Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Őzbaknyitány Mezőcsáton – GALÉRIÁVAL

Print Friendly, PDF & Email

Április 15-én országszerte megkezdődött az őzbakok vadászati idénye. Az őz, az alföldi vadásztársaságok legfontosabb vadfaja, s mondhatjuk úgy is, hogy az itt élő emberek, vadászok nagyvadja.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Április 15-én, Magyarországon megkezdődött az őzbakok vadászati idénye. Az őz, az alföldi vadásztársaságok legfontosabb vadfaja, s mondhatjuk úgy is, hogy az itt élő emberek, vadászok nagyvadja. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében járunk, Miskolc és Mezőkövesd között, Mezőcsáton, ahol elsősorban az abnormális, rendellenes agancsállású őzbakokra indult vadászni Orbán Attila hivatásos vadász – tájékoztatta az Agro Jager Newst Sánta István, a Mezőcsáti Hubertusz Vadásztársaság elnöke.

Április 15-én került terítékre a képen látható őzbak a Mezőcsáti Hubertusz Vadásztársaság terüeltén.

Tarsoly Tamás, a vadásztársaság vadászmestere összefoglalta, hogy ebben az évben, mintegy 50 őzbak vadászatát engedélyezte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal. Az őz gazdálkodása, napjainkra számos kihívás elé állította, nemcsak a helyi, hanem országos viszonylatban is a vadgazdálkodókat.

Jelenleg – az őshonos őzre – a legnagyobb veszélyt, az aranysakál állományainak növekedése jelenti. Mezőcsáton, az aranysakál terjedése olyan mértékű, hogy a jogszabályban meghatározott, speciálisan rókára, aranysakálra engedélyezett csapdaparkkal már heti rendszereséggel fognak sakált, úgy, hogy a hivatásos vadászok és a társaság tagjai is rendszeresen vadásszák. Kiterjesztve azonban elmondható, hogy a környező vadásztársaságok is intenzíven gyérítik, ennek ellenére, az aranysakál terítékadatai látványosan növekednek.

Megbízható távcsövet keresel? Kattints a képre!

Az őz nyolcéves korában kulminál. Utódnevelési stratégiája, hogy a suta, a gida megerősödéséig fekteti a gidát, amelyre az őzbak is éppen ugyanúgy vigyáz, mint az anyaállat. Miközben télen rudlikba verődnek az őzek, tavasztól a késő őszi hónapokig ez a laza kötelék is felbomlik és a suták az őzbakokkal töltik a tavaszi és a nyári hónapokat. Velük együtt pedig a gidák is. Az aranysakál társas, falkás viselkedése, különösen a vadászatai során, rendkívül eredményes. Mindez, komoly feladatok elé állítja már nemcsak a vadgazdálkodókat, hanem a természetvédelem szakembereit is, hiszen a földönfészkelő védett, fokozottan védett madár- és emlősfauna évtizedes eredményei veszhetnek kárba.

Mezőcsáton, jellemzően szántóföldi növénytermesztésből élnek a helyi gazdálkodók, amely a jelenlegi szerkezetben azt jelenti, hogy az őszi kalászosok mellett, kukoricát, napraforgót és őszi káposztarepcét termelnek. Az erdősültség rendkívül alacsony és egy 200 hektáros erdőtömböt leszámítva, jóformán a fogyatkozó mezővédő erdősávok és a dűlőutak mentén gyakorlatilag fás, cserjés részekkel sem számolhatnak. Nádasok és Tiszakeszi felé, a Tisza közelsége jelent azért változatosságot a területen, ahol egy-egy kisebb nagyobb tó a vízivad vadászatának is kedvez.

Orbán Attila hivatásos vadász az Agro Jager Newst arról tájékoztatta, hogy ebben az évben, a rendkívül enyhe téli hónapokat követően, most egy olyan érdekes helyzetet alakult ki, hogy a csak „ceruza” agancsot nevelő őzbakok 2023-ban vastagabb szárat tisztítottak, miközben az ígéretes, kapitális őzbakok trófeái jelentősen, akár 50 grammal is kevesebb tömegűek lehetnek. Mutatós, tetszetős agancsokra számítunk, amelyeknek a sűrűsége jelentősen kisebb, mint az elmúlt években, vagy amit általában egy-egy agancstól várunk.

Az őz agancsfejlődését évtizedek óta próbálják modellezni, de tény, hogy voltak olyan hetek, amikor a vad számára olyan kedvező és meleg időszakok váltogatták egymást, hogy az őzek számára kitett szemes- és szálastakarmány egyáltalán nem fogyott. Ez Mezőcsáton is megtörtént.

2023-as vadászati idény különlegessége, folytatta Orbán Attila hivatásos vadász, hogy az átlagnál több abnormális és rendellenes agancsállású őzbakot figyeltek meg. Így úgy határoztak, hogy az első cserkeléseket, az első vadászatokat, ilyen jellegű agancsok felkutatásával, cserkelésével kezdik.

A hideg idő, a csapadékot hozó front nem kedvezett. A borongós, esős, szeles időben a vad, nem szívesen hagyja el a fekhelyét. Abban a szerencsés helyzetben voltam – állt meg egy pillanatra Orbán Attila hivatásos vadász, – hogy tagtársunkat, Markó Sándor barátunkat vadásztathattam.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A területét ismerő hivatásos vadász, a jó vadőr, hogy nyelvi kincsünket, magyar nyelvünket is ápoljuk, mire elérkezik az őzbak vadászati idénye, már a területén lévő összes őzbakot ismeri. Persze pontosan eddig a pontig papírforma a vadászat, hiszen egészen más egy teleobjektíven megfigyelni egy-egy vadonélő állatot és teljesen más vadászni, cserkelni.

Ez történt most is, – emlékszik vissza Orbán Attila a délelőtti vadászatra. A csak Líceumnak nevezett területrészen terepjárónkkal elakadtunk. Úgy voltam vele, hogy már nem járunk messze, így hátra hagyjuk az autót és gyalog megyünk tovább. Mire megérkezett a segítség, mi már cserkeltünk, de az ottani rozsban, az addig rendszeresen megfigyelhető őzbaknak híre hamva sem volt. Biztos megérezte, hogy egy jeges eső közeleg, ami minket is arra kényszerített, hogy visszainduljunk Mezőcsátra.

Latolgattuk az esélyeinket, hiszen az őzbakot szerettük volna megtalálni, legalább egy pillantást vethettem volna rá én is. Sok minden kavarog ilyenkor az emberben – meséli,-  hiszen az őzbakok verekednek és ha a valaki azt hiszi, hogy nem történhet baj egy őzbakkal, az nagyon téved. Számtalan veszély leselkedik rá és a területfoglalások idején ezek a kicsiny őzek rettentő keményen harcolnak a territóriumokért és persze a sutákért.

Április 15-én került terítékre a képen látható őzbak a Mezőcsáti Hubertusz Vadásztársaság területén.

Pontosan ezzel az őzbakkal telelt egy papilómás suta is. Tudtuk és napról napra láttuk, hogyan hatalmasodik el a szerencsétlen állaton a betegség és úgy döntöttünk, hogy mielőtt a nagy melegekkel megérkeznek a legyek, megváltjuk a szenvedéseitől. Ez az őzbak azonban a vadászat után is rendszeresen feltűnt. Az egyik agancsa valami oknál fogva előre állt és emiatt sem szerettük volna, hogy az állományban a jellegzetes agancsállás, néhány év múlva ismét feltűnjön.

Az áprilisi, bolondos jeges zuhé után újra kint álltunk Markó Sándorral. Cserkeltünk és távcsöveztünk, hogy hátha megpillantunk legalább egy agancsvéget. Ahol reggel elsétáltunk, mert látszódtak még a nyomaink, onnan 10 méterre egyszer csak felállt. A lőirány és már-már a szelünk is kedvezőtlen volt. Így nem tudtunk mit tenni, oldalazva, cserkeltünk. Nehéz pillanatokat éltünk át. Mikor biztos voltam benne és a barátunk is szívesen vállalta a lövést, megálltunk. Megdöbbentő, de 120 méterre cserkeltük be. Aki valaha vadászott őzre, tisztában van azzal, hogy ez irreálisan kicsi távolság. Nem túlzás, hogy Diána velünk volt.

Mezőcsáton, a Mezőcsáti Hubertusz Vadásztársaság vadászházának udvarán délelőtt mindösszesen hat őzbak terítéke felett szólt a vadászkürt – tájékoztatta az Agro Jager Newst a Mezőcsáti Hubertusz Vadásztársaság.

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Orbán Attila hivatásos vadász, Mezőcsáti Hubertusz Vadásztársaság

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom