Keressen minket

Kiemelt cikk

FEGYVERMESTER: Hangtompítók kapujában

Print Friendly, PDF & Email

Tibor Ádám az Agro Jager Newsnak, a hangtompítókkal kapcsolatban nyilatkozott és oszlatott el néhány tévhitet.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Tibori Ádámmal a FROMMER Fegyverbolt fegyverművesével és fegyvermesterével beszélgettünk arról, hogy amíg Magyarországon még csak most került napirendre a hangtompítók kérdésköre, addig Németországban ez már egy bevett gyakorlatnak számít a vadászok körében. Nürnbergben, a Nemzetközi Fegyverkiállításon, az IWA-n, idén is sok érdekességet mutattak be a gyártók. Tibor Ádám az Agro Jager Newsnak, a hangtompítókkal kapcsolatban nyilatkozott és oszlatott el néhány tévhitet.

További elérhetőségekért kattintson a képre!

Tibori Ádám, a budapesti, FROMMER Fegyverbolt fegyvermestere kiemelte, hogy a külföldi vadászoknál a hangtompító használata már mindennapos gyakorlattá vált. Sokan használják és jelentős az eladások száma is. Mind a gyártók, mind pedig a vadászok, ma már nagy tapasztalattal bírnak, így ebben biztosan lemaradásunk van, ami persze nem egy bepótolhatatlan hátrány.

Európában, a vadászközösségek szeretik a hangtompítókat. Mindenképpen el kell oszlatni azt a hiedelmet, hogy ezek a hangtompítók, mint a filmekben teljesen némává teszik a vadászatot. A hangtompítók jelentősen csökkentik a lövés okozta dörejt, de elsősorban a környezet zajterhelését csökkentik, miközben a vadászok, a kutyák és a kísérők hallását is óvja. Különösen igaz ez, lakott területekhez közel eső vadászatok vagy nemzeti parkok, fokozottan védett területek esetén, valamint azokon a területeken, ahol a természetvédelem ugyan prioritás, de a vadgazdálkodás feladatai megkerülhetetlenek. Ma már nemcsak a golyós fegyverekre, hanem egylövetű sörétesekre, félautomata fegyverekre is gyártanak hangtompítókat és a tervezők és a gyártók, szinte minden igényt ki tudnak elégíteni.

Magyarországon, az ASP okozta problémakör kapcsán, engedélyezték először a polgári használatát a hangtompítóknak. Engedélyhez kötött és az adott kaliberhez bejegyzett eszköz. A hivatásos vadászok ma már alkalmazhatják, de egyelőre a sportvadászok előtt ez a lehetőség nem nyílt meg.

Egy hangtompító részmetszete Fotó: Tibori Ádám fegyvermester – FROMMER Fegyverbolt

Fontos kiemelni, hogy Németországban, a fegyverhez illő kaliberű szubszonikus lőszereket nem lehet használni, mi több a németeknél nem is lehet a vadásznál ilyen abban az esetben, ha hangtompítóval felszerelt fegyverrel vadászik. Ezek a lőszerek ugyanis a hangsebességet el nem érő, alacsonyabb sebességű lőszer típusok.

Tibori Ádám fegyvermester kiemelte, hogy az új fegyvereket már menetes csövekkel adják ki a gyártók, amelyeket már a hangtompítók érkezése miatt esztergáltak a gyártók. Ez most kihívás elé állíthatja a fegyvermester szakmát Magyarországon, mert biztosan lesznek olyan fegyverek, amelyekre a vadászok szeretnének menetet vágatni. Ez különleges felkészültséget követel meg, de természetesen ezek a kérések is kivetelezhetőek. A kompenzátorok miatt, több ízben erre már sor került itt, a FROMMER Fegyverbolt műhelyében is – persze nem csak vadászfegyverek esetében, meséli Tibori Ádám, aki a vadászfegyverek mellett különféle sport- és más rendvédelmi szervek fegyvereit is rendszeresen karbantartja.

Különféle hangtompítók Nürnbergben, a Nemzetközi Fegyverkiállításon Fotó: Tibori Ádám fegyvermester – FROMMER Fegyverbolt

Hangtompító típusok

Az elsődleges szempont mindig a zajcsökkentés. A legkisebb csillapítást, 26-29 decibel csökkentéssel bíró hangtompítók adják. A következő tartomány, 31-34 decibel csökkentésre képes, míg egyes típusok a 40 decibel hangtompítására is alkalmasak. Technikailag, lehet ennél nagyobb teljesítményre képes hangtompítókat is gyártani, de vadászati célra teljesen felesleges, mert nem cél a teljes csendesség elérése. Ez a vadászati célokra bizonyítottan elegendő, ebben például a németországi tapasztalatok bőven adnak támpontot a magyar jogalkotónak. Ebben a vonatkozásban már egy kidolgozott, átlátható joganyag áll rendelkezésre, amelyet adaptálni lehet a magyar igényekre.

