Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Trófeátadó ünnepség a Bélus-völgye vadásztársaságnál – GALÉRIÁVAL

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Trófeaátadó ünnepséget rendeztek a napokban a Bélus-völgye Vadásztársaságnál, Szebenye-pusztán, ahol megközelítően 200 fő sereglett össze. Különleges ünneppé varázsolta a társaság vezetése a bőgés utáni napot, hiszen nemcsak az elejtők, hanem a szomszédos társaságok, a polgármesterek, a kormányhivatal munkatársai, a rendőrség, a földtulajdonosok és nem utolsósorban a vadásztársaság teljes tagsága is meghívást kapott – tájékoztatta az Agro Jager Newst a társaság elnöke, Kövér János.

Kapitális gímbika a Bélus-völgye Vadásztársaság területéről. Fotó: Oravecz Attila / Agro Jager News

Kövér János kiemelte, hogy ahhoz, hogy egy társaság sikeresen működjön, minden egyes szereplővel kommunikálni kell az egyesületnek. Ahhoz, hogy egy bika megöregedhessen és valódi pompájában kulminálhasson, egy évtized is kell. A szarvas nemzeti kincsünk, de ezzel a szimbólummal gazdálkodni is kell, ami már nem is olyan egyszerű feladat, hiszen a vad kint, a szabadban él, az erdőket járja és sokan tesznek azért, hogy megmaradjon e nemes vad. Ezért is gondoltuk úgy, hogy a szomszédos vadásztársaságoknak is itt a helye, hogy meg kell hívjuk a kormányhivatal munkatársait és persze a rendőrséget, akik akkor is kint vannak az utakon, amikor a hivatásos vadászok befelé tartanak. A vadászat a legkisebb szelete ennek az egész éves, évtizedes munkának, ha úgy vesszük: ez a nagybetűs, igazi vadgazdálkodás!

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Jó kapcsolatot ápolnak az erdészettel és a földtulajdonosokkal, de ekkora területen, ilyen sok szereplővel, vannak napok, amikor lehetetlen összehangolni a vadászatokat, de mindenki törekszik rá s ha úgy hozza a vadászszerencse, akkor eredményesen érkeznek vissza a vadászházakhoz. A Bélus-völgye vadásztársaság, tipikus csereháti tájon gazdálkodik, jó adottságokkal, de ahhoz, hogy a vad is megmaradjon, a hivatásos vadászok sokan tesznek. Többes számban – tette hozzá, mert itt a környékbeli hivatásos vadászok, egymást segítve végzik napi feladataikat s igen, ha kell számíthatnak is a szomszédos területek vadőreire.

Ünnepélyes megnyitó. Fotó: Oravecz Attila / Agro Jager News

Orvavecz Attila, a Bélus-völgye Vadásztársaság hivatásos vadásza, vadőre leszögezte, hogy ez az év, ahogyan minden esztendő, más, ha csalódást nem is hozott, de szokatlanabb volt, mint a megszokott esztendők.

Régi barátokra emlékeztek a 2023-as trófeaátadó ünnepségen. Fotó: Oravecz Attila / Agro Jager News

Bőgésben a Bélus-völgye vadásztársaság területén

A kezdetek nem maradtak el a sok évi várakozástól s ahogy szokott volt lenni, augusztus végén megszólaltak az elsők. Rendre így történik, majd a megfigyelések szerint szeptember 8-12. között alábbhagynak és a főbőgés 15. és 22. közé szokott esni. Ez 2023-ban egy héttel eltolódott s a várva várt pillanat szeptember 21. és 22.-én toppant be. Akkor még napközben is bőgtek, s volt olyan domboldal, hogy hat-nyolc bika is hallatta a hangját. Az alkonyattal aztán megélénkült a határ és az erdő minden zuga a szarvasoktól volt hangos.

Ha vadászruházat, akkor->EWIDENT     Az áruházat a fényképre vagy ide kattintva éred el!

Fáj, Szalaszend, Baktakék háromszögben vannak főbőgőhelyek s Oravecz Attila köszönetét fejezte mindazoknak, akik segítették a vadásztatást, mert nem volt egyszerű s ha úgy alakult, a vérebesek segítségére is szükség volt, akik nélkül látható, a siker is opálosabb lenne.

