Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Lősport és vadászat: Újra előkerültek a golyós puskák

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Kovács Gusztáv élsportoló s ma már lőoktató, nem kertel: vegyük kézbe a fegyvereinket, szánjunk rá időt és ellenőrizzük le alaposan, majd ballagjunk ki egy lőtérre és lőjünk párat, hogy minden rendben van-e. Erre akkor is szükség lehet, ha már hosszú ideje nincs gond a fegyverünkkel. Egy jó vadászt a magabiztosságáról is megismerhetünk, ami mögött részben egy stabil, pontos fegyver is áll. Javában benne vagyunk már az őzbakvadászatokban, itt vannak a vadkárelhárítások és a meleg nyári napokon bár országszerte igen jó vérebeseket ismerünk, a téli nagy munkákkal szemben a nyár meleg napjai, nem a legkedvezőbbek a kutyásoknak sem. Lőjünk pontosan, tiszteljük meg a vadat. Az Agro Jager Newsnak Kovács Gusztáv lőoktató adott néhány tippet.

Előkerültek a golyós puskák. Fotó Kincse Gergely / Agro Jager

Tudja mindenki, hogy a sörétes fegyverek szerelmese vagyok, de azt is tudják a barátaim, hogy mindig is nagyvadas területen éltem. Nem a lövésért megyünk ki, mert van úgy, hogy el is felejtjük, hogy van nálunk puska. Elég, ha csak arra gondolok, amikor malacait vezető kocát figyeltem s olyan közel voltak, hogy láttam a nedves orraikat a csíkoshátúaknak és még sorolhatnám a szebbnél szebb lélegzetelállító pillanatokat, élményeket.

De a puska ott van a vállunkon és annak jónak, pontosnak kell lenni. Ilyenkor többet cserkelünk, bújjuk az erdőt. Keressük a tegnap még látott kívánatos őzbakot, miközben előfordul, hogy dúvadba botlunk s ha nem is kapáslövéssel, de terítékre szeretnénk hozni.

Lőtéren Kovács Gusztáv lőoktatóval. Fotó Kincse Gergely / Agro Jager

Le se tagadhatja senki, hogy pár hónap bizonyosan eltelt, hogy kezünkbe vettük a golyós puskánkat. Ne szépítsük a dolgokat. Gyakorlatban két hiba lép fel. Az egyik a fegyverben szokott lenni, a másik bennünk. Ez utóbbi a meghatározó, de kezdjük a fegyverrel. Sokadik lövés után is pontos a puska, de tessék kontrolálni a csavarokat. Télen fagyból a meleg lakásba visszük a puskákat s a meleg lakásban hosszú ideig áll, akkor meg azért kell ellenőrizni. Manapság már az is előfordul, mert látjuk, hogy sokszor silány minőségű csavarokkal rögzítették a céltávcsöveket. Látjuk ezt, amikor kinyílnak a csavarfejek, persze van úgy, hogy kiugrik a csavarhúzó, imbusz a kézből – de emellett most tekintsünk el. Spéci csavarokért forduljunk fegyvermesterhez, de ha valaki ért a fémekhez, a fémek edzéséhez, akár megteheti ezt is, de inkább ne kísérletezzen senki. Kerüljük az egyéni akciókat, az ötletelést – abból csak mindig a baj van.

Kovács Gusztáv vallja, ha megvan a távcső, ne spóroljunk az összeszerelésen és ragasztassuk be a tubust a szerelékbe. Ezt viszont már inkább szakember végezze, majd csak ezután lőjük be a fegyvert.

Mindenkinek megvan a kedvenc lőszer típusa. Fotó Kincse Gergely / Agro Jager

Vannak vadászok, akik kérik, hogy lőjünk vele mi is, de ez nem mérvadó, főleg, ha korban nagyobb a különbség. Mindenkinek más a technikája, és más a szeme. Van, aki szemüvegben vadászik, azok között lehet cilinder, prizma, annyi minden, hogy nem ritka, hogy egy szemüveget viselő vadász puskája pontos, mégis, ha egy barátja veszi a kézbe, nem pontos. Természetesen be szoktam lőni a vendégeimnek, az ügyfeleimnek a puskát, de jobb szeretem, ha együtt, ha annak a kezében kerül a céltábla közepébe a golyó.

