Keressen minket

Vadászat

Kóbor kutyák

Print Friendly, PDF & Email

Kóbor kutyák őzet támadtak

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Kovács András, a Parlagi Sas Alapítvány alelnöke kóbor kutyák támadását rögzítette:

Becslések szerint mintegy 300 ezer kóbor kutya lehet Magyarországon. Ezeknek egy része az épített környezeten kívül is keres táplálékot, több kutya egymással együttműködve pedig már sikeresen vadászhat apró- és nagyvadra is.

Fotó: Kovács András – Parlagi Sas Alapítvány

Ábra: Parlagi Sas Alapítvány – Imperial Eagle Foundation

A tegnapi terepbejárás során egy ilyen esetnek voltam szemtanúja. Két kutya keltette fel a figyelmemet egy gyepterületen, az úttól több száz méterre. Távcsővel rájuk pillantva azonnal világossá vált, hogy pár perccel korábban egy fiatal őzet rántottak le, és éppen igyekeztek a náluk valamivel nagyobb állatot megfojtani, ami még kétségbeesetten küzdött az életéért.
Dudálva, majd az autóból kiugorva, hangos kiabálással próbáltam elriasztani a kutyákat, de azon kívül, hogy a figyelmüket felkeltettem, ez sajnos nem sikerült. Egy közeli dűlőút fagyott talaján az autóval rövid idő alatt sikerült megközelíteni a csoportot 120-150 méterre. A kocsiból kiszállva, kiabálva indultam feléjük. Ekkor a kisebb kutya elfutott, a nagyobb viszont figyelt, hogy mit teszek. Nem akarta otthagyni az áldozatát, de nem sokkal később eloldalgott.

 

Fotó: Kovács András – Parlagi Sas Alapítvány

Az őz egy befagyott, vízállásos területre tévedt és a jégen nem tudott elmenekülni a kutyák elől. Közeledtemre a sokkos állapotban lévő állat még próbált felállni, és utolsó erejével elfutni, de az már nem sikerülhetett. Az állapota válságos volt, már nem zavartam. A terület hivatásos vadászát közvetítőn keresztül értesítettem.

Fotó: Kovács András – Parlagi Sas Alapítvány

A több százezer kóbor kutya és az ennél is jóval nagyobb számú kóbor macska óriási károkat okoz a hazai vadvilágban. Ez természetesen nem az állatok hibája, hanem a gazdák felelőssége, de felelősségre vonásra ritkán kerül sor. A szerencsétlen kutyák és macskák évente valószínűleg tízezres nagyságrendben esnek áldozatul a gépkocsiforgalomnak a közutakon, a vad védelmében pedig több ezer külterületen kóborló állatot lőnek le a vadászatra jogosultak és a hivatásos vadászok.

Fotó: Kovács András – Parlagi Sas Alapítvány

A felelős állattartás szabályainak betartatásával, szigorú szankcionálással és állattartók folyamatos, már gyermekkorban elkezdett felvilágosításával talán lehet javítani ezen a szomorú helyzeten!

Forrás: Kovács András – Parlagi Sas Alapítvány 

A cikket a Parlagi Sas Alapítvány engedélyével közöltük

 

Tovább olvasom

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.