Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

A szalaszendi nagy kan

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Bélusvölgye Vadásztársaságnál igen régóta készültek a karácsonyi terelésre. Az idő hol fagyott, hol pedig megenyhült és sárban úszott a társaság minden dűlője. Sokat gondolkoztak, hogy megtartsák-e, de végtére is, az ősi szabály döntött, miszerint vadászatot soha nem mondunk le s bár északira váltott a szél, egy igen jó kan a terítékre került – tájékoztatta az Agro Jager Oravecz Attila.

Tacskokopó klubtársak. Fotó: Oravecz Attila/ Agro Jager

A Bélusvölgye Vadásztársaság Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, az Encsi járásban gazdálkodik, központja Szalaszend. A társaság a Cserehát keleti és a Hernád völgyének pedig a nyugati oldalán fekszik, közvetlenül a Bélus-patak partján, amely észak-déli irányban nyúlik el. Szalaszend három, korábban különálló falu egyesülésével jött létre, ma határos települései Fulókércs, kelet felől Novajidrány, délkelet felől Méra, délnyugat felől Encs, északnyugat felől pedig Fáj.

Egyetlen egy terelést terveztünk – vágott bele Oravecz Attila. Egy valamikor virágzó, régi szőlőst akartunk meghajtani, ahol még 20 éve metszették, gondozták a domboldalt, de ahogy csökkent a falu lakossága, ahogy meghaltak a régi öregek, nem maradt senki, aki gondozta volna, mert a fiatalok elköltöztek. Nem maradt ott, csak egy-két, az idővel szembefordult körte, miegymás. Szőlőt, már nem is tudom, mikor találtunk odakint. Persze az se bírja sokáig s az egész terület egy átjárhatatlan kefesűrű, elvadult oldal lett, amiben, persze a vad megtalálta a számítását. Háborítatlan sűrűség, itt-ott gyümölccsel és körülötte mezőgazdasági területek, erdő. Tehát élelme, vize is megvan. Mi kellene más?

Készülődés, indulás. Fotó: Oravecz Attila/ Agro Jager

Azonban jellemző erre a területre, hogy annak ellenére, hogy igazi vadparadicsom, ha északira vált a szél és az hideggel jön, már pedig ilyen tájt csak azzal jöhet, úgy szoktuk mondani, hogy kifújja a vadat a szőlőből. Tanakodtunk, de úgy voltunk vele, hogy annyian összejöttek, meg, hogy itt vannak a Szlovák Tacskókopó Klubból a barátaink is: üsse kő, megtartjuk!

Már hajnalban, amikor láttuk, hogy milyen idő érkezett, nyilvánvaló volt, ha látunk is szarvast, az csak a véletlen műve, de lehet vaddisznó és persze a sűrűk miatt a sakállal is számoltunk. Összehívtuk a barátokat, hát megmozdítjuk az oldalt!

Oravecz Attila tacskókopókkal. Forrás: Oravecz Attila/ Agro Jager

A tacskókopós barátok Krasznahorka, Áy, Korpács, Tornaalja, Buzita településekről gyülekeztek. Jóbarátok, igen jó kutyákkal és egy olyan erős klub, amiben vagy 40 kutyát tenyésztünk, versenyeztetünk és természetesen járunk hajtásokra is. Napi szinten tartjuk a kapcsolatot és vagy mi megyünk hozzájuk, vagy ők jönnek mihozzánk. Ennek a fajtának régi hagyományai vannak itt minálunk és náluk is, amely a monarchia idejéig nyúlik vissza, amikor is ezt a fajtát az itteni vadászok megszerették.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ennek a kutyának a szőre ugyanis durva és jól bírja az ilyen tüskés, szúrós hajtásokat, miközben egy fáradhatatlan, energikus kutya s arról még nem is beszéltünk, hogy nagyon jó a szimata!

Ezen a dombvidéken, bármilyen időjárási körülményhez jól alkalmazkodik. Jó hangzású, messzire hallatszó hangja, kemény, viszontagságos időben is követhető, ugyanis mély hangon csahol és masszívan követi a vadat. Üldözéskor átvált magas nyifogó hangra. Nem túl nagy testű és nem is kicsi. Errefelé nagyon szeretjük!