Kovács Gusztávon sokan felkeresik. Célra tarts! Fotó Kincse Gergely / Agro Jager

Egy jó példa erre egy 2000-es Mauser esete, amelynek kemény volt a sütése, 50 méteren is mutatott már differenciát a báty kezében, ellenben az öccsénél pedig úgy működött, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Azt tudom javasolni, ha „belezúgtunk”, ha beleszerettünk a fegyverbe és azzal szeretnénk vadászni, akkor agyaztassuk méretre, vagy sok modell esetében már elérhetőek az állítható tusok. A tusfaragó mestereket kérjük meg arra is, hogy a kiválasztott távcsőre faragják nekünk. Nekem elhihetik, tudni fogják, mit szeretnénk tőlük – meséli Kovács Gusztáv.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Sok gondot, sok balszerencsét elkerülhetünk, ha rendesen tisztítjuk a fegyverünket. Ne sajnáljuk a csőre az időt. Nekünk, itt a lőtéren, mindig van csőkígyónk és különféle vesszőnk. Nem vagyunk egyformák, de használattól függetlenül is szeretem takarítani a puskákat és a vendégek fegyvereit is rendre kihúzom. A felkenődött rezet tessék letakarítani, erre már kiváló ápolókat, rézoldókat is találunk a fegyverboltok kínálatában. Figyeljünk erre az apró részletre – tanácsolta a szakember.

Kattints a képre és vedd fel a kapcsolatot Kovács Gusztávval, kövesd a Facebook oldalát!

Mostanában tapasztaltuk azt is, hogy 100 méter vagy afeletti lövéseknél, random szórnak a puskák. Kerestük a hibát és azt vettük észre, hogy a lövedékek ültetési mélysége a hüvelyben nem mindig egyforma. Egy-egy lőszer összeszerelésekor mélyebbre helyezik el a magot, olykor pedig magasabbra,  mindezek után érthető, hogy teljesen másként viselkedik a mag, mind a bel-, és mind a külballisztikában.

Lőállásban. Fotó Kincse Gergely / Agro Jager

Először mindig a technikát ellenőrizzük, azt követően érkezünk el a személyi, az emberi tényezőhöz. Mindig felvetődik a kérdés, ha hibázunk: én vagyok-e a hibás vagy a fegyverben van-e hiba? Ne vállaljuk el a lövést akkor sem, ha izgulunk. Sportolóként és kísérőként is vallom, hogy ne engedjünk el golyót, ha lámpalázunk van s aztán utólag próbálunk rájönni, hogy mi lehetett a hiba?

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!c

Persze benne van a pakliban, ha úgy vesszük, számolnunk kell azzal is, hogy netán valaki elállította a puskánkat, amit nem szeretnék minősíteni, de a következményekkel számolva láttunk már ilyet, itt, a lőtéren.

Általában nagy lőlapra 50 méteren kezdünk. Szeretnénk látni, hogy egyáltalán mivel állunk szemben, azután finomítunk és kisebb lőlapon folytatjuk.

Ha lőtérre megyünk vigyünk fülvédőt, vagy használjunk hangtompítót. Fotó Kincse Gergely / Agro Jager

A fent említett ápolási, karbantartási munkákat ne halogassuk, mert ezek után tudunk csak a személyi, az egyéni fejlesztéssel foglalkozni. Aki felkeres, megkeres, szívesen segítek elsajátítani azokat a technikákat, amelyekkel sikeresek lehetünk. Ez nemcsak a lősport vonatkozásában szükséges, mert igen jó golyós céllövő versenyeket rendeznek az országban, hanem azért is, mert ahhoz, hogy valaki jó vadász is lehessen, jól is kell tudni lőnie.

Megbízható hangtompítót keres? Válassza a svéd Aim Sport termékeit! Kattintson a képre!

No, és itt van a hangtompítók, a különféle éjjellátók, elő-, és mögététek kérdése.

Azt gondolom, hogy annyira diverz és sokszínű lett a technikai lehetőségek skálája, hogy a lőtéri beállítás precizitása ma már egy olyan lehetőség, amit használjunk ki – tájékoztatta lapunkat Kovács Gusztáv lőoktató.

Érdekli a lősport? Fejlesztené tudását, ismereteit?
Keresse Kovács Gusztáv lőoktatót

Telefon: +36 20 320 75 83

 

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fényképezte: Kincse Gergely

Agro Jager News

Vadászat

A letkési kan

Print Friendly, PDF & Email

Kan esett a Börzsönyi Zrínyi Vadásztársaság területén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Várhegyi Attila, édesapja meghívásának eleget téve, egyéni vadászaton vett részt a Börzsönyi Zrínyi Vadásztársaság területén, amely Letkés település határában fekszik. Az Esztergomtól 17 kilométerre fekvő három ezer hektáros vadászterület az Ipoly bal partján fekszik, a Börzsöny nyugati lábánál, a Letkési-patak völgyében. Letkés község szívében a régészek Árpád-kori temetőt tártak fel. A falu első írásos emléke 1261-ből származik. Ebben az időben főleg hajósok és szekérfuvarosok lakták. Letkés évszázadokon keresztül Hont vármegyéhez tartozott, az 1950-es megyerendezéskor csatolták Pest megyéhez.

Fotó: Börzsönyi Zrínyi Vadásztársaság – Agro Jager News

A régió természeti kincsei ismertek, amelyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei óvnak, vigyáznak. A vadászat előtti napok, hetek rendkívül érdekesen teltek a helyi vadászközösségben. Édesapja mesélte fiának, hogy az elmúlt időben egy nagyobb testű vaddisznót láttak a területen. Többen látták ezt a disznót, de mindenkit sikeresen  kicselezett. A vadászbarátok elmondták, hogy lövést eddig még senki nem tudott tenni a vadra, mert túl messze volt, vagy nem lépett ki a sűrűből.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Várhegyi Attila az esélytelenek nyugalmával foglalta el a helyét egy rendkívül mozaikos, vadgyümölcsökben gazdag területrészen, amely a társaság vadászházától északra fekszik. Édesapja azért javasolta az ezen a területen megtalálható magaslest, mert a hulló faeper mellett cseresznye is vonzza a vadat. A gyümölcsfákat egy lucernatábla és egy gazos mező határolta.

Fotó: Börzsönyi Zrínyi Vadásztársaság – Agro Jager News

Miután felüllt a lesre, előkészítette a CZ 550, 7×64-es fegyverét, amihez Gekko plusz lőszert használ. Látott maga előtt egy békésen legelésző őzbakot, tőle nem messze egy nyúl ugrált. Mivel gyerekkora óta vadászik édesapjával, pontosan jól tudta azt, hogy bármi megtörténhet, vagy éppen ennek az ellenkezője is. A késő délutáni órákban, a legnagyobb csöndben, kilépett a disznó, amiről olyan sokan meséltek. Nem törődve a magaslessel és a rajta ülő vadásszal, a kan elkezdett turkálni a gazosban. Körülbelül 70 méterre lehetett tőle a vad, amikor elengedte a lövést.

Fotó: Börzsönyi Zrínyi Vadásztársaság – Agro Jager News

A disznó a lövést követően azonnal tűzben rogyott. Édesapját azonnal fel is hívta, aki elsőként gratulált a fiának. Besötétedett, mire elkészítették a terítéket a három-négy évesre becsült, 120 kilogrammos disznónak. A trófeát bírálaton még nem vett részt. A bal nagyagyar hossza 18,5 centiméter, míg a jobb 19 cm hosszú.

Köszönöm édesapámnak a meghívást, és a segítségét a vadászat alatt – zárta beszámolóját Várhegyi Attila.

 

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

 

 

Tovább olvasom

Vadászat

SZERBIA: A Szerbiai Vadászszövetség jelentős növekedést tapasztal az új vadászok számában

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A szerbiai fiatal vadászok sikeresen teljesítik a vizsgákat. A Szerbiai Vadászszövetség büszkén jelentette be, hogy 2024 első felében lenyűgöző eredményeket értek el szerbiai fiatalok a vadászvizsgák terén. Összesen 3.270 új vadásszal számolnak, akik közül 30% 25 év alatti, ami azt mutatja, hogy a vadászat iránti érdeklődés a fiatalok körében egyre nő Szerbiában – írta Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto főszerkesztője.

Teríték Észak-Szerbiában, Vajdaságban. Forrás: Lov i jos ponesto / Agro Jager

Januárban 620 jelölt sikeresen teljesítette a vadászvizsgát, míg februárban lenyűgöző 1.520 új vadászt üdvözölhettünk . Márciusban további 550 jelölt tette le a vizsgát. Áprilisban 290, májusban 190, és június 24-ig még 100 jelölt teljesítette a vadászvizsgát.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ezek az eredmények nem csak a vadászat iránti megújult érdeklődést tükrözik, hanem a fiatal generációk elkötelezettségét is a vadászati hagyományok megőrzése és fejlesztése iránt Szerbiában. A Szerbiai Vadászszövetség folyamatosan dolgozik az új vadászok oktatásán és képzésén, biztosítva, hogy minden jelölt megszerezze a szükséges tudást és készségeket a felelősségteljes és etikus vadászathoz.

Vadászok és hajtók tábortüze Közép-Szerbiában. Forrás: Lov i jos ponesto / Agro Jager

A fiatalok vezetik a vadászati hagyományok megújulását

Az új vadászok között magas a fiatalok aránya, ami azt mutatja, hogy a vadászat nem csak egy nemzedékről nemzedékre öröklődő hagyomány, hanem vonzó tevékenység is a fiatalok számára, akik szeretnének hozzájárulni a természeti erőforrások és a biológiai sokféleség megőrzéséhez. A Szerbiai Vadászszövetség Vadász Utánpótlás Bizottsága különböző képzési és oktatási programok révén igyekszik inspirálni és támogatni ezeket a fiatal lelkesedőket.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A Szerbiai Vadászszövetség elnöke, Bratislav Ćirković, elégedettségének adott hangot az események ilyen alakulása miatt: “Ezek az adatok bizonyítják, hogy a vadászatnak Szerbiában fényes jövője van. Büszkék vagyunk minden új tagunkra, különösen a fiatal vadászokra, akik tovább fogják őrizni és fejleszteni vadászati örökségünket.”

A vadászatnak Szerbiában nagy hagyományai vannak. Forrás: Lov i jos ponesto / Agro Jager

Támogatás és jövőbeli tervek

A Szerbiai Vadászszövetség továbbra is intenzív képzési és oktatási programokat tervez, hogy minden jövőbeli vadász megfelelően felkészült legyen a feladataira. Különös figyelmet fordítanak majd a fiatalok bevonására különböző kezdeményezések és projektek révén, amelyek előmozdítják a fenntartható vadászatot és a természeti erőforrások megőrzését. A “Vadász Napló” kiadvány elkészítése a Vadász Utánpótlás Bizottság vezetésével, amelynek elnöke prof. Dr. Milica Matejević, és a bizottság tagjai prof. Milan Žarković, Dejan Džakula és Davor Ćalić, a bizottság koordinátora pedig Boško Vulović az LSS elnökségéből. Megállapodtak abban, hogy a “Vadász Napló” kiadvány nyomtatása után megkezdik a vadászutánpótlás koordinátorok oktatását, amely a bizottság további tevékenységének prioritása lesz.

Jobbról Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto főszerkesztője spániel kutyájával a szerbiai Lug község vadászatán. Forrás: Lov i jos ponesto / Agro Jager

Az év első felében elért sikeres eredmények pozitív előrejelzést adnak a vadászat jövőjére nézve Szerbiában, és a Szerbiai Vadászszövetség továbbra is azon dolgozik, hogy javítsa és megőrizze ezt a fontos hagyományt, minden tagjának támogatásával és elkötelezettségével.

Dejan Dzakula
főszerkesztő – Lov i jos ponesto

Tovább olvasom

Vadászat

SZLOVÁKIA: Szent Hubertus Gyermeknap 2024 – GALÉRIÁVAL

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

2024. június 20-án a Szentantoni-kastély területén rendezték meg a 13. Szent Hubertus Gyermeknapot. Ez a népszerű rendezvény idén rekordot döntött, hiszen 800 gyermeket és pedagógust vonzott,  összesen több, mint 1000 résztvevő volt jelen.

Szlovákia: A Szentantoni-kastély udvarán. Fotó: Patócsné Khern Mónika

A gyerekeknek lehetőségük volt 18 különböző állomást végigjárni, ahol szórakoztató és interaktív formában ismerkedhettek meg az erdei élettel és a vadgondozással. Minden állomás az erdei ökoszisztéma és a vadászat egy-egy aspektusára összpontosított, ezáltal a gyerekek megtanulhatták a természetvédelem és az erdei erőforrások fenntartható gazdálkodásának fontosságát.

A rendezvény célja az volt, hogy a gyerekek minél többet megtudjanak az erdei életről és a vadgondozásról. Az oktatás és szórakozás mellett a rendezvény arra törekedett, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését a természetvédelem és a felelős környezeti magatartás iránt. A Szent Hubertus Gyermeknap 2024 ismét bebizonyította, hogy az oktatás és a játék összekapcsolása, valamint az élménypedagógia hatékony módja annak, hogy a fiatal generációt a természet fontosságáról és védelméről tanítsuk.

Gyerekek a Szent Hubertus Gyermeknapon. Fotó: Patócsné Khern Mónika

Szent Hubertus üzenete : “A vadat nem csak vadászni, hanem elsősorban védeni kell és megérteni  jelentőségét a természetben.”

Patócsné Khern Monika

Tovább olvasom