Keressen minket

Vadászat

10 kicsi dúvad – Sakáltanya

Print Friendly, PDF & Email

A Hortobágyi Madárkórház cikket közölt a mentett aranysakálkölykökről

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Vadászok a múltkor lelőttek egy jeladós fokozottan védett keselyűt. A legritkábbat, a barátkeselyűt, melyet Bulgáriában jeladóval láttak el, mely hazánkba csak száz évente párszor téved. Tévedett. Itt lőtték le Szabolcsban, a jeladót a Tiszába dobták. Most meg lelőtték Borsodban a svájci jeladós farkast, szintén fokozottan védett volt, egész Európa figyelte, a jeladót a Hernádba dobták.

Fotó: Hortobágyi Madárkórház

A vadász szabolcsi. Az ilyenből egy is sok, kettő túl sok. Mindkettő jeladós volt, ezért derült ki. Hány lehetett, ami nem jeladós? Ilyenek a vadászok? Vagy csak a szabolcsiak? Vagy csak az a kettő? Az európai közvélemény szerint a magyar vadászok ilyenek. Szerintem nem. De vannak köztük ilyenek, mások is, sajnos. Azért mondom ezt, mert minden évben kerül be a hortobágyi Madárkórházba sörétezett védett ölyv, rétihéja, vetési varjú, olykor fokozottan védett madár is, konkrétan kerecsensólyom, parlagi sas, nagykócsag, fehér gólya is.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Ezt nem lehet megmagyarázni. Ott van a sörét a röntgenen, és benne a madárban, a törött szárny mellett. Nem pattan meg az egész sörétraj, nem kap gellert, nem repül bele a lövésbe egy sas, vagy gólya, ha másra céloztak, mert erre szoktak hivatkozni. A lövés leadása előtt ugye meg kell győződni róla, hogy mire lőnek, és a háttérben nem veszélyeztetnek-e valamit. A gólyát és a sast nem lehet összetéveszteni semmilyen más vadászható vadfajjal. A csapdával kettévágott parlagi sas, levágott lábú túzok, lábtörött rétihéják, egerészölyvek, melyeket olyan csapdával együtt hoznak be, amit földben ásva, madarak elől rejtve szabadna csak használni. És ott vannak a mérgezések vadászterületen. Dolmányos varjak, rókák mellett védett vetési varjak, sirályok, rétihéják, ölyvek, sasok. Százszámra, ezerszámra, évtizedeken keresztül. Karbofuránnal mérgezve, melyet 2008 óta nem szabad használni, mégis van. Nem pocokirtó, nem patkányméreg, nem véletlen, nem hanyagság, csalétekbe rejtve, a hullák sokszor eldugva. Ezt sem a vadászok csinálták. Valaki más. Persze.

Fotó: Hortobágyi Madárkórház

És amikor vannak olyan vadászok, akik megsajnálják a magatehetetlen sakálkölyköket, melyeket kotorékozás közben találnak, és azok elpusztítása helyett nekünk adják, hogy neveljük fel, de úgy, hogy soha ne kerüljenek vissza a természetbe, ott ne okozzanak kárt, de vadasparkban viszonylag természetes életet élhessenek, akkor beléjük áll az egész vadásztársadalom, és belénk, hogy 10 kicsi sakál megmentésével nemcsak hülyék vagyunk, hanem vadgazdálkodási kártételre buzdítjuk a követőinket az űbercuki sakálkölykök 1 %-ot is hirdető megosztásaival. Ők is a vadászok. (Az egykoron jeles szaklap bulvár természetű írása a témáról ITT olvasható.)

Fotó: Hortobágyi Madárkórház

Amikor a jóérzésű, felelősen gondolkodó társaik igyekeznek helyrebillenteni a renomét, a többiek rátesznek még egy lapáttal. De azok is vadászok, akik védelmükre kelnek, mert megértik, hogy a vadászati hatóság által előírt szőrmés kártevő gyérítést nemcsak azok megölésével, hanem a területről való kiemelésével is teljesíteni lehet úgy, hogy a vadasparkok, állatkertek egyébként hiánypótló igényét ilyen módon ki lehessen elégíteni. Mert nehéz tenyészteni, életben tartani, és a faj bemutatáshoz, viselkedésének jobb megismeréséhez, tudományos vizsgálatokhoz szükség van vadasparki egyedekre. Többek között azért, mert a rókák veszettség elleni csalétekben bevált vakcinázása a dogma szerint a sakálnál nem működik, mert nem rágja meg, hanem egészben nyeli le a csalétket, és a kapszulában lévő vakcina nem érvényesül. Például ennek vizsgálatára is lehetőség nyílik a 10 sakálkölyök életben tartásával.

 

 

Vadászat

Lezárt akta: orvvadászott

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A ceglédi nyomozók befejezték annak a 42 éves csemői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a tilalom ellenére lelőtt egy 2 éves őzsutát, ráadásul vadászlőfegyver engedéllyel sem rendelkezett.

Fotó: Rendőrség

A csemői vadásztársaság egyik képviselője tárcsázta a segélyhívót 2022. augusztus 16-án nem sokkal dél előtt, mivel a tanyája melletti gyümölcsös irányából feltételezhetően kispuskából leadott lövést hallott. Kövér gázzal a hang irányába indult autójával, majd az egyik dűlő sarkán egy 2 év körüli nyakon lőtt őzsuta friss tetemét találta. Ezzel egyidőben a közelben sietve távozott gépkocsijával a 42 éves csemői K. Ferenc, akit a rendőrök pár órával később otthonában elfogtak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nyomozók a férfi lakásában kutattak, lövedéket, esztergált hangtompító jellegű csövet, valamint 130 sörétólmot is találtak, mind lefoglalták.

Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt esztergált fémcső egy házilag készített hangtompító, melyen keresztül 22 Long Rifle kaliberű lőszer lőhető ki, ami megegyezik az őzből lefoglalt lövedék kilőtt elemével. Az igazságügyi fizikus szakértői vélemény szerint K. Ferenc bal kezének letapogatására használt mintahordozó felületén kimutathatók olyan, jellegzetes elemösszetételű szemcsék, melyet tűz-vagy gáz-riasztófegyver elsütésekor keletkeztek.

Fotó: Rendőrség

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága a hatályos végrehajtási rendelet értelmében az őzsuta értékét 100.000 forintban határozta meg.

A 42 éves férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében elmondta, hogy nem lőtt, egy petárdát dobott el, a vaddisznók miatt, tagadta, hogy bármilyen lőszere, vagy lövésre alkalmas eszköze volna.

Fotó: Rendőrség

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a férfival szemben orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait az ügyészségnek átadta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász-gyermeknap: Hetedszerre sem unalmas

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyermeknapot tarttak Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ha van Veszprém vármegyében olyan, vadászathoz kapcsolódó közönségrendezvény, ami egyformán mozgat meg helyieket és távolabbról érkezőket, karon ülő kisgyereket és nagyszülőket, vadászokat és a vadat „csak” fogyasztókat, az egyértelműen a várpalotai vadász-gyermeknap!

Fotó: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Annak idején (a Vadászati Kultúra Napja rendezvény Keszthelyre való „költözése” után) merész vállalkozás volt teljesen új tematikájú eseményt hozni a Thury-vár ódon falai alá, az idő azonban igazolta azok elkötelezettségét és bátorságát, akik összefogása révén idén már hetedszer telt meg mosolygó gyermekarcokkal Várpalota belvárosa.

Mire a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően a hivatalos megnyitó kezdetét jelző kürtszignálok felharsantak, az egy négyzetméterre jutó kicsik száma csak egy óvodában lehetett volna nagyobb, mint a Thury-vár környékén.

