Keressen minket

Vadászat

A sombereki gímszarvasbika

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Rittlinger József, Somberek határában, a  Sombereki Cselevölgye Vadásztársaság területén, gímszarvasbikára vadászott. Élményeiről beszámolt lapunknak: 

Fotó: Sombereki Cselevölgye Vadásztársaság

A Sombereki Cselevölgye Vadásztársaság 1997 –ben alakult, a bári Dunagyöngye Vadásztársaság jogutódjaként jött létre. Vadásztársaságunk területe 8321 hektár,  Somberek, Mohács, Székelyszabar, Lánycsók, Görcsönydoboka közigazgatási területén található. Vadásztársaságunknak jelenleg 34 fő a taglétszáma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Vadászterületünk  apróvadas terület, a nagyvad – szarvas, vaddisznó – váltóvadként fordul elő: tavasztól őszig a különböző mezőgazdasági kultúrákban jelentős károkat okoz.

Fotó: Sombereki Cselevölgye Vadásztársaság

Az őz, az a vad, mely területünkön elfogadható létszámban található. Tervszerű gazdálkodással, megfelelő számú őzbak, suta és gida évi kilövésével kell biztosítani az állomány szinten tartását ill. növekedését. Az éves vadgazdálkodási terv vadfajonként kilövési tervszámokat ír elő. Eszerint a 2022/2023 –as vadászati évben szarvasból összesen 70 db (25 bika, 25 tehén, 20 borjú), őzből összesen 32 darab (25 bak, 20 suta és 20 gida), vaddisznóból összesen 120 darab kilövése a terv.

Nagy reményekkel vágtunk neki az idei bikaszezonnak. 2023. szeptember 2- án mentem ki Somberek Dolina nevezetű területrészére a 23- as számú leshez. Ez egy 37 hektár nagyságú erdőterület, amely egy völgyben helyezkedik el. Itt folytat a társaság egy hektáron vadföldművelést. A terület kívül lesekkel szegélyezett. Az erdőgazdálkodásnak, a vadföldnek és az elhelyezkedésnek köszönhetően a gímszarvasok előszeretettel látogatják, ezért is esett az esti lesválasztás a 23 – as számúra. Előtte 15 ha lucerna található, továbbá a déli oldalról szőlőhegyek, Mohács városa terül el és a vad ennél kijjebb már nem merészkedik.

Fotó: Sombereki Cselevölgye Vadásztársaság

Hubert, a vadászmanó története Kiskundorozsmán folytatódik. A könyvet fényképre kattintva lehet megrendelni!

Este 18:30 -kor foglaltam el a helyemet. Szép idő volt, délnyugati légmozgással. Három-négy egerészölyv pásztázott a levegőben. Frissen bálázott volt a terület és a bálákat még nem szállították el. 19 óra körül egy nagy füstifecske raj lepte el az eget, a távolban megjelent egy egerésző róka, majd 19:15- kor megjelent két fiatal gímbika. Egy jó képességű spiszer, körülbelül 50 cm szárhosszal, mellette egy második agancsú bika. Szemág, jégág és egy szár. Elszórakoztattak az egymással való rivalizálásukkal.

Később egy erőteljes morgást hallottam, ami arra engedett következtetni, hogy valami komolyabb, erőteljesebb gímbikát is rejt az erdő mélye. Ez be is igazolódott. 19:50- kor kiváltott az erdőből, majd megállt egy pillanatra, szétnézett. Utána az öt méterre lévő napraforgóba beváltott. Ez az idő elég volt arra, hogy elbíráljam, de azzal szembesültem, hogy a napraforgóból csak a nyak és a fej látszott ki. Lélekben már vágytam az elejtésére.

Akkor vettem észre, hogy a nyolcadik vagy tizedik sorban, – nekem keresztben – halad a napraforgóban. Felcsillant a remény, hogy abba az irányba, megy, ahol a napraforgóban egy nagy vetési hiba volt. Amikor oda beért – körülbelül 180 m-re volt tőlem – eldördült a lövés, amely célzottan a nyaktőre irányult. Egy határozott ugrással jelezte a vad a találatot és eldőlt.

