik és nincs melegem. Mínusz 2-3 fok körül lehet, enyhe szellővel, párával. Két hőkamera is van nálam, az Iray a sajátom, amolyan referencia, a Guide-ot meg egy blogcikkhez tesztelem, így felváltva nézelődöm velük, de csak őzek legelésznek a távolban. A szórón előttem nincs már kukorica, így arra nem számítok, hogy erre jönnének a disznók, de hátha a nádasok közt megindulnak. Szoktak.

Hírek

A végtelen nádas ajándéka

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

DR. BIHARI CSABA | Elsőre talán meglehetősen szokatlannak hangozhat, hogy a vadászember az erdők királyát nem a közeli erdőkben keresi, hanem fogja és beleveti magát a nádtengerbe. Kézenfekvő és tán túlontúl egyszerű lenne a közeli tölgyesben nyíló tavalyi tarvágásfoltokban lesben állni, ahol az alacsony sarj terülj-terülj asztalkaként, mint a mágnes vonzza a szarvasokat. Adná magát a fiatal akácos is, amit egy lucernatábla szel ketté, de mi mégis a végtelen nádasnak indulunk. Egyeseknek talán meglepő lehet, de nem csak a sertevad, hanem a gímszarvas is kiválóan érzi magát ebben a közegben, olyannyira, hogy csak igazán ritkán hagyja azt el, akkor is csak rövid időre, és nem megy messzire. (tovább…)

Tovább olvasom

Hírek

Makovinyi Zoltán: Az ezredik disznó

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ki ne gondolkozna rajta, hogy milyen lesz az ezredik disznója? Életem kanja? Vagy éppen egy süldőcske? Esetleg egy malac? (tovább…)

Tovább olvasom

Hírek

Két bak a hármasból

Print Friendly, PDF & Email

Őzbakvadászat a 3-as beíró körzetben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

…mármint a 3-as beíró körzetből, mely területrészt az egyik legígéretesebb őzes pagonyként tartunk számon. Ide igyekeztem elmúlt év augusztusának harmadik napján csepegős kora este, hogy meglőjem esedékes bakomat, ha az égiek is úgy akarják. Nem akartam elkövetni előző évi hibámat, amikor a nagy időhúzásban, „ej ráérünk arra még!” hangulatban kis híján kifutottam az időből. (tovább…)

Tovább olvasom