Egy hangtompító belső felépítése kitöréssel szemléltetve Fotó: Tibori Ádám fegyvermester – FROMMER Fegyverbolt

Súly, súlypont – valamit, valamiért

A gyártók arra törekednek, hogy minél kisebb súlya legyen a hangtompítóknak, ezért olyan ötvözeteket használnak fel, amelyek egyrészt könnyűek, de mégis képesek elviselni a lövés során képződő expanziót. A súly másrészt azért is fontos, mert a távcsövekkel, a különféle kiegészítőkkel, mint például a fegyverlámpákkal, több esetben már kamerákkal felszerelt fegyvereink elnehezülnek, súlypontjaik megváltoznak és a tervezők által „beállított” egyensúly jelentősen felborul, ami természetesen rontja a célzást.

 

Lőkép

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes esetekben a lőképet nemcsak, hogy befolyásolja, hanem még jelentősen javíthatja is a hangtompító. Nyilván, aki ilyen eszközt fog vásárolni, annak be kell lőnie vagy éppen össze kell lőnie a fegyverét az új eszközzel. Ehhez persze jó lőterek, szakemberek kellenek. Mindenképpen élénkülni fog a lősport, ez új lendületet ad nemcsak a vadászatnak, hanem ennek a szabadidős tevékenységnek is – véli a szakember.

Egy hangtompítő szerkezete részmetszettel bemutatva Fotó: Tibori Ádám fegyvermester – FROMMER Fegyverbolt

Karbantartás

A hangtompítók anyagát tekintve, különféle ötvözetekből állnak. Általában alumínium házzal gyártják, de Németországban már láttak különleges, titánból készült, amolyan örök darabot. A belső részek kialakítása, az anyagok felhasználása azonban eltérő és a legtöbb esetben találkozhatunk rozsdamentes acéllal is. Ezek nagy teherbírású anyagok, de a használat során, ahogyan a korábbi cikkekben is láthattuk, a lövés után savas kémhatásnak tesszük ki a hangtompítókat is. Ezek az eszközök éppen úgy megkövetelik vadászat utáni takarítást, mint a fegyvereink. Éppen ugyanúgy ápolni kell a hangtompítókat is, ahogyan a fegyvereink csöveit kihúzzuk. Fontos kiemelni azt is, hogy a hangtompítók rögzítése körültekintést igényel, de aki kompenzátort vagy éppen a szűkítéseket szokta cserélgetni a sörétes fegyverek esetében, már némi rutinra tett szert.

Több puska, egy hangtompító

Egyes gyártók készítenek hangtompítókat több kaliberhez is, de Tibori Ádám szerint a kisebb kaliberű fegyverekre felhelyezve, a nagyobb kalibereken használt hangtompító kevésbé fogja csökkenteni a lövések zaját. Ezt számításba kell venni, de egy-egy fegyver típus esetén létezhet ez az opció is. Tehát össze lehet állítani egy olyan fegyverkészletet, amelyet akár egy hangtompítóval használhatunk.

Hangtompítók Nürnbergben, a Nemzetközi Fegyverkiállításon Fotó: Tibori Ádám fegyvermester – FROMMER Fegyverbolt

Árak

A budapesti, FROMMER Fegyverboltban már lehet rendelni különféle hangtompítókat. A német nagykereskedelmi partner által biztosított, az ott elérhető hangtompítók, így a magyar vadászok számára is megvásárolhatóak a FROMMER-ben. A jobb hangtompítók korlátlan lövésszámot is képesek elviselni vagy jelentős használat során is, néhány évig hibátlanul működnek. Ez egy átlagos vadász esetében akár élethosszig is tarthat. Most az IWA-n, a hangtompítók árai, forintra átszámítva 150 000 Ft-tól indultak. Az, hogy Budapesten mennyibe kerül, függ a típustól és a kaliber fajtájától, ezzel kapcsolatosan a Szenes Iván téri üzletben tudnak pontos árat adni. Itt értheti el az üzletet.

A gyártók arra törekednek, hogy minél tartósabb és jobb minőségű, jobb teljesítményű hangtompítókat adjanak a vadászok kezébe. Látható, hogy az új fegyverek menetvédő hüvelyekkel kerülnek a boltokba, ma már a FROMMER Fegyverbolt minden új import szállítmánya ilyen fegyverekből áll. A hangtompítók adta lehetőség, a jogszabályi környezet, egy csendesebb vadgazdálkodást vetít elénk, amely a korszerű technikával, a tűzfegyverek előtti idők felé kormányozhatja a vadászatot. Persze, hozzá kell tenni, hogy a vadászati kultúrának, az etikának, az önmérsékletnek fontosabb szerep jut, mint valaha.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Tibori Ádám fegyvermester – FROMMER Fegyverbolt

Kiemelt cikk

Sakálkölyköket mentettek a kunszentmártoni vadászok

Print Friendly, PDF & Email

Kunszentmártonban a Körös Vadásztársaság szakemberei egy aranysakál vacokra bukkantak, amelyben mintegy 10 kölyköt találtak. A pár napos apróságokat megmentve a Hortobágyi Madárkórházba szállították őket.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye déli részén, Kunszentmártonban, a Körös Vadásztársaság gazdálkodik. A tavaszi időszakban, a legnagyobb feladatot a kapásnövények őrzése, a vadkárelhárítás adja, miközben beköszöntött az őzbak vadászati idénye is. A településen rendkívül jó az együttműködés a vadgazdálkodó és a növénytermesztők között és jelenleg a teljes társaság a vetéseket őrzi. Sokan vizsláikkal együtt járják határt, amikor május 2-án, a délelőtti órákban, egyik tagtársuk egy aranysakál alomra bukkant – tájékoztatta az Agro Jager Newst, Turó Alex hivatásos vadász.

Az aranysakál Magyarországon dúvad és délről, lassan meghódítja Európát. A rókánál nagyobb ragadozó, a kutyafélék családjába tartozik. Rendkívül ügyes vadász, ha teheti falkában vadászik. Sokan vitatkoznak azon, hogy a kotorékban, vagy jól elrejtve, de a felszínen neveli fel a kölykeit a sakál. Most, Kunszentmártonban egyértelmű bizonyítékra bukkantak, hogy a felszínen fialt le, mert a Hatos-tó oldalában, vagy ahogy a helyiek emlegetik, az Iskolaföld területrészen találták meg a vackát.

Az aranysakál rendkívül erőteljes terjedése jelentős károkat okoz az őz állományában, de a mezei nyúl és a földön fészkelő védett és fokozottan védett madarak állományait is tizedeli, de nem rest és megközelíti a lakott területeket is. Egész évben lőhető, de a jóérzésű kunszentmártoni vadász ehelyett értesítette a Turó Alex és Kenyeres Gábor hivatásos vadászokat.

A hivatásos vadászok a helyszínre érve a pár napos apróságokat, a tagtársukkal egyetértve, már nem hagyta magára, hiszen a vizsla szaga és a vadász miatt kétséges volt, hogy a visszatérő szuka életben hagyja-e a kölyköket vagy egyáltalán tovább neveli-e? A mintegy 10 kölyköt számláló almot dobozba rakták és a társaságuk elnökénél Dr. Tálas Sándornál jelentkeztek, aki egyébként a körzeti állatorvos is.

A hír Kunszentmártonban futótűzként terjedt. Percek alatt Fülöp Miklós, a Hortobágyi Madárkórház önkéntese, aki az országban található, mintegy 70 állomás egyik vezetőjeként, a kunszentmártoni állomást irányítja, felvette a kórház igazgatójával, Dr. Déri Jánossal a kapcsolatot. Alig félóra telt el, miközben rendelőjében Dr. Tálas Sándor megvizsgálta az apróságokat és összekészítették őket a szállításra, ugyanis Dr. Déri János vállalta, hogy Hortobágyon felnevelik az apróságokat.

Az Agro Jager Newsnak Dr. Déri János, a Hortobágyi Madárkórház vezetője kiemelte, hogy az aranysakál kölykeire nagyon nehéz rábukkanni. Az ügyes ragadozó rendkívül figyelmes és ahhoz, hogy meg lehessen jobban érteni ezt a fajt, fontos, hogy megismerjük a viselkedését. Most, a Hortobágyi Madárkórházban a nap 24 órájában, állandó felügyelettel cumin nevelik a kicsiket, mert szemben a madarakkal, a kutyafélék a kezdeti időszakban állandó gondoskodást igényelnek.

