Keressen minket

Hírek

Makovinyi Zoltán: Az ezredik disznó

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Ki ne gondolkozna rajta, hogy milyen lesz az ezredik disznója? Életem kanja? Vagy éppen egy süldőcske? Esetleg egy malac?

Tegnap este is ezen rágódtam, amikor megreccsent egy gally a bozótban a „nagy kan” csülke alatt. No, de ne rohanjunk előre ennyire a történetben.

Munkámnak hála, sok vadászterületre eljutok. Tegnap is így volt. Egy kedves ismerősömnek vittem árut, de úgy beszéltük meg, hogy a vadászháznál találkozzunk, hogy ki is tudjak ülni egy kicsit. Már a múlt héten is jártam náluk, akkor két éjszakát töltöttem el vendégségükben, mivel vittem néhány Rizzini puskát bemutatni.

Péntek este nagy izgalommal pakoltam, de kicsit el is szomorodtam, amikor észrevettem, hogy nincs meg a töltényes táskám. Ekkor egy régi oktatóm, néhai Szárnyasi Misi szavai jutottak eszembe: „Az irataidra figyelj! Lőszert, puskát, csizmát bárhol kapsz.” Gyors közvéleménykutatás után meg is oldódott a problémám. Sajnos nem az általam használt lőszert kaptam, de legalább a kaliber stimmelt.

Probléma megoldva, irány a les. Sajnos a borongós, esős időjárás miatt hamar elmúlt a lővilág – sebaj, hajnalban újra megpróbáljuk. Ébresztő ¼ 4-re beállítva, hogy már az első pirkadati fények a lesen találjanak. Már este is erős rókaszagot éreztem, ezért puskámat kézben tartva sétáltam fel nekem kijelölt helyre. A les előtti nyiladékot nagyon óvatosan közelítettem meg. Kb. 50 méterre egy nagyobbacska barnás gombolyagot láttam. Gondoltam, hogy egy nagy baknyúl éjszakai mulatozása után itt pihent meg. No, ne zavarjuk álmában.

Halkan felmásztam a lajtorján, kényelmesen elhelyezkedtem és keresőtávcsövemmel pásztázni kezdtem a környéket. Ekkor „nyulam” kifordult oldalra és megmutatta nagy füle helyett a csíkos pofáját. Nofene, ez nem nyúlapó, hanem borz. Puska gyorsan kézbe, és már verte is fel az erdő csöndjét a mennydörgés. Borzom lövést nem jelezve rohant be a nyiladék melletti bozótosba. Kapkodás vagy idegen lőszer, mindegy is. Hibázás.

Még kicsit ücsörögtem, mielőtt menni kellet dolgozni, de legalább láttam egy nagy kant, ami szépen keresztbe állt nekem a nyiladékon, de mivel malac, vagy süldő volt megbeszélve, csak egy kölcsönös biccentés volt mindkettőnk részéről és mindenki ment a maga útján. Még aznap este megnéztünk egy másik helyet, ahol egy rókát hibáztam, de megint korán sötétedett a borús idő miatt. Következő nap reggel még volt egy-két órám, de az eredmény ugyan az. Ezután beszéltük meg vendéglátóimmal, hogy majd jövő héten szerét ejtjük újra.

Hírek

A végtelen nádas ajándéka

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

DR. BIHARI CSABA | Elsőre talán meglehetősen szokatlannak hangozhat, hogy a vadászember az erdők királyát nem a közeli erdőkben keresi, hanem fogja és beleveti magát a nádtengerbe. Kézenfekvő és tán túlontúl egyszerű lenne a közeli tölgyesben nyíló tavalyi tarvágásfoltokban lesben állni, ahol az alacsony sarj terülj-terülj asztalkaként, mint a mágnes vonzza a szarvasokat. Adná magát a fiatal akácos is, amit egy lucernatábla szel ketté, de mi mégis a végtelen nádasnak indulunk. Egyeseknek talán meglepő lehet, de nem csak a sertevad, hanem a gímszarvas is kiválóan érzi magát ebben a közegben, olyannyira, hogy csak igazán ritkán hagyja azt el, akkor is csak rövid időre, és nem megy messzire. (tovább…)

Tovább olvasom

Hírek

Aranysakál és róka egy este

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Egy szerelmespár… kézen fogva sétálnak kint a Sárrét közepe felé, szívják az e-cigit, eregetik a méteres „füstfelhőket”, meg fotózgatják magukat a naplementében. Ennyit látok a kocsiból, ahogy tartok a lesem irányába, és fortyog bennem a méreg. Mi az istennyilát keresnek ezek itt ilyenkor??? Fél óra múlva besötétedik, a kocsijukat nem látom közel s távol, ráadásul nem is kifelé, a város vagy a földutak felé sétálnak, hanem befelé, a nagy nádas irányába, ahonnan a disznókat várnám este. Amerre egyébként nincs is út… bár ők ezt még valószínűleg nem tudják. (tovább…)

Tovább olvasom

Hírek

Két bak a hármasból

Print Friendly, PDF & Email

Őzbakvadászat a 3-as beíró körzetben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

…mármint a 3-as beíró körzetből, mely területrészt az egyik legígéretesebb őzes pagonyként tartunk számon. Ide igyekeztem elmúlt év augusztusának harmadik napján csepegős kora este, hogy meglőjem esedékes bakomat, ha az égiek is úgy akarják. Nem akartam elkövetni előző évi hibámat, amikor a nagy időhúzásban, „ej ráérünk arra még!” hangulatban kis híján kifutottam az időből. (tovább…)

Tovább olvasom