Hajtás indul! Fotó: Oravecz Attila/ Agro Jager

A klubunk főleg a Kassa környéki tacskókopósokat tömöríti. Összesen tízen vagyunk benne – mesélt tovább Oravecz Attila. Szlovákiában, Felvidéken igen erős a klubélet és engem ott befogadtak. Sok rendezvényt tartanak és a kiállítások egymást követik, amelyeket felkészítő tréningekkel színesítenek. Nagy hangsúlyt fektetnek a csapamunkára, a disznós munkára.

Tehát megbeszéltük, hogy jönnek és nem mondhatjuk le, mert ahogy mi is, ők is nagyon készültek a vendégségre. Aznap 13 puska, 10 hajtó meg a kutyák, ennyien jöttünk össze. A kutyák közül öt professzionális, igazi képzett, technikás kutya volt. Nem holmi udvari kedvencek, hanem begyakorlott bevadászott kutyák és további három, amelyek, ha már ugyan jók is, de még a kutyavezetők dresszírozzák őket. Ismerem mind a három kutyát és a vezetőiket, biztosan sikeres lesz a bevadászásuk és a többi kutyához való hozzászoktatásuk, ami feltétlenül elengedhetetlen. Kicsi kortól, arra kell felkészíteni, hogy vadászkutya lesz. Ehhez sok idő, sok munka, jó adottságú kutya és persze profi, tudatos kutyavezető kell.

Az első fotó a kannal! Fotó: Oravecz Attila/ Agro Jager

Ahogy felállt a hajtás, őzek ugrottak ki és szarvasok is jöttek, de olyanhelyt váltottak ki, ahol a másik erdőrészletbe lövés nélkül mentek tovább. Lehettünk volna többen is puskások, de ez a nap ilyen volt. Tudta ezt mindenki, ezért nem is bánta senki, mert hallottunk, hogy disznó is lesz bent!

Jóbarátunk traktorral segített! Köszönjük szépen! Fotó: Oravecz Attila/ Agro Jager

A kutyák ekkorra már fogták a csuhásokat! Izgalmas pillanatok voltak, mert soha nem tudjuk milyen, mekkora, mennyi disznó van odabent. Az egyes disznó pedig mindig különleges. A terelés során egyet láttam is megvillanni a sűrűben, s hozzá kell tenni, igen, rajta voltak a kutyák. Az egészséges vaddisznó, különösen az egyes disznó, nem igen ijedős, ereje teljében kocog és arra megy, amerre ő akar. Mind a három vacokról kelt, aztán kettő kitört, de egyre rálőttek az elállók. Akkor az visszafordult.

A nagy kan! Fotó: Oravecz Attila/ Agro Jager

Követték, csaholták a kutyák. Kétségtelen, hogy magabiztos nagy disznó volt, ami neki-neki fordult a kutyáknak, „akik” bátran csaholva, bele-belecsípve „puskára” terelték! Abban a lőállásban egy visszatérő vendég állt, aki mellett 30 méterre mentek el: nem késlekedett és .30-06-os kaliberű fegyverével váll-lapon lőtte és helyben marasztalta.

Beérték a kutyák, jól dolgoztak! Fotó: Oravecz Attila/ Agro Jager

Aztán odaért mindenki. Persze a kutyák extázisban voltak. Érthető is, hiszen, ha nincsenek, akkor nem kerülhetett volna terítékre. A kan története aztán még érdekesebb volt, mert annak a disznónak volt egy régi lövése a bal hátsó lábán, ami beforrott. Igazán nagymenő disznó volt, mert, meg-megállt, visszariasztott. A kutyák meg-megcsípték s most ott álltunk körülötte.

Gratulálunk! Fotó: Oravecz Attila/ Agro Jager

Ilyen disznó tíz éve majdcsak mindennaposnak számított az afrikai sertéspestis előtt, de ma már kevésbé szokványos ekkora kant lőni. Ráadásul két fiatal, ígéretes kutya is bátran rajta volt a terelésben és ez jó visszaigazolás a tenyésztőjének is, hogy érdemes ezt a vonalat továbbvinni, mert ’iszen mit érnénk olyan vadászkutyákkal, amelyek soha nem láttak vadat, vagy soha nem voltak vadászaton. Egy kutya értékében persze a szemlék, a versenyek is nagyon fontosak, de az értékmérő tulajdonságai mégis azok, hogy jók-e a munkában és az, hogy bevadászták-e? Kivinni ki lehet hozni egy kutyát, de vadászatra mindig előzőleg felkészített kutyákkal érkezünk, amelyeket azonban kölyök korától tanítani kell – ezt minden rendes vadászember tudja.

Terítéken a szalaszendi nagy kan! Fotó: Oravecz Attila/ Agro Jager

Persze mindenki elcsigázottan jött be, mert, ha hideg szél is jött, annyira nem volt hideg, hogy kifagyjanak az utak és egész nap nemcsak a disznók, hanem mi is dagonyáztunk. Nem is sikerült volna kilábalnunk, ha Schubert László és Oravecz János ne segítette volna traktoraival a társaságot, de ott voltak és ezért igen hálásak vagyunk nekik, mondhatom ezt a Bélusvölgye Vadásztársaság nevében is. A vadászat után vártuk a teszt eredményét s ahogy negatív lett azonnal ki is főztük a barátunk trófeáját. A disznót egyébként ötévesre bíráltuk, agyara 19 centiméter lett, miközben alig 110 kilogrammot nyomott – tájékoztatta Szalaszendről Oravecz Attila az Agro Jagert.

19 centiméter lett a kan agyara. Fotó: Oravecz Attila/ Agro Jager

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató
Fényképezte: Oravecz Attila

Vadászat

Nagy értékű gímszarvasok pusztultak el villanypásztorba gabalyodva

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Mintegy négy, nagy értékű gímszarvasbikát találtak elpusztulva a Drávamenti Szarvas Vadásztársaság területén. Az elmúlt évben a vadkár körüli kérdések országos viszonylatban az érdeklődés középpontjába kerültek. Míg a kormányzat elrendelte a használaton kívüli kerítések felszámolását, addig más területeken ideiglenes és állandó kerítések épültek. Az elmúlt héten a Dráva mentén mintegy négy gímszarvast találtak drótokba gabalyodva, elpusztulva – tájékoztatta az Agro Jagert, Mészáros Kálmán, a Drávamenti Szarvas Földtulajdonos Vadásztársaság elnöke.

A magára hagyott villanypásztorba csavarodott egy gímszarvas bika, elpusztult. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Négy, nagy értékű, nemcsak pénzben, de genetikai értelemben is értékes gímszarvas tetemére bukkantak a Drávamenti Szarvas Földtulajdonos Vadásztársaság területén. Mészáros Kálmán, a társaság elnöke és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Vármegyei Területi Szervezetének alelnöke kiemelte, hogy ez a probléma nemcsak a vármegyében jelentkezik, hanem országos viszonylatban is előfordul. Kiemelte, hogy miközben a kormány bontja és hatalmas költségekkel felszámolja a sok évtizede használaton kívüli kerítéseket, addig egy új elképzelés szerint, sok helyütt magánerőből építenek olyan helyekre is kerítést, amely minden szakmai szempontból indokolatlan. Látható, hogy a kerítések építésével, a vad életterét csökkentve, a szomszédos gazdák területeiben hatványozottan jelentkezik vadkár.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Hohmann Endre, a társaság vadászmestere kiemelte, hogy a földtulajdonosi hátterű vadásztársaság alapját a növénytermesztésből élő gazdák adják, akik különféle módszerekkel óvják a termelt növényeiket. Ebből egy módszer a villanypásztor telepítése, amely, ha megfelelően is üzemel, akkor is állandó felügyeletet és gondozást igényel. Persze ismert tény, hogy minden problémára ez sem jelent megoldást.

Vadőr küzd az elhanyagolt villanypásztor drótjával, lenn a Dráva mellett. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

A vad élőhelye az erdő és a mező. Onnan sem kitiltani, sem elzárni nem lehet. A villanypásztorok működése egyszerű, hiszen magasfeszültségük miatt ugyan megüti a vadat, de alacsony áramerőségük miatt nem jelentenek veszélyt sem emberre, sem állatra. Az egyszálú drótsodrony azonban nehezen szakad és ha nincs alatta rendszeresen lekaszálva az aljnövényzet, akkor nem képes leadni az óvatlan vadra a feszültséget, ugyanis más részeken, szakaszokon leföldel.

Állathoz, emberhez méltatlan sors. Így pusztultak el a szarvasok a Dráva mellett. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Jól bevált gyakorlat, hogy a telepítések előtt a vadgazdálkodók minden esetben segítenek kihelyezni a kerítést, de a vadkár megelőzésében és a kerítés üzemeltetésében már nincs kapacitásuk, amely későbbiekben a termelő feladata.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Tény, közölte Mészáros Kálmán, hogy az elmúlt napokban megdőlt évszázados melegrekordok alatt sok-sok órát szenvedtek az elpusztult szarvasok.

Elpusztult kapitális gímbika a Dráva mellett. A társaság elnöke kéri, hogy aki villanypásztort telepít, az előtte egyeztessen és a kihelyezett eszközöket folyamatosan ellenőrizze, üzemeltesse. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Mészáros Kálmán, a Drávamenti Vadásztársaság elnöke kéri és felhívja minden mezőgazdász figyelmét, hogy az általa üzemeltetett villanypásztorokat folyamatosan ellenőrizzék s ha drótba tekeredett, csavarodott állatot látnak, akkor a helyi vadásztársaságokat haladéktalanul értesítsék. Ekkora hőségben sokszor alig pár óra alatt annyira felhevülnek a drótba akadt állatok, hogy menthetetlenül kimúlnak. Hozzátette, hogy a kommunikációra alapozott vadkár megelőzésen lehet csak az igazi hangsúly. Mindenki érdeke az, hogy a vadkár és egyáltalán a károk értéke csökkenjen, miközben emberségesen bánunk a vaddal. A képen látható szarvasok – koruk miatt is – sok-sok éves, a környékbeli vadgazdálkodók együttes munkájának az eredménye, melyeknek pusztulása nemcsak a helyi, hanem a Dél-Baranya vadállományának vesztesége is.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M., lapigazgató
Agro Jager News

Tovább olvasom

Frommer

ÚJDONSÁG: Már ONLINE is foglalhatsz időpontot a FROMMER fegyverműhelyébe

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hol másutt, mint a fővárosban találta ki a FROMMER Fegyverbolt, hogy a fegyverjavító műhelyükbe már online is lehet időpontot foglalni. Ehhez nem kell mást tenni, mint a FROMMER weboldalán megkeresni a linket és két, három kattintás után már pontos dátumon várnak bennünket. Innovatív és ügyfélbarát, hiszen a mai felgyorsult világunkban, ma már parancsoló, hogy ne kelljen várakozni. Így, ezek után a FROMMER Fegyverbolt fegyverműveséhez is bejuthatunk anélkül, hogy bárkivel telefonon kellene egyeztetni – tájékoztatta az Agro Jagert, Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója.

Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója. Fotó: Agro Jager / FROMMER 

Nincs annál rosszabb, mikor megérkezünk egy fegyverműhelybe és előttünk ott állnak, várakoznak. Két lehetőségünk van: maradunk vagy elmegyünk. Igen ám, de ha messziről jövünk, már pedig kevesen vagyunk úgy, hogy az utca végén működik egy műhely, ezért rászánjuk az időt és a várakozás ingoványos, idegőrlő útjára lépünk. Közben meghallgatjuk a bajba jutott vadásztársat, aki szintén messziről jött s ha már útra kelt, talán ráérősebb, mint mi. Mi több, örül, hogy egyáltalán eljutott, foglalkoznak vele, mert hát erről is kell beszélni s mindent megértünk és az is lehet, hogy új barátaink lesznek. De mennünk kellene. Nagyon..

Postabontás: a FROMMER fegyverboltba újonnan érkezett FRANCHI fegyver hamarosan új gazdájához kerül. Gyári KONUS távcsővel, eredeti KONUS szerelékkel, amely mellé a svéd Aim Sport hangtompítóját szerelik fel. Fotó: Agro Jager / FROMMER

Mindenki rohanna, sietne, közben meg ég a lábunk alatt a talaj, vagy várnak ránk odakint, vagy menni kell az oviba, vagy menni kell vissza dolgozni, netán a nyaralást kihasználva megszökünk a strandról, azzal a címszóval: Egy perc! Mindjárt jövök!

Persze olyan a fegyverbolt egy vadásznak, olyan egy fegyverműhely nekünk, mint maga a Kánaán és akit komolyan vesz a párja, aki körül elfogadják, hogy a vadászat egy életforma, pontosan jól tudja, hogy az egy percből hipp-hopp egy óra lesz.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A FROMMER felszámolta a várakozást

A FROMMER Fegyverbolt weboldalára, ha rákattintunk (akár ide is!), akkor két helyen is feltüntették a fegyverműhely linkjét. A következő képen nyíllal jelöltük, ahol egyet felül, egyet pedig kicsit az oldal közepére navigálva találunk meg, ami már piros betűkkel szembetűnő! Itt a cikkben sárga nyilakkal, bekarikázva lehet megtalálni! A képre kattintva pedig betölt a weboldal.

A FROMMER weboldalán két helyen is lehet a fegyverjavító műhelybe időpontot foglalni! Fotó: Agro Jager

Mind a két esetben egy naptár ugrik fel és már válogathatunk is a számunkra megfelelő időpontok közül.

Kattintsunk rá az időpontfoglalásra – mutatom lentebb egy képen, hogy mi fogad bennünket

A képen a július 22-vel kezdődő hetet láthatjuk, ha ott kiválasztunk egy órát, akkor egy panel ugrik fel. Ezt láthatjuk ->

Naptárnézetben, órákra bontva lehet kiválasztani a számunkra kedvező időpontot. Fotó: Agro Jager

Ha a számítógépünk, laptopunk, telefonunk bejelentkezett a postafiókunkba, akkor már be is olvassa a nevünket. Ez az ablak ugrik fel ->

Felugró ablak kérdez rá az adatainkra és a problémára.

Adjuk meg a telefonszámunkat és pár sorban érdemes összefoglalni, mi a problémánk, mjad a rendszer azonnal visszajelez.

Mikor beküldjük az időpontfoglalást, a műhely visszaigazolja az időpontot és erről egy visszaigazoló e-mailt kapunk. Ezt az üzenetet kapjuk ->

A foglalást így igazolja vissza Magyarország legnagyobb fegyverboltja, a FROMMER. Fotó: Agro Jager

Albert Attila kiemelte, hogy azok, akik nem tudnak időpontot foglalni, ettől ugyanúgy le tudják adni javításra a fegyvereiket, de, ha nincs időpontjuk, akkor a fegyvermesterük nem tud azonnal foglalkozni a javításokkal.

Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója egy új, FERANCHI fegyvert ad át.  Fotó: Agro Jager / FROMMER 

A FROMMER Fegyverbolt online időpontfoglalása, ugyan még csak két hete üzemel, de nagyon jók a visszajelzések. A vásárlók, az ügyfelek elégedettek és a műhely javítási, karbantartási feladatai kiszámíthatóak, tervezhetőek. A mögöttünk álló két hét is megmutatta, hogy a vadászok, sportlövők körében mennyire kedvelt alkalmazás lett ez az új, innovatív időpontfoglalás, itt, a FROMMER Fegyverbolt weboldalán. Látogassanak el a honlapra, használják bátran a FROMMER Fegyverbolt legújabb fejlesztését.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Agro Jager News

Frommer Fegyverbolt

Tovább olvasom

Vadászat

Farkasok garázdálkodnak Kárpátalján

Print Friendly, PDF & Email

Farkas rabolt egy kiskutyát Ukrajnában – videóval:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A térfigyelő kamera kapta lencsevégre, ahogy egy farkas zsákmányul ejt egy kiskutyát a Perecsenyi kistérséghez tartozó Poroskő (Poroskovo) településen. Az esetről a Kárpátaljai Megyei Vadászok és Halászok Egyesülete számolt be. A felvételen jól látszik, ahogy a farkas az udvarra merészkedik, majd zsákmányul ejti a kiskutyát.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az egyesület elmondása szerint a teljes körű háború óta érvényben lévő ukrajnai vadászati ​​tilalom miatt legalább négyszeresére nőtt a ragadozó állatok állománya a kárpátaljai erdőkben.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A farkasok, sakálok, rókák és más állatok egyre gyakrabban merészkednek az emberek közelébe élelem után kutatva, és ez nagyon veszélyes, mivel a ragadozók nemcsak támadhatnak, hanem számos fertőzést is hordozhatnak.

Az elmúlt két évben kárpátaljai szakemberek többször is észlelték a veszettséget és leptospirózist ragadozóállatoknál, valamint az afrikai vadsertéspestis kitörését is észlelték.

Forrás: Kárpátalja.ma

Tovább olvasom