Állatorvosként nem is tehettem mást – meséli, hiszen ilyen kicsi kölyköket kötelessége még akkor is megmenteni, ha egyébként egy dúvadról van szó. A madarak esetében is sok olyan fajt megmentenünk – mondja, amely nem áll természetvédelmi oltalom alatt. Működésük során minden bajba jutott állaton segítenek, amelyet mindennemű állami támogatás nélkül, számos önkéntessel oldanak meg. Megerősítette, hogy az országosan felépített 70 állatmentőállomás folyamatosan működik. Kalitkákkal, röpdékkel, eszközökkel felszerelt mini bázisok ezek, amelye képesek felmérni, hogy néhány napos lábadozás után szabadon engedhetők-e a madarak vagy éppen további ápolásra, Hortobágyra kell-e szállítani. Az országos listát itt érheti el -> Sérült madár bejelentése ITT!

Nem érhető el leírás a fényképhez.

A felajánláshoz kattintson a képre!

Kiemelte, hogy az aranysakál sok kérdést felvet, de állategészségügyi és járványtani szempontból is több tisztázásra váró feladatot ad, hiszen táplálkozási szokásai miatt, szemben a vörös rókával, az aranysakált nehezen lehet szájon át veszettség ellen immunizálni. Ami azt jelenti, hogy a rókáknak kihelyezett csalétket ugyan megtalálja, de nem rágja szét és így a kapszula sértetlenül halad át a tápcsatornáján.

Dr. Déri János összegezte, hogy a kunszentmártoni kölykök nagy valószínűséggel nem veszettek, ennek ellenére azonnal megkapják a vakcinákat és más oltásokat is beadnak nekik. Ahogyan a kutyák esetében is eljárnak, úgy az aranysakál kölykök is ezen a protokollon esnek át.

Megbízható távcsövet keresel? Kattints a képre!

A vadásztársaság lapunk érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy a terítékadatokat elemezve, az aranysakál populációja egyre jobban és évről évre növekszik. Az elmúlt évben 17 esett. Turó Alex hozzátette, hogy a tíz kölyök semmiféleképpen nem került be a statisztikába, de elárulta, hogy sok éve hivatásos vadász már, de a pár napos apróságok nemcsak őt, hanem akik látták, azokat is meghatotta, ezért is döntöttünk úgy, hogy megmentjük a kunszentmártoni sakálkölyköket.

Dr. Déri János összegezte, hogy mindent megtesznek azért, hogy életben tartsák a kölyköket. Ez most számunkra egy hatalmas szakmai kihívás. Hozzátette, hogy több vadaspark is érdeklődött már, így amennyiben sikerül felnevelni sakálkölyköket, amint lehet átadják őket, hogy az új otthonukhoz minél hamarabb szocializálódjanak, beilleszkedjenek. Ígéretet tett arra is, hogy a kölykök sorsáról folyamatosan tájékoztatja lapunk olvasóit.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Turó Alex, Kenyeres Gábor hivatásos vadászok, Fülöp Miklós és a Kunszentmártoni Körös Vadásztársaság

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

Nagy godákat figyeltek meg Apajon – GALÉRIÁVAL

Print Friendly, PDF & Email

Bakos Gábor nagy godákat fényképezett Apajon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Bakos Gábor, dunaújvárosi amatőr természetfotós Kiskunlacháza és Kunszentmiklós között fekvő Apaj környékén elterülő szikes tavakra jár ki fényképezni. A Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb szikes területe, a Kunszentmiklós mellett található Felső-kiskunsági-puszta. Az egykori halastavakból kialakult élőhely, számos sziki és nádi fészkelő madárnak is otthont ad.

Az 1950-es években kialakított halastavak  a halgazdálkodás felszámolása után elmocsarasadtak.  A területet 1975-től természetvédelmi oltalom védi. Ha szükséges, a nemzeti park szakszemélyzete, nyár végétől tavaszig, szivattyúkkal táplálja a tórendszert. Az idei télen elegendő mennyiségű csapadék hullott, a tavak feltöltődtek.  A szikes tavakon a víz magassága nem több mint 40-50 centiméter, mágnesként vonzzák a  gázlómadarakat is. A késő őszi hónapokban számos vándorló madár is megpihen a területen.

Megbízható távcsövet keresel? Kattints a képre!

Bakos Gábor már kora reggel, még sötétedésben kint várta a madarakat. Gyakorlatilag kint kell ébredni a nádasban – kezdte beszámolóját a természetfotós. Mindig olyan helyet szabad kiválasztani, ahol vagy takarásban várakozunk, vagy álcahálóval beleolvadunk a természetbe. Ha ezeket a minimális szabályokat nem tartjuk be, a madarak azonnal észreveszik az embert.

Néhány nappal ezelőtt, már 5:30- kor a vízpart mellett várakozott. Mindig olyan madarat fényképez, ami éppen felbukkan. Számos madárfajt figyelt már meg Apajon. A napfelkelte utáni percekben egy nagy goda (Limosa limosa) csapatot örökített meg, amely főleg az Alföldön fordul elő. A nagy goda könnyen felismerhető fajok egyike.  A csőre hosszú, egyenes, nagytermetű, karcsú testű partimadár. A csőr nyáron narancsos-hússzínű, sötét véggel, télen a csőrtő rószaszínűvé válik. A nagy goda szárny fesztávolsága megközelítőlek 70 – 82 centiméter között változik.

Vegyes csapat (nagy godák, cankók és egy gólyatöcs)

A faj vonulása, február és április hónapok közé tehető. Ezekben a hónapokban országosan megfigyelhető. A téli időszakot a Földközi-tenger mentén, Észak-Afrikában tölti. A lilealakúak rendjébe tartozó nagy goda, hazánkban fokozottan védett. A legutolsó felmérés adatai alapján a hazai fészkelő-állománya megközelítőleg 120 – 600 párra tehető. A populációja azonban csökkenő tendenciát mutat. Az európai vörös listán sebezhető fajnak számít. Természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

A nagy godák nagy csapatokban érkeztek táplálkozni a sekély vízhez. Vélhetően nem messze éjszakázhattak, mert a napfelkelte utáni időszakban szinte azonnal felbukkantak. A nagy godákra az jellemző, hogy szeretnek gyorsan helyet változtatni, ezért könnyű őket megpillantani. Ha elég türelmesek vagyunk, számos fényképet készíthetünk erről az érzékeny madárról.Nyolc óra után, ahogy egyre jobban feljött a nap, eltűntek a reggeli fényképezésre tökéletes fények, a nagy godákkal együtt . A késő délelőtti órákban már nem érdemes kint várakozni.  A legnagyobb alázattal és etikusan kell bánni a védett, és fokozottan védett fajokkal, amivel a következő generációk számára is megőrizhetjük ezeket a veszélyeztetett fajokat  – zárta beszámolóját Bakos Gábor természetfotós.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fényképek: Bakos Gábor

Bakos Gábor amatőr vadfotós Facebook oldala itt érhető el

A Kiskunsági Nemzeti Park weboldala ITT érhető el, valamint a Facebook oldala ITT érhető el.

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

A Föld napján két szemétgyűjtő túra is indul a Vérteserdőnél!

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) és az Aktív Magyarország országos szemétszedő kampányához csatlakozva a Vérteserdő is szemétszedő akciókat szervez. A kampányhoz kétféleképpen lehet csatlakozni. Egyrészt a Társaságunk által szervezett túrák és az un. INSTANT túrák révén.

Fotó: Vérteserdő Zrt.

A Vérteserdő Zrt. a Vértes- és a Gerecse-hegységek, valamint a Császári-dombság és a Bakonyalja tájegységeken, mintegy 46.200 hektár erdőterületet kezel. Az erdő- és vadgazdálkodásunk évszázados szaktudásra, tapasztalatra és hagyományokra épül. (Ábra: Facebook)

A szervezett túrák esetében túravezetőkkel indul a program, az instant túrákon pedig egyénileg lehet gyűjteni a szemetet. Ez utóbbi esetben lehetőség van a megadott időintervallumban, a megadott helyszínre a szemeteszsákokat elhelyezni, ahonnét kollégáink elszállítják.

A „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akció március 21-én, az Erdők Nemzetközi Napján indult, és egészen április 22-ig, a Föld napjáig tart. Az elmúlt hét szombaton két túrahelyszínünk volt. A Malomerdő Panzió parkolójából indulva pusztavámi és oroszlányi erdőrészleteket tisztítottak meg az önkéntesek erdész kollégáink vezetésével. A túra végeztével – akik a borús idő ellenére is kitartottak – lilahagymás zsíroskenyeret és teát kaptak.

A 15-ei hétvége másik helyszínének kiindulópontja a Síkvölgyi Lovarda volt. A Tiszta Tatabányáért Egyesület önkéntesei a lakott területekhez közeli részeken az egyesület programjának keretében gyűjtöttek össze sok szemetet. Így ennek folytatásaként az erdei, vezetett túrára április 22-én, a Föld napján kerül sor. Szintén 04.22-én az országos akció keretében a másik túránk, Tatán, az Old Lake Golf Club parkolójából indul. Kollégáink nagy szeretettel várnak mindenkit, aki a természeti környezetünkért szeretne tenni e nevezetes napon!

Tovább olvasom