Keressen minket

Vadászat

VADÁSZAT: A nógrádi őzbak története

Print Friendly, PDF & Email

Lacházi Barbara esti lesre készülődött. Nem számított rá, de az erdőből egy koros őzbak bukkant fel.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Éppen ötödik éve vadászom a nógrádi területeket, ahol eddig három őzbakom került terítékre, de mind közül, azt hiszem, erre az őzbakra vagyok a legbüszkébb – tájékoztatta az Agro Jager Newst, Lacházi Barbara őzbakvadász.

Lacházi Barbara és az öreg, nógrádi őzbakja Fotó: Agro Jager News

Az elmúlt időszakban nagyon megsokszorozódtak a teendőim – vágott bele – és igen, sok rossz dolog is történt az elmúlt időszakban velem, így alig vártam, hogy kijuthassak lesre. Azon a területrészen, egy mintegy 40 hektáros lucernás húzódik, amelyen rendre, egy nagyobb rudli őz is megjelenik. Innen nem messze indultam be egy erdei lesre, mert mindig láttam ott egy-egy átváltó őzbakot és talán disznókba is botolhatok. A kíváncsiság vitt előre és igazán nem kötöttem a kint tartózkodásomat, ha úgy vesszük a vadászathoz, de azért nagyon óvatosan, cserkelve közelítettem meg a lest.

Már egy órája ültem kint, amikor törést hallottam az erdőből – folytatta Lacházi Barbara. Körbenéztem, de semmi mozgást nem fedeztem fel. Talán egy perc is eltelhetett, mikor egy mezei nyúlra lettem figyelmes. Gondtalanul ugrált előttem, én pedig nézegettem. Ám, ahogy lestem utána, egyszer csak megjelent egy első éves őzbak. Ígéretes bakocska állt meg előttem s talán 6-7 év múlva kívánatos agancsos lehet. Mindeközben a túloldalon feltűnt egy másik őzbak is. Igen, megelevenedett az este és arra gondoltam, hogy hátha egy erősebb őzbak állt fel. Izgatottan kaptam a távcső után. Lássuk, ki van itt – emlékezett vissza.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bokor mögött, takarásban állt, így várnom kellett. Mikor tisztán mutatta magát, akkor kétszer is megnéztem, hogy jól látom-e? Egy öreg őzbak nézett vissza rám. Gyönyörű, lefolyt rózsája is árulkodott a koráról. Agancsa felemás állású és nyársas!

Ekkor határoztam el, hogy terítékre hozom és a puskát felvettem a les oldalától. Vártam, hogy kilépjen és az egész testét jól láthassam. Sokszor tétovázok – meséli lapunknak a szerencsés elejtő -, de mindig megvárom a biztos lövés pillanatát.

Terítéken Lacházi Barbara őzbakja Fotó: Agro Jager News

A dörrenés megrázta az estét és az őzbakom tűzben rogyott. Kiürítettem a puskám és mikor odakapom a tekintetem azt látom, hogy hirtelen felpattan, felugrik és elvágtázik az erdőben. Újra végiggondoltam: a lapocka mögé céloztam, lepergett előttem újra a pillanat és pár perc várakozás után a rálövés helyén álltam. Mi történhetett? – tettem fel magamban a kérdést.

A rálövés helyén aztán jól látszódott az elugrás és a rengeteg vér. A színe is jelezte, hogy pontos volt a lövésem. Felvettem a nyomott és jó 40 méter után rátaláltam az őzbakomra.

Lacházi Barbara őzbakjával Fotó: Agro Jager News

Telefonáltam és közben kihúztam az őzbakomat. Hálás voltam mindenért, hogy egyedül vadászhattam őzbakra s hogy az erdő ilyen trófeával ajándékozott meg. Hamarosan megérkezett a párom, a földterület tulajdonosa és más vadászok is. Jól esett a gratulációjuk és sokan megnézték a nem mindennapi trófeát. Kétségtelen, hogy Diana kegyeibe fogadott – zárta beszámolóját Lacházi Barbara.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Lacházi Barbara

Vadászat

A XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokság

Print Friendly, PDF & Email

Virgile Parpinelli nyerte meg a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokságot

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A lengyelországi Goraj-Zamekben rendezett 30. Wielkopolska Vadászati Kulturális Fesztivál adott otthont a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokságnak 2024. május 17. és 19. között.

Fotó: Vadászati Kulturális Egyesület

Magyarországot a Czakó Attila, Kasper Áron és Kohl József alkotta csapat képviselte. A 12 ország 36 versenyzőjét felsorakoztató mezőnyben Czakó Attila és Kasper Áron holtversenyben a 6. helyen végzett, 120 ponttal.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az idei összeurópai megmérettetés első helye izgalmas szétbőgések során dőlt el. A francia Virgile Parpinelli és a cseh Jan Bratnik egyaránt 128 pontot ért el az alapszakaszban, ezért szétbőgésre került sor. Az első szétbőgésben azonban újra azonos pontszámot értek el. A második szétbőgésben végül a francia versenyző 2 ponttal előzte meg vetélytársát, így ő lett a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokság győztese. Harmadik helyen a szlovén Tadej Klemensek végzett.

A csapatok versenyében Csehország szerezte meg az első helyet, második helyen Szlovákia csapata, harmadik helyen pedig a házigazda Lengyelország csapata végzett. A magyar csapat mindössze 4 ponttal lemaradva a dobogóról a negyedik helyen fejezte be a megmérettetést.

A csapatot Erdélyi Tamás kísérte delegációvezetőként, hazánk zsűridelegáltja pedig Dr. Bleier Norbert tájegységi fővadász volt, akit idén is beválasztottak a 8 tagú bíráló testületbe.

Forrás: Vadászati Kulturális Egyesület

Tovább olvasom

Vadászat

Jászkisér – Fontos az apróvadállományunk megtartása

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

“Apróvadas” vadásztársaságként kiemelt vadfajaink – az őzek mellett – a fácán és a nyúl. Elengedhetetlen feladataink közé tartozik, ezen vadfajainkkal való megfelelő bánásmód, ennek érdekében, az élőhelyek biztosítása, megtartása mellett, gondoskodnunk kell a táplálék hozzáférhetőségéről is.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Társaságunk jó pár évtizede nem foglalkozik fácánneveléssel és vásárolt madárral sem dúsítjuk az állományt. Kizárólag a vadon élő állományunkra tudunk támaszkodni, amely soha nem látott kihívásokkal állt szemben a korábbi évtizedekben. Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy a jövőben is különböző megpróbáltatások elé nézünk majd.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Nem rendezünk nagy terítékű hajtásokat, vadászatokat sem, kizárólag kis létszámú, jó hangulatú, tagi hajtásaink vannak. Az elmúlt két évben kivételt képezett, az évi 1-2 alkalommal megrendezésre kerülő nyúlhajtásunk, amely a drasztikusan megnövekedett nyúlállományunk indokolt.

Társaságunk területi jellegéből adódóan nem vesztek ki teljesen azon fasorok, nádasok, erdőszélek és kisebb nagyobb csedresek, amelyek biztosítják a fácánjaink élőhelyét, bár méretük rohamosan csökken. Megannyi csatorna, vízelvezető szövi át a területünk egy részét, amely ugyan nem helyettesíti az esőt, párát, de biztosít némi ivólehetőséget, valamint több agyaggödör, nádas is megtalálható nálunk, amelyek egy része még nyáron is vízzel borított.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

A modern kori mezőgazdaság adta lehetőségek, feltételek nem kedveznek az apróvadjaink táplálékigényének. Kötelességünk, hogy biztosítsunk nekik kiegészítést a magunk módján, magunk anyagi és egyéb erőforrásait felhasználva. Korábban elkészült fémszerkezeteket, felajánlásból kapott palatáblákkal tudtuk borítani, a hivatásos vadászunk mellett, tagi felajánlásból, tagi munkával készültek el, megépítésük után, ki is juttattuk a területre.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Az etetők fizikai védelmet adnak, mind az alá szórt tápláléknak, mind a fentről leselkedő ragadózókkal szemben.
Apróvad védelméhez szorosan kapcsolódik a dúvad-gyérítés is, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk. Létesítettünk szabályos “dögszórókat” és fokozottan figyelemmel kezeljük, a területen megjelenő aranysakál populációt, valamint a lassan állandó jelleggel megjelenő vaddisznókat.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Tervben van még további etetők készítése fémből, fából, hogy szinte minden fassorra jusson belőlük. Az etetők alá az általunk hozzáférhető takarmányt tudjuk biztosítani, fácánjaink legjobban az ocsúnak örülnek. Céljaink eléréséhez és apró vadjaink érdekében is, szívesen veszünk bármilyen nemű, jellegű felajánlást! Köszönjük!

Forrás: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság – Jászkisér Facebook oldala

Tovább olvasom

Vadászat

Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása

Print Friendly, PDF & Email

Megnyílt Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása Orosházán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Megnyílt Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása Orosházán, a Nagy Gyula Területi Múzeumban.

Forrás: Valaczkai Erzsébet festőművész

A Békés vármegyei kötődésű grafikus-festőestőművész „Erdőn-mezőn járva” elnevezésű tárlatát Zuberecz Tibor, Békés vármegye fővadásza nyitotta meg.Valaczkai Erzsébet vadászfestői tevékenységét a szakmai közönség is ismeri és elismeri.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Eddigi munkásságát a Hubertus Kereszt arany fokozatával, a VKE Arany-ecset díjával, Magyar Vadászatért Érdeméremmel, dr. Egyed István emlékplakettel, Nimród-díjjal, valamint Magyar Arany
Érdemkereszttel ismerték el.

A művész 1958-ban, Orosházán született, gyermekkorát a pusztaföldvári tanyavilágban élte, 1982
óta Heves megyében, egy festői környezetű falucskában, Tarnaleleszen él.

Fotó: Nagy Gyula Területi Múzeum

Itt ismerkedett meg az erdő élővilágával. Rendszeresen járja az erdőt, a mezőt, valamint több mint két évtizede aktívan foglalkozik vadászattal is.

Forrás: Valaczkai Erzsébet festőművész

Az átélt élményeket rajzain és festményein jeleníti meg. Kedvenc témái a madarak, a nagyvadak és
a famatuzsálemek. Példaképei között említi Csergezán Pált és Rein Poortveliet, akik egyéni és
életszerű módon örökítették meg a természet érdekes és szép pillanatait.

Forrás: OMVK

Valaczkai Erzsébet festőművészről további információ itt érhető el

***

A kiállítás június 16-ig tekinthető meg a Nagy Gyula Területi Múzeumban

 

Tovább olvasom