Majd a lesről leszállva, elmentem a vadhoz, birtokba vettem és negyedóra múlva telefonáltam a barátomnak, hogy jöjjön segíteni.

Másnap terítéket készítettünk. A tájegységi fővadász jött kürtölni és így búcsúztattuk el a vadat, megadva neki a végtisztességet.

Írta és fényképezte: Rittlinger József

A Sombereki Cselevölgye Vadásztársaságról további részletért kattints ide!

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

 

 

Tovább olvasom

Vadászat

Apáról fiúra száll

Print Friendly, PDF & Email

A három generáció együtt vadászott a Nyugat-Zselicben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászat szenvedélye gyakran öröklődik apáról fiúra, így van ez hosszú évek óta visszajáró olasz vendégeink esetében is, ahol három nemzedéken ível át a natúra és a vadászat szeretete.

Fotó: SEFAG Zrt.

A három generáció idén együtt vett részt a szeptemberi vadászaton, sőt a nagyapa régi vadászbarátja is csatlakozott a társasághoz. Egy hangulatos reggeli cserkelővadászat alkalmával így került terítékre a Nyugat-Zselicben a képen látható – körübelül 8 kilogramm agancstömegű, 12-13 éves – gímbika, vendégeinket Plucsinszki Zsolt kísérte.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egykor a nagyapa és vadászbarátja is a SEFAG területein vadászott, de átadták a stafétabotot a következő nemzedéknek és az elmúlt években már kísérőként vesznek részt a vadászatokon, mentorként segítve az ifjakat és a teríték mellett együtt elevenítik fel a régi vadásztörténeteket. Ki tudja, talán egyszer a kisfiút is vendégeink között köszönthetjük majd…

Forrás: SEFAG Hunting Hungary

Tovább olvasom

Vadászat

Terítéken a kétezredik aranysakál

Print Friendly, PDF & Email

Horváth Mihály elejtette a kétezredik aranysakálját

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Furcsa volt úgy nekivágni az estének, hogy: „egy sakált azért jó lenne lőni” … „jobb lenne, ha felnőtt lenne” … „ itt vagy ott kellene elejteni”…, szóval, valahogy az elvárások – a kívülről jövők és a magamban felállítottak – kerekedtek ezúttal felül bennem, nem pedig az évtizedes tapasztalat.

Fotó: Sikeres Magyar Ragadozó Vadászok

Amit fejben összeraktam, köddé is vált hamarosan, mert a kedvenc etetőhelyemen sikerült egy kölyöksakált elhibáznom. Nyomban szedtem a sátorfámat és fejben már indultam is hazafelé, amikor „becsippent” Gabi üzenete: „Ha megvan, szólj, kijövök koccintani!” Na, jól van! Végül is van „bé tervem”, adok még egy esély magamnak!

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Januárban sakáloztunk utoljára a kis vadföldön, a hivatásosvadász kolléga pedig nemrég egy kölyöksakált is látott ott, nosza, ezt akkor még megpróbálom. Amikor odaértem éppen egy vaddisznó ballagott keresztül rajta, így legalább nem mondhattam, hogy milyen egyedül vagyok.

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és legnagyobb vadgazdálkodója.

Szerencsére az „édes kettes” nemsokára egy egércincogásra kíváncsi sakállal egészült ki, „aki” miután a hang elnémult, keresztül futott a föld túloldalára. Ott szél alá került, megpördült, futott pár lépést visszafelé és megállt egy pillanatra. Eldördült a lövés és egy véget nem érni akaró rohanás kezdődött a föld közepe felé. Ott egyszer csak véget ért: a futás, az újabb hibázást feltételező csalódás érzése, ott feküdt előttem a kétezredik sakálom. Méltó terítéket készítettünk és a koccintás sem maradt el.

Egy kalappal Mindannyiótoknak!

 

Forrás: Horváth Mihály – Sikeres Magyar Ragadozó Vadászok Facebook oldala

Tovább olvasom

Vadászat

Koronglövő verseny Takács Tibor emlékére

Print Friendly, PDF & Email

Második alkalommal rendezte meg az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete a Takács Tibor Emlékversenyt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Második alkalommal rendezte meg az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete a Takács Tibor Emlékversenyt. A nevezési díjak a Fejér Megyei Hivatásos Vadászok Alapítvány számlájára folytak be.

Takács Tibor (1964 – 2021) a VADEX Zrt. fővadásza 2021. április 12. napján, életének 57. évében hunyt el. (Fotó: VADEX Zrt.)

A Soponya és Aba közötti Sportlőtér szeptember 8-án, a szarvasbőgés tradicionális kezdetén, Kisasszony napján adott helyet az előre meghirdetett gyorsított korongvadászatnak. Szép számmal jelentkeztek a megmérettetésre, összesen 29-en indultak a dobogós helyezésekért, vadász- és sportlövő kategóriában. A kiírásban a szervezők a verseny céljaként fogalmazták meg a vadászati kultúra ápolását, a szakmai sport és baráti kapcsolatok erősítését, a versenyzési lehetőség biztosítását.

Fotó: Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete

Alapítvány a hivatásos vadászok megsegítésére

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A megyei vadászkamara szolidaritási céllal hozta létre a Fejér Megyei Hivatásos Vadászokért Alapítványt: – Fontos, hogy a közösség tagjai jelezzék, ha van olyan személy a környezetükben, aki nem várt esemény, életszínvonalának romlása miatt segítségre szorul. Manapság sajnos, az emberi értékmérőkkel nem állunk túl jól, a kapcsolatok leépülnek, sokszor észre sem vesszük, hogy hol kél el a segítség. Minden fórumot megragadunk ahhoz, hogy tudatosítsuk, milyen támogatásban részesülhetnek a hivatásos vadászok munkavégzés közben elszenvedett baleset, tartós betegség esetén. Céljaink között szerepel elhunyt hivatásos vadászok gyermekeinek pártfogásában, esélyegyenlőségük megteremtésében, anyagi helyzetük javításában való részvétel. További célunk hivatásos vadászok lakhatásának elősegítése, nyugdíjas, illetve idős hivatásos vadászok gondozása, támogatása – fogalmazott Tarró István, az alapítvány kuratóriumi elnöke, aki Takács Tiborra így emlékezik: – Tibor hivatásos vadász volt, aki mindannyiunk megdöbbenésére, a Covidnak esett áldozatul.

Fotó: Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete

Ilyenkor az ember elgondolkodik, hogy mennyire fontosak a minőségi kapcsolataink, hiszen ezek és a megélt élmények maradnak meg a szívünkben, lelkünkben. E földi létben akkor nőnek óriássá, amikor már nincsenek közöttünk. Az elmúlt évben rendeztük meg először a Takács Tibor személye előtt tisztelgő, rá emlékező alapítványi versenyt. Elmondhatom, hogy az idein is sokak szíve megdobbant a nemes ügyért.

Külön köszönjük a felajánlott támogatásokat a VADEX Mezőföldi Zrt.-nek, a Vérteserdő Zrt.-nek, a Lutra Vadászboltnak a Magyar Vadászlapnak és minden jószándékú embernek aki hozzájárult az Emlékverseny megrendezéséhez! 

Takács Tibor emlékezete

Takács Tibor (1964 – 2021) a VADEX Zrt. fővadásza 2021. április 12. napján, életének 57. évében hunyt el. Az életerős vadászembert legyőzte a koronavírus. Évtizedes munkájának eredménye, hogy a cég legjobb gímbikái ma már a fehérvárcsurgói kertből kerülnek ki, ugyanígy a szikaszarvas-gazdálkodás és a pisztrángtelepítés kidolgozása, a Gaja-völgy megújulása is Tibor érdeme.

A gyorsított korongvadászat dobogós helyezettjei

Vadász kategóriában: 1. Vizler István, 2. Domonkos Richárd, 3. Csákány Csaba

Sportlövő kategóriában: 1. Házi Gergely, 2. Szegedi József, 3. Maár Gyula

Forrás: OMVK

 

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.