A gyöngyfogakat külön-külön vehették át az elejtők. Fotó: Oravecz Attila / Agro Jager News

A mezőgazdasági területek közepén találhatjuk a Kegyetlen-völgyet, a Kígyós és a Bakszarv erdőket, a Kéki-legelőt s körülöttük, körbe-körbe a mezőgazdasági területek nyújtózkodnak, ahol őszi kalászost, kukoricát és napraforgó mellett természetesen őszi káposztarepcét is termelnek a gazdák. Az elmúlt évek, mondhatni nagy arányú zöldítése, a pillangós virágú magkeverékek vagy éppen a lucernások, a bíborhere vetésterülete megnőtt, ami hatványozottan segítette a vadgazdálkodást és a természetvédelemre gyakorolt hatását sem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez a szarvasállománynak és a és az őznek jelentősen nagy segítség.

Trófeaátadó ünnepség. Bélius-völgye Vadásztársaság. 2023. Fotó: Oravecz Attila / Agro Jager News

Szokás a Bélus-völgye vadásztársaságnál, hogy a grandlikat, avagy a gyöngyfogakat is ünnepélyes keretek között adják át a trófeák mellett, amelyet egy karika akácfára helyeznek el, persze, névre szólóan – ami ekkora teríték mellett logisztikai kihívás is. Felcserélni a lehető legnagyobb udvariatlanság! A különleges fog értékes és egyedi trófea. Sokan ékszerbe, gyűrűbe, medálba foglaltatják, amelyek értéke ezzel sokszorosára nő!

Koszorút kaptak a régi barátok. Bélus-völgye Vadásztársaság. Fotó: Oravecz Attila / Agro Jager News

Beszéljenek a számok

A trófeaátadón mintegy 19 bikát láthatott a nagyérdemű és vehették át az elejtők kincseiket, trófeáikat. Oravecz Attila lapunknak összefoglalta, hogy az átlag trófeasúly 7,0 kilogramm lett, ami az előző évhez képest 16%-kal nőtt. Az átlag életkort tekintve 7,5 év, ami 2022-höz képest 12%-kal nőtt. A bikák 63% érmes, amelyből három arany, kettő ezüst és hét bronzérmet kapott, amellyel szintén növekedést értek el s ez 2023-ban 9%-ot jelentett. A korosztályt tekintve 5 fiatal, 11 középkorú és három időskorú bika ravatala felett szólt a kürt.

A Bélus-völgye Vadásztársaság területén jó egy héttel kezdődött a főbőgés. Fotó: Oravecz Attila / Agro Jager News

A legnagyobb bika trófeája 13,30 kilogrammot nyomott, amellyel az elejtő 237,17 CIC pontot kapott. Ez a társaság életében minden idők legjobb gímszarvas trófeájának minősült!

Ez őzbak is várta a elejtőjét. Fotó: Oravecz Attila / Agro Jager News

Oravecz Attila az Agro Jager Newsnak elmondta, hogy a társaság nagyon örült, hogy az ágazat minden szereplője elfogadta a meghívást, de azért hangsúlyozta, hogy a jóbarátok, a kollégák, a szomszéd vadásztársaságok jelenléte, név szerint: a Garadna és Vidéke Földtulajdonosi Vadásztársaság, a Hat Vad Vadásztársaság és a Hunyadi János Vadásztársaság képviseletében érkezett barátoknak, kollégáknak kifejezetten örül, hiszen egész évben együtt dolgozunk és mondhatom, hogy vannak napok, amikor többször is beszélünk – mondta.

További részletekért kattintson a fényképre!

Kövér János, a Bélus-völgye Vadásztársaság elnöke hozzátette, hogy ez a trófeaátadó különleges emlék marad mindannyiuk számára, mert a másfél éve vásárolt Szebenye-puszta vadászházuk avatójára is most került sor, amelyre egy 200 kilogrammos disznót vágtak le. Több napon át készültünk, hogy hamisítatlan helyi ízekkel, helyi disznótoros finomságokkal kedveskedjünk. Hajnalban tettük oda az orjalevest, sütöttünk hurkát és kolbászt és toroskáposztát is tálaltunk az asztalokra, miközben az egyik vadásztársunk élőzenével szórakoztatott mindannyiónkat.

Ez az év minden bizonnyal felejthetetlen ősze lesz a Bélus-völgye Vadásztársaságnak. Fotó: Oravecz Attila / Agro Jager News

Az év egyik legfontosabb időszaka lezárult. Kétségtelen tény, hogy a bőgés befejeződött, de a munka, a vadőri munka csak most kezdődik el. Ahhoz azonban, hogy egy társaság jól működjön, hogy ott igazi klubhangulat alakuljon ki, a tagságnak is szerepet kell vállalni és a falubeliek is sokat hozzátettek ahhoz, hogy itt, ebben a kis Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei falucskában ilyen eredmények születhettek. Figyelemre méltó a vadgazdálkodás számokban mérhető eredménye, de az is, hogy ennyien elfogadták a meghívásunkat. A jövő az összefogásban, az együttműködésben, a kommunikációban rejlik – zárta beszámolóját az Agro Jager Newsnak Kövér János, a Bélus-völgye Vadásztársaság elnöke.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
lapigazgató

Agro Jager News

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

A gyermek vadásznap nem “gyikosképző”!

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK közleményt adott ki:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Szervezetünk őszinte értetlenséggel szembesült azokkal a sajtóban és közösségi médiában megjelent cikkekkel, véleményekkel, amelyek – esetenként minősíthetetlen – kritikával illették a Hajdú-Bihar vármegyei Polgáron, július 18-án gyerekek részére szervezett vadászati tematikájú, egésznapos foglalkozást.

Fotó: OMVK

A gyermek vadásznapnak elnevezett program keretében a résztvevők – a teljesség igénye nélkül – természetvédelmi szakembertől tanulhattak az év emlőséről, a fokozottan védett vadmacskáról, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából pedig az év madaráról, a kerecsensólyomról. A Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány közreműködésével szabadon engedhettek gyógyult vörös vércsét és barna rétihéját, láthattak természetközeli környezetben preparátumokat. A vadászattal kapcsolatban hallhattak arról, miért van szükség egyes fajok védelmére és vadászati idényekre, és a terítéken elhelyezett, elejtett őzek kapcsán pedig a vadászati kultúráról, etikáról, szokásokról – amelyek révén a vadászat pont, hogy többé válik az állatok megölésénél.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A szintén felháborodást kiváltó légpuskás lövészet és az íjászat – amely foglalkozásokat szakavatott sportolók tartottak, és amelyek egyébként bármelyik falunap vagy búcsú népszerű és elmaradhatatlan elemei – csak két program volt a számos közül.

2018-ban indítottuk el „Ismerd meg a vadászokat!” elnevezésű, ifjúságnevelési és szemléletformáló, elsősorban a természetet (és nem a vadászatot!) a középpontba helyező programunkat. Azóta a vadászok saját forrásaiból 640 millió forintot fordítottunk erre. Egyebek mellett 75 millió forinttal 56 gyerekprogramot, 78 millió forinttal pedig 37 tematikus tábort támogattunk az ország különböző vármegyéiben. (Minderről részletesen a Nimród Vadászújság 2023 októberi és novemberi számában írtunk.) Szintén az ismeretterjesztést szolgálja a 2022 ősze óta negyedévente megjelenő, Kisvadász című, gyerekeknek szóló foglalkoztatófüzet-sorozatunk.

Támogattuk a Polgáron megtartott rendezvényt is, ahova egyes kommentelők szerint „a gyerekeket gyilkolni tanulni vittük”, „hobbi ölésre neveltük”. Az egyik hozzászóló érthetetlen módon és különösen ízléstelenül a Hitlerjugendhez hasonlította a résztvevőket. Ezzel szemben a gyermek vadásznapon pedagógusok, vadgazdálkodási és természetvédelmi ágazati szakértők sok, a vadászathoz nem is kapcsolódó programmal várták a 65 gyermeket és az őket kísérő 40 szülőt.

Ifjúságnevelési programunknak nem célja, hogy bárkiből vadász legyen, talán ezért az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb kezdeményezésünk. Az sokkal inkább cél, hogy a mai gyerekek szakemberektől objektíven tájékozódhassanak a természetről, az állat- és növényvilágról, az ökológia működéséről és az ember felelős szerepéről a fenntartó természetkezelésben. Ha a háborgó és gyalázkodó cikkek, kommentek szerzői jártak volna ilyen rendezvényen, talán maguk is megértenék ezt.

Végezetül ezúton is köszönetet mondunk és hálával adózunk minden hasonló rendezvény szervezőjének, közreműködő partnereinknek, az elhivatottan oktatóknak és különösen minden szülőnek, akik azonosulnak céljainkkal, és lehetővé teszik, hogy gyermekeik közelebb kerüljenek a természethez a Vadászkamara programjai révén!

Kívánjuk, hogy minden véleményt formáló ismerje meg a vadászokat, ne pedig információhiány vagy félinformációk alapján vonjanak le következtetéseket.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom