Keressen minket

Vadászat

LŐSPORT: Kovács Gusztáv lőoktató

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Kovács Gusztáv sokszoros magyar bajnok koronglövő, aki ma, elkötelezett abban, hogy azt, amit felépített gyerekkorától, átadhassa mindazoknak, akik szeretnének jól vagy éppen jobban lőni. A Balaton mellé látogatunk, ahová jobbára fürödni, strandolni járunk, de, ha azt a városnevet meghalljuk, hogy Balatonfűzfő, minden vadásznak megdobban a szíve. Hol vannak már a régi NIKE lőszerek? – tesszük fel a kérdést megannyian. Változnak az idők, persze nekünk vadászoknak nem kell követni a trendeket, maradjanak meg csak a hagyományaink, mint ahogy az is, hogy ne a vadonban gyakoroljunk. Hitvallása ez Kovács Gusztávnak is, aki fogadja a lőni vágyókat, ahogyan mi szoktuk mondani: a „fűzfői” lőtéren. A szerény lőoktató, most az Agro Jager Newsnak mesélt gyermekkoráról és arról, hogyan kísérte végig az életét a lőporfüst…

Kovács Gusztáv a versenyei kezdetén.

A családom, a Veszprém vármegyei Padrag községhez köthető. Nagyapám szintén Kovács Gusztáv volt. Nagybátyám találta ki és mondta apámnak, amikor legközelebb mennek az erdőre, vigyenek magukkal engem is. Anyám nehezen adott, mert alig múltam ötéves, de faluhelyen úgy van, hogy a gyerekek mennek az apjukkal a határba. Jártuk az erdőt, néztük a szórókat, nyomoltunk. Akkor láttam először vadmalacot. Mikor aztán leszállott az este, apám nyakába kapaszkodva pityeregtem s úgy értünk haza. Megmosdattak, lefektettek és nagybátyám bejött és megkérdezte: holnap megyünk-e az erdőre…

Minden akkor kezdődött és másnap persze, hogy otthon se lehetett hagyni. Nagyapám szeretettel nézte, gondolom nagyanyám meg édesanyám korholta Károly bátyámat, hogy nem kellett volna olyan sokáig az erdőn kint maradni, de a sorsom akkor eldőlt.

Lőállásban Kovács Gusztáv.

A padragi területek egészen elnyúlnak Ajkáig, meg a Kab-hegyig. A vadászat, majd a horgászat, végül úgy gondolom, sírig tartó szerelem lett, ami mellé a gombászat társult harmadikként. A nyarak nagyrészét nagybátyámnál töltöttem, annyit voltam náluk, hogy már-már második fiúkként szerettek. Papám bátyja erdész volt, nagynéném egy boltot vezetett a faluban.

A lőoktatók nagyra értékelték a fiatalok munkáját, nem is felejtkeztek el róluk.

A lövészet úgy kezdődött, hogy nagybátyám elővette egyszer a légpuskát, kitette a hátsó kerítésre és lőttünk. Persze nekem is odaadta és meg kell, hogy mondjam, jól ment. Balkezes vagyok, így balvállról lőttem, de kiderült, hogy a jobb vállamról jobb lesz lőni, mert a jobb szemem a vezető szemem. Átszoktattak, de a mai napig tudok bal vállról is lőni.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja! Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Papámtól 12 évesen kaptam az első légpuskámat és úgy 13-14 évesen éreztem, hogy tovább kéne lépni, hogy menjünk el a lőtérre és kezdjünk lőni .22-es kaliberrel is. Nyaggattam édesapámat, hogy menjünk a lőtérre, vagy azzal vagy söréttel hadd folytassam a lövészetet. Úgy 16 éves lehettem, amikor 2004. ápr 27-én lementünk a fűzfői lőtérre. Ezen a napon lőttem életem első rottéját és még abban az évben, Putz István oktatómmal, szeptemberben, a korosztályos (Országos Bajnokság) versenyen 125-ből 97 koronggal a második lettem. Ő és Szabó László egyengették az utamat, akik nemcsak lőoktatók, hanem vadászemberek is.

Nagybátyámékhoz, ha tehettem, magamtól is kimentem Veszprémből. Ha volt egyenes járat, az jobb volt, de átszállással is nekivágtam. Ajkán át, sokszor másfélóra is volt az út.

Wroclawban harmadik a magyar csapat, a harmadik egyetemi olimpián. Balról Kovács Gusztáv, Teplán László és Szollár András.

Nagybátyámtól tanultam meg és tettem magamévá, hogy az erdő, nekem olyan, mint egy templom. Ezt teljesen a magaménak is érzem. Már egészen kicsi voltam, amikor kiengedtek egyedül is. Nyomoltam, hogy merre voltak éjjel a kondák, hol váltottak át a szarvasok. Nagybátyám rám hagyatkozott és a megfigyeléseim után sokat voltunk eredményesek.

Padragon, a telek végén, ha felmentünk a kerítésig, ott már az erdő kezdődött. Régen mindig kukoricát vetettek bele és sok volt az állat is. Nem sokkal odébb lakott Horváth Laci bácsi, ő is nagy vadász volt és sokat voltak együtt nagybátyámmal, meg, ha kellett valami segítség, akkor vagy nagybátyám ment, vagy Laci bácsi jött. Mások voltak akkor a vadászatok és a barátságok. Nem siettünk sehova. Ügyesek voltak, mert vadmalacot és őzet, meg szarvasborjat is neveltek, ha az anyjával baj történt.

Kovács Gusztáv: siófoki barátommal, Teplán Lacival mai napig jóban vagyok.

Törődtek az erdővel, törődtek benne a vaddal. Mindkettőjük etette a vadat. Szegény nagybátyám így is ment el. Kint érte a halál, mikor vitte a takarmányt, úgy találta meg nagynéném odakint, az erdőn….Isten nyugosztalja!

Papám bátyja nagyon jó lövő volt, főleg a futóvadat szerette lőni. Tanított, miközben a mértékletesség, a vad a tisztelete lebegett előtte. Tőlem is ezt várta el és mondhatni, hogy szinte mindenre megtanított.

Én főként verebeket ejtettem el, de egyszer sikerült egy szajkót is légpuskával lőnöm, amire büszkék voltak nagyon. Egy alkalommal fácánt és légpuskával, egyszer kb. 50 méterről, egy seregélyt is lőttem – ezt sokan látták is. Persze a seregély ma már védett, senki ne is bántsa. A fácánnal még egy terítékfotót is készített nagybátyám.

Hárman Wroclawban. Balról Teplán László, középen Szollár András, míg jobboldalt Kovács Gusztáv.

Ennek az egész légpuskás történeteknek az volt az igazi értelme, hogy a fegyver kezelését nevelte belém nagybátyám. Azt, hogy nem vehettem elő, csak felügyelettel. Megtanította, hogyan kell kézbe venni, megtölteni, biztosítani és azt hogyan kell vele célozni, lőni.

Sörétes és golyós fegyverre Székesfehérváron tettem le a vizsgát. 19 évesen, Maróti Bélánál. Persze én addigra már sokat vadásztam papám bátyjával és nagybátyámmal. Nagybátyámnak volt egy 16-os Merkel sörétese, mely a bokrászatok alkalmával olykor-olykor kézbe is vehettem.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kert végéből hallgattuk a szarvasbőgést és nagyon jó társasági élet volt a faluban, amit a város nem tud megadni, pótolni. Versenyek előtt is, ha tehettem, elmentem hozzájuk és ott feltöltődtem. Nagyon maradandó élmények voltak, mert amikor elfelejtetted, hogy ott van a puska melletted a lesen és nézed, mi történik előtted a nyiladékon vagy a tisztásokon…

Nyáron becserkeltük a bikacsapatokat és ott feküdtek előttünk a barkás agancsaikban. Mindezek mellett azonban nagyon sokat olvastam, tehát forgattuk a könyvet. Nagyon jó a képzelőerőm, olyan nekem az olvasás, mintha ott lenne az ember és azzal is kialakítottam egy világot – úgy éreztem olyankor, mintha kint lennénk a területen.

Lőállásban Kovács Gusztáv.

Amikor elkezdtem a lövészetet Balatonfűzfőn, új barátaim lettek. Szollár Andris és Teplán Laci. A mai napig tartjuk a kapcsolatot. A pályán megbeszéltük a tapasztalatainkat és hiába egyéni versenyszám a koronglövészet, csapatversenyben, ha nem segítettük egymást, akkor nem lehettünk volna eredményesek.

Ott bárminemű nézeteltérést félre kell tenni, az nem a vadászatra való, meg nem a lövészetre. A szakma és a tudás a mértékkő. Aki nálunk jobb volt, attól tanultunk. Elő nem fordulhatott volna, hogy egy éves vadászati múlttal mi hangoskodtunk volna. Törekedtünk arra, hogy befogadjanak az öregek és mindenkitől tanultunk, akitől csak lehetett – azok, akik meg jobbak voltak nálunk, rájuk, meg azért figyeltünk.

Díjak, kupák Kovács Gusztáv gyűjteményéből.

2020-tól vezethettem a balatonfűzfői lőteret, de addig nagyon rögös út vezetett, mert hiába voltam én 16 évesen országos bajnok második helyezett, segítettünk a versenyek lebonyolításában, bíráskodtunk, pakoltuk a korongokat, a háttér munkából is kivettük a részünket.

Az oktatás úgy kezdődött, hogy az iskolában hamar híre ment, hogy milyen sporteredményeim lettek s ott egy-két gyerek már vadászott a szüleivel. Őket kezdtem el elsőként oktatni. Megkértek, hogy ott legyek mellettük. Barátságosak voltak, nyitottak a tudásra, majd jöttek a közeli ismerősök és egyre szélesedett a kör.

Kovács Gusztáv: a sportolók mérlegei patikapontosak. A tudást, a tehetséget számokban mérik. Egymás tisztelete, megbecsülése, a másik teljesítményének elismerése nemcsak a lősportban, hanem a vadászat alkalmával is különösen fontos.

Mondhatom, hogy a gyerekkorom egyrészét Padragon, majd a többit Balatonfűzfőn töltöttem. A klubtagság sokat jelentett nekem és jöttek-mentek a kisebb-nagyobb csoportok. Az edzőim kérésére letettem a lövészetvezetői és a bírói vizsgámat.

Az oktatás nagyon érdekes, mert nincs két egy forma ember és minden nap tanul valami újat az oktató is.

Az első oklevelek egyike.

26 évesen vittem az első oktatásom és egy hallgatóval egyetlen egy doboz lőszer, azaz 25 lövés után látványos fejlődést értünk el. Akkor megerősödött bennem, hogy ezzel foglalkoznom kell. Élveztem és nem kellett eltávolodnom az edzések után sem a lősporttól. Alapból a lőporfüst az egy olyan dolog, amitől nincs menekvés.

Balatonfűzfőn ma négy pályán lehet lőni és van a sörétes pályák mellett egy golyós pálya is. Olimpiai trap és skeet pályák, no meg vadászatokat imitáló korongvadász pályák. Ezek nagyon népszerűek és az oktatásra, képzésre ezek a legjobbak. Az olimpiai számokat nagyon szűk kör lövi, bár az utóbbi időben, egyre többen találják meg ezt a sportot is.

Kovács Gusztáv: hosszú út vezetett a sikerekhez és ebben a szüleim mellett, az oktatóimnak vagyok rendkívül hálás.

Általában 2-3-4 fős csoporttal a legeredményesebb a képzés. Meg szoktuk beszélni, hogy mit szeretnének és összerakjuk a programot. Úgy építjük fel a képzést, hogy könnyebb korongokkal kezdünk és haladunk az egyre nehezebb lövésekig.

Nagyon szeretik a beszálló kacsát, toronykakast, a kelő foglyot. Sokan mennek Szerbiába fürjezni és nagyon jó érzés, amikor megkeresnek, hogy készüljünk fel egy ilyen vadászatra. Ez számomra azt jelenti, hogy azok, akik kijönnek a pályára, nem a vadon akarják megtanulni a lövészetet és ilyenkor arra gondolok, hogy nincs veszve minden, hogy lesz jövője a vadászatnak, a lősportnak és egyáltalán annak, amiben én és jónéhányan felnőttünk. Nekem a Jóisten, úgy látszik, ezt rendelte és emiatt hálás vagyok neki, a családomnak, nagyszüleimnek, szüleimnek, edzőimnek és a barátaimnak.

Változnak az idők, de a stílus és a lősport örök. Kovács Gusztáv sportolóból lett igazi lőoktató. Fotó: Agro Jager News

Viszont most mi jövünk és át kell adni a tudásunkat és át kell adni a stílust, mert anélkül sem a vadászat, sem a lősport, semmi nem fog menni. No és mi ez? A szerénység, az alázatosság, bennünket, sportolókat, ugyanis erre neveltek. A pályán megtiszteljük a versenytársakat, míg odakint az erdőn a vadat és mindent, ami körülvesz bennünket.

 

Érdekli a lősport? Fejlesztené tudását, ismereteit?
Keresse Kovács Gusztáv lőoktatót

Telefon: +36 20 320 75 83

Kattints a képre és vedd fel a kapcsolatot Kovács Gusztávval, kövesd a Facebook oldalát!

Kovács Gusztáv legfontosabb eredményei:

2004
Trap OB II.hely 125/97
Vadásztrap OB I.hely

2005
Trap OB III. hely
Hungarian GP II. hely

2006
EB Szlovénia, Maribor
Trap OB II.hely
Vadásztrap OB II. hely
Duplatrap OB II. hely
Univerzál Trap OB II. hely 100/91 Csapat I. hely
Hungarian GP I. hely
Perazzi Cup II. hely

2007
Vadász Trap OB I. hely
Füzfő GP V. hely
Hungarian GP I. hely
Magyar Nagydíj I. hely
Sollarys Kupa Korongvadász I. hely

2008
Universiade Egyetemi VB Kína, Peking csapat IV. hely
EB Ciprus, Nicosia
Trap OB II. hely
Duplatrap OB III. hely
Vadásztrap OB III. hely
Vegyeskorong OB II. hely, csapat I. hely

2009
Trap OB III. hely, csapat III. hely
Füzfő GP IV. hely
Sarlós Kupa III. hely

2010
Universiade Egyetemi VB Lengyelország, Wroclaw csapat III. hely
Trap OB III. hely, csapat II. hely
Univerzál Trap OB II. hely
Perazzi GP II. hely

2011
Vadásztrap OB II. hely

2012
Trap OB II. hely, csapat I. hely
Vadásztrap csapat II. hely

2013
Trap OB II. hely, csapat I. hely
Vadásztrtap OB II. hely
Perazzi Kupa I. hely
Pannon kupa I. hely

2014
EB Magyarország, Sarlóspuszta
Trap OB csapat I. hely

2016
XIX. Veszprém megyei Vadászkamarai nagydíj csapat I. hely

2020
Füzfő GP V. hely

 

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató

Agro Jager News

Vadászat

Vármegyei hivatásos vadász verseny 2024.

Print Friendly, PDF & Email

Hivatásos Vadászok Szakmai Versenyét szervezték meg Baranya vármegyében

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ismét Karnis Balázs végzett első helyen a Baranya vármegyei Hivatásos Vadászok Szakmai Versenyén.

Fotó: OMVK

Április 10-én a Rücker-aknai lőtéren Agyaki Gábor Baranya vármegyei kamarai elnök és Balaskovics József hivatásos vadász alelnök köszöntötte az indulókat, majd Pongrácz Viktor és Leipold Arnold lövészetvezetők irányításával sörétes és golyós lövészet, illetve Bedecs György a vadászati hatóság szakügyintézője felügyeletével terepi trófeabírálat várta a versenyzőket.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A délelőtt második felében a program a Martonfai Vadászudvarban, kollektív versenyszámokkal folytatódott. A 100 kérdésből álló írásbeli teszt megoldása, a Németh Zsombor által előadott vadászkürt szignálok azonosítása, valamint Nagy Gábor a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa által összeállított állathang- és sziluett felismerés feladatok teljesítését követően alakult ki a végeredmény.

Fotó: OMVK

A mindvégig szoros verseny a szakemberek felkészültségét igazolta, az értékelés során is elhangzott, valamennyi induló nyertes, aki részt vett a megmérettetésen.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Az elért pontszámok összesítése alapján 2024 évben az alábbi sorrend alakult ki:

 

Helyezés Név Vadászatra Jogosult
1. Karnis Balázs Mecsekerdő Zrt.
 2. László Gábor Gemenc Zrt.
 3. Mezei Balázs Mecsekerdő Zrt.
 4. Szijártó Tibor Mecsekerdő Zrt.
5. Berecz Lajos Bóly Zrt.
6. Roik Róbert Mecsekalja Vt.
7. Cziráki András Mecsekerdő Zrt.
8. Tasi Krisztián Mecsekerdő Zrt.

 

Fotó: OMVK

Karnis Balázs immár harmadik alkalommal végzett az élen a vármegyei szakmai versenyen. A versenyszabályzat értelmében, mivel a tavalyi évben az országos versenyt is megnyerte, idén nem indulhat újra. A 2024. június 18-19-én Chernelházadamonyán megrendezendő országos döntőn Baranya vármegyét a csak néhány ponttal lemaradva második helyezést elért László Gábor, a Gemenc Zrt. fővadásza képviseli.

Fotó: OMVK

Az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezete vezetősége nevében ezúton is gratulálunk a versenyzőknek az elért eredményekhez, illetve köszönjük a verseny előkészítésében, megrendezésében közreműködők munkáját!

Forrás: Horváth Csaba kamarai titkár – OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Farkasok és sakálok a Hargitán

Print Friendly, PDF & Email

Négy évig tanulmányozták a farkasokat Hargita megyében

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A farkasok száma a prédaállatok számához igazodik, így a létszám ingadozni szokott, viszont nagyon érdekes jelenség vidékünkön – mondhatni egyedülálló –, hogy az ordasok táplálékában jelentős szerepet tölt be a kutya, aminek több oka is van. Az utóbbi időben ugyanakkor feltűnt az aranysakál, vagy nádifarkas is Hargita megyében, ami újdonságként hathat, viszont valamikor része volt a helyi állatvilágnak, így visszatérő fajról beszélhetünk.

Fotó: MASZOL

Farkast látni nagy szerencse, nem kell megijedni tőle, ő jobban fél az embertől és igyekezni is fog távolabbra is kerülni, a mi dolgunk, ha lehetőségünk van rá, hogy minél több fényképet készítsünk róla, ha megpillantjuk. A természetben járva sokszor megtörténhet, hogy a közelünkben van, de egy megfelelő fedezékben, bozótos tövében meglapulva húzza meg magát – tudtuk meg Szabó Szilárdtól, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség Természetvédelmi Osztályának vezetőjétől, a téma kutatójától. A Wolflife projekt keretében négy évig tanulmányozták e ragadozók életmódját, állományfelmérési módszereket kutattak, hisz a jelenleg használt eljárással nagyon nagy erőfeszítéssel lehet csak valós képet felállítani az állományról, hisz ugyanazt a falkát a különböző vadásztársaságok, többször is megszámolhatják.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szakértő megerősítette: a farkas – más megnevezéssel ordas, vagy toportyán – rendkívül óvatos állat, az embert messziről kerüli. A Hargitát is átszövik a farkasok által használt útvonalak, átjárók. A csapásokon portyázó falka megközelítőleg két hét alatt járja be a vadászterületét. Éjszakai életmódot folytatnak. Gyorsan alkalmazkodó fajról van szó. Ennek köszönhető, hogy az évszázadok alatt életben maradtak. Érdekesség, hogy a tudósok megállapították: eredetileg a farkas nem erdei és nem éjszakai állat volt, hanem nyílt terepen élt és vadászott. Ez a tulajdonság Alaszkában még megfigyelhető. Az eredeti jellemre utal az is, hogy a farkas nem lesből támad, miként az erdei ragadozók – hiúz vagy vadmacska.

Megtudtuk: a toportyán nem jelent veszélyt az emberre. Legtöbbször viselkedését értik félre az emberek, ami az ismeretlentől való félelemmel magyarázható. A farkas, mint ragadozó, azon igyekszik, hogy minél kevesebb energia ráfordításával jusson hozzá a táplálékához. A farkasfalkák stratégiája, hogy ellenőrzésük alatt tartják a területükön élő prédaállatokat – szarvasokat, vaddisznókat, őzeket –, és így próbálják eldönteni, hogy van-e közöttük olyan állat – sérült, beteg, legyengült –, amit érdemes elejteni. Ez a jelenség tapasztalható azokban az esetekben, amikor lovas szekereket követnek az ordasok. Vagyis nem arról van szó, hogy az embert meg akarják enni, hanem csak felmérik a helyzetet.

A különböző kutatásokból kiderült, hogy az a híresztelés, miszerint a farkas táplálékának a jó részét a bárány és egyéb háziállatok teszik ki, nem igaz. A farkasok által legsúlyosabban érintett területeken is csak 3-4 százaléka volt háziállat a farkas táplálékának, de még ott is, mindig számba kell venni, hogy egy része nem a farkasok által megölt haszonállat, hanem dögevés.

Ami nagyon meglepő, és a világon egyedülálló jelenség Romániában – ugyanis az derült ki a vidékünkön készült tanulmányból –, hogy hatalmas arányban fordult elő a farkas táplálékában a házi kutya, akár 20 százalékot is kitett ez az arány, ilyet a világon sehol nem tapasztaltak. Ennek több oka is van, magyarázta a szakember. A farkasnak a kutya konkurense, amit igyekszik elpusztítani, ugyanakkor a kutyatartási szokások is hozzájárulnak ehhez a jelenséghez. Rengeteg a kóbor kutya, és a pásztoroknál még mindig tapasztalható, hogy tavasszal összeszednek mindenféle ebet, amit találnak, majd ősszel egyszerűen nem hozzák vissza a hegyről, elcsapják őket, hogy ne kelljen télen etetni, így azok a négylábúak a farkasok áldozatai lesznek. A farkasnál nem lehet túlszaporulatról beszélni, mert az állományt mindig a prédaállatok száma határozza meg. A problémát a változó állattartó szokások okozzák.

Fotó: MASZOL

Az évszázadok során folyamatosan jelen voltak a nagyragadozók, és a pásztorok tudták ezt kezelni, hogy minimális legyen a kár. Az utóbbi időben azt látni, hogy a haszonállatok őrzés nélkül, csak villanypásztorral legelésznek, mert nincs ember, vagy nem kifizetődő pásztort tartani. A farkastámadás ellen ugyanakkor könnyebb védekezni, mint a medvetámadás ellen. A farkas egy alacsonyabb kerítésen ugyan beugrik, de egy magasabbon már nem mászik át, nem bontja szét, nem tépi szét. Jóval óvatosabb, jóval félénkebb, a villanypásztorok is hatásosak lehetnek, de az őrzés, az ember és a kutya jelenléte nagyon sokat számít.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Szabó Szilárd megjegyezte: az aranysakálról csak néhány éve van megerősített információ, hogy vidékünkön is újra megjelent, hisz egy olyan fajtáról van szó, amelyik visszatelepszik, mert valamikor honos volt e tájakon. Az aranysakál vagy nádifarkas gyakorlatilag a farkas meg a róka között helyezkedik el méretre, akárcsak az életmód és a táplálkozás szempontjából is, tehát főleg azokra a prédaállatokra vadászik, ami a farkasnak kicsi, a rókának pedig nagy. Az észrevétel az, hogy mivel új jelenség, az emberek félnek tőle, de veszélyessége korántsem akkora, mint azt az emberek képzelik. A táplálékfogyasztásukról készült kutatásokból kiderült, hogy nagyrészt kistestű rágcsálókkal táplálkoznak. Nagyobb testű háziállatot biztos, hogy nem támadnak meg, juhoknál esetleg lehet probléma, de ott is legfeljebb a bárányoknál. Amit tudni kell, hogy a farkas szigorúan védett, az aranysakál viszont vadászható.

Forrás: MASZOL

 

Tovább olvasom

Vadászat

Klímakatasztrófa? Mi történik éppen?

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Körülvesznek minket a hírek. Olvadó jég, emelkedő tengerszint, szokatlan időjárási események, kihalási hullám, csökkenő területű növényzet, szennyezett talaj, víz és levegő, háborúk, járványok, éhezés. Ha szorongással tekintünk a jövőbe, ez teljesen normális, hiszen nagyobb ütemben zajlik a változás, mint, amihez az emberi agy alkalmazkodni tudna. A jövőbe csak akkor pillanthatunk be, ha a jelent mindenre kiterjedően, a részeket pedig több nézőpontból vizsgáljuk.

Képet készítette: Lajtár Lili

A bolygó egyensúlyra törekszik, ezért minden rendszerének egyben célja és következménye is a fenntarthatóság. Ebbe az egyensúlyba avatkozunk bele mi, emberek és szenvedünk a következményektől, melynek mindeközben mi vagyunk az okai. Még szemléletesebben mondva, mintha folyamatosan arcul csapnánk magunkat és, amikor fáj az arcunk, egyfolytában azon gondolkozunk, hogy ez hogyan történhetett.

Nem tudjuk hogyan történhetett és nem is látunk tisztán, mert az elit, vagyis a hatalom birtokosai képesek nyomást gyakorolni a társadalom bármely szereplőjére az adott probléma elbagatellizálására, amennyiben az ellentétes a gazdasági érdekeikkel. Ezek a gazdasági érdekek, mint például a kereslet fenntartása az általuk kitermelt, gyártott nyersanyagokra, félkész és késztermékekre, közvetlen és közvetett módon egyaránt. Eszközeik között szerepel, hogy minden áron fenntartsanak egy tömegpszichózist, és azt az üzenetet közvetítsék, hogy a „dolgok” minél nagyobb szintű birtoklása emel minket embertársaink fölé, és egyben hatalmat is ad a kezünkbe, hogy adott esetben szolgasorsba taszítsuk munkavállalóinkat. Az ezekből megszülető társadalmi elvárások okozzák a mindig új szintet lépő fogyasztást, mely végül azt eredményezi, hogy a meg nem nevezett hétköznapi emberek és azok nagy száma a legfőbb okai a globális felmelegedést okozó iparnak. Oda-vissza történő hatások, okok és okozatok, melyek legtöbbünknek elfogadhatók.

A klímakutatók, különösen az Egyesült Államokban, arról számoltak be, hogy a kormány és az olajipar nyomást gyakorol munkájuk cenzúrázására vagy elnyomására, valamint a tudományos adatok elrejtésére, olyan irányelvekkel, amelyek szerint nem szabad nyilvánosan megvitatni az adott témát. A nyomásgyakorlás az elit köreiben egységessé vált, a megmutatkozó jelenség neve az éghajlatváltozás tagadása lett.

De tagadni nem csak a klímaváltozást lehet, hanem az erdőírtást, az illegális állatkereskedelmet és vadászatot is, ezt leginkább úgy, hogy hatáskörünkön kívülre helyezzük a problémát. Nem tudjuk, hogy kik csinálják, vagy, ha tudjuk is, jogilag nincs lehetőségünk szankcionálni, ezért a legcélravezetőbb, ha a tehetetlenségünket misztifikáljuk és döntéshozóként csak hallgatunk.

„Nekünk, embereknek fel kell ismernünk azokat a problémákat, amelyek nincsenek látókörünkben, és amelyekkel a mindennapi életünkben nem találkozunk – el kell kezdenünk velük foglalkozni. Fel kell ismernünk az évtizedek óta tartó élőhelyek pusztítását, orvvadászatát és vadkereskedelmét.” – késztet cselekvésre mindannyiunkat Caroline Reinwald, a Bécsi Állatkert tudományos kommunikációért felelős munkatársa. (Vienna Zoo interview – Conservation is a journey

(lajtarlili.hu))

Amuri leopárd (Képet készítette: Daniel Zupanc – Vienna Zoo)

Beszélnünk kell, megvitatni a kínos témákat is és cselekednünk kell. Ami eléggé egyértelműnek és az egyik nagy problémának tűnik, az az éghajlattal kapcsolatos, mégpedig hogy a bolygó melegszik, az ok pedig, hogy több hőt termelünk, mint, amit a bolygó hőrendszere képes lehet leadni a jelenlegi hővisszatartó gázszint mellett.

Az emelkedő globális hőmérséklet az emberi gondolkodás minden szintjén zavarokat okoz, így ez is oka, hogy az emberek a világ minden részén másként élik meg az éghajlati változást. Azonban globálisan mégis kijelenthető, hogy erőteljes társadalmi akció-reakciót vonz be a terjedő ébredt ideológia, amely szexuális és nemi szabadságjogokkal együtt regionális kulturális csatákat is vív a különféle társadalmi és politikai berendezkedésekkel szemben. Ezt a háborút nehezíti a dinamikus népességnövekedés, valamint a több, mint 1 milliárd mélyszegénységben, nyomorban élő ember környezeti terhelése.

Az éghajlati igazságosságról is sok helyen megoszlanak a vélemények, pedig vitathatatlan tény, hogy a legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátók az elit gyárai és vitathatatlan az is, hogy mely társadalmi csoportokat érintenek leginkább kedvezőtlenül a klímaváltozás hatásai. Ma a bolygón nincs olyan hely, amit ne borítana be a mikroműanyag, nincs olyan hely, ahol ne vágnánk fát, nincs olyan vizes élőhely, amit nem szennyeztünk már be legalább egyszer. És az is igaz, hogy már alig találunk egy nagyobb háborítatlan vadont.

Ha megnézzük, hogy például az Amazonasi esőerdő vagy a Pantanal milyen helyzetben van, akkor láthatjuk, hogy az elmúlt 30 évben folyamatosan mindent elkövettünk e sokáig háborítatlan élővilág végleges megsemmisítéséért.

„Már most is éghajlati vészhelyzetben élünk, és közel 30 éve az Amazonasban élve és dolgozva érzem és látom az éghajlatváltozás erős hatását a régióra, annak biológiai sokféleségére és az emberekre. Amint azt sok tudós megjósolta, a változások e forgatókönyvében nagy egyensúlyhiányokat tapasztalunk, és ezeket főként a csapadékviszonyokban érezzük.” – beszélt a Brazíliát is érintő helyzetről 2023-ban Carlos Durigan, a WCS Brazil igazgatója (Carlos Durigan interview – Their mission: Amazon (lajtarlili.hu)).

Majd kiemelte, hogy „Kritikus pillanatban élünk. Életmódunk és termelésünk egyrészt nagy előrelépést hozott az emberiség számára, másrészt eltávolított minket a természettől, és tetteink mélyen átalakítják azt a természeti világot, amelynek részei vagyunk, és amitől annyira függünk. Az emberiség az egészséges és bőséges természet környezetében fejlődött ki. Ez az énközpontú és mohó életmódunk azonban a bolygó és más életformák pusztító elemévé tesz bennünket. Minden eddiginél nagyobb szükségünk van arra, hogy magunkba szívjuk az évtizedek óta kiadott figyelmeztetéseket, és ténylegesen megváltoztassuk életmódunkat és termelésünket, csökkentsük pusztító lábnyomunkat, és közösen cselekedjünk, hogy megőrizzük azt, amink van, és helyreállítsuk azt, amit elpusztítottunk a természetes megoldások keresése során szükségleteink kielégítésére, és valóban törekedjünk az egészséges világra és a természetre.” (Carlos Durigan interview – Their mission: Amazon (lajtarlili.hu))

Képet készítette: WCS Brazil

Az emberi tevékenység által okozott események, mint az inváziós fajok terjedése, mely például jelentheti az egyre nagyobb fogyasztásból eredő kereskedelem miatti hajózás során behurcolt állat és növényfajokat vagy éppen a szándékos cselekmények, mint az illegális erdőírtások, állatkereskedelem, vadászat is óriási mértékben vannak jelen a térségben.

A WCS Brazil, mint a brazil élőhelymegőrzés élharcosa, erről is számos példát tud hozni. „Ma már csaknem 400 fajt tekintenek invazívnak Brazíliában. Emblematikus eset volt az Apis nemzetséghez tartozó méhek betelepítése, amelyek a történelem során benépesítették az ország összes biomját, és kiterjedtek az egész amerikai kontinensre. Vannak olyan kiemelkedő példáink is, mint például a vaddisznó (Sus scrofa) betelepítése az ország déli részén, és elterjedése mára több életközösséget is elér, mely sok problémát okoz a mezőgazdaságnak, és versenyez a vadon élő állatokkal az erőforrásokért; a közönséges achátcsiga (Achatina fulica) esete, amelyet élelmezési céllal honosítottak meg az országban, és amely véletlenül szinte az egész országra kiterjedt lett, ma már különösen a városi és városkörnyéki területeken probléma. Ott van még a Limnoperna fortunei kagylófaj is, egy puhatestű, amelyet Ázsiában találtak, és véletlenül behurcoltak Amerikába, és amely jelentős problémákat okoz a tengeri környezetben, ahol előfordul.” – magyarázza Carlos Durigan a főbb invazív fajokat és az általuk okozott károkat. ( Carlos Durigan interview – Their mission: Amazon (lajtarlili.hu))

Az Amazonast sem kerüli el az aktuális, szám szerint hatodik nagy kihalási hullám. Amikor arról kérdeztem Mr. Durigan-t, hogy szerinte mely fajoknak van szükségük segítségre a kihalásuk megelőzése érdekében, szemléletes példákat hozott: ” Nehéz válaszolni erre a kérdésre a ma veszélyeztetett fajok nagy száma miatt. 2022-ben az IPBES kiadott egy dossziét, amely legalább 1 millióra becsüli az állat- és növényfajokat, amelyek fenyegetettek világszerte. Az Amazonasban több száz van, amelyek bizonyos fokig nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Olyan fajok, mint a jaguár (Panthera onca), az amazóniai manátusz (Trichechus inunguis), a hárpia (Harpya harpyja), az óriás dél-amerikai folyami teknős (Podocnemis expansa), a csupaszpofájú tamarin (Saguinus bicolor), az amazonasi folyamidelfin (Inia geoffrensis), mindegyiket élőhelypusztulás és vadászat fenyegeti. Meg kell értenünk, hogy ezeknek a fajoknak a veszélyeztetettsége azt jelenti, hogy az ő elterjedési területeik és a velük együtt élők is valamilyen módon szenvednek. Ennek a forgatókönyvnek a leküzdéséhez támogatni kell a több száz szervezet által kidolgozott, folyamatban lévő természetvédelmi akciókat, és olyan akciókban kell részt venni, amelyek célja a jelenleg világszerte tapasztalható degradációs forgatókönyv megfordítása.” (Carlos Durigan interview Their mission: Amazon (lajtarlili.hu))

Képet készítette: WCS Brazil

A vizes élőhelyek számtalan problémával küzdenek, és ha feltesszük azt a kérdést, hogy az éghajlatváltozás és az emberi tevékenység hogyan hat a vízi élőlényekre (pl. orkákra) és a környezetükre és hogy hogyan lehet csökkenteni vagy megszüntetni a hatásukat, Dr. Javier Almunia, tengerbiológus, a Loro Parque igazgatója így látja a helyzetet: „Az éghajlatváltozás drámai hatással lesz a tengeri ökoszisztémákra. A hőmérséklet emelkedése hatással lesz az elsődleges termelőkre, és ennek következtében az egész trofikus láncra, de elősegíti a kiterjedt óceáni területek deoxigenáltságát is, ami drámai mértékben csökkenti a halak mennyiségét. Vannak olyan előrevetítések is, amelyek a halak méretének általános csökkenését jósolják a hőmérséklet emelkedése és az egyes halakra gyakorolt anyagcserehatások miatt. A mérsékelt és hideg területek (ahol az orkák élnek) szintén korlátozottak lesznek, csökkentve a tengeri emlősök számára elérhető élőhelyeket. És vannak előrejelzések az óceáni áramlás változásaival kapcsolatban is, bár a modellek nem elég pontosak ahhoz, hogy megértsük, ez hogyan érinti majd az orkák által hasznosított ökoszisztémákat. Összefoglalva, az orkák kénytelenek lesznek alkalmazkodni az ökoszisztéma intenzív változásaihoz, és valószínűleg északra fognak vándorolni, hogy súlyosan csökkent hal- és tengeri emlősállományt találjanak, amelyekből táplálkozhatnak. E hatások csökkentésének egyetlen hatékony módja a CO2 – kibocsátás mielőbbi csökkentése és a CO2 légkörből való jövőbeli eltávolításának életképes módjainak megtalálása.”  (Loro Parque – An island of wildlife (lajtarlili.hu))

Fotó: Loro Parque

Az Amazonas vízi élővilágát veszélyeztető tényezők és azoknak a kiküszöbölése eltér a nyílt vízfelületek, a nagy tengeri és óceáni régióktól, közelebb áll az emberek mindennapi életviteléhez, ezért valós időben jobban megtapasztalható, átérezhető. „A folyók, a vízi tájak és a vizes élőhelyek rendkívül fontos környezetek az Amazonasban. Becsléseink szerint a teljes régió több mint 20%-a ezekből az ökoszisztémákból áll, amelyek összekapcsolódnak és kapcsolódnak a régióban előforduló különböző típusú erdőkkel és ökoszisztémákkal. Ezek a jellemzők tovább növelik az életformák összetettségét és egymás közötti kapcsolataikat. Jelenleg az olyan nagy infrastrukturális munkálatok, mint a vízerőművek, a bányászati tevékenységre használt kiterjedt területek, valamint az erdőirtás, a növényvédő szereket alkalmazó extenzív mezőgazdaság, az amazonasi városok szennyvízelvezetésének hiánya és a globális éghajlatváltozás komoly hatást gyakorol ezen ökoszisztémákra és az egész, kapcsolódó vízi biológiai sokféleségre. Sok esetben ezek a hatások – a higanyszennyezéshez hasonlóan – minden életformát érintenek, beleértve az embereket is, akiket szintén érint a szennyezett halfogyasztás.” – fejti ki Mr. Durigan, a WCS Brazil igazgatója az Amazonas vízi világához kapcsolódó problémákat.

Hím kékhátú pipra (Képet készítette: Daniel Zupanc – Vienna Zoo)

Így vagy úgy, de a klímaváltozás és hatásai körül sok a megválaszolatlan kérdés, melyet nehezítenek a politikai és gazdasági érdekek összefonódásai. Az emberiséget érintő negatív hatások egy idő után már nem lesznek asztal alá söpörhetők, azzal foglalkozni kell, miközben az élhetetlenbe forduló bolygó, a szennyezett vízen, élelmiszeren és levegőn keresztül az elitre is komoly élettani hatást gyakorol. És ez valószínű hamarabb következik be, mint hogy a kiválasztottak egy másik élhető bolygón kolóniát alapítsanak.

Írta: Lajtár Lili

 

***
A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom