Keressen minket

Hírek

A végtelen nádas ajándéka

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

DR. BIHARI CSABA | Elsőre talán meglehetősen szokatlannak hangozhat, hogy a vadászember az erdők királyát nem a közeli erdőkben keresi, hanem fogja és beleveti magát a nádtengerbe. Kézenfekvő és tán túlontúl egyszerű lenne a közeli tölgyesben nyíló tavalyi tarvágásfoltokban lesben állni, ahol az alacsony sarj terülj-terülj asztalkaként, mint a mágnes vonzza a szarvasokat. Adná magát a fiatal akácos is, amit egy lucernatábla szel ketté, de mi mégis a végtelen nádasnak indulunk. Egyeseknek talán meglepő lehet, de nem csak a sertevad, hanem a gímszarvas is kiválóan érzi magát ebben a közegben, olyannyira, hogy csak igazán ritkán hagyja azt el, akkor is csak rövid időre, és nem megy messzire.

A Fertő-tó nádasa, amelyről most írok, 178 km2-es kiterjedésével Európa második legnagyobb összefüggő nádasát alkotja. Számos csatorna szeli keresztül, amely kapocs a belső kisebb, nagyobb tavakhoz. Rendkívül gazdag élővilág, gyakorlatilag háborítatlan, javarészt mocsaras ingovány fogadja a betolakodót, amely rendkívüli jártasságot igényel, hiszen a nem is olyan távoli múltban jónéhányan belevesztek, kik ilyen-olyan okkal nekivágtak. A modern technika ellenére sem ajánlatos tapasztalt vezető nélkül nekivágni, ha már egyszer bent van az ember, amerre a szem csak ellát mindenfelé olybá egyformának tűnő nád veszi körül, és a bokáig érő víz a következő lépésnél már könnyedén mellig érhet.

Mitagadás a nádasban gímszarvas bika után eredni kihívásnak és izgalommnak, de mindenképp élményekkel teli vállalkozásnak ígérkezett. Tapasztalt kísérőm, Zoli felkészített arra, amit azért sejteni lehetett, hogy nem nagyon lesz lehetőség nézegetni a bikát, ha kilép, ő gyorsan bírál és ha kiadja az engedélyt akkor azonnal cselekedni kell, hiszen pár lépés és amilyen gyorsan jött úgy el is fog tűnni.

Nemsokára bőgés hallatszott a nádas mélyéről, majd locsogás, amely a csatornán átkelő vadat árulta el. Ahogy a Nap nyugovóra tért, mintha közeledett volna felénk a bőgés, majd egy magányosan álló diófa tetején rikácsoló mátyásmadár okozott hevesebb szívverést, hiszen nyilván valami mozgást látott, amit közhírré kell kiáltania.

Eegy ideje már csend honol és a lővilág is kezd fogyni. Nem bánom. Az érintetlen környezet, a körülöttünk nyüzsgő élet bőséges élményt adott. Zolival egymásra nézünk, kérdezi, hogy mennyire látok még? Belenéztem a távcsőbe, mondtam, ha nem jönne túl messze akkor egy pár percig még azért tisztán látnám. – Rendben, akkor egy cigit még elszívok, annyit még várunk mindenképp!

Elővette mellényzsebéből a doboz cigit, én közben a lábam elé szaladó pocokra pillantottam, majd Zolira, ahogy mozdulatlanná merevedik mielőtt az öngyújtó szikrát vetne.

– Ott a bika! – Ahogy fordítom a fejem, látom, hogy egy masszív test áll előttem a nyiladékon és csak úgy világítanak a fehér ágvégek. Lélegzetvisszafojtva keresem a szálkereszttel a lapocka közepét, s ahogy megpihen rajt, Zoli már súgja is: Lőhető, de most kell lőni, egyből!

Hírek

Aranysakál és róka egy este

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Egy szerelmespár… kézen fogva sétálnak kint a Sárrét közepe felé, szívják az e-cigit, eregetik a méteres „füstfelhőket”, meg fotózgatják magukat a naplementében. Ennyit látok a kocsiból, ahogy tartok a lesem irányába, és fortyog bennem a méreg. Mi az istennyilát keresnek ezek itt ilyenkor??? Fél óra múlva besötétedik, a kocsijukat nem látom közel s távol, ráadásul nem is kifelé, a város vagy a földutak felé sétálnak, hanem befelé, a nagy nádas irányába, ahonnan a disznókat várnám este. Amerre egyébként nincs is út… bár ők ezt még valószínűleg nem tudják. (tovább…)

Tovább olvasom

Hírek

Makovinyi Zoltán: Az ezredik disznó

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ki ne gondolkozna rajta, hogy milyen lesz az ezredik disznója? Életem kanja? Vagy éppen egy süldőcske? Esetleg egy malac? (tovább…)

Tovább olvasom

Hírek

Két bak a hármasból

Print Friendly, PDF & Email

Őzbakvadászat a 3-as beíró körzetben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

…mármint a 3-as beíró körzetből, mely területrészt az egyik legígéretesebb őzes pagonyként tartunk számon. Ide igyekeztem elmúlt év augusztusának harmadik napján csepegős kora este, hogy meglőjem esedékes bakomat, ha az égiek is úgy akarják. Nem akartam elkövetni előző évi hibámat, amikor a nagy időhúzásban, „ej ráérünk arra még!” hangulatban kis híján kifutottam az időből. (tovább…)

Tovább olvasom