Keressen minket

Vadászat

Az erdő tanít

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Sok dolog van az életemben, amibe belekezdtem, mert azt hittem érdekel. Egy idő után aztán rájöttem, hogy nem az, amit kerestem. Most azt hiszem, hogy rátaláltam arra, amit csinálni szeretnék. A vaddisznóhajtás, az erdő és a természet megismerése, beleolvadás a természet világába.

Az erdő az, ahol igazán kikapcsolódok.

Amint az erdő szélére érek, mintha ezer és ezer apró levélke seperné le rólam a szürke, betontengerben töltött élet gondjait. Egycsapásra megszűnik a külvilág, magába szippant a természet csendje, nyugalma. Ott marad minden az erdő szélén, ami elég a város nyomasztó, fojtogató porában. Az idegeimben semmi nyoma immár a gondoknak-bajoknak… átlépek egy másik világba, ahol nincsenek számlák, nincs politika, nincsenek írott törvények – csak íratlanok…

Künn az erdőn az ember csak egy apró, kellemetlen folt. És mégis… mégis betartja a vadvilág törvényeit, mert be kell tartani!

A lábam alatt halkan zizegnek a halott levelek, megadóan roppannak el a korhadt gallyacskák. Ezer és ezer irányból válaszol rá az erdő, és mintha megérteném mit mond: „Csak csendben!”.

Próbálok minél halkabban osonni a száraz-nedves, erdő illatú talajon. S amikor belemarkolok az erdei talajba, felszabadul évezredek szívbemarkoló üzenete. Az élet megannyi illata játszik orrom szaglósejtjeivel és teszi fel a kérdések millióit. Markomban mint hűvös selyem folyik ki az anyaföld hangyányi kincse. Érzem, amint feltöltődöm… ismét tele energiával lépdelek tovább az ismerős ismeretlenbe.

És az erdő, a fák, a cserjék, a madarak csak mesélnek, megállás nélkül…

Halk roppanások törik meg a csendet, és messze tőlem – még látóhatáron belül – riadt őzek rugaszkodnak el az életet adó földtől, hogy távolabb leérkezve eltűnjenek kíváncsi szemeim elől. Felvetődik bennem a kérdés: Vajon hova? Kérdésemet meg sem várva elillannak az oltalmat adó ismeretlenbe. Szívem hevesebben ver, mint egy pillanattal előbb, és halkan küldöm utánuk kívánságomat… ég veletek!

Tovább visz az erdő útja, egyre tovább, felfedezni még valami ismeretlent. És mindig megtanít valami újra. Megérezve tudásszomjamat halkan adja át bölcsességét az öreg erdő, megmutatva millió csodájat, szépségét. Tanít a természet szeretetére.

Hol egy rókát, hol egy pihenésében megzavart, fújtató vaddisznót terel felém, hogy gyarapítsa kielégíthetetlen tudásszomjamat, miközben mindig védelmez szerető-óvó karjával. Az erdő tudja: nekem csak békességre, kikapcsolásra van szükségem, és segít ebben. Azt adja, amit senkitől-semmitől nem kapok meg. A körölöttünk lévő megannyi csoda apró gyöngyeit szórja felém anélkül, hogy szóvá tenné. Nem kér cserébe semmit, én mégis úgy érzem, tartozom neki.

Tartozásomat meg is adom: tisztelem és szeretem, mert enélkül pusztítóan sivár lenne az életem, s fojtogató a jövőm a rettenetes, szürke betonsivatagban. Tudom, ha kilépek ölelő testéből, akkor is visszavár, hogy mindig mutasson kincses ládikójából valami apró, sosem látott csodát!

Vadászat

Tolna vármegyei “dúvadhét” összefoglalója

Print Friendly, PDF & Email

Befejeződött a Tolna vármegyei “dúvadhét”

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Összesen 33 fő nevezett, amelyből 21 fő hivatásos vadász és 12 fő sportvadász volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

2024. március 1-én a meghirdetett dúvadhét zárásakor összesen 27 fő sikeres nevező jelent meg, a 33 nevező vadászból. A terítéken 191 róka, 159 borz 50 aranysakál és 3 nyest, összesen 403 vad volt.

Fotó: OMVK

Helyezések:

 

név státusz aranysakál róka nyest borz pontszám összes vad
Vincze Viktor hivatásos 17 31 1 16 580,5 65
Stein Krisztián hivatásos 3 39 11 470 53
Fábián Bence hivatásos 22 23 312 45
Szabotin Zalán sport 3 23 8 298 34

 

  1. helyezett: Vincze Viktor Gyulaj Zrt.
  2. Stein Krisztián Gyulaj Zrt.
  3. Fábián Bence Kocsolai Dám Vt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Különdíjazottak, a legjobb eredményt elért hivatásos vadász és sportvadász:

Vincze Viktor hivatásos vadász Gyulaj Zrt.

Szabotik Zalán sportvadász Kocsolai Dám Vt.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
ewident logo