Mint Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a vadászkamara az ifjúsági programja megvalósításán keresztül mindig is prioritásként kezelte a vadászat népszerűsítését a gyermekek, vagyis a jövő felnőttei körében. A várpalotai „vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” elnevezésű összejövetel bizonyította életképességét az elmúlt évek során, hiszen ha nincs koronavírus, idén már nyolcadszor ünnepelhetnénk együtt. Mindez nem volna lehetséges a támogatók, vagyis a kamara, a vadászszövetség, a Bakonyerdő és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Várpalota Város Önkormányzata, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a főzőcsapatok nagylelkű közreműködése nélkül.

Katona Csaba alpolgármester úr a városi önkormányzat nevében mondott köszönetet azok felé, akik önzetlensége évről évre sokak számára teszi lehetővé egy önfeledt nap eltöltését Várpalotán, a vadászat égisze alatt. Mint rámutatott: ez az összejövetel sokak számára kedvező alkalom arra is, hogy legyőzzék a vadhústól való idegenkedésüket, hiszen amellett hogy a vadhús – megfelelő hozzáértéssel elkészítve – kulináris élményt nyújt, fogyasztása a háziállatok húsánál sok tekintetben egészségesebb.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A köszöntők elhangzása után került sor az elismerések, kitüntetések átadására. A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült – posztumusz – az év elején elhunyt Kötél László vadásztársunk. Az elismerést az özvegye vette át. Pál Lajos és Tóth Attila a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérmével lett gazdagabb. Eckert Zoltán a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példaértékű tevékenységével a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Csingervölgyi Vadásztársaság magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységét gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el.

Fotó: OMVK

A vár környékén és magában a várban egész nap térítésmentesen szolgálta a nagyszámú érdeklődő önfeledt kikapcsolódását a megszokott, vurstli jellegű szórakozáson (arcfestés, ugrálóvár, körhinta stb.) túl a lézeres lövészet, a hordozható planetárium, a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság haditechnikai bemutatója, a solymászok és a vadászkutyások ismeretterjesztő előadásai valamint a Thury-vár és a környék történelmét bemutató kiállítások.

Fotó: OMVK

A főzőverseny résztvevői ezúttal is gondoskodtak róla, hogy a vadász-gyereknapra ellátogató családok gasztronómiai tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Ha igaz a mondás, és az ő szívükhöz is a gyomrukon át vezet az út, akkor ez alkalommal is sikerült javítani a vadászok imázsát. Hogy a főzők munkája se maradjon elismerés nélkül, szakértő zsűri által odaítélt díjakkal gazdagabban térhettek haza a csapatok: Az Ősi Sárrét Vadásztársaság III., a Tési Fennsík Vt. valamint a Mesterszakácsok és Bazsi formáció II., a Hajag Vidéki Vt., a Diana Vadászhölgy Klub és a Csobánc Vt. I. díjjal lett gazdagabb. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A főzőverseny fődíját Rédei Zsolt nyerte el. (Fotó: OMVK)

Várpalota Város Nagydíját, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület a Bakonyerdő Zrt. különdíját, a Várpalotai Badacsonyi Kertművelő Egyesület a Verga nagydíját vihette haza. A főzőverseny nagydíját a családsegítő szolgálat és a várpalotai polgármesteri hivatal közös csapata, míg a főzőverseny fődíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságot képviselő Rédei Zsolt elnök vehette át a remekbeszabott gombás szarvasborjú pörköltért.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Engedély nélkül tartott lőfegyvert – elfogták

Print Friendly, PDF & Email

Egy vépi férfi engedély nélkül tartott lőfegyvert. A TEK elfogta

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve fogták el a szombathelyi rendőrök a vasi férfit. A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzését követően, a szombathelyi rendőrök felkérésére a Terrorelhárítási Központ 2023. május 24-én, a délelőtti órákban elfogott egy vépi férfit, aki engedély nélkül tartott lőfegyvert, valamint lőszereket.

A kutatás során a nyomozók egy lőfegyvert, valamint hozzá tartozó 140 darab lőszert, továbbá egy légfegyvert és hozzá tartozó 174 darab lőszereket is lefoglaltak. A férfit a szombathelyi rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, melynek során beismerő vallomást tett. Vele szemben a Szombathelyi Rendőrkapitányság lőfegyverrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom