Keressen minket

Frommer

FROMMER. Hangtompítók. FeHoVa – Interjú Albert Attilával, a Frommer kereskedelmi igazgatójával

Print Friendly, PDF & Email

Interjú Albert Attilával, a Frommer fegyver kis- és nagykereskedés kereskedelmi igazgatójávaln a 30. Fegyver-, Horgász és Vadászati kiállításon.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Minden idők legszabadabb fegyver, vadászati és horgászati kiállítására vált jegyet az, aki ellátogat a HungExpora, hiszen az éjjellátó technikai eszközök és a hangtompítók előtt hivatalosan is megnyitotta a határait, ha úgy vesszük, a kapuit Magyarország. Amit pár hónapja még tiltott a törvény, az ma már történelem és egyes eszközöket bárki használhatja a vadászatok során. Ezért első utunk a Frommer fegyver kis- és nagykereskedés kereskedelmi vezetőjéhez, Albert Attilához vezetett, akit a nyíregyházi Reflex vadászbolt standján találtunk meg. Vele beszélgettünk, de már tömegek álltak a svéd Aimsport hangtompítói, továbbá a FRANCHI fegyverek, az ár-érték arányban verhetetlen KONUS optikák és a Toni System által kínált termékei előtt is. Mi is csak kapkodtuk a fejünket, mert ennyi különleges árut egy helyen, nem ma láttunk.

Albert Attilát (balról), a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatóját a Reflex Vadászboltok standján, Borsi Nándor tulajdonos mellett találtuk meg az “A” pavilon 107 C szektorban. Fotó: Agro Jager 

Itt állunk a Reflex standján! Mit hoztatok ki? Mit importált a FROMMER Magyarországra? Mit visznek most haza a reflexesek Hajdú-Biharba, Borsodba és a Nyírségbe?

Az elmúlt évben jártuk Európa kiállításait. Erről be is számoltatok az Agro Jager hasábjain, de emögött nagyon pontos, feszes tárgyalások, egyeztetések rejtőztek, mert az útjaink nagy része arról szólt, hogy miként tudjuk ezeket a világszínvonalú termékeket közvetlenül a gyártótól lehozni Magyarországra.  A Reflex Vadászbolt fontos partnerünk, mert Nyíregyházán, Miskolcon és Debrecenben is ott vannak, így most náluk lehet megnézni, kézbe venni a FRANCHI golyós és sörétes puskáit, amelyeknek kizárólagos magyarországi importőre a FROMMER. Azonban láthatók a KONUS kereső- és a céltávcsövek, na és a Toni System, ha úgy vesszük tuning kiegészítői, amit vadászfegyverekhez is gyártanak. S végül, de nem utolsó sorban a híres Aim Sport svéd hangtompítói, amire rettentően büszkék vagyunk, mert szintén, csak és kizárólagosan a FROMMER hozhatja be Magyarországra és csak a partnerhálózatunkon keresztül érhetőek el.

Egy jubileumi .30-06-os a 30. FEHOVÁ-n, amelyet a FRANCHI, a gyár 150 éves évfordulójra gyártott. Az utolsó előtti darab még megtekinthető. Fotó: Agro Jager

Menjünk sorba: a FRANCHI-val kezdtél. Milyen puskákat lehet itt kézbe venni?

Magyarországon az elmúlt 20-25 évben majdcsak feledésbe merült ez a márka, de egy nagyon-nagyon jó minőségű, igazi, hagyományos az olasz fegyvergyártást képviselő, ha úgy vesszük klasszikus olasz darabok. Hogy Magyarországra, a FROMMER-hez került a kizárólagos importengedély, egy igen érdekes beszélgetésből pattant ki, amit telefonok, gyárlátogatások, kölcsönös ismerkedés követett, miután megkaptuk a forgalmazást. A FRANCHI-t a Bennelli vette meg, majd a BENELLI-t felvásárolta a BERETTA Holding. A golyós puskáknál megmaradt a FRANCHI saját rendszere, hiszen 156 éve hadipuskákkal indultak, de a sörétes félautomata fegyverek azonban nem léteztek náluk. Azonban jöttek a Benelli mérnökei és átadták a technológiát és új termékekkel bővítették a klasszikus gyár termékpalettáját. A Benelli inerciazár rendszerét kapta meg a FRANCHI, s mondanom sem kell, hogy a mérnökök nagyon eltalálták. Nem véletlen, hogy a gyár 7 ÉV garanciát vállal az összes puskára. Erre a puskára is aztán felkerülhetnek a Toni System kiegészítői, de ezeket mindenki a maga igénye szerint szokta összeállítani, amiben természetesen Pesten is és a Reflex üzleteiben is segítenek.

Balról Albert Attila, a FROMMER kereskedelmi igazgatója, a Tölgyfa Vadászbolt tulajdonosával, Lovász Lászlóval, aki éppen a FRANCHI ünnepi kiadású fegyverét tekintette meg. Fotó: Agro Jager

2023-ban robbant be Magyarországra a FRANCHI. Hogyan fogadta a magyar piac?

Meglepte. A fiatalok egyáltalán nem ismerték, annak ellenére, hogy kiváló minőségű műanyagtusás puskákat is gyártanak a fa mellett. Ez is egy ilyen fegyver – mutat közben egyet Albert Attila, a FROMMER kereskedelmi vezetője. Az idősebb generáció azonban pontosan jól tudta, hogy mit pillantott meg az újság hasábjain vagy amikor belépett a pesti üzletünkbe, ahogy a partner vadászboltok is pontosan jól tudták, hiszen nagyon sokan emlékeznek erre a klasszikus olasz márkára. Még nem mondtam, de a fegyvermesterünket az olasz partnerek meghívták és kiképezték javításra. Így ma már Budapesten, a FRANCHI hivatalos szervíze és javítóműhelye is nálunk van.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ezzel a gyár az alkatrészeket is garantálja a magyar vevőknek, illetőleg a Kárpát-medencei vadászoknak, mert nagyon sok határainkon túl érkező vadász is érkezik a Szenes Iván téri üzletünkbe. A gyárral való direkt kapcsolat különös történeteket szült és egy 30 éves sörétes puska tusatalpát hozták be javítani. A gumi elöregedett és a tulajdonosa kérte, hogy javítsuk meg, ám azt az alkatrészt a cég már nem forgalmazza. Ennek ellenére ingyen, ajándékba javíttatta meg a FRANCHI, és a gyárból alig pár nap alatt leküldtek egy cseredarabot Olaszországból. Szinte példa nélküli, amit a Beretta Holding, a FRANCHI márka kapcsán bemutat, azt hiszem ezeket élményeket egyikőnk sem cserélné el. Képzeljük csak el, amikor telefonon vagy éppen e-mailben olvassuk, hogy ajándék! S képzeljük el azt, amikor közöljük a vásárlóinkkal a hírt, hogy a FRANCHI szeretné megköszönni a hűségét. Azt hiszem a fegyverkereskedői szakma legszebb pillanatai ezek.

A FROMMER Magyarországra hozta a Toni Systemet, amelyet a REFLEX Vadászbolt standján is elérhető. Fotó: Agro Jager

Toni System. Ez nem a sport felől lépett be a vadászok közé?

Egy kiegészítőket gyártó cég, ami minden típusú fegyverre gyárt, a maroklőfegyvertől a golyósokon át, egészen vadászlőfegyverekig, ha úgy vesszük tuningot.  A Franchi esetében a tárhosszabbítóval érkezett, aztán tárösszefogóval kedveskedett, majd megnövelte a felhúzókart, megnövelte a zárkioldó gombot, megnövelte a biztosítást. A golyós puskánál pofadékemelőt és maroklőfegyvernél pedig végeláthatatlan kiegészítők sorát adja a felhasználóknak. Olyan jó minőségben, hogy a gyárak, a FRANCHI sem utasítja el, hiszen egy-egy kiegészítő, fagyos, zimankós időben pontosan a fegyver használhatóságát növeli, miközben a tavaszi, nyári vadászatokon már lehet nincs rá szükségünk. Ezeket a kiegészítőket keresték nálunk és mivel a Benellivel, majd a FRANCHI-val is együtt dolgozott ez a cég, így esett a választás a Toni Systemre. Nem túlzás, de a kollégákkal arra jutottunk, hogy ez egy jó döntése volt a FROMMER-nek.

A megnyitó napján a Jász-Nagykun Szolnok vármegyei vadászok a Reflex standján, akik éppen a svéd Aim Sport hangtompítóit nézték meg. Balról Ondrék Róbert a Hozam Hotel vezérigazgatója, míg jobbról Sándor Ferenc, a kisújszállási Sándor Service Kft. ügyvezetője és kedves párja társaságában. Fotó: Agro Jager

Olasz termékekben nincs hiány, hiszen a FRANCHI mellett itt a KONUS, amelyet nemcsak ti, hanem a Beretta Holding is preferál, mi több kifejezetten ezt a márkát ajánlja puskáihoz. Melyik a legnépszerűbb optika most?

Az LZ-30. Nincs mese, ez a távcső az, ami mindent visz. Nagyon kedvelt, nagyon jó a fényáteresztő képessége, nagyon vékony a szálkereszt, ráadásul a második fókuszban helyezték el és nem homályosodik el. Kifejezetten magas minőségű tubusba építik és minden sínes fegyverre percek alatt fel tudjuk helyezni. A külső méretei tökéletes adottsággal rendelkeznek egy előtéthez, ami már bizonyított a vevők körében. Szintén a KONUS, gyári acélszerelékei rendelkezésre állnak Pesten és minden partnerünknél. Mindez ráadásul, olyan áron, amely más szerelékgyártó cég egyszerűen nem tud felmutatni. S ha valaki itt vásárolja meg, a pesti üzletünkben, akkor a műhely még ott ingyen fel is helyezi. (Erről korábbi FEGYVERMESTER rovatunkban olvashatnak). Két év garancia jár mellé! Ahogy a FRANCHI esetében, itt is történt egy csoda, ami nem városi legenda, hanem a FROMMER üzletében, Budapesten a Szenes Iván téren történt meg. Még pedig az, hogy egy vásárló, egy több, mint 10 évvel ezelőtt vásárolt céltávcsövet visszahozott, hogy meghibásodott. Átvettük, beszéltünk a gyárral, és egy vadonatúj céltávcsövet küldtek ingyen a KONUS tulajdonosai, hogy 10 évig hűségesen használta és amikor elromlott, akkor sem akart másikat, csak azt javítsák meg. Ezt, amit az olasz gyártók képviselnek nem lehet semmihez sem hasonlítani. Persze hozzá kell tenni, hogy ez a cég speciális, igen drága mikroszkópok gyártásával indult el. A második generáció érdeklődött a vadászat után, elkezdtek először próbaképpen céltávcsöveket is gyártani. Ma már egy külön részleg dolgozik a céltávcsöveken és a keresőtávcsöveken!

Balról Ondrék Róbert, a szolnoki Hozam Hotel vezérigazagtója és Albert Attila, a FROMMER kereskedelmi igazgatója, aki a legújabb, svéd gyártmányú Aim Sport hangtompítóit mutatja be. Fotó: Agro Jager

És végezetül a hangtompítók..

Azt hittem meg sem akarod már kérdezni – nevet Albert Attila. Szóval megérkeztek Svédországból. Végre itt vannak, végre kezünkbe vehettük mi is és végre a vadászok is felhelyezhetik a puskáikra, fegyvereikre. Nem véletlenül választottuk az Aimsportot, mert a svéd acél, a svéd fegyverek világhírűek. Élen járnak ebben és nekünk fontos volt, hogy egy európai termék, egy európai gyártó kerüljön a polcokra, hogy minél ütemesebben tudjuk kiszolgálni a vevőinket. Nagy örömmel keresik a sportlövők és a vadászok is. Nekünk az volt  az elsődleges célunk, amikor végig jártuk az összes hangtompító céget, hogy egy strapabíró, külső hatásoknak ellenálló, nagy teljesítményű, jó minőségű, rozsdamentes acélbelsővel szerelt hangtompítót hozzunk be az országba, ami ne legyen túl nehéz, de tetszetős is legyen a fegyvereken. Ez a svéd manufaktúra annyira moduláris, annyira széles palettán mozog a termékkínálatuk, hogy szinte minden típusú menetre és minden kaliberre gyártanak hangtompítót. Nekem a legkedvesebb a TRITON 5i, mivel ez nagy kalibereknél is képes levinni a zajhatást hangsebesség alá, miközben egy könnyű, kecses darab, ami igazán jól mutat a puskákon, de úgy, hogy 6000 lövésig vállalják a szavatosságát ennek az eszköznek. Vannak speciális ápolófolyadékok, érdemes bejönni a Szenes Iván térre, itt bemutatjuk ezeket a darabokat, meg lehet nézni, de a kiállítás négy napja alatt, itt a Reflex standján is minden kérdésre válaszolni fogunk!

Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója. Fotó: Agro Jager

No és hogy tetszik a FEHOVA, milyen Európa nagy kiállításai után itt Budapesten körbenézni?

Ez egy nagyon jó felhozatalú vásár, mondhatjuk, a nyugat-európai szintet megmutatja, de méreteiben sokkal kisebb. Viszont fontos kiemelni, hogy Pesten nemcsak kiegészítőkkel, hanem fegyverekkel is találkozhatunk. Ezért is örülök, hogy be tudjuk mutatni a Franchit, mert itt most nemcsak Magyarországról hanem körbe, Magyarország minden szomszédjából érkeztek vadászok, de a nagy Safari cégek miatt igazán nemzetközi. Vannak itt Afrikából, a Közel-Keletről, Ázsiából is vendégek. Azt hiszem erre büszke lehet a vásárt szervező Hungexpó, ami jó lehetőség a kereskedőknek és jó lehetőség az idelátogatóknak, hiszen ezért utazik mindenki Budapestre, hogy üzletet kössön. Javaslom mindenki keresse fel a REFLEX standját, vegye kezébe a legújabb termékeket és ne feledje senki, hogy csütörtökön, pénteken, sőt szombaton is a Szenes Iván téren nyitva tart a FROMMER Fegyverbolt, benne a fegyverjavító műhely is.

A Reflex Vadászboltok a vadászruházatban is nagyot léptek, hiszen ma már a Remington vadászruházat is kapható az üzletekben. Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben is. Fotó: Agro Jager

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató

 

 

 

Frommer

FEGYVERMESTER: Hangtompítók a gyakorlatban

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A FROMMER Fegyverbolt webáruházában már 68 termék található a hangtompítók kategóriában. Kapkodja a vadász a fejét, hiszen mindenki erről beszél, de sokszor fogalma sincs az embernek, hogy mit, mikor és persze milyen hangtompítót érdemes megvenni? Új eszközök toppantak be az életünkbe s megkerestük Tibori Ádámot: ha bemegyek az üzletbe, a Szenes Iván téren, vihetek-e haza hangtompítót, avagy nem? Mindezeken túl pedig kétségtelen tény, hogy ez egy jog- és fegyvertörténeti pillanat, amelynek kiértékelése már az utókor feladata. Viszont az biztos, hogy előnyeit, hozadékát mi, vadászok, vadgazdák és ne titkoljuk el, a természetvédelem is élvezheti. Mi több, egyes helyeken már parancsoló is néhány partimadár védelme miatt. Fókuszban a természetvédelem!

Hangtompítók a FROMMER Fegyverbolt budapesti, Szenes Iván téri üzletében 2024. január 3-án. Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Tibori Ádám jókedvűen fogadott, önmagához  mérten szűkszavúan, de már megszokhattuk és mit ne mondjuk, a fegyveres szakmában, a fegyvermester szakmában így ismerjük. Mi, vadászemberek igazán nem szeretjük a változást, de nem is kell, mert a kezében tartott hangtompítóra a gyártó 6000 lövésig vállal garanciát – húzza mosolyra kissé a száját.

– Mire vagy kíváncsi – vág bele, pedig én szoktam előbb kérdezni.

Kétségtelen ez egy olyan helyzet, amikor a fegyvermester szava mértékkő és hallgatni kell rá, mert sok kellemetlenségtől, no meg balesettől, sérüléstől óvhatjuk meg magunkat. Csendesebb lesz a vadászat és lassan mehetnénk íjjal is vadászni. Na, azt azért nem, annyira nem csendesek – nevet fel.

Egy hangtompító és a belső szerkezete. Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Hogy fogadtad, amikor kicsomagoltátok az első hangtompítót itt Pesten, a Szenes Iván téren?

Nem mondom, hogy mindenki itt volt, mert volt, aki szabadságát töltötte – nevet, de persze, mindenki kíváncsi volt. Mi már tesztelhettük, lőttünk is az összes típussal. Meg persze láttuk a nyugat-európai kiállításokon, mégis ez egy olyan pillanat, amire régóta vártunk.  Mindenki megnézte és nemcsak a hangtompítókat kellett megismernünk, hanem kiegészítőket, alkatrészeket és a felszereléshez szükséges eszközöket, biztonsági felszereléseket. Pár hónapja már lehetőségünk volt egy kiképzésen, bemutatón részt venni, amit Simonyi Ottó ezredes tartott. Ott láthattuk mire képesek. A múlt héten volt is az üzletünkben, új könyve elérhető nálunk, itt a FROMMER-ben.

Hangtompító a FROMMER polcairól. Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Milyen hangtompítókat teszteltetek?

Elsősorban német hangtompítókat és ezeket itt meg is lehet nálunk vásárolni. A gyakorlati bemutatón 28, 32 34 dB csökkenést produkáló hangtompítókkal lőhettünk. Mit is jelent ez? Azt, hogy egy 7,62X54-es kaliber, tehát egy géppuskalőszer hangja, hanghatása 168 dB egy méter távolságról, amit a hangtompító megpróbál az emberi fájdalom küszöbértékéig lehozni, azaz 120 dB-ig. Na, most az emberi fül számára már a 85 dB is veszélyes lehet. Így volt a kezünkben .300WIN, .30-06, .308WIN, .243WIN kaliberű fegyverek és hozzátartozó hangtompítók.

A baloldali a hangtompító belsejét mutatja, a jobb oldali pedig a hangtompító belső nézete a csőfelül – kifordítva. Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Milyen volt használni?

Polgári célúval eddig még nem, de hadi hangtompítóval felszerelt fegyverrel már lőttem. Fontos kiemelni, hogy mivel rendszeresen vadászom, kíváncsi voltam arra, hogy szabadkézből, hogyan tudom használni a .30-06-os kaliberű fegyvert és szabadkézből lőttem. A különbség abban tűnt ki, mintha egy .223WIN kaliberű fegyverrel lőttem volna. Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha négy, öt kompenzátor lett volna a fegyveren egyszerre. A lőkép persze változik, de sokszor nem hátrányára, mert a csővégén keletkező utóhatások a hangtompítók miatt megszűnnek és ki kell mindenkinek próbálnia, hogy az ő fegyvere és a kedvenc lőszere hogyan viselkedik.

Közelebbről egy hangtompító belseje. Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Maradjunk először még a vásárlásnál. Ki viheti haza?

Aki bejön az üzletbe, annak érdemes behoznia puskáját és a fegyvertartási engedélye alapján, az adott kaliberhez vásárolhat. Azért javaslom, hogy hozza be, mert mi itt a cső végén vágott menethez, a menetemelkedéssel azonos hangtompítót fogunk adni. Az új fegyverek csőmetszése gyári, ezzel nem is szokott gond lenni. A baj, az utómetszésekkel lehet, amikor a a cső síkja, nem esik egybe a hangtompító síkjával. Ehhez nekünk itt egy speciális eszközünk van, amit rögtön felhelyezünk és megállapítjuk, hogy alkalmas-e a fegyver a hangtompító felszerelésére. Mert, ha nem, akkor komoly sérüléseket okozhatunk és károsodhat a hangtompító, a fegyver, szóval egy apró rutinvizsgálattal elémehetünk a problémáknak. Ezt itt helyben, elvégezzük, lőni sem kell a fegyverrel. Azt hiszem ez megnyugtató számunkra is és a vevőknek is.

Hangtompítók Budapestről, a FROMMER FEgyverbolt kirakatában. Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Milyen fajta hangtompítót árultok?

A kiskaliberektől, tehát .22 Long Rifletól a .375 Holland & Hollandig mindent. Ahogy mondtam az is kérdés, hogy mennyire szeretnénk csökkenteni a hangot, milyen lőszerrel vadászunk és egyáltalán mi a cél? Ahogy növekszik a csillapítás, úgy nő a hangtompítók mérete. A gyártó ajánl bizonyos kalibercsaládokhoz hangtompítót. Annyi a különbség, hogy az egyik típus rögtön a cső elejére tekerhető fel, növelve ezzel a fegyver teljes hosszát, miközben a nagyöbű fegyverekhez már olyan hangtompítókat adunk, amelyek ráfutnak a puskacsőre.

Hőállózsír a FROMMER kínálatából. Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Tudsz egy-két típust mondani?

A Triton3-as, ami még mindig kisebb kaliberhez jó lehet, tehát az 5,7-6,7 mm-től a a .243-ig ajánljuk. Ez a típus a cső végére zár rá, tehát nem húzható rá a csőre. Ezeket, amelyeket sportcélra is lehet használni. A Triton 4-essel kapcsolatban, úgy nyilatkozott a gyártó, hogy aktív vadászoknak javasolják, akik sokat mozognak. Ezt már rá lehet húzni a csőre és a hangtompító felénél zár rá a csőre. Persze menettel! Mindegyik menetes, nincsenek gyors zárású, hangtompítók. Ezek rendre sűrűmenetes megoldások. Ezeket a .308, 6,5×55, .30-06 kaliberekhez ideális. A Triton 5-t pedig, ugyanúgy fel lehet tekerni, de az már inkább a .300WIN magnumra alkalmas, mert ott már olyan komoly gázmennyiséget kell elvezetnie, amit a kicsi hangtompítók károsodás nélkül nem tudnak megoldani.

A Ballistol legújabb terméke a FROMMER-ben! Fotó: Tibori Ádám / FROMMER Fegyverbolt

Technikai tanácsok?

Kézzel kell feltekerni. Vadászat előtt, mert jelentősen megnöveli a fegyvereink méreteit. Meg kell tanulni le és felhelyezni. A csővédő kupakra vigyázzunk, mert, ha sérül a menet, akkor meg kell metszeni és nem biztos, ha újra kell vágni, hogy elviseli a csőfal vastagsága. Jó, ha ballisztikai tornyos a távcsövünk van, ebből sokfélét tudunk ajánlani. Mikor belőjük, jegyezzük fel, hogy hangtompító nélkül, hova hordott a puskánk és hová a hangtompítóval. A menetre kenjünk hőálló zsírt és óvatosan kapassuk rá a menetre. Kézzel húzzuk meg, mert kézzel is kell leszerelnünk. Ha rásül, rágyógyul, akkor sem kell kétségbe esni, ne erőltessük, itt a műhelyben felkészültünk ezekre a problémákra.

FRANCHI: hét év garanciával, a golyós fegyvereken gyári metszésű csővégmenettel! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egy neuralgikus kérdés: hogyan ápoljam?

Bizonyos lövésszám után ki kell takarítani. Ez attól is függ, mennyit és milyen gyakran használjuk. A FROMMER-ben forgalmazott termékek mind rozsdamentes acélból készültek, csak a ház alumínium. Természetesen a hosszú élettartam miatt, indokolt is, de a lőporgázok savassága korróziót okozhat, eltömíti a furatokat, azokat ki kell takarítani. Azonban a hagyományos olajok nem alkalmasak erre és nem is javaslom, ugyanis nem tudjuk szárazra kitörölni és a következő lövésnél ráég a felületre. A gyártó 6000 lövést garantál, ehhez azonban egy folyadékba kell mártanunk használat után, ami általában egy órát követel meg. Utána ki kell szárítani és úgy használni legközelebb. Lógassuk fel, csöpögtessük le. Itt a FROMMER-ben minden technikai fogást megmutatunk, minden alkatrész, kiegészítő, tisztító és ápolószert megvásárolhatnak. Meg is mutatjuk és tesszük örömmel, mert magam is vadászom és ha vadászok jönnek be, nekem is jobban telik a munkaidő.

Segítségre van szükséged? Keresse a FROMMER szakembereit! Kattintson a képre!

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató
Fotó: Tibori Ádám fegyvermester / FROMMER Fegyverbolt

 

 

 

Tovább olvasom

Frommer

Támár Zoltán és az új FRANCHI Feeling

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az üzleti ajánlatom az volt a barátom felé, ha elviszem neki apróvadvadászatra a FRANCHI új Feeling AC 12/76-os sörétes bock puskát, amit a budapesti FROMMER Fegyverbolt adott tesztelésre, akkor én megkapom aznap a féltve őrzött félautomata Marocchi Si 12/76-os puskáját, amellyel tavaly parádésan lőttem. Bár telefonon beszéltünk, de hallottam a hangján, hogy nagyon félti a limitált szériás, a BENELLI háttérrel gyártott fegyverét, de tudta, hogy vigyázni fogok rá. Mivel nagyon szereti a fegyvereket, megegyeztünk s legalább el tudja mondani, hogy tartja-e a színvonalat a 150 éves FRANCHI, amelyet ma már a Beretta Holding gardíroz.

Na nézzük Péter, mit hoztál? Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Kunhegyes, Bánhalma, egyáltalán a Nagykunság, mindig okoz valami meglepetést s mikor kiszállunk az autóból, bizony jó, ha felvesszük a gumicsizmát, mert anélkül itt egy lépést sem lehetne tenni. A tér és az idő szinte megáll, átértékelődik. József Attila sorai jutnak az eszembe:

„ A távolságot, mint üveggolyót megkapod!”

Ott van a kezedben, látod, szinte magadhoz öleled a fasort, ami látszólag karnyújtásnyira áll előtted, de keservesen megszenvedsz azért, hogy elérd. Sár, víz, szántások, csatornák, megannyi, a lapokban összegyűlő víz az, amit útját állja annak, hogy elérd. Itt csak huncut módon, kerülőkkel, kitérve, majd visszakanyarodva, juthatsz el a célodig.

 • Köszöntelek a való világban, Péter – bólogat Támár Zoltán és a távolba nézünk mind a ketten..

No, igen, ez hát a Petőfi-féle tengersík vidék, ahol csak úgy nyargalhat az ember szeme végig a szántások tetején, a vizek hátán futhat a tekintet, de csak az…mert idelent, a mérhetetlen nagy sár visszarántja mindazt, mindazokat, aki valamerre igyekeznének s aki minél jobban kapkodja a lábát, annál hamarabb fárad el. Hova sietnél?

rakjuk össze a mai vadászatra a FRANCHI Feeling AC-t! Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Nem lehet csak úgy nekirontani a szántásoknak, csak takarosan, nyugodtan s ha egyre nagyobb a kolonc a csizmán, egy idő után elhiheti mindenki, hogy előbb vagy utóbb, de leszakad, még akkor is, ha mindig van lejjebb, mert egyszer megfordul az idő is. Kifagynak a szántások, megkeményedik a határ, s jaj annak, aki annak előtte incselkedett, mert hamar utolérik, mert nem felejt a vidék s nem felejt benne az ember sem.

 • Na, hol van a FRANCHI? Tessék itt van a Marocchi, ismered.
 • Köszönöm!
 • Mit kell tudni a FRANCHI-ról? Mire vigyázzak?
 • Mire? Az egész puskára, alles zusammen!
 • Na, nekem ne beszélj itt németül, mert ez egy olasz puska!

Ezt itt hagyod, ugye Péter? Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Páran körbeállnak bennünket, nyitom a műanyag tokot, négy fül fogja, felül a FRANCHI felirat – el se lehet téveszteni. Ahogy kinyílik, balról ott vannak az irataim s a cső az előaggyal külön, míg a tusa egy másik rekeszben. Az eredeti papírok, leírások, amit még a gyár készített össze és egy kis négyszög alakú kártya: „7 év garancia!” felirattal.

A FRANCHI Feeling AC előadja. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

A FROMMER fegyvermestere nemrégen a gyárban járt szakmai úton és kért pár alkatrészt. Nevették, adtak neki egy zacskóval, mindenből, amit kért, de hozzátették, sose lesz vele baj, mert ezek minőségi, olasz, acél alkatrészek. Biztos – kérdezett vissza? Biztos, mert 150 éve gyártjuk…

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ha azt vesszük, akkor a magyar kiegyezés óta. Melyik magyar cég tudhat ilyen, generációkról, generációkra működő céget, ahol még a szakmai kérdések is hétköznapiak, ahol nem találjuk ki újra és újra, amit előttünk már megoldottak. Hogy mi, magyarok mit vesztettünk az elmúlt 100 évben? Csak legalább ne kellene újra és újra örök axiómákat megoldani, újabb és újabb kísérleteket beállítani, bizonyítani, hogy az öntésen kialakult talajokat nem kell szántani… Pedig kell. Mikor a tudás, már minden telefonon elérhető, még itt, idekint a pusztában is, ahol lehet, hogy még drót sincs, de van internet…

 • Nézzük a chokkokat! – veszi Támár Zoltán a kezébe a csövet!

Most már ne fényképezzünk többet, mert az egy kakas volt… Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Egy FRANCHI feliratú kulcs, és kis műanyag kupakokban a csere.

 • Fent? Lent?
 • Irányváltós vagy sorrendváltós?
 • Teljesen mindegy Zoli, egy nyelvet beszélünk!

Támár Zoltán érkezik a Magas-árok szélén, Kisújszállás felett a FRANCHI új Feeling AC-jével. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Nem szólok én többet semmit, hiszen látom, hogy Zoltán élvezi, szinte játszik a fegyverrel, ezért is hoztam neki. Kicsit mosolygok is, mert azt le se tagadhatja senki, ha valami tetszik neki.

 • Akkor alulra egy feles, felülre egy teljes szűkítést helyezünk be!
 • Úgy jó neked? Úgy szoktad?
 • Ha libázni mennénk, akkor alulra is teljes szűkítést tennék, de jó az, ha az első lövésnél jobban terít!

Jobbról Bóta János, a Középtiszai Vadásztársaság elnöke a FRANCHI új Feeling AC-jét próbálgatja. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Közben valaki felvesz egy fegyverolajat. Van többféle is, gyári, meg amit Albert Attila, a FROMMER kereskedelmi vezetője odakészített. Egy rendőr veszi a kezébe, aki már mondja is, hogy ezt használja a pisztolyához! Lehet, hiszen a FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja a Zsaruellátó mellett van s érdemes benézni, amit ezek szerint a rendőrök is tudnak.

Gyári olaj a FRANCHI kofferjában! Ime! Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Sok időt aztán nem töltünk ott, nekem a Marocchi a vállamra kerül, amit irigykedve néz Támár kolléga!

 • Péter a szíj, a szíj!
 • Azért nem hoztam, mert, ha vállon van a puska, akkor nem fogsz tudni lőni!

Na, ez tetszik is neki, különösen a több, helyi barátjának, de sokat nem várat magára, mert az errefelé való ember nem igen marad adós és amikor mászunk át a Magas-csatornán, idekiált:

 • Jó ez a tesztpuska, lehet vele ásni is!

Csak ezt ne Támár Zoli! Csak ezt ne! Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Mikor megpillantom, meghűl bennem a vér!

 • Meg ne próbáld!

Persze esze ágába sincs, mert fülig ér már a szája.

 • Látni akartam, hogy mit szólsz hozzá, cimbi?!

Valaki a partról megszólal!

 • Az orosz puskámmal még az UAZ-t is kiástuk!

Gondolkodok, hogy kellene mondani valamit, de Támár Zoli hamarabb szól!

 • Meg is érdemled, ha azzal az UAZ-zal elakadtál!
 • Úgy tanították neki – teszi hozzá egy másik!
 • Gondolom! – nyugtázza Támár Zoli!

Na, ez is tetszik a többinek, meg hát úgy van az, hogy igaz se volt, se ez, se az, de hát jól hangzik…

Amilyen jól lőttem tavaly a Marocchival, olyan rosszul most, de Támár Zoli kezében szépen jár a FRANCHI Feeling AC 12/76-osa. Erre is kifordul egy fácán, arra is. Gyűlik a teríték, csak egy nyúl lécel el, szökik ki mellette.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Baschieri & Pellagri 36 grammos töltényt hoztam neki, de nem rúg azzal sem a puska és szereti. Kezére is áll, a hossza is jó, látom, de mondta is.

 • Azt hittem nehezebb lesz, de alig több, mint a kis 20-asom. – forgatja, nézegeti és két hajtás között a vadásztársak kezében is körbejár.

Mert úgy van az, hogy egy új puska azért egy életre szól és ezen a vidéken, itt mifelénk a Tiszántúlon, ami lássuk be igen nagy táj, de az emberek minden szegletében ragaszkodnak mindennapi tárgyaikhoz is. Itt, meg a Hortobágy nyugati peremén egy jó bicskához, egy jó kanálhoz s különösen egy puskához, de lehetne még sorolni, hogy a lóhoz, a kutyához, egyáltalán mindenhez, ami magunk körül van, s attól nehezen válik meg. S azon, mindég csak azon van, hogy vigyázzon rá.

A FRANCHI új Feeling AC-je. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter / Agro Jager

Szeretek idejönni vadászni, mert a barátságra is vigyáznak, az is érték a szemükben és ha viccelődtek is, ugrattak a FRANCHI-val, úgy vigyázott mindenki a Feelingre, mint a sajátjára. Még a vadászok között volt olyan is, aki mielőtt átvette volna megtörölte a kezét, mert sós volt, a szalonnától. Kérte is barátját, várjon egy cseppet.

Ma Támár Zoltán a FRANCHI új Feeling AC-jével vadásztott még én az ő féltve őrzött Marocchijával.

Jól telt a nap, szép teríték előtt sorakoztunk. Csak-csak előfordul az is, hogy örülök neki, ha visszakapom a puskámat és tokba kerül, addig itt, még az utolsó pillanatban is úgy tartották, hogy nehogy sáros legyen. Kétségtelen, hogy Támár Zoltán nagyon vigyázott rá s hogy tetszett neki, csak elárulja, bár kerülgeti, fordulgatja, mire bele vág.

Karácsonyi ajándékot keresel? Kattints a képre és látogass el az Agro Jager webshopjába!

 • Ha nem lenne gazdája, meg, ha senkinek nem kéne, akkor majd átvenném…
 • Fájdalmasan, igaz? – lép oda Bóta János elnök.
 • Én még fel is megyek érte a FROMMER-be, de nem veled egyezkedem ám, hanem Albert Jutkával, a főnökasszonnyal, mert te ellőtted az összes tesztlőszert!
 • Nem volt, jó a 36 grammos?
 • De jó volt, csak még egyeznék mellé egy-két dobozzal!
 • Tudod merre van, holnap reggel kilenckor nyit!
 • Hétvégén?
 • Hétvégén egy órával korábban, nyolckor!

 

Írta és fényképezte:
Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató

Agro Jager News

 

Tovább olvasom

Frommer

A hangtompítóra vonatkozó szabályok

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

November 1-je óta minden magyar vadász használhat hangtompítót. A lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény, valamint az annak végrehajtására kiadott fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet (Korm. rendelet) 2023. évi módosításával változtak a hangtompító tartására vonatkozó rendelkezések. Ezekkel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalókat az alábbiakban foglaltuk össze. Az anyagot a Vadászkamara egyeztette az Országos Rendőr-főkapitánysággal, amellyel kiváló együttműködést ápol az érdekképviselet.

Fotó: OMVK

ELŐZMÉNYEK, HÁTTÉR

 

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény (Vtv.) 2023 nyarán elfogadott és a Vtv. végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM  rendelet (vhr.) októberi módosításával 2023. november 1-jétől  minden vadász számára lehetővé vált a hangtompító használata. [vhr. 69. § (8)]

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az eszköz jelentősége leginkább egészségügyi: rendkívül fontos, hogy az átlagosnál több lövést leadó vagy több leadott lövés közelében tartózkodó vadásztársaink (jellemzően hivatásos vadászok) hallása a lehető legkevésbé sérüljön a többéves, sőt évtizedes vadászati tevékenység során. Ezt segítik az újonnan engedélyezett eszközök. (A hangtompítókra vonatkozó fontosabb technikai tudnivalókról a Vadászkamara idei szakmai konferencián hangzott el egy átfogó előadás, amely ide kattintva megtekinthető.)

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

FONTOS!

 • Mindig győződjünk meg arról, hogy a hangtompító felszerelésére a lőfegyver alkalmas, valamint hogy az adott kaliberjelű lőfegyverhez hangtompító használható!
 • Ha a fegyver átalakítása szükséges az eszköz felszereléséhez (menetvágás), ezzel kizárólag hozzáértő fegyvermestert bízzunk meg!
 • A hangtompítót a használati utasítás szerint tartsuk karban, rendszeresen tisztítsuk!
 • A fentiek be nem tartása az eszköz hatékonyságromlásához, rossz szórásképhez és BALESETHEZ vezethet!

 

ENGEDÉLYEZTETÉS

A hangtompítót rendőrhatósági engedély nélkül az tarthat, aki a sportlőfegyver vagy a vadászlőfegyver tartására jogosító engedéllyel rendelkezik és a hangtompító felszerelésére alkalmas lőfegyvert a tartási engedélyébe bejegyezték. [Korm. rendelet35/B. § (2) bekezdés a) és b) pont)]

Továbbra is rendőrhatósági engedély szükséges a hangtompító állategészségügyi célú tartásához. (Ez a gyakorlatban az arra feljogosított személyek által afrikai sertéspestishez kapcsolódóan végzett diagnosztikai célú elejtésekre vonatkozik, részletek itt.)  Az ezen tevékenységhez kapcsolódó rendőrhatósági engedélyt a kérelmező lakóhelye, szervezet esetén a tevékenység helye szerint illetékes vármegyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság engedélyezi. [Korm. rendelet 4. § (4); 35/B. § (1) b) pont]

A Primos nyúlsíró sípot a fényképre kattintva lehet megrendelni!

ADÁSVÉTEL

A Korm. rendelet 15. § (2a) bekezdése értelmében a hangtompító kizárólag a 35/B. (1) és (2) bekezdésében meghatározott szervezetek és személyek – köztük a vadászlőfegyver vagy a sportlőfegyver tartására jogosító engedéllyel rendelkezők – számára értékesíthető.

Egyéb előírás nincs, így magánszemélyek között is történhet adásvétel. Az eladónak azonban – akár kereskedő, akár magánszemély – kötelessége meggyőződni arról, hogy a vásárló jogosult-e a hangtompító tartására, azaz rendelkezik-e vadászlőfegyver vagy sportlőfegyver tartására jogosító engedéllyel, abba be van-e jegyezve hangtompító felszerelésére alkalmas lőfegyver, állategészségügyi célú használat esetén pedig rendelkezik-e rendőrhatósági engedéllyel.

Ha vadászruházat, akkor->EWIDENT     Az áruházat a fényképre vagy ide kattintva éred el!

TÁROLÁS

Mivel a hangtompító nem lőfegyver, a Korm. rendelet annak tárolási szabályait nem határozza meg. Az integrált vagy a lőfegyverre szerelt hangtompítóra – mivel az a lőfegyverrel fizikailag egy egységet képez – a Korm. rendelet 42. §-a által meghatározott lőfegyvertárolás szabályai vonatkoznak.

További részletekért kattintson a fényképre!

ALKALMAZÁS

A hangtompító legálisan alkalmazható sportlőfegyver vagy vadászlőfegyver jogszerű használata során. Emellett továbbra is használható diagnosztikai célú elejtésekhez is (háttér itt). [Korm. rendelet 35//B. § (3) bekezdés b) és d) pont.]

KIVITEL, BEHOZATAL, ÁTSZÁLLÍTÁS

A hangtompító belföldön történő szállítására a fegyverjogszabályok nem tartalmaznak előírásokat.

Nincs szükség külön engedélyre a hangtompítónak az ország területére történő behozatalához, az ország területéről történő kiviteléhez, illetve az ország területén történő átszállításához abban az esetben, ha a hangtompítót jogszerűen birtokló személy rendelkezik a sportlőfegyver illetve a vadászlőfegyver tartására jogosító engedéllyel. Ilyen esetekben a behozatal, kivitel, illetve átszállítás a lőfegyver tartására jogosító engedély birtokában történhet, feltéve, hogy a hangtompító felszerelésére alkalmas lőfegyvert a tartására jogosító engedély meglétét igazoló hatósági igazolványba bejegyezték. [Korm. rendelet 47. § (4) bekezdés].

Az eszköz Magyarországról történő kivitelélre, hazánkba történő behozatalára, az országon való átszállítására külön engedélyre annak van szüksége, aki állategészségügyi céllal tartja az eszközt, és ezért a Korm. rendelet 35/B. § (1) bekezdése szerint erre jogosító engedéllyel rendelkezik.

Fontos, hogy külföldön – európai uniós és harmadik országokban is – saját, esetenként a magyarnál szigorúbb tagállami szabályozás lehet érvényben a hangtompítókra vonatkozóan! Így mielőtt külföldre utazunk az eszközzel, feltétlenül tájékozódjunk a célországban – és adott esetben a tranzitország(ok)ban – érvényes szabályozásról!

Forrás: OMVK

 

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
 • No products in the cart.